Ziua Logo
  19:52, luni, 18 ianuarie 2021
 Cauta:  
  Detalii »

Editorial

2007-11-29
Aya din Bucuresti (...@yahoo.com, IP: 92.81.11...)
2007-11-29 02:00
UN JOC AL NUANTELOR

As lua in calcul un element de mare nuanta: absenteismul a fost masiv in zonele urbane. In chiar fief-urile basesciene (si ale dreptei; desi nu poti sa spui ca stanga e lipsita de forta, teoretic cel putin, in acele zone).

Nerpezentarea la europarlamentare a fost rodul “translatiei” refuzului general al participarii la referendum. Altfel spus, populatia urbana (cea careia ii este asociat spiritul urban, mai putin traditionalist) a refuzat ideea de “complicitate” (metaforic vorbind) cu demersul prezidential. Astfel, amendandu-l amarnic pe initiator (tot translativ). Rezultatul europarlamentarelor arata ca electoratul PD -dar si cel al PSD- sunt mai disciplinate in sensul asumarii constiintei de cetatean, nicidecum altceva.
O observare atenta a structurii celor prezenti la vot arata ca electoratul liberal (ma refer la PNL, strict) e cel mai “dezabuzat”, cel mai “rebel”, in sensul mentionat (al refuzului “complicitatii” mentionate- ideea ca “il refuza pe Basescu si de aceea refuza votul” este superficiala, lucrurile fiind mult mai nuantate!). Rezultatul obtinut de PNL nu arata nici pe departe forta acestei formatiuni (mai important fiind trend-ul- crescator, indiferent de explicatii).
Am prieteni care, pana acum, votasera cu PSD- dar au spus clar, inainte de duminica 25 noiembrie 2007, ca, daca se duc la vot, pun stampila pe PNL (nu stiu sa se fi dus vreunul cea ce rimeaza cu atitudinea generala, semnalata deja!). Nu procentajul obtinut e esential- ci tendinta.

Basescu a intuit mai bine ca foarte multi analisti un lucru cand s-a rastit in Modrogan, duminica noaptea: daca PD, in ciuda mobilizarii masive la vot (si asa a fost- cei mai multi dintre votantii mobilizati au fost de la PD) si a sustinerii sale explicite a avut DOAR acel procentaj (si inca dintr-un procentaj general de prezenti in jur de 30%) situatia e dramatica. Situatia PSD e chiar catastrofala- Ion Iliescu (exceptional definit de Hurezeanu, in emisiunea lui Turceascu, drept “cel mai sensibil senzor al stangii”) a simtit perfect dimensiunile pericolului.
Stanga romaneasca e in pragul destructurarii efective- nu prin rupere in partidulete, asa cum s-a intamplat cu liberalii (stim amandoi perfect istoria- chiar ca participanti directi, la un moment dat, nu doar ca observatori) ci mult mai grav, prin disolutie.
Daca privim cu atentie tipul de prestatie politica a celor aflati, aberanmt, acum, in varful PSD, observam ca sunt o vaga umbra a ceea ce reuseste sa materializeze, tot acum, PLD.
PLD NU e liberal. nici vorbA. un exemplu reprezentativ, doar- Valeriu Stoica (un personaj extrem de inteligent) nu e liberal.
De altfel, s-a spus onest: europarlamentarii PLD vor intari grupul POPULAR (crestin-democrat) din Parlamentul European, nicidecum grupul liberal (reamintesc ca valorile sustinute de crestin democratii eruopeni, cu precadere de cei germani, sunt potrivnice intereselor noastre; dar, asta e o alta discutie).

Deci, in mod declarat PLD NU e liberal (indiferent de titulatura sa). Nu e nici “a treia cale” (sa fim seriosi!). PLD este, intr-un fel, o variata moderna a PNT-CD. Lucru care nu poate decat sa bucure- caci lipsa acelui partid din peisajul romanesc- ca forta a carei voce se aude- era o pierdere (pentru spatiul romanesc, renasterea PNTCD, sub alt nume, chiar fara a avea constiinta publica a acestei renasteri, e un lucru salutar).

Revenind la cei din echipa aflata (aberant) la varful PSD, acum: respectivii numai social-democrati nu sunt (in sensul modern, pe care reusise sa-l imprime Adrian Nastase).
Nu sunt nimic (ca raportare doctrinara)- iar Ion Iliescu a simtit perfect asta (in plus, electoratul a taxat cum se cuvine, prin drasticul declin procentual; catastrofala cadere e “ignorata” doar de cei care fie nu vor sa vada, fie sunt incapabili sa prevada ce inseamna asta, ca mesaj).
Toti sunt mai degraba un fel de “copie infidela” a cea ce are, acum, la varf, PLD. Doar ca discursul lor (al Prostanacului et Cie) e mai “intepenit”, indivizii nevoind (sau nefiind capabili) sa recunoasca un lucru care se vede cu ochiul liber: valorile social-democrate, in sine (lozincile, acelea nu valoreaza nimic) le sunt complet straine.
Prin discursul lor au incercat sa creeze o Utopie (in sens platonician) pe care, in mod periculos, incearca sa o “incorporeze” (cum ar spune Liviu Antonesei) transformand-o in Ideologie (doar ca, lispita de consistenta).
Prin discursul lor si prin ceea ce vor sa “incorporeze”, “fortand granitele realitatii cu Utopia” (iar ma refer la Liviu Antonesei) indivizii aceia “ard” reperele social-democrate- fiind, pe de alta parte, incapabili sa ofere altele, de alt tip.
Bref, ar fi perfect daca Stolojan et Comp ar reusi sa-i ia la PLD! Vorbesc cat se poate de serios si de bine intentionat.

Pot pune pariu ca PD va avea o soarta tragica, in viitor (la viitoarele alegeri, ma refer mai ales la cele generale).
Basescu nu va mai sustine acest partid (lucru care imi pare firesc). Si, dat fiind tipul de personaj pe care il reprezinta, cel mai probabil, va amenda permanent partidul cu pricina.
Daca lucrurile s-ar desfasura onest, Prostanacul et Cie ar trebui sa treaca la PLD (intarind noul partid evident crestin-democrat din Romania), urmand ca PSD si PNL sa ramana fortele social-democrata si, respectiv liberala.

La PSD e imperios necesar un Congres extraordinar- pentru a se alege apele.
Ar fi perfect pentru tot esichierul politic romanesc. Nu sunt patimasa politic: ceea ce ma intereseaza este binele Romaniei. Or, in aceasta “neclaritate a apelor”, de acum, Romania pierde. Pierdem cu totii pentru ca unii si altii nu vor sa-si recunoasca adevarata identitate.
De ce?
Nu e nimic jenant in a fi crestin-democrat, dupa cum nu e nimic jenant in a fi liberal sau social-democrat. Dintr-o alta perspectiva, cred ca marea problema e a unor intelectuali care sunt, dupa caz, liberali sau social-democrati si nu ar accepta (nici ca exercitiu intelectual) ca anumite personaje politice (sau segmente din partidele carora li se asociaza, mental, doctrinar) reprezinta, pe fond, crestin-democratia.
Cred ca o limpezire mentala, spirituala si privire adevarului in ochi sunt esentiale.
Daca ar avea toti forta de a recunoaste adevaruri (cam incomode, cand le spui public) lucrurile ar aparea mult mai putin confuz.

Arogantu' (...@k.ro, IP: 89.32.47...)
2007-11-29 04:36

Ghita Bizonu' (...@yahoo.com, IP: 193.231.172...)
2007-11-29 11:54
Re: UN JOC AL NUANTELOR -Subscriu cu toate membrele si adaug

in viteza .
Multi din varfurile actuale ale PSD au boala lu Roman - le plac voturile dar le e rusine de culoarea politica sub care iau voturile ... si populatia acre le da voturile.
Aici e si slabiciunea Prostanacilor.

Apoi - liberal e un cuvant cu larga deschidere ideologica. Liberalismul merge de la cestiile usor utopice ale liberalismului clasic ( ala cu micii propretari care impreuna numa binele il vor) pana la liberalismul proprietarilor de sclaviere si pana la neoliberalismul lui Zeletin , scoala luy Heynes, ba chiar Galbraith si la opus scoala de la Chicago . AI de unde alege !!!

Asa ca pre undeva si partidele crestin democrate sunt nitelesu liberale la pipota lor.

Dar as mai face o mica observatie : in Romania nu prea se stie ce-i aia crestin democratie (nici io . si daca nu prea stiu io apai altii ... nici atat ! Altii care tipau plini de incantare Ratiu si credeau ca Keynes pe care il invoca Ratiu e dinscoala de la Chicago ). Oricum le este greu sa fie cu adevarat crestin democrati din lipsa de cultura (educatie) crestina . ca e nitel cam straniu sa vezi "crestini" ptr care propietatea e prima virtute sau care rad in batjocura de duminica Orbului (mai degraba cu asta se arata ideologi atei mecanicisti ).

Nu prea tin minte sa fi citit in ultimii 10 ani un material la care sa nu am obiectii, ci doar completri .....


gili din romania (...@yahoo.com, IP: 86.105.183...)
2007-11-29 13:42


Hai ca fatuca aiasta-i face prapaganda p'acilea ( si nu numai daca ai sa cauti mai atent ) lui Bombo , mai treaca mearga , da sa transmiti " sincere felicitari pentru acuratetea analizei " cind scrie ca ...
" PLD este, intr-un fel, o variata moderna a PNT-CD. Lucru care nu poate decat sa bucure- caci lipsa acelui partid din peisajul romanesc- ca forta a carei voce se aude- era o pierdere (pentru spatiul romanesc, renasterea PNTCD, sub alt nume, chiar fara a avea constiinta publica a acestei renasteri, e un lucru salutar). " ... mi se pare oarecum deplasat , ca sa nu zic altceva ...
Si neispravitul de Valerica Stoica ar fi noul Coposu dupa capul dinsei , n'asa?
Pai daca pelederbedeii astia sunt "varianta moderna" la taranisti , da-mi voie sa-ti spui ca io-s popa musulman .

georgems din ROMANIA (...@yahoo.com, IP: 86.106.109...)
2007-11-29 14:24
Re: UN JOC AL NUANTELOR -Subscriu cu toate membrele si adaug

La 2007-11-29 11:54:07, Ghita Bizonu' a scris:

Bizonule am ras de m-am spart la faza ta de ieri ,relativ la principele Hop in Tzol (ca acolo-i ceva ....gol). Nebun esti ba Ghita ,ce-ai cu omu ca-i baiat inteligent si rasat ?

CID (...@yahoo.com, IP: 89.137.241...)
2007-11-29 14:49
Re: UN JOC AL NUANTELOR

PLD nu-i partid si nici nu va fi. Comparatia cu PNTCD e complet deplasata. PLD a fost umflat in mod evident, n-are din ce sa creasca, n-are decat acele cateva triste figuri si in afara mesajului "moarte liberalilor" de pe pozitii pro-basiste, n-au altceva.
Stanga nu e in nici o destructurare, lumea asteapta aceleasi pomeni. Atata vreme cat exista electorat de stanga, nici stanga nu poate sa dispara. Doar manevrele securiste prin care s-a tot incearcat acapararea DENUMIRII de dreapta, pentru a se domina tot spectrul politic, sint cele care au creat confuzie.
A vorbi despre PLD-ul crestin democrat este cea mai proasta gluma pe care am auzit-o in ultima vreme. Pe cine crezi ca duci cu aiureala asta? E noua directiva?

Ghita Bizonu' (...@yahoo.com, IP: 193.231.172...)
2007-11-29 15:03
Re: UN JOC AL NUANTELOR, draga CID

matale scrii :
> Stanga nu e in nici o destructurare, lumea asteapta aceleasi pomeni.

Deci orice program social e o pomana. Inclusiv deci bursele ptr studenti , da?
Si altele idem, nu ?1

Vezi tu , sunt niveluri diferite.
Aya mi se pare ca intelege ceva mai bine decat tine ca exista mai multe doctrine si scoli liberale.
De altfel crestin democratia (aia de la ea de acasa) presupune temperarea liberalismului in numele moralei crestine si deci ceva solidaritate sociala.

Si aporpos de dreapat. Daca esti mai june si ai tras cu fitu la serviciul militar (si chair daca esti mai purisan si ai fentata serviciul militar) nu prea esti de dreapta.
Esti doar un pacifist nenorocit de stanga ! caci dreapta inseamna
Patria, Drapelu si Armata
sau
Patrie, Pamile, Munca
si altel;e asemenea ....

Huhurianu din Tara lui Papura voda cel viclean (...@yahoo.com, IP: 195.245.214...)
2007-11-29 15:57
Re: UN JOC AL NUANTELOR / Aveti dreptate Gili si Sobru, e frumos comentariul lui tipa aya dar

, dar privitor la PLD a dat-o tare in bara, pacat.


La 2007-11-29 14:49:40, CID a scris:

> PLD nu-i partid si nici nu va fi. Comparatia cu PNTCD e complet
> deplasata. PLD a fost umflat in mod evident, n-are din ce sa creasca,
> n-are decat acele cateva triste figuri si in afara mesajului "moarte
> liberalilor" de pe pozitii pro-basiste, n-au altceva.
> Stanga nu e in nici o destructurare, lumea asteapta aceleasi pomeni.
> Atata vreme cat exista electorat de stanga, nici stanga nu poate sa
> dispara. Doar manevrele securiste prin care s-a tot incearcat
> acapararea DENUMIRII de dreapta, pentru a se domina tot spectrul
> politic, sint cele care au creat confuzie.
> A vorbi despre PLD-ul crestin democrat este cea mai proasta gluma pe
> care am auzit-o in ultima vreme. Pe cine crezi ca duci cu aiureala
> asta? E noua directiva?
>

Arogantu' (...@k.ro, IP: 195.212.29...)
2007-11-29 16:19

gili din romania (...@yahoo.com, IP: 86.105.183...)
2007-11-29 17:53
Arogentule ,


Acuma drept sa-ti spui , io unul am inteles ca te referezi numai la paragraful citat , stiu ce si cum gindesti , numa ca ravasul nu-mi era adresat mie ci ... tutulor d'acilea , n'asa?
Pai atuncea tre sa specifici ... Ca altfel te trezesti ca vine unul ca Costica si ... , n'asa?

CID (...@yahoo.com, IP: 89.137.241...)
2007-11-29 18:33
Re: UN JOC AL NUANTELOR

Asta ai inteles bizoane? Daca citesti mai trebuie sa si pricepi.
Apoi vad c-o iei si razna complet, ai reusit sa-l ajungi pe costica in cateva fraze, o performanta incredibila. Sper ca in curand sa vii cu o scuza pentru conceperea unui text atat de imbecil. Zi ca ai baut.

Arogantu' (...@k.ro, IP: 89.32.47...)
2007-11-29 20:32
Re: Arogentule ,


« Rezultatele cautarii

     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariilePentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2021 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00801 sec.