Ziua Logo
  17:19, vineri, 23 aprilie 2021
 Cauta:  
  Detalii »

Analize si comentarii

2007-09-26

Comentarii: 8, forum ACTIV

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

John.Valjean
2007-09-26 01:32:27

Asta este sfarsitul ONU. Era si tiimpul, ca devenise _vorba lui Bush_ club de dezbateri inutile

Si atunci de unde-si mai iau englezii "steag si firman" pentru petrolul de sub Polul Nord? :-) Incet-incet se desumfla si USA ca si Marele PNL. Astea-s spasmele mortii: "-Hai sa facem punem picadorii albanezi sa faca taraboi pe laturi, ca sa luam taurul rus de pe toreadorul texan intins in praful Irakului". Trebuie reinfiintata Liga Natiunilor la GENEVA, fara USA, Anglia si ILiushinul.

traian lazar
2007-09-26 07:36:38

Autorul are perfecta dreptate

Chiar daca ONU este club de dezbateri inutile, este cel putin formal singura institutie in care se mai pot tempera unele actiuni abuzive ale marilor puteri. Desfiintarea ONU deschide larg usa pentru haos pe pamant si foarte probabil pentru al treilea razboi mndial. Sa auzim si de bine .

mirapo
2007-09-26 09:51:30

Pax americana

Ghita Bizonu'
2007-09-26 12:09:12

Rusia ca Rusia, da Uniunea Sovietica Ailalta ce enteres are ?!

Pai hai sa ne aducem aminte ca ceva vreme mai - nainte sustinea ca granitele Craoatie sai Bosniei sunt inviolabile cica ca rahatu ala de la Helsinki si inviolabilitatea fronterelor (da a Iugoslaviei ?) .
Acu cum stam cu inviolabilitatea ?
Numa de data asta ?
Cat de naiv poti fi ?!
Asa ca prevad nu numa ca se vor activa si altii )cu sau fara interese rusesti)
dar ca s-ar putea sa mai explodeze niste bomebe prin Uniunea Sovietica Ailalta. Nu de alta , dar paflagonezu care vrea sa se separe de Lotofagia si i se zice ca el nu e kosovar se va sucari - el de ce nu ?! ce ma-sa se face discriminare ? Asa ca va cauta pe internet si ... va urma egzamplu lu lala Tim Macveight ! Iar lotaringu si el isi va ecsprima furia ...
Asa ca daca Rusia stiu ce enterese are ma intreb ce enterese are Amerlocia ...

voyager
2007-09-26 13:02:59

KOSOVO PAMANT ROMANESC

Pentru cei ce vor sa cunoasca mai bine istoria veche, actualul Cosovo si intreaga regiune la nord de Grecia pana in Croatia-Moesia era o regiune traco-Illira, locuita de neamuri inrudite cu noi. De aici si din ei au aparut aromanii.
Dupa invazia si cucerirea de sarbi si apoi de turci, de austrieci, de unguri, lucrurile s-au schimbat.
Sa ne bucuram daca in prima etapa vor deveni independenti si aromanii si moldovenii.
Este un prim pas de rupere fata de puterile invadatoare, slavii, turcii, austriecii.
Principalul este cine va fii la putere, sa nu-si bage strainii cozile de topor, cum a fost in Romania cu Ion Iliescu si ai lui ticalosi si criminali.

Rhodos
2007-09-26 13:19:22

Mai atent privind....


Daca USA si UE..nu vor sustine nici un precedent ,ar trebuii privit mai atent situatia,ar putea avantaja Ro.

Rusia de fapt doreste sa profite pt a reveni in regiune ,deja detine controlul total al fostelor tarii ce formau URSS ul (le mai ramine UKRAINA )

Lasati-a cu bandele criminale rusesti.....pai daca se declara o Trasnistrie independenta ...eu sincer vad avantaje mari.... in viitor.

Nu este clara pozitia lui Voronin?! adica executa ordinele Moscovei fara sa clipeasca ...daca Rusia declara unilarteral Independenta Trasnistriei sa-l vedem ce face .....+ sustinerea Ukrainei (pina la punctul rupturii totale ...si pina cind Rusia intelege ca are nevoie de aliatii nu mai poate gindi hormonal.

Ar trebuii explicat ca "aia de la vest " sunt cei care bolcheaza planurile in regiune ,rupe aceste planuri, creeaza confuzie si neincredere...

"Ucraina este, de asemenea, ingrijorata,......". ......excelent scenariu ,ia mai analizati-l.

Sincer vad perspective pozitive -

saccsiv
2007-09-26 18:15:44

SUA si Marea Britanie stiu ce fac

In mare parte , ce a sugerat autorul articolului ca s-ar putea intampla , asta si urmaresc . Preponderent pt. spatiul ex-sovietic .

saccsiv
2007-09-26 21:21:16

Putina istorie

Sunt persoane care , plecand de la faptul istoric ca slavii au venit relativ tarziu in peninsula balcanica , nu inteleg pozitia Serbiei fata de provincia Kosovo . E drept ca in antichitate erau in zona cu totul alte popoare decat cele actuale dar corect este sa nu simplificam lucrurile .
Dupa epoca marilor migratii s-au produs mari schimbari pe tot cuprinsul Europei , formandu-se popoare noi si cu timpul ( in unele cazuri de abia in sec. 20 ) formatiunile statale asa cum le stim azi .
Inainte , pe vremea infloririi Greciei si a inceputului expansiunii Romei , popoarele dominante pe batranul continent erau tracii ( numeric , dominand inclusiv si Balcanii ) si celtii ( teritorial , ocupand o suprafata uriasa spre vest ) . Problema lor a fost ca nu s-au unit decat foarte tarziu , cazand victime teribilului imperiu al cetatii de pe cele sapte coline .
Celtii , si-au ales un conducator abia in vremea lui Iulius Cesar ( care i-a si zdrobit ) , cand deja erau doar o umbra a ceea ce au fost cand asediasera Roma cu cateva secole inainte .
O ramura a tracilor s-a unit prima data tot pe vremea marelui cezar ( doar la nord de Dunare ) , dar n-au apucat sa devina un pericol pentru marele imperiu , ucigandu-si regele . A doua unire s-a produs intr-un moment total nefericit , in timpul domniei lui Traian , cand romanii ajunsesera la maxima expansiune teritoriala . De fapt dacii si partii ( urmasii persilor ) erau singurele popoare de la granitele imperiului care aveau formatii statale si era inevitabila invadarea lor , ambele fiind cucerite . Dar in Dacia a avut loc cel mai mare jaf pe care l-au produs romanii in intreaga lor istorie , atat in aur cat si in sclavi , fiind aproape depopulata .
Dupa epoca marilor migratii , in Balcani s-au asezat slavii care au avut si momentele lor de glorie in zona ( pentru o perioada de timp a existat chiar un imperiu bulgaro-valah ) dar cu timpul au fost cuceriti de otomani si austro-ungari .
Am facut acest scurt expozeu pentru a se intelege ca o data ce s-au format noi popoare acum 1000-1500 de ani , ce era inainte nu prea mai conteaza . E drept ca in antichitate nu existau portughezi , spanioli , francezi , unguri , polonezi , etc. in Europa si nici arabi in nordul Africii si in Orientul Apropiat si Mijlociu dar acum ne intereseaza istoria ceva mai recenta .
Dupa primul razboi mondial s-a tot trasat si retrasat harta statelor europene dar nici acum nu e toata lumea multumita .
Imi permit si eu cateva pareri vis-à-vis de minoritati .
Probleme ceva mai vechi sunt cu irlandezii si cu bascii . Ei se considera popoare de sine statatoare si-si doresc patria lor . Marea Britanie si Spania sunt de alta parere . O problema mai mare o au kurzii majoritatea traind pe teritoriile a doua state : Turcia si Irak .
Cea mai delicata situatie o are Romania , cu o minoritate maghiara , cu un vechi teritoriu romanesc ( Bucovina de nord , depopulata de romani ) la ucraineni , cu Republica Moldova si cu romani intr-un teritoriu care nu ne apartine ( Transnistria ) .
In spatiul iugoslav se pescuieste in ape tulburi . In Kosovo , populatia majoritara a fost cea sarba , reprezinta pentru ei din punct de vedere crestin si cultural cam ce reprezinta pentru noi nordul Moldovei si deci este de inteles ca se simt frustrati sa li se impuna ruperea din " trupul patriei " . Pe de alta parte si-au facut-o cu mana lor . Enticii sarbi efectiv erau total dezinteresati in a face copii . Si iata unde s-a ajuns . Asta ar trebui sa fie o lectie si pentru romani la care natalitatea lasa de dorit .
Este de inteles de ce oficial Romania si nici majoritatea populatiei nu agreaza o declaratie unilaterala sau impusa a independentei provinciei Kosovo. Pentru a nu se crea un precedent pentru Harghita si Covasna .


« Sumar articole

Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2021 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00619 sec.