Ziua Logo
  10:22, sambata, 26 noiembrie 2022
 Cauta:  
  Detalii »

Eveniment

2007-12-29
alwis46 (...@yahoo.com, IP: 86.121.237...)
2007-12-29 11:32
Hmmm...

Citii articolul semnat curajos doar cu initale de autor.
N-am rausit sa gasesc fie macar un rand, un cuvintel in acest articol care sa demonstreze erezia, adica abaterea de la dreapta credinta.
In fapt articolul cu pricina are ce are cu faptul ca raportul Tismaneanu devoaleaza colaborationismul popesc cu securitatea ori se pare ca tocmai acest lucru deranjeaza cel mai mult popimea noastra.

Sa vedem cate va mostre de gandire popeasca.

1. In primul rand, nu din cauza lui Justinian a fost pensionat episcopul Nicolae Popovici, asa cum se sugereaza in textul amintit si, in al doilea rand, nu este atestat documentar nici un caz in care al treilea patriarh al Romaniei ar fi contribuit la arestarea unui cleric.
Nota personala.
Ca sa vezi, nu exista documente ca patriarhul ar fi contribuit la arestarea unui cleric. Ei si ? Trebuia ca sa se dea un ordin scris in acest sens ? Oare n-ar putea exista cumva un document in arhivele inca nepredate ale securitatii care ar putea demonstra acest demers ?

2. Din perspectiva unora care au mers la extrem, BOR devenea o institutie colaboratoare a regimului comunist, obedienta si in acelasi timp plina de ura la adresa celorlalte culte.
Nota personala.
Da, Biserica ortodoxa romana a fost una colaborationista, numerosi popi de-ai ei slujindu-l pe Necuratul securist. Sigur, nu a fost singura Biserica vinovata de acest pacat dar dintre toate BOR este cea mai vehementa in negarea colaborationismului.

3. La fel, problema colaboratorilor si a informatorilor Securitatii aflati in interiorul Bisericii, trebuie atent reevaluata, deoarece si aici exista o serie intreaga de prejudecati.
Peste toate, chestiunea informatorilor din Biserica ramane extrem de delicata, trebuind tratata de la caz la caz, deoarece nu se poate pune pe acelasi palier o persoana ale carei note informative au contribuit la arestarea si condamnarea cuiva si cineva care a fost constrans, prin diferite metode, sa semneze un angajament, pentru ca mai apoi sa faca in asa fel incat sa fie abandonat de catre Securitate.
Nota personala.
Cum adica sa reevaluam problema colaboratorilor din interiorul BOR si sa facem diferentieri de palier ?
Pacatul colaborationismul este unul singur, pactul cu securitatea si atat.
Dupa cum nu exista diferentieri intre hoti, un hot este si acela care fura un ou dar si acela care fura un bou, nici la colaborationism nu se poate pune problema diferentierii delatori fiind si acela care a scris doar o nota informativa dar si acela care a scris un volum de asemenea note.

4. Nu intamplator BOR se bucura de o incredere asa de mare in randurile populatiei.
Nota personala.
Da, e vorba de increderea in BOR ca pastratoare a credintei dar nu in slujitorii BOR. Tare asi fi curios ce s-ar intampla la un sondaj de opinie la care intrebarea ar fi : Cata incredere aveti in preotii Bisericii noastre ortodoxe ?
Nu inteleg de ce au ajuns popii nostri sa se identifice cu Biserica ei fiind doar slujitorii ei, slujitori insa retribuiti de statul roman din buzunarele noastre.
Cum zice cineva ceva de popii colaborationisti cum apare un popa avocat care ii da cu gura ca este atacata Biserica.

5. Oare preotii ortodocsi sunt vinovati de saracia din tara, de coruptia endemica, institutionalizata, de subminarea programatica a economiei si furtul resurselor naturale ale tarii, de ingenuncherea demnitatii nationale, de atacul dus impotriva sufletelor copiilor, de atentatele concertate la morala, inclusiv prin intentia de legalizare a prostitutiei sau prin crimele avorturilor pe banda, de distrugerea din exterior si interior a institutiilor fundamentale ale statului, de lipsa unei strategii nationale, sau de razboiul dus impotriva identitatii romanesti intr-o Europa Unita si puternica?
Nota personala.
Nu, nu Biserica este vinovata de cele de mai sus, Biserrca are insa alte pacate cum ar fi acelea de a pune mana pe paduri, terenuri, luciuri de ape, munti, cladiri si alte asemenea bunuri, de constructia neautorizata in rezervatii naturale a unor asezaminte cu iz hotelier sau de furtul prin forta, banditism curat, al unui asezamant religios construit din averea proprie de Maica Iovu.
Despre toate acestea vad ca Biserica nu sufla un cuvintel, cum nici macar nu se gandeste sa retrocedeze lacasurile altor culte pe care BOR le-a luat cu japca in anii comunismului.

6. Biserica este aparata de Hristos si ea va ramane vie atat timp cat va merge pe calea Lui.
Nota personala.
Da, BIserica va ramane vie atata timp cat poporul va avea credinta in Dumnezeu.
Nu Biserica tine vie credinta poporului in Cel de Sus insasi poporul face asta.
Abdicarea de la calea cea dreapta a slujitorilor ei s-a facut atunci cand Biserica nu s-a aparat contra distrugerii lacasurilor ei de cult si cand din randurile ei au aparut colaborationistii.
Asta trebuie sa inteleaga Biserica, asta i se reproseaza si pana acum Biserica noastra nu a prezentat nici o scuza credinciosilor ei lansandu-se insa in acuze si atacuri de tot felul la adresa celor care au curajul sa dea la iveala mizeria din interiorul Bisericii si sa ceara curatenia ei.


« Rezultatele cautarii

     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariilePentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2022 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00690 sec.