Ziua Logo
  Nr. 4401 de vineri, 28 noiembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »

Economic

2008-11-28
Nituc din Bucuresti (...@gmail.com, IP: 86.106.6...)
2008-11-28 12:02
Reintoarcere

Care e sufletul cu care avem noi a lucra? Desigur, înainte de toate sufletul taranului daco-roman. Care sunt însa potentele acestui suflet?
Exista o selectie naturala a inteligentelor nationale pe baza luptei de adaptare pe care popoarele trebuie s-o dea spre a birui dificultatile ridicate în calea lor de natura ori de om. Mintea se ascute din generatie în generatie în directia biruirii cât mai usoare a acelor obstacole. La popoarele prea chinuite de adversitatile istorice - cazul poporului nostru, martirizat de toate liftele pamântului - se formeaza un fel de carapace spirituala, în care sufletul se refugiaza spre a se pastra intact. Observatorul superficial vede numai carapacea pietroasa si inerta - în specie: fatalismul, insensibilitatea la nevoile unei vieti mai omenesti, traditionalismul, neîncrederea fata de orice om sau lucru nou, asprimea si necioplirea în diferite manifestari individual-sociale. Dar observatorul rabdator, care sta si asteapta sa iasa din scoica colturoasa adevaratul organism, adapostit înauntru, are bucuria de a vedea o fiinta foarte fin si complicat, foarte delicat construita, cu nenumarate organe de aperceptie variata si puternica a lumii, total nebanuite, numai dupa aspectul crustei de piatra.
Fatalismului cosmic îi corespunde splendida etica optimista, pagâno-crestina, care da celui nedreptatit siguranta ca rautatea nu va ramâne nepedepsita si ca deci el poate astepta cu resemnare filozofica aceasta pedeapsa imanenta a nedreptatii. Insensibilitatii la greutatile si trivialitatile vietii materiale îi corespunde entuziasta dorinta de a se face frumos macar la zilele mari, care creste înclinarile sale pentru arta de toate felurile. Traditionalismului taranesc îi corespunde o curiozitate extraordinar de multilaterala, chiar pentru lucrurile total straine de experienta lui principiara. Neîncrederii fata de orice e nou îi corespunde dorinta de a afla taina acelei noutati, spre a o supune: de unde, un spirit de observatie si de critica exceptional de ascutit, întrecând adesea cu mult pe cel al omului cult, deprins cu formulele luate de-a gata din carti. Asprimii în maniere îi corespunde un simt de masura si cuviinta sufleteasca, cu atât mai puternic, cu cât el nu se poate manifesta extern, decât cu totul stângaci.
Copilul taranului e aruncat în lupta vietii, înca de când e mai mic decât caciula de pe capul lui taica-sau. El trebuie sa învete singur a iesi din încurcatura. Iar scoala de agerime practica a trupului si sufletului îi e completata de lupta - nu cautata de cine vrea, ci impusa tuturora - pentru întâietatea ori distinctia spirituala, extraordinar de pretuita în societatea taraneasca. Agerimea mintii îi e pusa la încercare fiecaruia în orice clipa, nu numai de un intres imediat si utilitar, dar mai mult înca de placerea, pur estetica, pe care taranul o are de a vedea scânteind un cap superior. Iuteala aperceperii, vioiciunea reflexiei, justetea judecatii, promptitudinea respingerii argumentului contrar, stapânirea de sine în focul luptei de inteligenta, cavalerismul condamnarii imediate a mijloacelor laturalnice ori brutale de întrecere, toata aceasta minunata autoeducatie ce si-o da societatea taraneasca, scânteietoare de verva, de bucurie a vietii, încordata ca o struna continuu vibrând muzical, de sinceritate aproape antic de consecventa, de cavalerism cu un cod foarte complicat, - e o realitate pe care clasa suprapusa - în mare parte de alt neam decât poporul nostru - n-a cunoscut-o si deci n-a avut-o în vedere la organizarea culturii sociale a natiunii.
(Vasile Pârvan, "Datoria vietii noastre", 1919)


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Norme pentru mame (2367 afisari)
 11 septembrie in India (2329 afisari)
 Nu votam securisti, turnatori si escroci (1998 afisari)
 Site-uri care promoveaza anorexia (1849 afisari)
 Mistretul domestic (1650 afisari)
 Ghici cine este vedeta care si-a pierdut chilotii pe covorul rosu? (2610 afisari)
 Se simte rau: Patrick Swayze si-a luat ramas bun de la familie si prieteni (2535 afisari)
 The Economist: Economiile est-europene se prabusesc. Situatia cea mai grava este in Romania si Bulgaria (2129 afisari)
 Cercetatori italieni, coordonati de o romanca, au descoperit cauzele epilepsiei (1589 afisari)
 Si-a trezit nevasta din coma, muscand-o de degetele de la picioare (1377 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.20794 sec.