Se toaca nu prea fin o ceapa mare si se pune intr-o tigaie cu ulei la prajit.
Atentie, nu cratita ci tigaie sa n-aibe margini prea inalte sa se evapore repede aburii. Se curata de vene si pielite indezirabile 500 gr de ficat, indiferent de care, se toaca felii nu mai groase de 0.5 mm si cand ceapa deja se ofileste, devine roz-galbui se adauga ficatul. Se pune focul la maxim cand intra incredientul rece in contact cu cel fierbinte sa nu se opreasca prajirea si sa inceapa fierberea ca ficatul lasa atunci zeama si nu e prea indicat.
Se adauga cimbru cand se amesteca sa scoata o aroma parfumata, dupa gust.
Se amesteca repede si un pic de piper si boia de ardei dulce.
Se tine pe foc pana ce la taiere nu iese zeama roz din ficati, un praf de sare si patrunjel verde tocat si se poate servi peste mamaliga calda, orez fiert, cartofi sau cu paine proaspata si niste muraturi, varza rosie sau alba murata merge perfect si devine o mancare de pranz sau de cina!!!!!
Daca vrei sa ridici la un alt nivel ficatul, lasa-l sa raceasca un pic si-l dai prin masina de tocat carne sau-l toci pe un lemn marunt si-l amesteci cu o cana de orez fiert, sare piper dupa gust si o lingura de smantana si mai mult patrunjel verde si cimbru daca mai este necesar. Nu conteaza daca in acel moment nu este asa de condimentat, ca dupa ce sta se schimba si asta.
Orezul trebuie sa fie boabe lipicoase ca si pentru orez cu lapte, nu Basmati sau ceva cu boabe lungi, ci rotunde si mici, fierte perfect si doar strecurat nu limpezit.
Se pune compozitia intr-o forma sau cu mana uleiata se poate forma suluri si se invelesc in celofan si se pastreaz la rece pana la servire peste cel putin 2 ore sau si mai mult. Cantitatile nu sint definite niciodata ca mereu difera din tara in tara dar sa arete aproape ca si caltabosul cu ficat, ca gustul deja-l are!!!!
Se mai poate adauga diferite maruntisuri ca ciuperci marunte din conserva, masline, fistic, cranberry, seminte de brad, sau slanina in cubulete mici daca se va manca!!! Eu le tai felioare subtiri dar sa nu se sfarme si servesc langa paine la fel taia in feliii mici si subtiri si cu muraturi: castraveciori, ardei iuti, gogosari, masline, stiuleti de mini porumb, etc.
Pentru ca aici nu avem acces la caltabos doar din comanda speciala din Los Angeles, magazinele maghiare dar si atunci doar din porc, si mai au si cei din New Orleans o varianta semi franceza numit Boudin cu condimente a la Cajun,
adica iute si vindea Walmart o vreme inainte de marea furtuna. Trebuie sa fiu inventiva daca vreau sa gust ceva asemanator macar de sarbatorile de Craciun cand e frig si aici sa avem ceva special langa un coniac. In cazul meu aparte ca nu maninc porc, ori il fac, altfel nu maninc, ca si cu varza acra, capatini.
Precis o sa experientezi si sper sa-ti placa!!!
Sarbatori Fericite!
|