Stimate dle Orascu, judecati de valoare despre constitutionalitatea sau lipsa acesteia in ceea ce privesc legile, deciziile, afirmatiile, etc. in Romania poate face Curtea Constitutionala, subliniez, este singurul organism indrituit. Sau poate nu stiu eu bine. Noi toti ceilalti ne putem da cu parerea (avem tot dreptul) din postura de amatori si/sau comentatori mai mult, mai putin sau deloc obiectivi. Seful statutului are voie, dle Orascu sa declare orice, in limitele legale si impuse de functie, asumindu-si insa inerentele consecinte, uneori chiar riscuri. Deci isi poate da cu parerea, la fel ca si noi, despre o lege oarecare. Faptul ca s-a referit la dna Macovei este de notorietate, modul in care a facut-o asisderea, dar as fi preferat sa dati citatul integral, nu numai partea care v-a placut mai mult. Era fair play si dovedea dorinta sincera de a informa obiectiv.
Urmatorul pasaj m-a pus pe ginduri:
"Culmea este ca atari incalcari ale limitelor prezidentiale au loc tocmai in Romania, intr-o tara unde Constitutia si-a propus sa restranga aceste limite."
De unde ati scos-o? Care Constitutie si-a propus asa ceva, dle Orascu? Constitutia Romaniei? Cind? A fost eventual vreun referendum dupa 2005 si mie mi-a scapat? Poate va referiti la Constitutia actuala raportata la cea socialista din 1965 parca (sper sa nu mai insel), asa ar merge, dar inseamna ca vorbim de doua sisteme sociale diferite, adica practic comparam mere cu pere.
Mai departe. Hopa.
"...si alta e sa fii in fruntea unei republici parlamentare..."
Unde scrie ca suntem republica parlamentara? Chestia e ca nu scrie. Sau poate eu nu stiu exact, caz in care imi cer scuze. Nu scrie nici ca suntem republica prezidentiala, nici semiprezidentiala. Asa ca trebuie sa-i multumim frumos dlui Iorgovan et comp pentru ambiguitate, care onorati domni n-au specificat in clar nicaieri ce suntem si ce nu asa ca fiecare intelege ce vrea si nu e corect.
E posibil ca presedintele sa fie nemultumit de Constitutie? Este. Are dreptul? Ce spuneti? Eu cred ca da. Aprecierile privitoare la respectarea sau nerespectarea ei insa ne trimit din nou la paragraful 1.
Cu un sincer sentiment de regret pentru cele citite va multumesc.
|