Ziua Logo
  04:16, luni, 1 iunie 2020
 Cauta:  
  Detalii »

Politica

2008-11-01
Constantin Timoc din SUA si Romania (...@aol.com, IP: 195.93.60...)
2008-10-31 22:45
Solutia: Democratia reprezentativa

Constitutia Romaniei nu respecta doctrina democratiei reprezentative

Constantin Timoc, M.S.E.E. & C.S., 1972, Columbia University

Candidat independent la Camera Deputatilor in colegiul electoral SUA, Canada, Australia, N. Zeelanda

www.ConstantinTimoc.com

Constitutia Romaniei este deficitara pentru ca nu contine o procedura de alegere a parlamentarilor, aceasta fiind stipulata prin lege iar legea poate fi modificata tocmai de cei ce sunt afectati de felul cum se fac alegerile.

Cu toate ca legea votului uninominal este un pas important inspre respectarea doctrinei democratiei reprezentative in sistemul de guvernamat din Romania, o deficienta a aceastei legi este faptul ca nu toti parlamentarii vor fi alesi direct de catre popor pentru a reprezenta interesele acestuia in Parlament.

Acest lucru se intampla din cauza ca, in conformitatea cu legile in vigoare, pentru a intra in parlament un partid trebuie sa treaca un prag electoral de 5%. Dezavantajul major al existentei pragului electoral in legile actuale este ca populatia unor colegii electorale nu va fi reprezentata de candidatii care au castigat in acele colegii ci de alte persoane care au ajuns parlamentari prin redistribuire. Cu toate ca introducerea pragului electoral in procedura de alegeri pare sa fie logica daca o privim din punctul de vedere a faptului ca acesata a fost introdus pentru a reduce numarul de pardide din Parlament si astfel, cred propunatorii acestui prag, ca se vor forma mai usor coalitii parlamentare Chiar daca acesta justificare a pragului electoral ar fi corecta, faptul ca exista posibiliatea ca populatia unui colegiu sa nu fie reprezentata de un candidat care a castigat in acel colegiu, incalca doctrina democratiei reprezentative.

O solutie a acesti probleme, inspirata din sistemul american, este eliminarea pragului electoral (in constitutia americana nu sunt prevazute praguri electorale¬). In felu acesta, interesele populatiei din fiecare colegiu vor fi reprezente in Parlament de candidatul ales in acel colegiu, nu de o alta persoana; astfel, s-ar respecta in mare masura doctrina democratiei reprezentative.

O alta deficienta majora a procedurii de alegere a parlamentarilor este atat durata de numai 30 de zile a campaniei electorale cat si faptul ca data alegerilor nu este stabilta prin constitutie ci este lasata la dispozitia legislativului si a guvernului sa stabileasca acest lucru. Aceasta deficienta in legile noastre este cauza principala a mentinerii incumbentilor la putere pentru ca alegatorii nu au la dispozitie timpul necesar de a cunoaste suficient de bine candidatii.

Daca am organiza lucrurile dupa sistemul american, atunci ar trebui sa nu limitam durata campaniei electorale si sa fixam data alegerilor printr-un amendament la constitutie. In felul acesta alegatorii vor avea timp sa-si cunoasca pe o perioada mult mai indelungata (1 sau 2 ani) candidatii si sa-l aleaga pe ce mai bun si astfel vor aparea multi oameni noi in Parlament pentru ca o campanie electorala intr-un colegiu se va putea face extrem de eficient din <<usa-n usa>> fara a fi nevoie de afise, bannere, reclame-TV, etc. Este foarte bine cunoscut (in advertising, &#8220;the media is the message&#8221;) faptul ca o propaganda electorala din usa-n usa, daca aceasta se poate face, este mai eficienta decat cea facut numai cu reclame.

Inca o problema legata de alegerea parlamentarilor consta in numirea de catre conducerea fiecarui partid a candidatilor sai in loc ca acestia sa fie selectionati printr-un sistem competitiv de catre o parte din electorat.

Inspirandune din procedura de selectie a candidatilor in sistemul american, o campanie electorala va avea loc in doua faze. In prima faza, intr-un colegiu electoral, din fiecare partid vor concura mai multe persoane pentru ca unul dintre acestia sa fie ales candidatul partidului (nominalizat) de catre membrii partidului din colegiu (la americani aceasta faza se numeste <<primary<<). Dezbaterile dintre concurenti vor fi publice, durata acestei faze este nelimitata si nominalizarea candidatului se face cu circa 3-4 luni inainte de data alegerilor. In a doua faza, numai persoana nominalizata va continua campania electorala. Astfel, din fiecare partid se va selectiona in vazul tuturor alegatorilor, fara interventia conducatorilor partidului, cel mai competitiv candidat intr-un colegiu. Experienta americana arata ca o asemena procedura respecta doctrina democratiei reprezentative prin faptul ca interesele populatiei din fiecare colegiu vor fi reprezentate in Parlament de oameni mult mai capabili decat cei numit de conducerea partidului.

Referitor la impartirea tarii in colegii electorale, pentru a evita coruptia care apare cand <<cine-mparte, parte-s face<<, aceasta impartire poate fi facuta dupa modelul american unde legislativul fiecarui stat isi imparte statul sau in colegii electorale (districte). Deci, aplicand acest model la noi, consiliul judetean al fiecarui judet ar trebui sa imparta judetul sau in colegii electorale, nu parlamentul sau guvernul, cum a fost de data aceasta.

In legatura cu numarul de tururi de scrutin, in sistemul american, se foloseste procedura de alegere intr-un singur tur de scrutin pentru ca aceasta este mult mai simpla decat cea in doua tururi si nu incalca doctrina democratiei reprezentative in care interesele majoritatii alegatorilor dintr-un colegiu sunt reprezentate de catre candidatul care castiga alegerilor. Trebuie precizat, ca numai in cazul in care sunt doi candidati, majoritatea voturilor inseamna mai mult de jumatate din numarul total de voturi iar cand sunt mai mult de doi, atunci majoritatea inseamna numarul cel mai mare de voturi.

Pentru ca doctrina democratiei representative sa fie respectata, asa cum este cazul in constitutia americana, trebuie ca votul parlamenatrilor sa fie public. In felul acesta alegatorii fiecarui parlamentar vor decide daca persoana pe care au ales-o ei le reprezinta sau nu interesele lor.

Ca parlamentar, in ianuarie 2009, voi sesiza Curtea Constitutionala si voi propune in Parlament legi si amendamente la Constitutie pentru a respecta doctrina democratiei reprezentative:

(a) Eliminarea pragului electoral
(b) Ridicarea restrictiei de durata a campanie electorale
(c) Impartirea in colegii electorale sa fie facuta de fiecare judet
(d) Alegeri cu un singur tur de scrutin
(e) Amendament pentru a include procedura si data alegerilor in Constitutie
(f) Votul parlamentarilor sa fie public

* * *
Pasadena, California
31 octombrie 2008
srelu (...@yahoo.com, IP: 76.10.162...)
2008-11-01 20:27
Re: Solutia: Democratia reprezentativa

Domnule Timoc, v-as sfatui sa consultati un expert in comunicatii (ma refer la aspectul sociologic, nu la cel tehnic). Pentru standardele internetului, modul dumneavoastra de comunicare este lipsit de orice impact.

Va recomand sa trageti o raita pe siturile de internet, cel al ziarului Ziua este un bun inceput. Veti constata ca majoritatea articolelor contin cel mult 3-4 idei clare condensate intr-un text scurt si usor de citit.

Nu stiu care este mesajul dumneavoastra si ce vreti, cand vad kilometri de text, imi dau ochii peste cap si sar peste ele.

Cel intrat pe internet nu este dispus sa-si petreaca intreaga seara citind numai mesajul dumneavoastra. Asa ceva ar putea face doar cei mai devotati fani. Dar dumneavoastra nu pe ei trebuie sa-i convingeti ci pe ceilalti. Iar astia nu sunt dispusi la un asemenea sacrificiu.


La 2008-10-31 22:45:28, Constantin Timoc a scris:

> Constitutia Romaniei nu respecta doctrina democratiei reprezentative
>
> Constantin Timoc, M.S.E.E. & C.S., 1972, Columbia University
>
> Candidat independent la Camera Deputatilor in colegiul electoral SUA,
> Canada, Australia, N. Zeelanda
>
> www.ConstantinTimoc.com
>
> Constitutia Romaniei este deficitara pentru ca nu contine o procedura
> de alegere a parlamentarilor, aceasta fiind stipulata prin lege iar
> legea poate fi modificata tocmai de cei ce sunt afectati de felul cum
> se fac alegerile.
>
> Cu toate ca legea votului uninominal este un pas important inspre
> respectarea doctrinei democratiei reprezentative in sistemul de
> guvernamat din Romania, o deficienta a aceastei legi este faptul ca
> nu toti parlamentarii vor fi alesi direct de catre popor pentru a
> reprezenta interesele acestuia in Parlament.
>
> Acest lucru se intampla din cauza ca, in conformitatea cu legile in
> vigoare, pentru a intra in parlament un partid trebuie sa treaca un
> prag electoral de 5%. Dezavantajul major al existentei pragului
> electoral in legile actuale este ca populatia unor colegii electorale
> nu va fi reprezentata de candidatii care au castigat in acele colegii
> ci de alte persoane care au ajuns parlamentari prin redistribuire. Cu
> toate ca introducerea pragului electoral in procedura de alegeri pare
> sa fie logica daca o privim din punctul de vedere a faptului ca
> acesata a fost introdus pentru a reduce numarul de pardide din
> Parlament si astfel, cred propunatorii acestui prag, ca se vor
> forma mai usor coalitii parlamentare Chiar daca acesta justificare a
> pragului electoral ar fi corecta, faptul ca exista posibiliatea ca
> populatia unui colegiu sa nu fie reprezentata de un candidat care a
> castigat in acel colegiu, incalca doctrina democratiei
> reprezentative.
>
> O solutie a acesti probleme, inspirata din sistemul american, este
> eliminarea pragului electoral (in constitutia americana nu sunt
> prevazute praguri electorale&not;). In felu acesta, interesele
> populatiei din fiecare colegiu vor fi reprezente in Parlament de
> candidatul ales in acel colegiu, nu de o alta persoana; astfel, s-ar
> respecta in mare masura doctrina democratiei reprezentative.
>
> O alta deficienta majora a procedurii de alegere a parlamentarilor
> este atat durata de numai 30 de zile a campaniei electorale cat si
> faptul ca data alegerilor nu este stabilta prin constitutie ci este
> lasata la dispozitia legislativului si a guvernului sa stabileasca
> acest lucru. Aceasta deficienta in legile noastre este cauza
> principala a mentinerii incumbentilor la putere pentru ca alegatorii
> nu au la dispozitie timpul necesar de a cunoaste suficient de bine
> candidatii.
>
> Daca am organiza lucrurile dupa sistemul american, atunci ar trebui
> sa nu limitam durata campaniei electorale si sa fixam data alegerilor
> printr-un amendament la constitutie. In felul acesta alegatorii vor
> avea timp sa-si cunoasca pe o perioada mult mai indelungata (1 sau 2
> ani) candidatii si sa-l aleaga pe ce mai bun si astfel vor aparea
> multi oameni noi in Parlament pentru ca o campanie electorala intr-un
> colegiu se va putea face extrem de eficient din <<usa-n usa>> fara a
> fi nevoie de afise, bannere, reclame-TV, etc. Este foarte bine
> cunoscut (in advertising, &#8220;the media is the message&#8221;)
> faptul ca o propaganda electorala din usa-n usa, daca aceasta se
> poate face, este mai eficienta decat cea facut numai cu reclame.
>
> Inca o problema legata de alegerea parlamentarilor consta in numirea
> de catre conducerea fiecarui partid a candidatilor sai in loc ca
> acestia sa fie selectionati printr-un sistem competitiv de catre o
> parte din electorat.
>
> Inspirandune din procedura de selectie a candidatilor in sistemul
> american, o campanie electorala va avea loc in doua faze. In prima
> faza, intr-un colegiu electoral, din fiecare partid vor concura mai
> multe persoane pentru ca unul dintre acestia sa fie ales candidatul
> partidului (nominalizat) de catre membrii partidului din colegiu (la
> americani aceasta faza se numeste <<primary<<). Dezbaterile dintre
> concurenti vor fi publice, durata acestei faze este nelimitata si
> nominalizarea candidatului se face cu circa 3-4 luni inainte de data
> alegerilor. In a doua faza, numai persoana nominalizata va continua
> campania electorala. Astfel, din fiecare partid se va selectiona in
> vazul tuturor alegatorilor, fara interventia conducatorilor
> partidului, cel mai competitiv candidat intr-un colegiu. Experienta
> americana arata ca o asemena procedura respecta doctrina democratiei
> reprezentative prin faptul ca interesele populatiei din fiecare
> colegiu vor fi reprezentate in Parlament de oameni mult mai capabili
> decat cei numit de conducerea partidului.
>
> Referitor la impartirea tarii in colegii electorale, pentru a evita
> coruptia care apare cand <<cine-mparte, parte-s face<<, aceasta
> impartire poate fi facuta dupa modelul american unde legislativul
> fiecarui stat isi imparte statul sau in colegii electorale
> (districte). Deci, aplicand acest model la noi, consiliul judetean
> al fiecarui judet ar trebui sa imparta judetul sau in colegii
> electorale, nu parlamentul sau guvernul, cum a fost de data aceasta.
>
> In legatura cu numarul de tururi de scrutin, in sistemul american, se
> foloseste procedura de alegere intr-un singur tur de scrutin pentru
> ca aceasta este mult mai simpla decat cea in doua tururi si nu
> incalca doctrina democratiei reprezentative in care interesele
> majoritatii alegatorilor dintr-un colegiu sunt reprezentate de catre
> candidatul care castiga alegerilor. Trebuie precizat, ca numai in
> cazul in care sunt doi candidati, majoritatea voturilor inseamna mai
> mult de jumatate din numarul total de voturi iar cand sunt mai mult de
> doi, atunci majoritatea inseamna numarul cel mai mare de voturi.
>
> Pentru ca doctrina democratiei representative sa fie respectata, asa
> cum este cazul in constitutia americana, trebuie ca votul
> parlamenatrilor sa fie public. In felul acesta alegatorii fiecarui
> parlamentar vor decide daca persoana pe care au ales-o ei le
> reprezinta sau nu interesele lor.
>
> Ca parlamentar, in ianuarie 2009, voi sesiza Curtea Constitutionala si
> voi propune in Parlament legi si amendamente la Constitutie pentru a
> respecta doctrina democratiei reprezentative:
>
> (a) Eliminarea pragului electoral
> (b) Ridicarea restrictiei de durata a campanie electorale
> (c) Impartirea in colegii electorale sa fie facuta de fiecare judet
> (d) Alegeri cu un singur tur de scrutin
> (e) Amendament pentru a include procedura si data alegerilor in
> Constitutie
> (f) Votul parlamentarilor sa fie public
>
> * * *
> Pasadena, California
> 31 octombrie 2008
>
>
>
>
>
>

Arogantu' din Bordurenii Asfaltaci ot Norway REPUBLIC (apud NUTZY ). (...@k.ro, IP: 89.32.47...)
2008-11-02 07:52
Re: Solutia: Democratia reprezentativa - srelu

Vorbeai de un expert in COMUNICARE !
Mama ei de limba romana prea saraca ( dupa unii ) in exprimarea nuantelor!

<<Ati introdus un comentariu mai lung decat este permis. Va rugam sa va restrangeti. Multumim.>>
Cum ziceam - "expert in comunicare" !

Ho Ciu Tzi din Chinatown (...@flash.ro, IP: 195.160.204...)
2008-11-02 20:29
Re: Solutia: Democratia reprezentativa / Asa-i bre!

La 2008-11-01 20:27:11, srelu a scris:

> Domnule Timoc, v-as sfatui sa consultati un expert in comunicatii (ma
> refer la aspectul sociologic, nu la cel tehnic). Pentru standardele
> internetului, modul dumneavoastra de comunicare este lipsit de orice
> impact.
>
> Va recomand sa trageti o raita pe siturile de internet, cel al
> ziarului Ziua este un bun inceput. Veti constata ca majoritatea
> articolelor contin cel mult 3-4 idei clare condensate intr-un text
> scurt si usor de citit.
>
> Nu stiu care este mesajul dumneavoastra si ce vreti, cand vad
> kilometri de text, imi dau ochii peste cap si sar peste ele.
>
> Cel intrat pe internet nu este dispus sa-si petreaca intreaga seara
> citind numai mesajul dumneavoastra. Asa ceva ar putea face doar cei
> mai devotati fani. Dar dumneavoastra nu pe ei trebuie sa-i convingeti
> ci pe ceilalti. Iar astia nu sunt dispusi la un asemenea sacrificiu.
>
>
> La 2008-10-31 22:45:28, Constantin Timoc a scris:
>
> > Constitutia Romaniei nu respecta doctrina democratiei reprezentative
> >
> > Constantin Timoc, M.S.E.E. & C.S., 1972, Columbia University
> >
> > Candidat independent la Camera Deputatilor in colegiul electoral SUA,
> > Canada, Australia, N. Zeelanda
> >
> > www.ConstantinTimoc.com
> >
> > Constitutia Romaniei este deficitara pentru ca nu contine o procedura
> > de alegere a parlamentarilor, aceasta fiind stipulata prin lege iar
> > legea poate fi modificata tocmai de cei ce sunt afectati de felul cum
> > se fac alegerile.
> >
> > Cu toate ca legea votului uninominal este un pas important inspre
> > respectarea doctrinei democratiei reprezentative in sistemul de
> > guvernamat din Romania, o deficienta a aceastei legi este faptul ca
> > nu toti parlamentarii vor fi alesi direct de catre popor pentru a
> > reprezenta interesele acestuia in Parlament.
> >
> > Acest lucru se intampla din cauza ca, in conformitatea cu legile in
> > vigoare, pentru a intra in parlament un partid trebuie sa treaca un
> > prag electoral de 5%. Dezavantajul major al existentei pragului
> > electoral in legile actuale este ca populatia unor colegii electorale
> > nu va fi reprezentata de candidatii care au castigat in acele colegii
> > ci de alte persoane care au ajuns parlamentari prin redistribuire. Cu
> > toate ca introducerea pragului electoral in procedura de alegeri pare
> > sa fie logica daca o privim din punctul de vedere a faptului ca
> > acesata a fost introdus pentru a reduce numarul de pardide din
>
> > eliminarea pragului electoral (in constitutia americana nu sunt
> > prevazute praguri electorale&#172;). In felu acesta, interesele
> > populatiei din fiecare colegiu vor fi reprezente in Parlament de
> > candidatul ales in acel colegiu, nu de o alta persoana; astfel, s-ar
> > respecta in mare masura doctrina democratiei reprezentative.
> >
> > O alta deficienta majora a procedurii de alegere a parlamentarilor
> > este atat durata de numai 30 de zile a campaniei electorale cat si
> > faptul ca data alegerilor nu este stabilta prin constitutie ci este
> > lasata la dispozitia legislativului si a guvernului sa stabileasca
> > acest lucru. Aceasta deficienta in legile noastre este cauza
> > principala a mentinerii incumbentilor la putere pentru ca alegatorii
> > nu au la dispozitie timpul necesar de a cunoaste suficient de bine
> > candidatii.
> >
> > Daca am organiza lucrurile dupa sistemul american, atunci ar trebui
> > sa nu limitam durata campaniei electorale si sa fixam data alegerilor
> > printr-un amendament la constitutie. In felul acesta alegatorii vor
> > avea timp sa-si cunoasca pe o perioada mult mai indelungata (1 sau 2
> > ani) candidatii si sa-l aleaga pe ce mai bun si astfel vor aparea
> > multi oameni noi in Parlament pentru ca o campanie electorala intr-un
> > colegiu se va putea face extrem de eficient din <<usa-n usa>> fara a
> > fi nevoie de afise, bannere, reclame-TV, etc. Este foarte bine
> > cunoscut (in advertising, &#8220;the media is the message&#8221;)
> > faptul ca o propaganda electorala din usa-n usa, daca aceasta se
> > poate face, este mai eficienta decat cea facut numai cu reclame.
> >
> > Inca o problema legata de alegerea parlamentarilor consta in numirea
> > de catre conducerea fiecarui partid a candidatilor sai in loc ca
> > acestia sa fie selectionati printr-un sistem competitiv de catre o
> > parte din electorat.
> >
> > Inspirandune din procedura de selectie a candidatilor in sistemul
> > american, o campanie electorala va avea loc in doua faze. In prima
> > faza, intr-un colegiu electoral, din fiecare partid vor concura mai
> > multe persoane pentru ca unul dintre acestia sa fie ales candidatul
> > partidului (nominalizat) de catre membrii partidului din colegiu (la
> > americani aceasta faza se numeste <<primary<<). Dezbaterile dintre
> > concurenti vor fi publice, durata acestei faze este nelimitata si
> > nominalizarea candidatului se face cu circa 3-4 luni inainte de data
> > alegerilor. In a doua faza, numai persoana nominalizata va continua
> > campania electorala. Astfel, din fiecare partid se va selectiona in
> > vazul tuturor alegatorilor, fara interventia conducatorilor
> > partidului, cel mai competitiv candidat intr-un colegiu. Experienta
> > americana arata ca o asemena procedura respecta doctrina democratiei
> > reprezentative prin faptul ca interesele populatiei din fiecare
> > colegiu vor fi reprezentate in Parlament de oameni mult mai capabili
> > decat cei numit de conducerea partidului.
> >
> > Referitor la impartirea tarii in colegii electorale, pentru a evita
> > coruptia care apare cand <<cine-mparte, parte-s face<<, aceasta
> > impartire poate fi facuta dupa modelul american unde legislativul
> > fiecarui stat isi imparte statul sau in colegii electorale
> > (districte). Deci, aplicand acest model la noi, consiliul judetean
> > al fiecarui judet ar trebui sa imparta judetul sau in colegii
> > electorale, nu parlamentul sau guvernul, cum a fost de data aceasta.
> >
> > In legatura cu numarul de tururi de scrutin, in sistemul american, se
> > foloseste procedura de alegere intr-un singur tur de scrutin pentru
> > ca aceasta este mult mai simpla decat cea in doua tururi si nu
> > incalca doctrina democratiei reprezentative in care interesele
> > majoritatii alegatorilor dintr-un colegiu sunt reprezentate de catre
> > candidatul care castiga alegerilor. Trebuie precizat, ca numai in
> > cazul in care sunt doi candidati, majoritatea voturilor inseamna mai
> > mult de jumatate din numarul total de voturi iar cand sunt mai mult de
> > doi, atunci majoritatea inseamna numarul cel mai mare de voturi.
> >
> > Pentru ca doctrina democratiei representative sa fie respectata, asa
> > cum este cazul in constitutia americana, trebuie ca votul
> > parlamenatrilor sa fie public. In felul acesta alegatorii fiecarui
> > parlamentar vor decide daca persoana pe care au ales-o ei le
> > reprezinta sau nu interesele lor.
> >
> > Ca parlamentar, in ianuarie 2009, voi sesiza Curtea Constitutionala si
> > voi propune in Parlament legi si amendamente la Constitutie pentru a
> > respecta doctrina democratiei reprezentative:
> >
> > (a) Eliminarea pragului electoral
> > (b) Ridicarea restrictiei de durata a campanie electorale
> > (c) Impartirea in colegii electorale sa fie facuta de fiecare judet
> > (d) Alegeri cu un singur tur de scrutin
> > (e) Amendament pentru a include procedura si data alegerilor in
> > Constitutie
> > (f) Votul parlamentarilor sa fie public
> >
> > * * *
> > Pasadena, California
> > 31 octombrie 2008
> >
> >
> >
> >
> >
> >
>
>


« Rezultatele cautarii

     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariilePentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2020 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.06058 sec.