Ziua Logo
  13:26, marti, 6 iunie 2023
 Cauta:  
  Detalii »

Externe

2006-09-04
meditare (...@hotmail.com, IP: 84.146.85...)
2006-09-04 17:09
care o fi "criteiul de selectie"

Nu e usor cu 'etnobusinessu' asta (de altfel o treaba urata) din simplul motiv ca nu e usor sa se defineasca cine e roman si cine nu in Ungaria. Daca cineva a avut o mama romana si o tata maghiara si se numeste Silvia Hortobagyi, atunci nu are dreptul sa se considera romanca? Sau daca nu stie limba atunci nu mai poate sa fie "legat sufleteste" si de romanimea din Ungaria?

Nu e usor sa pastrezi limba daca te rupi din mediul unde se vorbeste acea limba. In Transilvanie exista mii de example. Chiar si sotia mea are niste verisori de gradul 2, originari din judetul Bistrita, care au "3/4 sange maghiari" cu nume tipic maghiar, dar care deja s-au nascut si s-au crescut in Bucuresti, si abia mai stiu cateva propozitii in maghiara. Daca ii intrebi ca ce sunt romani sau unguri, atunci ei raspund "nu stiu".
Cu numele e si mai greu. Cazul colegul meu de camera de la caminul studentesc: bunicul nascut in Oradea in timpul monarhiei Austro-Ungare era inca Kimpa'n, fiul nascut in perioada interbellica era trecut Campan, intre 1941-1944 devenit Kimpa'n, iar dupa aia iarasi Campan. In familie se vorbea numai ungureste, dar numele se schimba cum sufla vantul politic. Na amu sa-mi zica cineva cine e ungur si cine nu in Romania. Sau cine e roman si cine nu in Ungaria.


« Rezultatele cautarii

     « Comentariu anterior     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariilePentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2023 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00752 sec.