Ziua Logo
  Nr. 4204 de marti, 8 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »

Magazin

2008-04-08

Comentarii: 15, forum INCHIS

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

MIKE
2008-04-08 14:44:02

NU POTI EXPLICA SUPRANATURALUL PRIN NATURAL

Filosofii grecii se presupune ca au fost cei mai intelepti, caci folosofiile lor sunt renumite in toata lumea, dar nici ei n-au putut sa-L descopere pe Dumnezeu, si aveau tara plina de idoli! Nici macar marii teologi nu se pot lauda ca il cunosc pe Dumnezeu, dupa cum spune Marele Vasile: "altceva este, iubitule, teologia (Logos=cuvant; vorbire; Theos=Dumnezeu, deci vorbirea despre Dumnezeu - nota mea), si altceva este cunoasterea lui Dumnezeu". Este, insa, un lucru elementar si de bun simt, pana la urma, sa lasam totusi doctorii in teologie sa vorbeasca despre Dumnezeu!

amy
2008-04-08 15:16:44

Re: NU POTI EXPLICA SUPRANATURALUL PRIN NATURAL

dc traiesti in democratie,aplicata pt prima oara in grecia,ai si fiecare are dreptul sa comenteze,presupuna,spuna ca crede si isi imagineaza!
pai grecii au luat pe dumnezeu din freligia iudaica !! grecii credeau inainte in zei !!


La 2008-04-08 14:44:02, MIKE a scris:

> Filosofii grecii se presupune ca au fost cei mai intelepti, caci
> folosofiile lor sunt renumite in toata lumea, dar nici ei n-au putut
> sa-L descopere pe Dumnezeu, si aveau tara plina de idoli! Nici macar
> marii teologi nu se pot lauda ca il cunosc pe Dumnezeu, dupa cum spune
> Marele Vasile: "altceva este, iubitule, teologia (Logos=cuvant;
> vorbire; Theos=Dumnezeu, deci vorbirea despre Dumnezeu - nota mea), si
> altceva este cunoasterea lui Dumnezeu". Este, insa, un lucru elementar
> si de bun simt, pana la urma, sa lasam totusi doctorii in teologie sa
> vorbeasca despre Dumnezeu!
>

MIKE
2008-04-08 17:09:16

BARIERA CUNOASTERII

Cunoasterea nu are limite, iar limita fiecarui om este foarte aproape, este "nivelul lui de incompetenta" cum spune Murphy. Trecerea de la cunoasterea materiala, catafatica, stiintifica, la cea spirituala se face prin trecerea unei bariere a cunoasterii. Aceasta bariera este depasita numai prin credinta, prin vederea cu inima, daca vreti, este cunoasterea directa a lui Dumnezeu si a celorlalte lucruri spirituale. Teologia asigura cunoastrerea tuturor dogmelor credintei, talcuieste Scriptura, lamureste toate aspectele credintei si ritualului, dar nu poate asigura trecerea barierei, ceea ce insa o poate face si un copil sau o bunica, in mod inconstient, prin credinta, prin simtirea lui Dumnezeu in mod real. Desigur, este foarte importanta teologia, pentru fixarea invataturilor, si preotii - clerul in general - sunt obligati sa fie teologi, ca sa nu se strecoare erezii in popor.

M_D_L
2008-04-08 17:10:45

Dar "Particula lui Dracu" exista ?

As da cu ea in cine stiu eu. Sa-i ia dracu' !

mdionis
2008-04-08 17:47:29

Redactie stiintifica nu aveti la "Ziua"?

`In sofisticata masinarie de la Geneva, cu o lungime de 27 de km, particulele urmeaza sa fie ciocnite la viteze extrem de mari, incercandu-se astfel recrearea conditiilor din momentul Big Bangului.`

Ca fizician `particulist` nu pot decat sa ma simt ofensat de stupizenia unei afirmatii de acest gen. Vitezele particulelor in acceleratoare sunt mari, insa nu depasesc viteza luminii si nimeni nu descrie un eveniment prin viteza particulelor implicate ci prin energia acestora. Cat priveste conditiile din momentul Big-Bang-ului... ar trebui sa mai marim energia cu cateva (zeci de) ordine bune de marime ca sa le recreem.

`Descoperirea "particulei lui Dumnezeu" (porecla care lui Higgs ii displace profund)`

... insa aversiunea respectabilului fizician pentru o denumire ultra-penibila (aversiune impartasita de oricare alt fizician cu respect pentru meserie) nu a fost totusi de ajuns pentru a impiedica aparitia acestei denumiri ca titlu de articol. Ceea ce spune multe despre cat de prost a fost inteleasa chestiunea de ziarist(a).

In cuvinte putine, bosonul Higgs are o masa foarte mare si deci pentru a il crea in laborator este nevoie de energii foarte mari. La CERN se va pune in functiune un accelerator de energii mai inalte cu care se spera ca se va observa vreun boson Higgs pripasit in detector in urma unei coliziuni.

Cat priveste celelalte aberatii din articol (intre care troneaza la loc de cinste "masa dispare atunci cand materia este sparta si redusa la cele mai mici componente ale sale: molecule si atomi"), nu cred ca mai este nevoie de vreun comentariu.

voyager
2008-04-08 19:18:55

FIAT LUX, zise Dumnezeu pocnind din deste, si cuante de lumina se facura.

Se stie chiar foarte bine de aceste prim particule <<zise cuante>> de peste 150 de ani, descrierea matematica simbolica fiind facuta de Oliver Heaviside..Sunt vortexurile-turbioanele formate in eterul termodinamic.
Exista cuante turbionare pe dreapta sau pe stanga, cu spin inainte sau rasfrant inapoi, spre interior.
FIAT LUX, zise Dumnezeu pocnind din degete, si cuante de lumina se facura. Dar nu a zis cum le-a facut, n-a lasat cartea tehnica a lumii.
Cuantele se pot cupla intre ele si formeaza scantei, stringuri..Sau doua opuse, ceva asemanator galaxiilor. Sau doua opuse cum este fotonul.
Si ecuatiile lui J.C.Maxwell descriu matematic din nou aceste cuante ... Descriu chiar si cuantele cuplate care formeaza fotonii..Mai apoi in sec XX au fost reinventate de Planck, apoi de Einstein si Minkovski prin calcului zis vectorial-tensorial...Si de multi altii..
Un vortex este un tensor-torsor, are rotor, convergenta si eventual divergenta-expulzare de materie...Cuantele turbionare sunt ca niste spirale rotoare, iar daca materia adunata spre centru este in exces, atunci cauta sa faca un spin turbionar..Este trompa tornadelor, in fizica i se zice spin ..
Iaca ca inventiile se fura din nou...O inventie pastrata la secret devine ca mancarea aceea care ce mananca de mai multe ori, stiti dumneavoastra care...
....Tarziu de tot, dupa ce Dumnezeu l-a facut si pe Adam, l-a inzestrat si cu un spin..Apoi a facut mai multi Adami...S-a amuzat vazand ce faceau Adamii si s-a gandit sa le faca cuante pereche, sa scape de corvoada de a mai crea oameni la infinit...Dar le-a pus spinul invers, spre interior.. Sper ca ati priceput fizica cu-antica.

Omul din Himalaya
2008-04-08 19:23:29

Stai relaxat, asta-i presa romana

Nu inteleg nici cei de la publicatiile sportive fenomenul pe care il comenteaza si nici nu se obosesc sa se informeze si sa informeze corect. Ce pretentii poti sa ai in ceea ce priveste articole pe teme stiintifice? Regula de baza este: un titlu cat mai socant si un continut cat mai agresiv, indiferent de cantitatea de minciuni ori ineptii inglobata in "amestec". Ideea este sa zgandare neuronul adormit al cat mai multora, doar-doar or remarca si reclamele de pe aceeasi pagina cu articolul imbecil.

mdionis
2008-04-08 20:05:01

Re: FIAT LUX, zise Dumnezeu pocnind din deste, si cuante de lumina se facura.

La 2008-04-08 19:18:55, voyager a scris:

> Se stie chiar foarte bine de aceste prim particule <<zise cuante>> de
> peste 150 de ani, descrierea matematica simbolica fiind facuta de
> Oliver Heaviside..Sunt vortexurile-turbioanele formate in eterul
> termodinamic.

Domnia ta doreste sa spuna ceva sau sa insire niste cuvinte goale ce din coada au sa sune?

> Si ecuatiile lui J.C.Maxwell descriu matematic din nou aceste cuante

Ecuatiile lui Maxwell descriu campul electromagnetic si tot ceea ce tine de caracterul ondulatoriu. In ecuatiile lui Maxwel nu exista nimic cuantic, e o teorie clasica.

> Mai apoi in sec XX au fost reinventate de Planck,

Planck a pus in acord matematic doua portiuni ale spectrului de emisie a corpului negru si a dat functiei rezultante o explicatie fenomenologica pe baza unui "ca si cum" in care nu prea credea nici el si de care voia sa scape. Nici pomeneala de vreo "reinventare".

> apoi de Einstein si Minkovski prin calcului zis vectorial-tensorial...

Aoleu. Einstein a facut ceva in acest sens in anul de gratie 1905, insa se cheama teoria efectului fotoelectric (in care, in loc sa ingroape explicatia fenomenologica a lui Planck asa cum visa onorabilul Max, o extindea la acest efect) si nu are de-a face cu calculul tensorial, Minkovsky si relativitatea (care a facut obiectul unui alt articol de pomina in acelasi an de gratie 1905).
Evident, teoria efectului fotoelectric nu are nimic de-a face nici cu vortexurile matematice ale lui Heaviside (iar daca ne referim la teorii de acest gen, primul care le-a propus a fost Rene Descartes, cu cateva sute de ani mai inainte)

> Este trompa tornadelor, in fizica i se zice spin ..

Domnia ta nu a urmat niciodata un curs de mecanica cuantica, altfel ar fi stiut ca spin-ul este o marime esentialmente cuantica, fara echivalent clasic si care doar pentru analogie cu o imagine usor de inteles se prezinta ca un fel de rotatie in jurul unei axe proprii. In realitate, fizicienii considera momentul cinetic intern al unei particule cuantice drept o caracteristica formala fara legatura cu rotatia fizica a ceva.

> Sper ca ati priceput fizica cu-antica.

Daca e o parodie a stilului articolului, nu mi se pare prea reusita.

mdionis
2008-04-08 20:21:25

Re: Redactie stiintifica nu aveti la "Ziua"?

La 2008-04-08 19:23, Omul din Himalaya a scris:

> Ce pretentii poti sa ai in ceea ce priveste articole pe teme stiintifice?

Ceva pretentii am, fiindca in urma cu cateva zile le-am mai atras o data atentia asupra unei alte aberatii. Nu ca au schimbat ceva in articol, dar sper ca pe termen mediu sa ajunga la concluzia ca o minima probitate stiintifica este necesara chiar si propriului ziar -> poate infiinteaza o redactie stiintifica pe post de filtru "trece sus". :-)
Daca nimeni nu zice nimic, probabilitatea imbunatatirii calitative ramane zero.

voyager
2008-04-08 20:46:41

Re: FIAT LUX, zise Dumnezeu pocnind din deste, si cuante de lumina se facura.

mdionis, ai imensa dreptate ..Eu pacatosul insa nu ma refeream strict la biblia cuantica, ci la niste fenomene reale naturale.

vranceano
2008-04-08 22:38:28

ridicol

Vorba lui Petrica Tutea, o baba murdara pe picioare, care se roaga la icoana maicii Domnului, e mai om decat asemenea savanti.

texanu
2008-04-08 23:56:55

ACEASTA ESTE APOCALPSA PAMINTULUI

Trebuie oprit imediat........puterea Satanei ne va duce la pieire......

vida clara
2008-04-09 01:57:02

Si cand va spuneam eu,cu particulele,nu ma credeatzi.

Noroc ca postarile astea raman in arhiva.Tiiiii,de ce nu m-oi fi facut eu savant?
Domnule,cand esti savant,altfel convingi lumea sa stea cu gura cascata.

Dumitru Iuga
2008-04-09 08:29:12

Atentie!

"Punctu-acela de miscare, mult mai mic ca boaba spumii, e stapanul fara margini, peste marginile lumii ..." (Eminescu) - De unde a aparut, stimati materialisti, acel punct care a facut explozie ?

mdionis
2008-04-09 10:01:53

Re: ridicol

La 2008-04-08 22:38:28, vranceano a scris:

> Vorba lui Petrica Tutea, o baba murdara pe picioare, care se roaga la
> icoana maicii Domnului, e mai om decat asemenea savanti.

In textul de mai sus, la cine face aluzie termenul "asemenea"? Stupizeniile relative la "particula lui Dumnezeu" nu le apartin savantilor ci jurnalistilor dornici de a soca lumea cu formule bombastice. Nici un fizician decent nu scrie asa ceva.


« Sumar articole
Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Tariceanu s-a saturat de Cioroianu (5687 afisari)
 Putin rupe Ucraina (3515 afisari)
 Degetica din India (2835 afisari)
 Servieta lui Dumnezeu (2475 afisari)
 Garda Maghiara UDMR-PCM (1993 afisari)
 Un fizician spera sa gaseasca "Particula lui Dumnezeu" (6737 afisari)
 Noapte fierbinte intre presedintele Cehiei si o stewardesa (3495 afisari)
 Lisa Marie Presley si burta ei imensa au parasit cladirea! (3090 afisari)
 O secta de poligami socheaza SUA (2974 afisari)
 Imagini socante: Misterul cateilor morti intr-un posibil ritual satanist (2499 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00661 sec.