Ziua Logo
  11:42, miercuri, 27 septembrie 2023
 Cauta:  
  Detalii »

Editorial

2008-05-24
Pacuraras din Valea Ciorii (...@yahoo.com, IP: 92.82.48...)
2008-05-24 15:43
In memoriam Paul Tanco

Astazi s-a intamplat concursul Paul Tanco in orasul meu.

Paul Tanco a fost un om din satul Monor, doctor al Universitatii din Graz si dascal de matematici al lui George Cosbuc la Gimnaziul din Nasaud.

In memoria lui Paul Tanco are loc in fiecare an un consurs la care participa scoleri din localitatile judetului meu.
Concursul este interdisciplinar.Cuprinde adica probe de matematica si de limba romana, in asa fel incat nici mostenirea lui George Cosbuc sa nu fie uitata.Probele sunt ceva mai usoare decat la olimpiada..

In fiecare an concursul se tine in alta localitate.Anul asta s-a tinut in Bistrita, anul trecut s-a tinut in comuna Lechintza.Evenimentul se numeste concurs, dar de fapt copiii il percep mai degraba ca pe o sarbatoare..

Si iata de ce:
Pentru ca toate activitatile dureaza o zi intreaga..
Copiii de la scolile din judet se aduna de dimineata, venind cu microbuse, in localitatea unde se tine concursul.
Dupa cele 3 ore dedicate concursului propriu zis, fiecare copil din localitatea unde se tine concursul invita la el acasa un copil dintre cei veniti din alte locuri...

Copiii vin impreuna acasa, sunt asteptati cu masa intinsa, discuta intre ei si cu parintii despre cum au fost rezolvate subiectele, se mai si rade de greselile facute...Totul e foarte, cum sa zic eu, degajat desi masa e intinsa festiv si toata familia participa la sarbatorirea evenimentului..

Dupa masa, pana la ora 4, copiii isi petrec timpul impreuna...De exemplu fiica-mea a plecat sa se plimbe prin magazine si sa mearga la o terasa impreuna cu fata pe care am avut-o in ospetie...Anul asta am avut in ospetie o fetita de loc din Tarlishua, eleva la o scoala din Beclean..
Anul trecut, fetita mea a fost luata in ospetie la o familie de gospodari din Lechinta..

La ora 4 se aduna toti participantii la scoala unde s-a tinut concursul..Si acolo scoala organizatoare are prevazute tot felul de activitati distractive..
Anul trecut la Lechinta satenii au organizat pentru copii o masa mare in caminul cultural si dupa aia a fost program de discoteca (pacat ca nu se mai tine joc, asa cum era pe vremuri).

Anul asta va fi tot asa, un program de dantzuri..Cu sucuri, cu prajituri..

Totul tine pana spre seara, timp in care lucrarile sunt corectate, se anunta rezultatele si se impart premiile..

Pentru copii e o aventura..Sa mergi in alte locuri, sa-ti faci cunostinte noi..De fapt, pe langa pastrarea memoriei lui Paul Tanco si a mostenirii lui George Cosbuc, un alt scop al concursului este sa creeze legaturi, sa formeze o necesara coeziune intre copiii de la oras si copiii mai putin avantajati de la sate...

Am intalnit si am vorbit cu copii de la sate cu o fantastica sete de a invata..Din pacate, asa cum stim, pe multi dintre acestia ii pierdem pe drum...Numai cand ma gandesc, ma-ntunec..

Mai bine va zic despre subiecte..Sper sa nu plictisesc pe nimeni daca, pentru a se putea evalua nivelul, voi transcrie subiectele de la concursul Paul Tanco de anul acesta.E vorba despre subiectele de la clasa a V-a, fetita mea cea mare fiind in aceasta clasa.


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariilePentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2023 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00645 sec.