Ziua Logo
  07:03, miercuri, 27 septembrie 2023
 Cauta:  
  Detalii »

Analize si comentarii

2006-11-04

Comentarii: 8, forum ACTIV

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

Ion Caramache
2006-11-03 23:27:12

Valorile valorosului comentator critic analist

Academicianul profesor universitar Eungeniu I. Simion intreaba in paranteze:
<<<<<(cum poate fi cineva important in literatura fara a fi valoros?) <<<<<<.
Poate ca membrul Institutului ar putea sa ne lamureasca importanta pentru literatura a lui Theodor Neculutza &#8211; academician post-mortem si a lui A. Toma -academician decedat.
Nu de alta, ca daca acestia nu ar fi fost importanti pentru literatura mioritica apud criteriile academicianului Simion, evident ca ar fi fost stersi de pe lista njepieritorilor in timpul cit a avut scaun prezidential renumitul critic analist si comentator.

Isidor Livia
2006-11-04 01:10:32

Ion Caramache
2006-11-04 02:17:02

Fair play

Cum se face ca comentariul doamnei Isidor Livia apafre acum total schimbat fata de comentariul dinsei initial? Este fair play?
Am raspuns stimatei doamne in legatura cu mesajul dinsei initial. Se pare ca culta si citita doamna a facut ceva cursuri scurte de alfabetizare cu scoatere pe termen scurt din productie si, iata, mesajul dinsei apare complet schimbat si, evident , fara replica mea.
Se naste evident intrebarea daca, nu cumva confuzionata si cu un comportament balcanic de doua parale, nu este chiar stimabila admiratoare a cetateanului cu opera in spate. Cum reactiona doamna Isidor daca academicianul ar fi avut o opera de critica literara in fata ?

fufu
2006-11-04 08:38:18

Limba lui Eugen Simion

1) "un mare critic, unul dintre cele mai spectaculoase personalitati ale lumii romanesti..." - nu se spune cumva "UNA din cele mai spectaculoase personalitati"?, avind in vedere ca substantivul "personalitate" in limba romana se bucura de genul feminin?

2) "idiosincroziile" - nu cumva corect e "idiosincraziile"?

3) "opiniile sale, cat se poate de negative, despre Marin Preda" - nu cumva adjectivul "negativ" e lipsit in limba romana de gradele comparativ si superlativ? Sau ce? La Academie se spune "foarte negativ", "extraordinar de pozitiv" etc.?

Bietul Eugen Simion... Nici limba lui nu mai e ce-a fost. Mde, daca Iliescu a cam iesit la pensie.

Adrian v.D.
2006-11-04 20:03:34

Motiv de studiu pentru domnul Simion

Exista un caz celebru in Germania,asemanator prin pozitionarea lui E.Simion fata de Al.George:Martin Heidegger versus Th.W.Adorno.(tot aici se termina si comparatia.)

Unul preaslavea omul urban,innoitor si sigur de <prezenta lui>,celalalt dorea o reintoarcere in mediul rural,ancestral,spre <locurile naturale>,de unde <nu poate porni niciodata raul colectiv>...omul traditional si sentimental.

Eu sunt inclinat sa cred ca domnul Al.George doreste sa provoace un nou discurs,nou pentru ca este pentru prima data in istoria literaturii romane cand <urbanitatea> devine <majoritara>. O polemica binevenita.
(In lumea postmoderna,vocea care se doreste auzita,trebuie sa provoace.)
Cum prostia nu are origine sociala,nici talentul sau <valoarea>nu pot avea origine sociala.Dar se stie cum a fost <bombardata>generatia domnului Simion mereu cu acele exemple din literatura romana care proveneau din mediul rural.("fiu de taran",etc....)Comunistii au facut chiar un merit "filozofic" din originea <sanatoasa> a cuiva.Nu este normal-si timpul- ca cineva sa se revolte?!Macar sa ne bucuram de o noua polemica..

Adrian D.

Isidor Livia
2006-11-04 21:53:41

Ion Caramache
2006-11-04 23:40:17

Raquel
2006-11-05 16:33:24

Habar nu am avut ca exista asa un exemplar numit Al.George, dar se pare ca-i cel mai stupid om

daca a putut scrie niste mizerii atat de mari despre taranii romani, care pot fi numiti oricum, numai puturosi nu.
Muncesc toata viata lor pana dau in branci si cred ca nu este popor in Europa cu tarani mai trudit ca nostri, bolnavi si imbatraniti inainte de vreme. Cand vad reportaje TV cu oameni de la tara, ma apuca mila pentru felul in care arata, fara dentitie, prost hraniti si prost imbracati, iar acest "domn" indrazneste sa rada de ei ! Incalificabil gest, gest de mitocan "de oras" sadea.


« Sumar articole

Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2023 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00645 sec.