... au si ele niste unitati de masura, se invata deja in fizica de la scoala generala si de la liceu. Probabil ca ziaristul A.E. nu isi mai aduce aminte mare lucru din perioada respectiva a studiilor sale, altfel nu ar putea scrie o gugumanie de genul "energia obtinuta va fi de doi megawati pe ora". Asa cum se stie (ma rog, ar trebui sa...) watt-ul si multiplii/submultiplii sai sunt unitati de masura pentru putere iar energia se obtine multiplicand cu un timp. In particular, o unitate populara pentru energie este kWh: kilowatt-ul - ora este energia produsa de o sursa de energie de putere 1000 W ce functioneaza timp de o ora.
Doi megawatti este asadar o putere instalata iar nu o energie, 2 MW/h nu inseamna nimic, in schimb 2 MWh reprezinta intr-adevar o energie. Totusi, in acest caz, sensul frazei ar fi absurd: ar rezulta ca dispozitivul poate produce fix 2 MWh de energie si... gata. Pentru a da un sens frazei si pentru a il salva de ridicol pe ziarist, putem incerca formula: "puterea instalata a dispozitivului este de 2 MW", echivalent cu a spune "dispozitivul poate genera o energie de 2 MWh in timp de o ora".
Totusi, nici in acest caz nu am scapat de probleme: valoarea ar fi complet nerealista, intrucat puterea dispozitivului ar fi echivalenta cu a unei minicentrale electrice serioase; spre comparatie, hidrocentrala de pe Arges la intrarea in Pitesti are 7,7 MW in putere instalata. O mica estimare rapida: sa presupunem ca avem in medie, in fiecare secunda, un camion de 5 t care produce o deplasare de 1 cm pe verticala a unei benzi din asfalt ce transmite mai apoi miscarea la un generator. Energia produsa este mgh ~ 500 J (ordinul de marime este in mod sigur acesta), ceea ce inseamna o putere P = E/t ~ 500W = 0,5 kW, mult mai realista. Pentru a ajusta ordinul de marime si a ajunge la 2 MW de putere a dispozitivului, ar fi nevoie de un trafic de vreo 1000 de camioane pe secunda.
Cel mai probabil, inventatorul spera sa obtina o putere medie de ordinul a 2 kW, cu care ar putea sa isi foloseasca gratis radiatorul electric de 2000 W cu care se incalzeste iarna. :-)
Evident, investirea a 50000 euro in acest scop ar fi cu totul si cu totul aberanta. |