Ziua Logo
  Nr. 4379 de luni, 3 noiembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »

Politica

2008-11-03

Comentarii: 8, forum INCHIS

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

M_D_L
2008-11-03 21:20:00

Sa ne spuna clar cum vine treaba cu performanta profesorilor si salarizarea diferentiata

"Nu avem grija de performerii din educatie. Performerii si cei care-si fac treaba cu lehamite sunt salarizati la fel", a spus ministrul

Au luat o tampenie in gura si nu-i mai dau drumul. Eu lucrez in invatamant si am multi colegi "performeri", care au dosare beton pe baza de plagiate si articole fara valoare reala, publicate la gramada in tot felul de reviste, dar care sunt la mila unui tehnician mai priceput, atunci cand trebuie sa puna o lucrare noua de laborator. Din acte sunt oameni de stiinta, dar in realitate nu stiu sa faca nimic aplicativ. Totul se limiteaza la vrajeala din condei.
Parerea mea este ca profesorii universitari trebuie sa tina cursurile la un nivel inalt, dar sa nu fie conditionata salarizarea lor de asa zisa cercetare, care nu este reala. In loc sa-si pregateasca cursurile si laboratoarele mai bine, stau sa-si puna la dosar cat mai multe hartii. Trebuie ca munca didactica sa fie platita ca atare, iar cercetarea sa fie platita separat, din contracte reale (cu firmele particulare, nu finantate de stat). Sa nu amestecam treburile. Despre ce cercetare este vorba in Romania, cand nu mai avem industrie si nu se aplica nicaieri rezultatele cercetarii ?
Un profesor de matematica poate preda foarte bine cursurile, fara sa descopere ceva in acel domeniu. Trebuie doar sa fie bine pregatit, sa depuna efort in acest sens si sa aiba experienta in privinta lucrului cu copiii sau studentii. La fel sta treaba si in invatamantrul mediu. Numai cine n-a avut copii, sau nu a transpirat mii de ore langa ei ca sa-i ajute la teme (si sa-i impinga de la spate), nu intelege care este specificul acestei munci si adevarata menire a dascalilor.
Moda cu profesorii cercetatori vine de la universitatile mari din America, unde de fapt "profesorii" sunt in primul rand cercetatori si mai putin cadre didactice. Acolo se lucreaza doar cu cativa studenti (multi olimpici internationali, racolati din tarile sarace) si acestia din anii terminali, pregatiti in prealabil (munca cea grea, de punere a bazelor) de profesorii mai putin "cercetatori". De fapt, studentii respectivi sunt ca medicii rezidenti din spitale, care invata meseria lucrand cot la cot cu cercetatorii cu experienta.
De cercetare sa se ocupe cei care sunt angajati special pentru asa ceva, nu profesorii.
Eu nu vad ce cercetare poate sa faca un profesor de liceu si de ce trebuie sa-si consume energia, banii si timpul liber, cu tot felul de sesiuni de comunicarii "stiintifice" sau alte tampenii.

Se poate redresa situatia catastofrala din invatamant astfel:

- Elaborarea unor programe analitice corecte, logice, care sa tina seama de posibilitatile elevilor si de nevoile societatii.

- Editarea unor manuale de calitate, de exemplu cum au fost cele de analiza matematica de clasa a XI-a si a XII-a, scrise de prof. Nicolae Dinculeanu si conf. Eugen Radu (dupa care s-a predat in anii '70).

- Sa se faca si laboratoare serioase si sa nu mai fie desconsiderata pregatirea practica a elevilor si studentilor. In capitalism nu merge numai cu toceala si "recitarea" cursurilor.

- Efectuarea unor controale periodice in scoli (testarea cunostintelor elevilor), ca in anii '70, astfel incat profesorii sa stie sa sunt supravegheati si sa-si faca treaba.

- Admiterea la liceu si la facultate pe baza unor examene serioase, care sa-i elimine pe candidatii nepregatiti.

- Trebuie ca numarul de absolventi cu studii superioare sa fie mult redus in raport cu ce este acum, astfel incat cei care iau o diploma sa fie bine pregatiti (selectati) si sa sa-si gaseasca usor loc de munca in domeniul pentru care s-au pregatit, nu ca necalificati. Astfel, motivatia pentru invatare va creste.

Concluzia:
Nu cu masuri tampite, de diferentiere a salariilor cadrelor didactice, pe baza unor criterii inventate de unii cu mintea ratacita, se va obtine o calitate mai buna a pregatirii fortei de munca.
Cea mai importanta conditie este ca "elita" tarii, securistii deveniti mari bogatani, sa dezvolte afaceri (industrie de varf) care sa necesite salariati bine pregatiti. Daca se vor ocupa in continuare cu specula cu terenuri, cu vanzarea oualor si cafelei, cu invartelile pe baza banilor de la buget, etc, nexam educatie de calitate.

Liviu2002j
2008-11-03 23:54:09

Criteriile de performanta sunt tot alea care le foloseste la cercetare ?!!!

Ca sa stie oamenii sa nu mai "aplice" in zadar !!! Sunt toti de o ipocrizie de neimaginat ... Mint si dau vina unii pe altii ceva de speriat !!! Astia sunt oamenii de care este nevoie acum ... Parca d-nul Anton nu "evalueaza" acum altfel datele problemei ?! Daca ar fi vrut intr-adevar sa promoveze performerii adevarati atunci ar fi demostrat-o la cercetare ... Dar si dansul gireaza un sistem si utilizeaza niste "criterii de performata" care numai cu performanta nu au de-a face !!! Cine o sa faca evaluarile ?!!! Comisiile de neprofesionisti care fac evaluarile si la cercetare ?!!! Aia care nici engleza nu stiu dar vin cu o sumedenie de "diplome" si hartii tiparite pe banda rulanta de-a lungul timpului ?!!! Sa fim seriosi d-le Anton ... Turnati beton ca lumea si nu nisip miscator daca vreti sa fiti luat in serios !

Veniti cu date reale si concrete ca lumea sa va creada si sa aiba incredere in d-tra ... De vorbe si plansete ca ale d-nei Andronescu suntem satuli pana peste cap ! Veniti in fata contribuabililor al caror ban il distribuiti cu atata nonsalanta si demonstrat-i cate din cercetarile pe care le-ati girat s-au desfasurat cu adevarat (nu pe hartie si rostogolit de zeci de ori cu un alt titlu ...) si s-au finalizat spre binele si bunastarea lui (ca el a dat banul !!!). Daca vreti cu adevarat sa faceti ceva real si durabil veniti cu niste propuneri si niste criterii altele decat cele pe care le-ati folosit pana acum ... Dar puteti ?!!! Adica capabil poate ca sunteti dar puteti sa iesit din combinatii si relatii de partid ?!!! Puteti face ceva cu adevarat obiectiv ?!!! Ii scoateti pe cei care au copii, neveste, cumetri, nepoti sau tot felul de astfel de rude din sistem ?!!! Incepeti curatirea cu adevarat sau ii mai trageti o spoiala ce din coada are sa sune ?!!!

Sunteti capabil d-le Anton sau nu ?!!! O faceti d-tra barbateste ?!!! Sa va vedem ...

Liviu2002j
2008-11-04 00:21:23

D-le M_D_L, jos palaria !!!

Subscriu 100% la cele ce le scrieti ! As dori sa adaug sau sa intaresc cateva din cele scrise de d-tra:

1) In primul rand asa numita "performanta" prin lucrari si carti publicate nu este chiar atat de beton si la o analiza competenta de cei care stiu cum stau lucrurile se poate demonstra extrem de simplu cateva lucruri:
- lucrarile nu au coerenta si nu urmeaza niste directii de studiu clare, la care s-a ajuns din aproape in aproape prin lucrari care s-au completat in timp dezvoltandu-se si crescand de la o lucrare la alta;
- cartile sunt scrise fortat in anul in care a avut loc promovarea fiind in absolut toate cazurile (indeosebi cele ale profesorilor si conferentiarilor facuti in ultimii 10 ani) niste copii jalnice sau in care se prezinta lucruri demult fumate si regurgitate ...
- doctoratele s-au facut in domenii cu totul si cu totul diferite de cele in care activeaza persoana respectiva;
- din comisiile de examinare intrunite cu diferite ocazii lipsesc cu desavarsire adevaratii specialisti din domeniul respectiv;
- materiile posturilor pe care au concurat au fost iventate temporar dupa acre aau fost scoase deoarece "titularii" nu aveau habar si eventualele carti pe care le-au "scris" nu erau pe domeniul respectiv !!!

2) Conditionarea promovarilor de cercetare, mai ales in conditiile in care se "evalueaza" si se "aplica" la noi in tara, este o gogorita din capul locului pe langa faptul ca practica a dovedit ca nu este functionala ... Profesorul trebuie sa fie profesor si cercetatorul cercetator !!! Legaturile trebuie sa se stabileasca in mod firesc astfel:
- profesorul sa fie consultant pe partea de teorie;
- studentii sa faca pactica in cercetare si sa-si castige astfel bursele de studiu;
- cercetatorul sa verifice teoria si sa fie o punte cu industria si economia reala;
- studentii merituosi sa lucreze in firmele in care se aplica cercetarile la care au lucrat;
- cei care au o aplecare mai mare spre teorie sau care au un talent pedagogic mai mare sa ramana la catedra.

3) Cercetarea este si ea de cel putin 2 mari categorii: cercetare fundamentala si cercetare aplicativa. Tampenia si mai mare este ca se cere profesorilor sa faca cercetare aplicativa !!! Cercetarea aplicativa este apanajul institutelor de cercetare si a firmelor care isi pot permite. Amestecatura birocratica in care cica se implica intr-un fel de joint-venture universitatile impreuna cu fabricile si uzinele patriei noastre capitaliste este o mare minciuna in care hartiile si semnaturile au ajuns sa fie mai importante decat cercetarile !!! De altfel daca se purica bine de tot se descopera ca 10 sunt cu mapa plimband hartii de colo-colo si numai unul cu sapa (ca in bancul ala cu 10 carmaci si numai un vaslas !). Asa numitii profesori "directori" de proiecte au ajuns sa afie mai mult un fel de sefi de atelier sau de sectie ... Nu ca ar putea mai mult dar macar sa-si fac treaba la catedra cat de cat ... Numai ca ei cu justificarea asta ca sunt "directori" stau mai mult plecati si fac orice altceva decat scoala !!! Sunt ocupati nevoie mare cu intocmirea de sute de hartii si rapoarte care nu au absolut nicio valoare !

Liviu2002j
2008-11-04 00:28:54

Si adaug ...

Profesorii lu' peste prajit (oceanic !) si-au facut acum si firme "de consultanta" !!! Sunt mai mult pe la "firma" ... Am auzit de unele situatii atat de hazoase in care se duceau la el la firm sa le semneze actele de la catedra !!!

Si as mai avea o propunere pentru d-nul Anton (in situatia in care chiar vrea sa faca ceva !!!): sa scoata TOATE POSTURILE DIN INVATAMANT la concurs cel mult din 4 in 4 ani ca oamenii sa nu se mai culce pe o ureche !!! A fost 4 ani profesor si nu a mai facut nimic intre timp atunci urmatorii 4 ani sa fie conferentiar sau ce post mai reuseste sa ocupe ...

Cat priveste planurile de invatamant le-au facut varza de varza !!! Nu s-au multumit sa treaca acolo ceea ce stiu ei mai bine ci si ceea ce nu stiu, dupa principiul "fiecare ajunge la gradul sau de incompetenta" ....

srelu
2008-11-04 05:00:24

Anton a venit cu pluta

Citat din articol: "Anton a spus ca in sistemul educational este nevoie intr-adevar de cadre didactice bine platite, dar diferentiat, in functie de performante."

Domnule Anton, dumneata n-ai avut nici o tangenta cu invatamantul pana acum ? Daca aplici sistemul acesta, cadrele didactice cu pile vor acapara toate clasele de elita iar plevusca va primi clasele proaste. In afara de cei cativa cu pile toti ceilalti vor fugi de invatamant ca de ciuma.

M_D_L
2008-11-04 07:17:22

Re: Anton a venit cu pluta

La 2008-11-04 05:00:24, srelu a scris:


> In afara de cei cativa cu pile toti ceilalti vor fugi de invatamant ca
> de ciuma.
>

Asta se doreste, de fapt. Vor sa depopuleze invatamantul de cadrele didactice mai pregatite si care nu umbla cu prostii (plagiate si "cercetari" false). Cei bine pregatiti isi vor gasi de lucru in alte sectoare, iar "performerii" vor pune in practica "cercetarili" lor, falimentand total invatamantul. Astia care ne conduc sunt platiti de vestici sa ne aduca la sapa de lemn si cand vesticii isi propun ceva, sa fiti siguri ca se va realiza.

M_D_L
2008-11-04 07:32:11

Inseamna ca nu vor mai fi "domni Trandafir" in scolile noastre

Vor preda la scoli numai "cercetatori" si "mari oameni de stiinta".

M_D_L
2008-11-04 08:18:19

Cand o vad pe Androneasca, imi vine sa cad din picioare

Cum dracu a ajuns asta in functii asa de mari ?


« Sumar articole
Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Moarte pe parbriz (3012 afisari)
 Geoana parasutat in politica (2596 afisari)
 Miliardara santajata de gigolo (2125 afisari)
 Turnatorul Voiculescu cu laba pe IAR Ghimbav (1526 afisari)
 Basescu acuzat de antisemitism in Haaretz (1427 afisari)
 Orasul-plutitor, cel mai mare vas de croaziera din lume! (Imagini incredibile)  (5752 afisari)
 The Times: Romania, cea mai recenta victima a crizei mondiale  (3632 afisari)
 Profesoara de matematica, acuzata ca a avut relatii intime cu o fata de 14 ani (2829 afisari)
 "Expertii" rusi si americani se intrec in scenarii apocaliptice: Rusia va ataca, pe rand, state din Europa Centrala si de Est (2828 afisari)
 Masina care merge cu aer, gata in 2010 (2447 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00722 sec.