Ziua Logo
  16:15, marti, 26 septembrie 2023
 Cauta:  
  Detalii »

Analize si comentarii

2007-06-23
Inima-Rea din Bucuresti (...@yahoo.com, IP: 82.76.32...)
2007-06-23 16:13
Voi osinditi la foame, SUS!

Am crescut ascultind Internationala, si nu intelegeam cum poti fi osindit la foame "sus". Nici acum nu inteleg. Chiar daca l-am ascultat pe Liiceanu povestind ca, la foamea la care era osindit in copilarie, marmelada era singura delicatesa. Era alaturi de Cartarescu - un famelic osindit la o cu totul alta foame - si ma-ntrebam, privindu-i robustetea: I-o mai fi placind marmelada?
L-am cunoscut pe Ioan-Luchian Mihalea, despre care aflasem ca a crescut la un orfelinat. Avea o trasatura absolut dumnezeiasca - felul cum lucra cu copiii - si una dezgustatoare, lacomia. Totusi, Mihalea era la Scala, pe 21 decembrie, inconjurat de trupe de securitate, pentru a anunta iesirea din Era Ticalosilor (Marin Preda).
Pe marii carturari astazi luptind impotriva comunismului, sigur ca nu i-a vazut cineva printre gloante si baionete. Ei erau "constiinta" natiei - chestia aia care nu poate fi nici invinsa, nici ucisa. Dar poate fi cumparata daca "fondul"este lihnit de foamea urita careia mamelada ii e regina.
Singurul care ma mira, dintre corifeii "dreptatii intelectual-asumate" este Dan Mihailescu. Il stiu din facultate cind, timid si bilbiit, avea nevoie de Tania pe post de translator. Mi-a placut cum a evoluat si-mi parea a-si fi gasit locul.
Omisesem semnificatia amanuntului care mi-l facea simpatic, acum: burta imensa.
Stiu, a trecut si el de 50 de ani, vreme cind mai curind iti vine a da decit a lua, dar si a dascali decit invata. Antidotul meu este sa-mi amintesc de Thomas Mann scriindu-si "Faustul": la peste 70 de ani, a invatat teoria contrapunctului fiindca personajul sau era violonist.
Thomas Mann a fugit de Hitler. Doar pentru ca era evreu?
(Proportions gardees, People: cum Liicenii nostri nu sint Manii lor, nici Hitlerii lor nu au fost Basestii nostri).


« Rezultatele cautarii

     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariilePentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2023 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00677 sec.