Ziua Logo
  10:57, joi, 21 septembrie 2023
 Cauta:  
  Detalii »

Editorial

2007-01-26
Inima-Rea din Bucuresti (...@yahoo.com, IP: 82.76.32...)
2007-01-26 10:59
Cum am picat de fraier tocmai cind ma credeam mai destept

Mi-am cumparat o locuinta mai dichisita - intr-un bloc, dar vechi, cu curte si amplasament supercentral - si-am pornit la amenajare, fiindca o luasem de la niste ... oameni sa le zic, care traiau ca gindacii.
Prima problema - curentul - ca "era taiat", bineinteles; a doua problema - gazele, instalate in bloc dar "netrase si la oamenii-gindaci.
Era pe vremea cind Bucurestiul tot bubuia din cauza gazelor, chiar a exploziei de pe Prelungirea Maica Domnului. Apoi, avusesem niste vecini lucratori la DISTRIGAZ, al caror program de munca era 7-8, la 8,30 erau acasa, "sa-si bea cafeaua". Mi-a explicat unul cum sta treaba: Domn'e, daca n-am comenzi, vin acasa, ce sa fac, sa bat strazile aiurea? Dar verificari, controale, masurari de emisii de gaze, nu aveti de facut, intrebam si eu, curios, deh... Hai, vecine, lasa-o jos ca macane! Adica ma vezi pe mine, om la 50 de ani, batind strazile sa numar capacele? Domn'e, ziceam - ca si eu al dracu', nu ma lasam neam! - dar macar pe-ala micu', cu care umbli impreuna, sa-l trimiti in control. Da' nu-i fi-miu?
Asta era socoteala! Pai, ce mai era de mirare ca sareau blocurile in aer?
Si-am hotarit: Fara gaze!
Era mai scump "totul pe curent electric" dar nici eu nu m-am lasat: am facut un calcul - economic ori aproximativ economic - din care reiesea ca, in 5 ani maximum, pretul curentului e egalat ori aproape de cel al gazelor. In plus, gazele erau de import, iar curentul era de productie interna. Ma, da-i dracu' - imi ziceam - cit or fi ei de hoti, tot nu-s mai rai ca rusii!
Am amenajat, asadara, o locuinta "electrica": incalzit, gatit - instant pentru apa calda, calorifer iarna, plita electrica la bucatarie, cuptor cu microunde - tot povesti din astea. Diferenta de pret fata de ceilalti - cu "consum mixt" - nu era chiar asa mare cum ma asteptam. Dreptu-i eu aveam toate aparatele nou-noute, consum clasa A. Ba chiar o vreme, incepuse a creste pretul la gaze, accelerat fata de cel al curentului electric, asa ca ma bateam pe umar linistit: Hai ca functioneaza, este?
Evident, facusem si o estimare realista a consumului, asa ca nu aveam probleme cu "regularizarile". Pot pentru ca sa spunc ca, in anii 2005 si 2006, pina prin octombrie - asa - intrasem in grafic: se-mplinea termenul la care diferenta de cost sa nu mai conteze. Imi venea sa ma pup pe amindoi obrajii, ce mai! Pina si nevasta-mea - care-m aducea "informatiile" din vecini, cu un aer nu tocmai fericit - incepuse sa ma dragaleasca altfel, mai cu respect, asa. Bine-i sa fii destept, este?
Din noiembrie, mai ales insa din decembrie, s-a strimba scurt treaba. La ultima regularizare, "venisem pe minus", iarna numai iarna nu era, dar nota de plata a curentului electric a sarit de la 230, la 360 (RON, desigur). Ceva nu era in regula. Plus faptul ca nevasta-mea pieduse bruma de respect si ma tot intreba "Cum e, ma, desteptule? La anu' facem concediul in Cismigiu, nu-i asa?"
Domn'e, dar nu intelegeam! Marirea pretului nu acoperea deloc, dar deloc, diferenta, consumul er ain limitele contractate, ce mama supararii se putuse intimpla?
Abia acum mi-a cazut fisa, cind am vazut articolul vostru, cu "baiatul destept". Marirea de pret - ca marirea - dar ceea ce a contat mai abitir a fost pretul la care s-a facut marirea - "de Cernavoda", ori "de Turceni"?
Vezi, la asta nu ma gindii, sa ma abonez la Nuclearelectrica, sa iau numai curent ieftin. Ba sa mai si cistig, consumind mai mult curent!
Pai, da, ca astia-s fraieri sa ma lase pe mine sa traiesc! Astai ar fi in stare sa-mi livreze si aerul la punga, cu TVA si acceze ca pentru produs de lux.
Ma uitam daunazi, la tv, si-l vedeam pe Stolo cum combatea el acolo, dracu' stie ce! Nu ma interesa pe cine iubea si pe cine nu mai iubea Stolo, doar ma gindeam: Domn'e, dar omul asta o sti ce-i aia rusine?
In loc de rapsuns, venea alta intrebare: DAr "ei" or sti ce-i aia rusine?


« Rezultatele cautarii

     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariilePentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2023 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02473 sec.