Ziua Logo
  01:33, sambata, 23 septembrie 2023
 Cauta:  
  Detalii »

Eveniment

2006-12-16

Comentarii: 76, forum ACTIV

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

Davidescu vasile
2006-12-15 22:29:25

PRESEDINTELE CONDAMNA IN NUMELE ROMANIEI COMUNISMUL CA SISTEM CRIMINAL

doctorul
2006-12-15 22:40:42

Procesul comunismului

va fi o bataie de joc.Iar cinicii din U.E.o sa-l laude.In frunte cu Tismaneanu,care se va intoarce la ale lui,dupa ce si-a terminat treaba. George Calalb

Sobru
2006-12-15 23:19:22

Re: Procesul comunismului

Nu la ale lui, ci la ai lui. Aia de care nu aminteste nimic in "raport".

CAUTISANU GEORGE
2006-12-16 00:03:30

Re: PRESEDINTELE CONDAMNA IN NUMELE ROMANIEI COMUNISMUL CA SISTEM CRIMINAL

Razesu
2006-12-16 00:05:20

Raportul Tismaneanu

Vai, vai ce-o sa mai fie ! Cei cu musca pe caciula vor pierde pofta de Craciun, or sa-si anuleze revelioanele de la Tenerife, Tismaneanu va fi facut foctor honoris cauza mai ales pentru ca si-a pomenti tatal in raport (uite romana verde !) si vomintra in istorie, daca nu si in Guiness.
Era nevoie de un raport ca sa condamnam comunismul ? Auzi dumneata, victimele au fost intre 500.000 si 2 milioane, in ROL sau RON, ca numai acolo mai tai sau mai adaugi cate 4 zerouri ca sa ajungi la mizerie. Cand s-a aniversat centenarul turnului Eiffel, intamplarea facea ca Maurice Chevalier sa implineasca 80 de ani. La festivitatile care au avut loc, sansonetistul a fost marea vedeta si a fost invitat sa tina un discurs. Publicul l-a aplaudat de cum a aparut pe scena si el si-a tinut discursul memorabil : "Ei si ?!?"
Sa facem si noi ca el, nu merita sa intarzii asupra celor 660 de pagini ale raportului, nu de alta, dar sunt socotite in RON si nu facem decat sa ne stricam sufletul. Nimic nu se va schimba.
PS Noroc ca Ziua ne avertizeaza ca nu tolereaza comentariile antisemite, xeno...

GGane
2006-12-16 00:18:08

Condamnarea comunismului

Totul o mascarada fara valoare. Asta este ca si cand se aleg cativa dintr-o banda de talhari sa condamne marsaviile lor si de forma se aleg cativa s-o faca, ca apoi totul sa ramana ca inainte. Basescu va condamna ? se va include si pe el ca unul care a profitat din plin la toate crimele comunismului impotra natiunii romane ? Rusine, dar deocamdata nu se poate face nimica, ei sunt la putere, alesi si deci competenti dupa lege sa decida. Foarte bine, daca romanii sunt multumiti de cei pe care i-au ales sa-i detina sanatosi, dar istoria isi va da cuventul si toti acestia vor disparea in niste sertare ale rusinii si vor aparea altii sa speram oameni cu mintea curata de orice influente criminale securisto comuniste a sobolanilor comunisti aducatori de ciuma comunista. Dar, daca situatia va continua in felul acesta va ajunge Romania peste doua trei generatii tzara manelelor, a unei culturi de tip manele.

Nihilescu
2006-12-16 00:33:05

Cioara vopsita pe gardu' dupa care-i leopardu'

Povestea asta cu condamnarea comunismului este o gogoritza, praf in ochii prostilor, o strategie prin care se urmareste fabricarea unui tap ispasitor. Nu comunismul a comis crime, ci oamenii care s-au pretins a fi "comunisti". A condamna comunismul pentru aceste crime, este reteta perfecta pentru ca vinovatii reali sa scape imaculati. E ca si cum, pentru toate potlogariile petrecute in ultimii ani, ar fi acuzat capitalismul si nu hotii care au devalizat tara, imbogatitii peste noapte care au furat combinate, etc. Nu discut aici daca ideologia comunista este buna sau rea, asta-i alta mancare de peste. Inasa (aproape) toti cei care astazi arata cu degetul spre comunism pentru a da gloatei un vinovat, sunt aceia care acum 16-17 ani se aflau in randurile 2 sau 3 ale nomenclaturii comuniste, asteptand sa acceada la putere. De fapt, asa-numita Revolutie si schimbarea regimului, nu au fost nimic altceva decat o scurtatura spre varful piramidei puterii. Baietii destepti au delapidat Romania, au devenit miliardari in $ si €, politicieni, iar acum ofera poporului si un vinovat pentru toate nenorocirile: comunismul! Ca ei, nici usuroi n-au mancat, nici gura nu le pute, sunt liberali, social-democrati, democrati, conservatori s.a.m.d. Nu va lasati amagiti de pacalelile astea, ca nu nazismul l-a facut pe Hitler, ci tocmai invers. Tot asa si cu comunismul. Ce s-ar mai intampla cu crestinismul, daca ar fi scocotit vinovat de toate crimele care s-au comis in numele lui Isus si al crucii?

Socrate
2006-12-16 01:00:53

Nu fusereala, ci varza.

Am avut curiozitatea sa citesc draftul. Daca originalul este la fel, fusereala e un cuvant prea bland. Este o varza, o jalnica rafuiala comandata cu Iliescu si ai lui.
Inainte de 1989, Iliescu era un nomenclaturist de mana a doua, unul sarabanda dinamica a celor 50 de prim-secretari de judet, Vadim - un simplu ziarist, slobod la gura, Paunescu era mai cunoscut, prin poeziile lui ( bune ) si cenaclul Flacara. Sa-i faci stalpii comunismului, este penibil si o mare ridicare in grad.
Perioadei de dupa 90 ( cand comunismul se terminase ) i se aloca mult mai multa atentie decat perioadei negre 1945-1960. Nimic despre celebra Regiune Autonoma Maghiara, in schimb se pomeneste de represiuni etnice.
Unul din cei doi comunisti de care dintre care a pomenit dl. Basescu in campania electorala, chiar Presedintele Basescu, va infiera cu manie proletara comunismul in parlament, in baza acestei verze. Fara comentarii.

Murgu
2006-12-16 02:24:49

O mare cacealma!

In opinia mea cred ca s-a gresit cand Tismaneanu a fost ales ca presedinte al acestei comisii!
Cum sa condamne fiul unor mari comunisti...comunismul?
Cred ca Tismaneanu i-a dat o buna "tzeapa" lui Basescu! Si-a umplut buzunarele cu banii publici, iar din documentele studiate, va publica - pe bani multi, bineinteles - numeroase articole!
Credeam ca Tismaneanu e un "cineva" in America, dar m-a deceptionat!
Cacealma in toata regula!

ionion
2006-12-16 04:43:15

Nu am de gand sa invat pe lup cum sa traiasca in padure ! I

Dupa asasinarea lui Ceausescu si instaurarea unei noi dictaturi bolsevice
in Romania prin garnituri de nomenclaturisti de mana a II si a III-a s-a
incercat o "trecere" la comunism cu "fata umana" - notiune introduse si aplicata
in istorie de un diletant comunist care s-a numit Alexandru Dubcek. Ion Iliescu
a incercat marea cu degetul ascuzandu-se in spatele acesti idei ispititoare, mai ales
fiind constient ca o eventuala interventie armata tip URSS ar fi imposibila pentruca
si rusii (comunistii) deja erau cu un piciorush in groapa. Cand Ion Iliescu si acolitii lui s-au vazut incoltiti de lumea libera pentru a inlatura defapt esenta bolsevica post 1989, atunci
clica bolsevica de la Bucuresti a apelat la "clasa muncitoare si taranimea muncitoare"
sa vina in ajutorul apararii comunismului infiltrand printre mineri, otelari si alte grupuri
de meseriasi, pe membrii securitatii - agentii folositi pe linia frontului intotdeauna.
La prima vedere "ei" au crezut ca le-a reusit figura si mersul istoriei isi va relua ...

ionion
2006-12-16 04:54:33

Nu vreau sa invat lupul cum sa traiasca in padure ! II

firul obisnuit si lumea va uita si va inchide ochii la "schimbarile fundamentale" din Romania!
Da, siretenia bolsevicilor de teapa lui Iliescu a folosit siretlicul de a da poporului de mancare
(dar la ce preturi ! , care erau dotate de stat) si in felul acesta cu surasul triumfator si avnd la dreapta sa pe "Aleain Delon" in versiune romaneasca - Pierre Roman- bolsevicii si-au asigurat pentru o perioada destul de lunga linistea cel putin in interiorul tarii.
Dar iata ca pe scena politica intervine Constantinescu care incearca sa se lupte cu morile de vant si nefiind destul de vigilent in toate aspectele vietii (si celei publice si celei particulare)
a fost incoltit de rechinii securitatii care au maturat pragul cu el si ...minune : revine
mult iubitul si clarpevazatorul fiu al poporului Ion Iliescu (habar nu mai avea el ca va ma redeveni Presedinte) - totul fiind manevrat de clica securista care deja se infiripasera cu capital serios ce incepuse sa curga de la Bruxelles in buzunarele lor (oficial fiind pentru tara).
Dar la sedinta "marelui consiliul" al bolsevicilor se decide suprimarea lui Iliescu -era deja

ionion
2006-12-16 05:05:11

Nu vreau sa invat lupul cum sa traiasca in padure ! III

un personaj (Iliescu) deja perimat care nu mai avantaja "aristocratia deja" bolsevica (este un nonsens in echilibristica vocabulara pe care o incerc) si , si si ...pe cine sa votam ?
Atunci se reiau la mana dosarele personajelor mai "atragatoare" si hops ! se pune ochii pe
Basescu, personaj absolut novice in ale politicii , dar suficient de bine pregatitit in musamalizari si alte jocuri cu "plastelina" ! Da, insa ce sa faci cu Basescu care era sarac
precum alti romani de la "bloc" - nu nu era suficient ! si pe cine sa mai ochim ? hops ! a cazut
in plasa Tariceanu (starea materiala satisfacatoare, caracter influentabil, cu ochii de iepuras
amenintat de "vulpe") dar in fond si la urma urmei lupul a ramas satul si si capra intreaga.
Acum va las pe voi - pe cei care aveti chef sa-mi cititi randurile - nu ma refer la d-l Basescu sau d-l Tismaneanu pentruca stiu ca "dansii" nu au timp de asa ceva - sa ghiciti cine este lupul si cine este capra ? Vulpea s-a bagat in vizuina - dar stim de existenta ei !
Numai bine ! ionion

ionion
2006-12-16 05:29:24

"PRESEDINTELE CONDAMNA IN NUMELE ROMANIEI COMUNISMUL CA SISTEM CRIMINAL" - pai

de ce nu ?
Salariul de Presedinte merita acest lucru , bashca fondurile de reprezentanta !
De la "bloc" la Cotroceni ..."ie" o diferenta !
Mai mult nu scriu "ca-mi dau lacrimile" !

Raquel
2006-12-16 05:48:44

Nene Davidsecu, nu-l stiam pe idolul matale masochist, sa se condamne singur,

caci in campania electorala a declarat singur-singurel ca este comunist.
Astept sa vad cu cati ani de puscarie se pedepseste.

Raquel
2006-12-16 05:57:33

Re: O mare cacealma!

Eu nu cred ca i-a dat "tzeapa lui Basescu", ci a facut doar o partitura care sa-i gadile auzul celui care a comandat muzica. Nu am citit raportul, am vazut doar cateva fragmente controversate cat si cele criticate in articolul de fata, dar acest domn Tismaneanu mi se pare prea plin de importanta propriei sale persoane si asta-mi displace profund. Iar faptul ca "si-a umplut buzunarele cu bani publici" si nu putini, inseamna ca si-a gasit prostii care sa-i dea acesti bani, caci asa spunea si preaiubitul : "nu-i prost cine cere, ci acel care da !"

Arogantu'
2006-12-16 06:17:54

Consecinta importanta

doctorul
2006-12-16 09:19:49

Condamnarea comunismului

Presedintele Basescu,ar trebui{ar face bine}sa ne spuna cu ocazia"condamnarii"numele celui care l-a propus INITIAL,pe Tismaneanu,chiar daca eventual intre timp a murit.

doctorul
2006-12-16 09:29:34

Despre autorii articolului

Nu-mi place asocierea numelui Ancai Hriban de cel al lui Victor Roncea

texanu
2006-12-16 10:17:16

TOVARASE BASESCU AI UITAT?

In al doilea tur de scrutin al prezindentialelor din 2004,dintre Nastase si Basescu,acesta din urma a spus:"CE BLESTEM PE POPORUL ROMAN SA ALEAGA INTRE MINE SI NASTASE,2 COMUNISTI"
Pai de ce nu ati rupt blestemul,d-le Basescu,adica de ce ati mai candidat?De ce nu ati dat posibilitatea sa candideze
alt roman nealterat de comunism? DRAKU JUDECA PE DRAKU.....

REGALITATEA REZOLVA INGROPAREA DEFINITIVA A COMUNISMULUI
DUMNEZEU A DAT BINECUVINTARE ROMANIEI CIT A AVUT DOMNITORII SI REGII......NU LINGAII DE COMUNISTII.....ASA CA TRAIASCA REGELE.....SA AUD CUM STRIGA VREUNU IN SALA.....SAU POATE MAI STI? BASESCU VA FACE UN ACT DE PATRIOTISM.....SI VA SPUNE.MAJESTATE.....TRECI LA CIRMA ROMANIEI

unchiuletul
2006-12-16 10:18:40

Bravo ZIUA

Consider ca ati atins ESENTIAL problemele condamnarii comunismului. Aceasta condamnare ar trebui facuta (si) de oamenii care au trait vremurile, buni cunoscatori ai problemei, dar mai ales care sa fie OBIECTIVI. Daca , pe baza de ciolan, cumetrie, politica, sa NUMESC tot felul de oportunisti ( neaveniti, semidocti, patimasi s.a.m.d.) spre a face o astfel de analiza-condamnare,( pe bani buni) atunci va iesi.. VAX ALBINA. Nu numai ca nu va reda adevarul, dar va si prosti o gramada de auditori. Si ce-am castigat ? O noua ISTORIE scrisa cu barba rezemata in palma si cu gandurile aburite de alcool.

texanu
2006-12-16 10:23:08

Re: Nu vreau sa invat lupul cum sa traiasca in padure ! III

La 2006-12-16 05:05:11, ionion a scris:

> un personaj (Iliescu) deja perimat care nu mai avantaja "aristocratia
> deja" bolsevica (este un nonsens in echilibristica vocabulara pe care
> o incerc) si , si si ...pe cine sa votam ?
> Atunci se reiau la mana dosarele personajelor mai "atragatoare" si
> hops ! se pune ochii pe
> Basescu, personaj absolut novice in ale politicii , dar suficient de
> bine pregatitit in musamalizari si alte jocuri cu "plastelina" ! Da,
> insa ce sa faci cu Basescu care era sarac
> precum alti romani de la "bloc" - nu nu era suficient ! si pe cine sa
> mai ochim ? hops ! a cazut
> in plasa Tariceanu (starea materiala satisfacatoare, caracter
> influentabil, cu ochii de iepuras
> amenintat de "vulpe") dar in fond si la urma urmei lupul a ramas satul
> si si capra intreaga.
> Acum va las pe voi - pe cei care aveti chef sa-mi cititi randurile -
> nu ma refer la d-l Basescu sau d-l Tismaneanu pentruca stiu ca
> "dansii" nu au timp de asa ceva - sa ghiciti cine este lupul si cine
> este capra ? Vulpea s-a bagat in vizuina - dar stim de existenta ei !
> Numai bine ! ionion
>
BA NU TERMINII CU PROSTIILE?

Stefan RADOVEANU
2006-12-16 11:47:27

Iliescu este vinovat ca Dej si Ceausescu

Nituc
2006-12-16 11:49:34

LASOURI

ursu livia
2006-12-16 11:50:09

BRAVO ZIUA.ACEST ARTICOL ESTE CEL MAI CLAR SI BINE DOCUMENTAT.

Dupa citirea articolului iti dai seama ca acum dupa 17 ani de la continuarea mentinerii tarii sub ocupatie securisto-iliisto-comunista,Romania ramane inca ancorata in trecutul sau dezonorant securisto-comunist.
Luni,presedintele TUTUROR romanilor va aduce grave prejudicii imaginii si onorabilitatii neamului romanesc,pentru ca la momentul condamnarii regimului comunist,presedintele TUTUROR romanilor trebuia sa anunte cu demnitate inceperea procesului comunismului si al tuturor comunistilor decedati sau inca in viata,alaturi de aplicarea in regim de urgenta a legii Lustratiei in tara.
Luni in Parlamentul tarii se va face o noua si mare nedreptate tuturor romanilor si implicit Uniunii Europene care isi doreste sa aiba ca PARTENER o tara democratica si noncomunista.
Ce fel de condamnare a comunismului se poate face luni ,daca fosti securisti si comunisti romani au pensii de 10 ori mai mari decat urmasii luptatorilor anticomunisti si fata de toti romanii care au fost dezumanizati,saraciti si alungati din tara de crima comunista?
Ce fel de condamnare a comunsimului poate fi luni in Parlamentul tarii daca cel mai mare criminal comunist inca in viata este "presedinte"de "onoare"al unui partid de opozitie, intr-un stat declarat constitutional de drept?
Niciodata crimele comuniste din tara nu vor putea fi ingropate atat timp cat toti criminalii comunisti nu vor fi condamnati cu responsabilitate de o justitie eliberata de practici comuniste.

Nitu Rodica
2006-12-16 12:34:52

Ei bine, si?

Nu am caderea sa apreciez in ce masura raportul si-a atins obiectivele initiale sau sperate, eu ma intreb ce va urma dupa ce presedintele Basescu va citi in Parlament condamnarea comunismului, ce va urma?Cativa analisti si noi forumistii vom comenta intre noi, cateva talk show-uri la tv (daca intre timp nu apare ceva mai interesant)si apoi?Se va schimba ceva in Romania?Credeti ca ,,poporul" va comenta sau va fi zguduit de eveniment?Vin din oras, lumea circula, cumpara cadouri, brazi, alimente, oamenii vorbesc numai despre Sarbatori, pe nimeni nu am auzit sau vazut sa fie preocupat de apropiata condamnare a comunismulti.Vecinii mei merg la tara sa taie porcul, mai arzatoare decat cum va condamna in 18 Basescu comunismul e problema unde vor fi afumati carnatii si ca e prea cald afara pentru taiatul porculi, dar ,,tot e bine, ca vom plati mai putin la gaze".Ca de obicei, fractura totala intre agenda populatiei si a politicienilor.Si atunci revin la intrebarea :ce urmeaza dupa ,,istorica condamnare"?

Camelian Propinatiu
2006-12-16 12:47:36

Recursul la crematoriu

C.D.
2006-12-16 13:12:51

Ce parere au ceilalti membri ai Comisiei Tismaneanu?

Unde este si ce are de zis Dom Bacanu, "ne-iertatorul"?
Unde este si ce are de spus nea Ticu Dumitrescu, "intrasingentul", "incrancenatul" si "amenintatorul" cu pumnul pe sus? Cum se poate justifica si disculpa nea Ticu in fata Asociatiei fostilor detinuti politici? Dar in fata istoriei?
Unde sunt ceilalti membri si ce au ei de spus?
CE MARIONETE! Yeaaak (cu greata si venin).

CAUTISANU GEORGE
2006-12-16 13:28:56

Au si comunistii martirii lor


> Omule daca faci un efort de imaginatie si-ti inchipui ca peste 25 de ani vin
la putere comunistii,crezi ca ei nu au martirii lor?Crezi ca ei nu au argumente
sa condamne modul in care au fost tratati in inchisori,schingiuiti,omorati etc.?
Cand o sa terminam odata cu vanatoarea de vrajitoare si in loc sa ne cheltuim energiile pe himere sa punem osul la munca si sa scoatem o data
tara asta din rahat. Dumneata crezi ca Basescu este prost?Trebuie sa bifeze
o actiune,in care sunt sigur ca nu crede,asa ca o face de mantuiala pentru a
inchide gura cui trebuie.

Nituc
2006-12-16 13:50:40

Re: Ei bine, si? Uite urmarea!

Referitor la ultima intrebare, stim ce urmeaza: rememorarea revolutiei pe toate canalele; ingramadeala la granita de vest, ca se intorc capsunarii; cateva accidente cu masinile lor si ale altora; un Craciun copios; ingramadeala la superhiperextramarket; sfantul Stefan; manelisti alergand de la o locatie la alta; pregatiri de revelion; exod pe Valea Prahovei si in Poiana; muzici moldovenesti pe bulevardele din Bucuresti; colindatori trisati de prostituate in Gara de vNordcare le fura agoniseala; comentarii pe forum; zboruri spre locuri mai calde sau mai aglomerate, chiar si izolate; revelion; revelioane separate ale lui Motoriceanu Guvern si Marmureanu Primarie in centrul urbei; aruncarea sticlei de sampanie in public de Popeye the Saylor man; cantareti pe traseele tarii si in restaurabte; salutul lui Popeye; salutul lui Motoriceanu; observatia lui Popeye la salutul lui Motoriceanu; sfantul Vasile; betii peste betii; scandaluri la urgenta; ingramadirea la apa sfintita; Boboteaza; Sfantul Ion si in final trezirea la realitate, in UE. Si in cele din urma, un nou mesaj optimist sau pesimist al Rodicai N. si raspunsurile noastre. Apoi o luam de la capat, adica tot Tanase, Dinescu, Liiceanu, Hurezeanu si eventual CTP la iRealitatea sau iLaritatea Tv. Si uite-asa tropa – tropa, cam incet spre Europa.
Adi de Vitriol de la Tescani - Paltinis

Nituc
2006-12-16 14:04:06

Re: Ei bine, si? Urmari previzibile!

Referitor la ultima intrebare, stim ce urmeaza: rememorarea revolutiei pe toate canalele; ingramadeala la granita de vest, ca se intorc capsunarii; cateva accidente cu masinile lor si ale altora; un Craciun copios; ingramadeala la superhiperextramarket; sfantul Stefan; manelisti alergand de la o locatie la alta; pregatiri de revelion; exod pe Valea Prahovei si in Poiana; muzici moldovenesti pe bulevardele din Bucuresti; colindatori trisati de prostituate in Gara de vNordcare le fura agoniseala; comentarii pe forum; zboruri spre locuri mai calde sau mai aglomerate, chiar si izolate; revelion; revelioane separate ale lui Motoriceanu Guvern si Marmureanu Primarie in centrul urbei; aruncarea sticlei de sampanie in public de Popeye the Saylor man; cantareti pe traseele tarii si in restaurabte; salutul lui Popeye; salutul lui Motoriceanu; observatia lui Popeye la salutul lui Motoriceanu; sfantul Vasile; betii peste betii; scandaluri la urgenta; ingramadirea la apa sfintita; Boboteaza; Sfantul Ion si in final trezirea la realitate, in UE. Si in cele din urma, un nou mesaj optimist sau pesimist al Rodicai N. si raspunsurile noastre. Apoi o luam de la capat, adica tot Tanase, Dinescu, Liiceanu, Hurezeanu si eventual CTP la iRealitatea sau iLaritatea Tv. Si uite-asa tropa – tropa, cam incet spre Europa.
Adi de Vitriol de la Tescani - PaltinisLa 2006-12-16 12:34:52, Nitu Rodica a scris:


Nituc
2006-12-16 14:14:18

Re: Ce parere au ceilalti membri ai Comisiei Tismaneanu?

Ia, pe aici pe la CNSAS e nea Ticu. Si acolo s-a facut documentatre! Moshu e ministru. Ca doar a fost decorat de Ceausescu si nu putea sa il injure. Mai bine era el pus la reclama aia cu via si secretul vinului de 2000 de ani, transmis acun lui Dinescu, de pe toate posturile si platita din fonduri guvernamentale. De ce nu au apelat si la Muuuungiu?

griar
2006-12-16 16:25:53

Re: Au si comunistii martirii lor

Sa, sigur ca au, inceand de la Marx si Lenin, care au incitat la crime contra umanitatii prin scrierile lor. Dar Stalin? Asta stiti cat a suferit din cauza ca era nevoit sa indeplineasca poruncile lui Marx si Lenin! Numai sufletul lui stie. Sunt "sfintii" comunismului!

La 2006-12-16 13:28:56, CAUTISANU GEORGE a scris:

>
> > Omule daca faci un efort de imaginatie si-ti inchipui ca peste 25 de ani vin
> la putere comunistii,crezi ca ei nu au martirii lor?Crezi ca ei nu au
> argumente
> sa condamne modul in care au fost tratati in
> inchisori,schingiuiti,omorati etc.?
> Cand o sa terminam odata cu vanatoarea de vrajitoare si in loc sa ne
> cheltuim energiile pe himere sa punem osul la munca si sa scoatem o
> data
> tara asta din rahat. Dumneata crezi ca Basescu este prost?Trebuie sa
> bifeze
> o actiune,in care sunt sigur ca nu crede,asa ca o face de mantuiala
> pentru a
> inchide gura cui trebuie.
>
>

griar
2006-12-16 16:35:40

Re: Consecinta importanta

ioanl
2006-12-16 18:03:48

Un fragment din document

Este evident cu "draft-ul" este doar ultima parte a unui document nedefinitivat, cuprinzind doar ultimul capitol (Revolutia din 1989) si concluziile. Este ciudat ca este deja atacata aceasta ciorna a unei parti din documentul final, care este acuzata ca face referiri prea vagi asupra unor episoade istorice (de ex.:rezistenta in munti). Este foarte probabil ca aceste episoade au fost detaliate in capitolele premergatoare evenimentelor din 1989, ne[rezentate in acest "draft". Este mult prea devreme pentru critici, iar cei doi autori ai articolului par rau intentionati, naivi sau incompetenti

lil
2006-12-16 18:33:07

Re: Domnule Davidescu

La 2006-12-15 22:29:25, Davidescu vasile a scris:

> Postarea este inspirata din lucrarea mea monografica PSIHIATRIA
> SOCIALA VOL.II

Poti da citeva lamuriri ?
1.Diabetul e maladie psihosomatica ? Da referinte bibliografice.Asmul si ulcerul au fost considerate maladii psihosomatice prin anii 50, cind acest termen era modern .Azi se vorbeste mai degraba de malad psihosomatic.Basca ca s-au gasit cauzele organice ale acestor maladii..de ex helicobacter pylori in cazul ulcerullui."Colita " e un termen global, singura "colita" nonorganica fiind colopatia functionala.
2.Ce intelegi prin "encefalopatie organica"? Da exemple de encefalopatie nonorganica.Poate vroiai sa spui ca in 10...40 la suta din cazuri s-a pus in evidenta un substrat organic al manifestarilor psihice si anume o encefalopatie.
3. Ce vrei sa arati in fraza "In foarte multe cazuri organicitatea este foarte discreta.La 460 de
> deportati examinati in perioada 1955-60 se remarca,37 epileptici,4
> nevralgii faciale,4 parkinsonieni,o scleroza laterala amiotrofica,o
> siringomielie,o tumora craniana. "

O SLA, o tumoare cerebrala ti se par manifestari "discrete" de organicitate ???
Ce demonstreaza cifrele ? Ca sa faci un studiu trebuie sa iei o populatie temoin, sa comparii pe categorie de patologie, sa vezi daca p este inferior 0,01 ( deci daca e significativ) si sa tragi concluzii. E bine ca studiul sa fie prospectiv..

Sa fie de vina "fragmentul" ? Poate daca ne puneai intreaga carte pe forum era mult mai inteligibil....

ps:sa nu cumva sa intelegi ca contest existenta sindromului posttraumatic in sine....


Davidescu vasile
2006-12-16 20:26:48

Re: Domnule Davidescu

Costescu
2006-12-16 21:25:43

Condamnarea comunistilor!

Cred ca nu mai este nevoie sa condamnam comunismul, este ca si cum am zice ca condamnam omuciderea......!
Comunismul a fost ce putea fi mai dur pentru un popor de cind exista viata pe pamint.
Razboaie au fost mereu in istoria omenirii, lupte impotriva minoritatilor etnice sau religioase de asemea dar, niciodata nu s-a procedat la eliminarea sistematica a virfurilor societatii respective asa cum au facut comunistii.
Intelectualii adevarati au fost eliminati pentru ca gindeau deci, reprezentau un pericol potential, valorile umane au fost complet inversate pentru a da posibilitatea celor mai abjecte elemente ale societatii sa se catere in virful piramidei.
Ce razboi, ce cataclism terestru a reusit pina acum sa provoace distrugeri de o asemenea amploare.
In cit timp se va putea reface un popor caruia i-au fost ucise elementele cele mai progresiste si caruia iau fost spalate creierele de profesionisti ai propagandei vinduti regimului?
Este inca nevoie sa condamnam acest enorm flagel al omenirii numit comunism, sau ar trebui fara intirziere sa aruncam in temnite pe cei care ne conduc tara la toate nuvelurile si care si-au insusit fara rusine tot ce pina in 1989 era proprietate de stat devenind si mai bogati ca inainte?!
Daca nu ne grabim vor muri de moarte buna si niciodata actuala generatie nu va lua cunostiinta de aceste orori pentru a fi capabila sa inteleaga fenomenul si sa lupte ca asemenea nenorociri sa nu se mai repete!

radu moldovan
2006-12-16 22:54:24

Raportul acuzator

Sunt convins de competenta Comisiei care a intocmit Raportul condamnarii
fostului sistem comunist incompetent.Consider ca principalii vinovati sunt
Gheorghiu Dej,odioasa Securitate comunista si sotii Ceausescu.
Rusine cirircarului scandalagiu si neserios Vadim Tudor-fost lingau in slujba
Ceausistior - care ameninta ca va impiedeca in Parlament prezentarea de catre Presedintele Basescu a Raportului condamnarii Comunismului

Tassie
2006-12-17 00:58:14

Dar de ce va mirati,

ca doar e treaba romaneasca si ca orice treaba romaneasca e facuta de mantuiala,sa fie facuta sau in doru' Leli (cum preferati).

Adrian v.D.
2006-12-17 01:56:45

Revolutia care a inceput la Iasi....

De ce nu la Brasov,odata cu grevele din 1987?! De ce nu odata cu miscarile sociale si antiguvernamentale din Valea Jiului,din 1977?De ce ?
Pentru ca de Iasi,pardon,de revolutia din Iasi n-a auzit nimeni in Occident sau macar in Ungaria.....iar in Romania nici atat...Miscarile din Timisoara au facut ocolul lumii,in mai putin de 12ore.In acelasi timp au auzit si cei din Bucuresti si asta a contat.
Am luat doar un singur <argument>al ziaristilor care vor sa dovedeasca ca Tismaneanu e unul de la coltul strazii,un agramat care asculta manele si nici macar n-a auzit de <Revolutia din Iasi>!-ca-i mai romaneasca....(Ca si povestea cu tracii care se trag din Valea Indusului si care au format prima civilizatie a lumii....Recunosc,nici asta n-am stiut)
Acest Tismaneanu nici nu incepuse sa alcatuiasca acea comisie,ca au aparut mii de specialisti ,care l-au atacat grosolan.
Cel putin intr-un punct are dreptate Tismaneanu:anumite structuri ostile democratizarii tarii inca mai functioneaza!
Adrian D.

lil
2006-12-17 02:04:28

Re: Domnule Davidescu

Sa incep cu sfirsitul.Un forum politic de ziar nu este intr-adevar locul ideal pentru a publica lucrari stiintifice, asta vroiam sa subinteleg si eu.Daca totusi o faceti , nu va mirati ca cineva va poate pune niste intrebari de specialitate.
Cu riscul de a ma repeta, astazi se vorbeste de "malade(bolnav) psihosomatic".Unele din maladiile pe care le-ati enumerat (bineinteles nu diabetul) pot fi favorizate de un factor declansant tip stress (de altfel orice tip de stress) , dar cauza (organica ) fiind descoperita intre timp nu se mai poate vorbi de maladie psihosomatica.
Nu mi-ati raspuns la intrebari..poate nu le-ati inteles.
1. Encefalopatia e prin definitie organica.Alt tip nu exista.
2. Sla, Parkinsonul, comitialitatea etc nu sint nici pe departe "manifestari discrete de organicitate".Dimpotriva, din pacate.

"Nu stiu ce profesie aveti dar a spune ca Conceptia psihosomatica moderna si bolile psihosomatice sunt depasite,cred ca sunteti in mare eroare"

Pai cum sa spun ca conceptia psihosomatica moderna e depasita ??
Prin definitie, ce e modern nu e depasit.


akimote
2006-12-17 02:35:36

Re: Nu vreau sa invat lupul cum sa traiasca in padure ! III

Da tu ?.....


La 2006-12-16 10:23:08, texanu a scris:

> La 2006-12-16 05:05:11, ionion a scris:
>
> > un personaj (Iliescu) deja perimat care nu mai avantaja "aristocratia
> > deja" bolsevica (este un nonsens in echilibristica vocabulara pe care
> > o incerc) si , si si ...pe cine sa votam ?
> > Atunci se reiau la mana dosarele personajelor mai "atragatoare" si
> > hops ! se pune ochii pe
> > Basescu, personaj absolut novice in ale politicii , dar suficient de
> > bine pregatitit in musamalizari si alte jocuri cu "plastelina" ! Da,
> > insa ce sa faci cu Basescu care era sarac
> > precum alti romani de la "bloc" - nu nu era suficient ! si pe cine sa
> > mai ochim ? hops ! a cazut
> > in plasa Tariceanu (starea materiala satisfacatoare, caracter
> > influentabil, cu ochii de iepuras
> > amenintat de "vulpe") dar in fond si la urma urmei lupul a ramas satul
> > si si capra intreaga.
> > Acum va las pe voi - pe cei care aveti chef sa-mi cititi randurile -
> > nu ma refer la d-l Basescu sau d-l Tismaneanu pentruca stiu ca
> > "dansii" nu au timp de asa ceva - sa ghiciti cine este lupul si cine
> > este capra ? Vulpea s-a bagat in vizuina - dar stim de existenta ei !
> > Numai bine ! ionion
> >
> BA NU TERMINII CU PROSTIILE?
>

plongeur.alpin
2006-12-17 03:10:17

OARE? Re: PRESEDINTELE CONDAMNA IN NUMELE ROMANIEI

Alex Anderson
2006-12-17 06:49:34

radacini si fructe

romanul stie de veacuri ca "raul trebuie taiat de la radacina".
biet roman crestin nu credea ca sunt si oameni pe lume asemenea buruienilor.


re au fost radacinile comunismului din care proveniti etnic d-le v. tismaneanu?
de ce radacina este inocenta nu fructele sunt vinovate de faptul ca au fost otravite de un

scabia
2006-12-17 07:39:03

Istorie alternativa

Asa cum dupa momentul '89 a aparut posibilitatea studierii in institutiile de invatamant a diferitelor materii dupa manuale alternative concepute in stil propriu de catre renumitii lor autori, de ce nu este posibil ca si istoria noastra contemporana sa nu fie alternativa. In functie de interesele pe care le are autorul sau colectivul de autori sau, in functie de interesele celor pe care ii reprezinta, fiecare scrie istoria dupa bunul sau plac si o interpreteaza asa cum il dirijeaza interesele. Adevarata istorie sau, mai bine zis, adevarata fata a evenimentelor petrecute nu se va stii in totalitate niciodata. Si Institutul Revolutiei Romane se chinuie sa redacteze un manual al revolutiei, si magistratul Dan Voinea aduna informatii despre date, oameni si evenimente, si alti istorici, precum Alex. Stefanescu au adunat date si au scris variante ale istoriei. De ce acesti oameni nu s-au adunat in acelasi loc si sub o gandire comuna ca rezultat al unui breinstorming sa rescrie istoria moderna si contemporana a Romaniei, asa cum s-a desfasurat ea, cu partile ei bune si rele? De ce ? Pentru ca in democratie libertatea de gandire exista si daca exista, ea trebuie exploatata intotdeauna de interesele celor aflati la putere, la momentul lor.

octaaa
2006-12-17 08:29:54

Raportul Tismaneanu. Fata buna si cea rea a comunismului romanesc.

Un raport stiintific pentru studierea regimului communist, in tot ceea ce a insemnat el, de la aparitia partidului, dar mai cu seama dupa august &#8216;44 si pana la sfarsitul lui decembrie &#8217;89 este un lucru bun si firesc. Atat ca acest raport nu trebuie facut tendentios, si nici nu trebuie facut pentru a se naste concurente.
Astfel de studii vad ca se fac in parallel si la Cotroceni si la Palatul Victoria. Sin u vad niciun motiv pentru o rivalitate intre palate pe acest subiect. Trebuia facut un singur raport, pentru a nu naste suspiciuni referitoare la aparitia lui.
Regimul communist, care a durat aproape jumatate de secol nu trebuie caracterizat ca unul uniform; trebuie sa fie nuantat si conectat la cotextul epocii. De aceea ma deranjeaza cand vad ca se gasesc anumiti tapi ispasitori, politicieni inca active in zilele noastre. Ei sunt bagati in aceisi gramada cu stalinistii. De aceea cred ca este necesara o delimitare pe perioade, perioade care trebuie analizate in parte. Caci nu se poate vorbi despre acelasi tip de communism in anii &#8217;50 ca si cei ai anilor &#8217;70 si &#8217;80.
Comunismul romanesc al anilor &#8216;50(mai bines pus comunismul moscovit) s-a evidentiat prin tortura, epurari de ordin social, arestari si condamnari politice, rusificare in scoli, in cultura si chiar in toponimie. S-a mers pana la schimbarea denumirii orasului Brsov &#8211; in orasul Stalin. Munca la canal , dar si schingiurile din inchisori au produs un numar mare de victime.
Incepand cu anii &#8217;60, mai bine zis odata cu venire la putere a lui Ceausescu, lucrurile au inceput sa se schimbe. Detinutii politici au fost cu totii eliberati, iar alte arestari pe criterii politice nu s-au mai petrecut. Atunci a inceput cu adevarat destalinizarea. Si asta se poate vedea prin indepartarea lui Gh. Apostol, Alexandru Draghici, Constantin Parvulescu, Iosif Ranghet si altii. Iar de aceasta data nu se mai poate vorbi depre indepartare in stil Stalinist; pentru ca nici unul nu a patit ceea ce a patit fie Patrascanu, fie Maniu, fie alte mii de simpli cetateni.
Teroarea anilor &#8217;50 disparuse; de fapt fusese inlocuita cu un alt tip, mult mai putin brutal. Ca de exemplu ti se dadea o slujba mai putin buna, nu erai promovat in functie, copiii erau distribuiti la serviciu la sute de kilometri distanta, etc. Dar odata cu venirea lui Ceausescu s-au intamplat si lucruri mai bune. Nimeni nu poate nega sau critica procesule de industrializare(indutrie textile, petrochimica, extractive, metalurgica, agroalimentara, de masini-unelte,etc) si de urbanizare(care se subordoneaza unul altuia). Prin aceste masuri de tip contemporan, practice ne-am desparit cu adevarat de epoca feudala. Avantul din constructii(crearea a sute de mii de locuinte a mii de scoli, spitale, fabrici de tot felul) dar si din infrastructura(construirea metroului, a Transfagarasanului, a Canalului Dunare-Marea Neagra, mii de km de cale ferata, electrificarea majoritatii localitatilor, etc) a avut loc si el sin u poate fi negat. Pentru prima data in istoria Romaniei, un muncitor cu 4 copii si-I putea vedea devennd pe toti doctori, ingineri sau economisti. O crestere substantiala s-a inregistrat si in agricultura de tip industrial. Pamantul, cultivat pe suprafet intinse, cu ajutorul utilajelor agricole, si cu al retelelor de irigatii a devenit pentru prima data lucrat modern, si care a dat productii record. Politica externa a fost si ea imbunatatita; dependenta de Moscova a disparut. SI stim cu totii celebra declaratie de la balcon a anului 1968. Pastrarea legaturilor diplomatice cu RFG-ul(singura tara membra a Tratatului de la Varsovia care avea legaturi diplomatice cu RFG-ul) arata ca aveam o politica externa abila. Abiliatea se observa mai cu seama in rolul destul de insemnat pe care l-a avut Romania vizavi de relatile incendiare arabo-israeliene. Derusificarea nu a insemnat numai derusificare, ci si crearea unui system de invatamnt modern, in care rata analfabetismului tintea aproape maximul; dar a insemnat si refacerea constintei nationale.
Asta sa zic ca a ar fi un rezumat al partilor bune.
Dar tabloul epocii ceausiste nu se termina aici. Cum ziceam politica externa fusese initial buna; dar spre sfarsitul epocii comuniste, ajunsesem o tara cu relatii proaste din punct de vedere extern. Faptul ca 3 tari europene nu mai aveau relatii diplomatice cu Romania spune ceva. Relatile externe se rezumau mai mult doar la unele tari ale lumii a III-a. Libertatea presei, a cuvantului si chiar libera circulatie a oamenilor devenisera niste utopii. Iar spre sfarsitul anilor &#8217;80, lucru pe care si-l amintesc toti romanii foamean, frigul si inghetul isi faceau simtita prezenta. Portia de alimente, caderile de current; inghetul din case, chiar si faza cu par si cu impar la masina ne asemanau mai degraba cu tarile lumii a 3-a. Ori Romania era geographic in Europa, nu lang tarile subsahariene. Ori aceste motive cred ca au declansat cu adevarat revolta spontana din 21 si 22 decembrie &#8217;89. Asemenea lucruri trebuiau schmbate si ele i-au facut pe miile de muncitori ale platformelor industriale sa iasa in strada sis a isi ceara drepturile.

Faptul ca tineretul zilelor noastre nu cunoaste nimic despre istoria anilor comunisti nu trebuie sa constituie un siretlic de a-I gasi tpi ispasitori pe Paunescu, Iliescu si Vadim. Caci cu totii stim ca de exemplu Iliescu I se impotrivise lui Ceausescu in anumite chetiuni. Ori acest raport trebuie facut pentru tinerii de azi si pentru generatiile viitoare; ei trebuie sa invete din greseli, ei trebuie sa isi cunoasca trecutul.

octaaa
2006-12-17 08:35:07

Re: Condamnarea comunistilor!

Ai si dreptate, nu zic nu. Dar omiti un lucru.
Intelectualitate romaneasca din perioada Ceausescu a sporti mult. Care era numarul studentimii inainte de razboi si care era in 1980? Ce rata de analfabetism avea Romania pana in razboi si ce rata in 1980? Sunt 2 lucruri esentiale.

octaaa
2006-12-17 08:40:00

Re: Condamnarea comunistilor!

SI inca ceva. In perioada interbelica decat mosierii, chiaburii si burghezii isi permiteau sa faca studii superioare. Obligativitatea gratuita a celor 12 clase + studiile superioare gratuite au insemnat cu adevarat ceva pentru majoritatea populatiei.
In privinta teatrului si a operei de exemplu, iarasi, acum isi puteau permite si muncitorii si taranii sa vada asa ceva. Inainte nu.
Pe de alta parte, un ziar nepolitizat nu putea citi nimeni. Nici televiziune in adevartul strict al cuvantului nu exista si nici radio.
>

Davidescu vasile
2006-12-17 09:31:37

Re: Domnule Lil cu dragoste

La 2006-12-17 02:04:28, lil a scris:

Deci sa ne clarificam.
Nu public lucrari stiintifice pe forum si nu va inteleg expresia -daca totusi o faceti- pentru ca n-o fac.Pur si simplu cu ocazia evenimentului de luni,postez un articol bazat pe date care sa sprijine condamnarea comunismului.Am facut-o si prin monografia mea PSIHIATRIA SUB DICTATURA..
Multi ani am studiat literatura privind psihosomatica,am condus sute de lucrari de diploma cu aceasta tema,am o monografie tiparita care la vremea ei era in Romania prima si am si versiunea revizuita,cine stie poate o tiparesc.
In aceasta carte vorbesc de modelul medical de boala,cel dupa care se conduce medicina noastra,vechi de 150 ani si arat ca Modelul psihosomatic este cel al medicinii moderne.
Medicina PS contine o conceptie generala PS aplicabila oricarei boli si oricarei activitati medicale si un grup privilegiat de boli ,sindroame si simptome.Totusi medicina PS nu si-a dorit sa formeze o alta specialitate tocmai ca ea culege cazuri din toate specialitatile.cel putin medicina interna ar fi complet vaduvita.Toate bolile au componenta etiologica PS dar unele sunt pur si simplu PS,spre desiluzia dv.unele forme de diabet,reumatism,inclinatia spre accidente pentru a nu mai vorbi de HTA,uklver,colite etc etc.Si bolile cu cauza organica clara au componenta S,daca vrei cancerul pprin stres se scade factorii imunmitari,la fel depresivii fac mai frecvent cancer etc.Nu este locul sa ma extind.
Pentru ca am fost in mijlocul rasboiului,la noi Psihologia in medicina ,ca obiect de studiu s-a introdus tardiv si facuta de nespecialisti.La stomatologie unde am activat eu s-a facut pentru ca 50% erau studenti straini si in tarile lor trebuia sa dea diferente Psihologia medicala si de aceea si nu din dragoste de progres rectoratul a introdus din 1980 psihologia medicala ca obiect.
Cat despre encefalopatii ele sunt in deobste organice dar de la microleziuni(cazul celor din lagare),la mari traumatizati,dupa infectii etc.

Nici eu nu stiu ce profesie aveti dar interesul dv.este laudabil.dar cand am auzit ca MPS este depasita,este medicina de anii 1950 am luat foc.Noi avem medicina de anii 50,am incercat sa explic,inclusiv lui Cinteza dar ei educati in trecut nu pricep.cred ca daca au un psiholog in clinica au rezolvat problema psihologizarii medicinii.NU.Fiecare medic trebuie sa cunoasca principiile psihosomatice,mecanismul psihopatologic psihosomatic,fara a face nici un rabat de la cuceririle anatomice,de la tehnica moderna,ci din contra.
Deja am postat prea mult si exista riscul sa nu dea pe post.
Cu bine si felicitari de pentru interes

octaaa
2006-12-17 10:10:39

Re: Iliescu este vinovat ca Dej si Ceausescu

Normal ca nu cu Ceausescu a inceput comunsimul si teroare. EL a diminuat-o.
Iliesc se face la fel de vinovat. :))) DUpa mine nu se face vinovat cu nimic. Iliescu a fost un comunist pentru ca se simtea atasat de valorile socialiste. El a fost insa un opozant al lui Ceausescu in privinta cultului personalitatii, mai ales dupa vizita lui Ceausescu la Phenian.

     Pagina  din 2      Pagina urmatoare

« Sumar articole

Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2023 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00900 sec.