Ziua Logo
  Nr. 4400 de joi, 27 noiembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »

Eveniment

2008-11-27
zerrah2007 (...@yahoo.com, IP: 88.209.106...)
2008-11-28 07:30
Sa puneti neaparat drapelul national !

Locuiesc intr-o localitate din sud estul tarii unde sunt multi turci si tatari, chiar pe strada mea, noi romanii suntem intr-o neta inferioritate. Ne intelegem foarte bine cu ei. Surprinzator este faptul ca de fiecare data, pe 1 Decembrie, aproape toti cetatenii turci si tatari isi scot din casa drapelul nostru national si il pun in partea superioara al casei astfel incat sa poata fi vazut foarte bine din strada. Ei respecta ziua noastra nationala si se bucura de ea la fel cum ne bucuram si noi, considera ca avem toti acelasi drepturi si libertati in tara, in niciun caz nu cred in vreo discriminare la adresa lor. In fiecare zi, la ora 10 se aude slujba la biserica noastra din apropiere prin statia de amplificare, iar la ora 13 se aude chemarea la slujba venita de la geamia lor. Totul este in regula intre noi. Este un exemplu de cum ar putea trai si romanii si maghiarii in Transilvania, daca ungurii ar accepta sa acest lucru si ar refuza politica pasilor marunti facuta de asociatia culturala a UDMR-ului de dezmembrare a unei parti din teritoriul Romaniei.

meditare (...@hotmail.com, IP: 217.86.181...)
2008-11-28 11:10
Re: Sa puneti neaparat drapelul national !

La 2008-11-28 07:30:53, zerrah2007 a scris:

> Locuiesc intr-o localitate din sud estul tarii unde sunt multi turci
> si tatari, chiar pe strada mea, noi romanii suntem intr-o neta
> inferioritate. Ne intelegem foarte bine cu ei. Surprinzator este
> faptul ca de fiecare data, pe 1 Decembrie, aproape toti cetatenii
> turci si tatari isi scot din casa drapelul nostru national si il pun
> in partea superioara al casei astfel incat sa poata fi vazut foarte
> bine din strada. Ei respecta ziua noastra nationala si se bucura de
> ea la fel cum ne bucuram si noi, considera ca avem toti acelasi
> drepturi si libertati in tara, in niciun caz nu cred in vreo
> discriminare la adresa lor. In fiecare zi, la ora 10 se aude slujba
> la biserica noastra din apropiere prin statia de amplificare, iar la
> ora 13 se aude chemarea la slujba venita de la geamia lor. Totul este
> in regula intre noi. Este un exemplu de cum ar putea trai si romanii
> si maghiarii in Transilvania, daca ungurii ar accepta sa acest lucru
> si ar refuza politica pasilor marunti facuta de asociatia culturala a
> UDMR-ului de dezmembrare a unei parti din teritoriul Romaniei.

La 2008-11-28 07:30:53, zerrah2007 a scris:

> ora 13 se aude chemarea la slujba venita de la geamia lor. Totul este
> in regula intre noi. Este un exemplu de cum ar putea trai si romanii
> si maghiarii in Transilvania, daca ungurii ar accepta sa acest lucru
> si ar refuza politica pasilor marunti facuta de asociatia culturala a
> UDMR-ului de dezmembrare a unei parti din teritoriul Romaniei.

Stii zerrah, treaba cu maghiarii, turcii si 1 decembrie e mai complicata: ziua de 1 decembrie a anului 1918 nu cred ca a insemnat mare schimbare in viata turcului dobrogean de atunci. Pamantul lui a ramas acelasi, ca si locuinta, ca si animalele precum si munca de facut. In viata unui maghiar ardelean insa a adus schimbari majore:
- daca era "bugetar" atunci avea 95% sanse sa fie dat afara,
- daca era mosier atunci avea sanse mari sa fie lasat fara proprietate (sanse mai mari decat mosierul cu acelasi "numar de hectari" din Regat)
- daca isi imagina cariera in armata: putea sa uite
- daca era profesor: li se cerea "juramantul" mult inainte de Trianon, pe cand granitele nici nu erau stabilite, si de multe ori salariul venea inca de le Budapesta (!!) si trebuia sa invate romaneste in doar cateva luni sau... afara cu el chiar si din scolile private
- daca era parinte: copii lui aveau sanse din ce in ce mai proaste de a invata in limba materne (si numai in scolile confesionale, de altfel binisor sabotate), iar la nivel academic doar pe romaneste... limba vorbita de inca foarte putini maghiari
- daca era un taran de exemplu pe pamanturile mosierilor maghiari din zona Careiului: a trebuit sa vada cum lui i se da doar un petic de pamant fara unelte din mosia nationalizata a "grofului", iar in acelasi timp sosesc o gramada de "imigranti motzi" carora li se face sat, li se da pamant in belsug, cu boi, cu car (aproapoe 40 mii de tarani de etnie romana colonizati cu ajutor de stat in zona granitei, mai ales in zonele unde pana atunci erau preponderent maghiari sau germani - metoda cunoscuta si in alte state "cu probleme etnice")
- daca era un credincios: atunci vedea cum nenumarate proprietati confesiunale (cladiri, paduri, pamant) alta decat cea ortodoxa sau greco-catolica se confiscau. Asta in timp ce un sfert din padurile Bucovinei a fost si a ramas in maini confesionale, NUMAI ca acea confesiune se numea "ortodoxa". Sasii evanghelici au mai avut ceva noroc, ca si "mersi" pentru contributia lor la Unire, insa marea parte a averii "Universitatii Sasesti" ( a nu se intelege o universitate adevarata, ci un fond material si cultural bogat al sasilor) a fost confiscata (mai bine zis "nationalizata")
- daca era membru a unui sat cu paduri si pasuni comunale (mai ales secuii): atunci vedea ca lor li se confisca multe din aceste proprietati, pe cand romanilor bistriteni, care erau in acelasi situatie, aveau acelasi sistem de paduri si pasuni comunale (pe baza dreptului vechi a comunitatilor de graniceri ), nu li lua nimic.
- iar daca era copil intro scoala mixta de exemplu in Salaj, in zona renumitei comune Ip, atunci avea sanse mari sa primeasca un invatator-director nationalist daca nu chiar gardist, care obliga copii maghiari sa se prezinte la sarbatorile romanesti in portul traditional ROMANESC, in locul portul traditional al parintilor lor (furt de identitate?)

Bine ca acele vremuri sunt deja numai istorie, insa chiar crezi ca un turc de atunci era la fel afectat ca si un maghiar ardelean de atunci? E chiar asa de usor sa se normalizeze situatia cand chiar imnul national de azi vorbeste de "dusmani" prin care se intelege intre altele "maghiar"? Imagineaza-ti cum m-am simtit eu cand la armata cantam imnul (cel putin partile pe care nu le gaseam provocator). Iar cand umblam la cursurile scolii de ofiter, si primul scenariu care ni se prezenta: un eventual atac unguresc in directia Satu Mare, cu unitati de desant in zona Jiboului, iar frontul se va stabiliza undeva la Crasna. Nu ca ofiterii nostrii profesori credeau intr-un astfel de atac, dar in Romania ungurii erau/sunt INCA dusmani "din reflex". Pe de alta parte pe mine m-au bagat in scoala de ofiteri, desi am un nume inconfundabil maghiar, asa ca se vede ca au trecut totusi vremurile de dupa primul razboi mondial. Sunt mandru ca vin din Romania (cu specificatia: maghiar din Romania :-) ), nu simt ca ar exista conflicte etnice serioase la nivel local. Insa mai lipsesc "niste amanunte" pana sa pot sa simt ca rosu, galben si albastru ma reprezinta in acelasi masura si pe mine ca si pe prietenul meu Maxim. Pana atunci balconul poate sa asteapta.


     « Comentariu anterior     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Nu votam securisti, turnatori si escroci (2512 afisari)
 Lenin, la brat cu Tariceanu si Iliescu la Chisinau (1822 afisari)
 Felix mincinosul (1652 afisari)
 Guvernarea Noii Ordini Mondiale (III) (1176 afisari)
 Efectul ZIUA asupra Fondului Proprietatea (1152 afisari)
 Cele mai ciudate locuri in care amorezii au fost prinsi facand sex (4244 afisari)
 Incredibil! Senatorul PC Marius Marinescu și deputata PD-L Anca Constantinescu s-au stropit cu apă in direct. VEZI VIDEO (3491 afisari)
 Incredibil: O fetita de un an, insarcinata cu fratele geaman! (3138 afisari)
 Specialistii SRI au reperat telefonul mobil al unuia dintre turistii disparuti pe Valea Caraiman (2364 afisari)
 Bombardiere ruse escortate de aparate americane F-15 deasupra Arcticii (2234 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01640 sec.