Ziua Logo
  18:30, luni, 12 aprilie 2021
 Cauta:  
  Detalii »

Magazin

2006-04-18
jean dima (, IP: 72.70.208...)
2006-04-18 03:13
Posibila explicatie

Traiesc in US de 15 ani si, firesc, dupa ce, cumva, mi-am imbunatatit engleza (damn old bastard immigrant: aveam 48 de ani cand am imigrat!!), am inceput sa-mi fac prieteni, sa-mi maresc numarul de cunoscuti. Cu un background de jurnalist si filolog, am constatat curand cu surpriza (era sa zic stupoare!) ca majoritatea cunostintelor mele, exact ca si in Tara, confunda planul fictional cu cel real. Mai simplu zis: ei iau ca reale datele dinauntrul unei povestiri, roman, film etc. Ca si cind ar fi (fost) parte din viata traita, reala... Agramatism nu-i poti zice, fiindca, exact ca si in Tara, oamenii astia -- de la adolescenti pina la pensionari -- stiu sa scrie, sa citeasca, au perceptia ideii si a detaliului etc. Dar ... cam atat! Pentru ei, "Patimile lui Christos" sau "Mihai Viteazul" au nu doar valoarea unui documentar dar sunt filme documentare. Unii ma intreaba genuin curiosi daca Dracula chiar ...a existat! Ce sa le spui? Ca e fictiunea unui povestitor submediocru de acum 140 de ani care nu avea nici talent nu a avut, nici istorie nu stia si nici in Transilvania nu calcase? Ca e o legenda contrafacuta si fruimos ambalayta ca sa fie vinduta cu 15 centi la chioscul din colt?
Cinstit vorbind, si in Tara am intilnit, ades chiar in mediile cancelariilor scolilor generale (si in Banat, in anii '60, si in Ardeal, in anii '70, si in Bucuresti in anii '80) persoane ce-si ziceau profesori si invatatori care traiau aceeasi confuzie. De ce aleg eu ca exemplu tocmai mediul didactic ? Fiindca invatatorii, intii si intii, apoi profesorii de la nivel gimnazial si liceal, au obligatia sfanta de a lamuri , intre altele, odata pentru totdeauna, in mintile crude ale copiilor deosebirea dintre cele doua planuri: cel real si cel imaginar. Un film e doar un film, o proiectie subiectiva, contributia mintii citorva persoane relativ talentate, in a articula un scenariu despre niste fapte cel mai ades imaginate desi multe verosimile (similare adevarului).
Ceea ce Aristotel, in Poetica lui, lamurise inca acum 24 de secole culturii meridionale, iata, azi, sute de milioane de "moviegoers" si "tvwarchers" nici nu se gandesc sa separe cele doua planuri care nu au nimic comun: planul realitatii si cel al imaginatiei, al ideii.
Educatia scolara dezastruos deficitara (mai putin cea din familie) este cauza unica a acestei deplorabile, violente si generale confuzii.
Ironic, abia de la acest punct incolo, lucrurile devin cu adevarat dramatice: toti acesti cititori, spectatori si privitori, cu sutele de milioane, chiar miliarde, pe glob, sunt o uriasa masa de manevra in mana marilor trusturi de presa si film, in scenariile si agendele de lucru ale marilor grupari de putere care dirijeaza destinele unor zone sau ale intregii omeniri.
Ceea ce se petrece in Romania de azi, spre exemplu, cu toata zarva mediatica legata de aderarea in UE, este, macar partial, un act din marea piesa in care lipsa de cultura -- pe sleau fie zis: prostia! --, a milioanelor de fiinte umane este eficient folosita, ca sa nu zic exploatata. Bineinteles -- asta dincolo de unele avantaje economice, financiare si strategice ce vin odata cu aderarea. Chiar n-au sesizat romanii atacurile la libertatea lor de expresie, inca timide la ora asta, la libertatea lor religioasa, la constiinta si integritatea national-statala si la adresa familiei si a etniei lor?
In US, acelasi lucru se intimpla cind unele cercuri de putere folosesc televiziunea, presa scrisa, filmul, documentarele chiar, spre a dirija si intoarce, putin cite putin (tehnica pasilor marunti) mentalul colectiv cu spatele spre marile valori ce au facut din din America ce ...a fost si, pentru stramosii europeni ai americanilor de azi, din Europa ce (inca) este : rasa, religia, natiunea si familia. Cei 4 piloni pe care se sprijina intreaga civilizatie umana.
Pentru o opinie autorizata, cu aplicatie pe zona US, celor ce citesc curent in engleza. le sugerez seria de eseuri ale lui Henry Makow, la link-ul "savethemales".


« Rezultatele cautarii

     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariilePentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2021 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00644 sec.