Ziua Logo
  12:56, duminica, 29 martie 2020
 Cauta:  
  Detalii »

Analize si comentarii

2008-03-10
Harkonen din Bimbilezia Meridionala (...@yahoo.com, IP: 193.230.150...)
2008-03-10 19:30
Ce va aduce autonomia asa zisului Tinut Secuiesc romanilor din Harghita si Covasna? (I)


Sfantu-Gheorghe, Covasna, Romania/Romanian Global News, 18 Octombrie 2006
Dupa secole de intoleranta de care s-au "bucurat" romanii din fostele scaune secuiesti, in mult trambitata autonomie secuieasca, calvarul lor s-a incheiat odata cu Unirea cea mare de la 1 Decembrie 1918. Dar, doar numai dupa 20 de ani de liniste si prosperitate, norii negrii ai intolerantei, urii interetnice si ai violentei dezlantuite, au devenit realitati de cosmar, odata cu instalarea administratiei horthyste, dupa Dictatul de la Viena, din toamna anului 1940.
Pentru ca aceste tragedii traite de romanii din actualele judete Covasna si Harghita, in acei ani de neagra teroare, au fost date uitarii, si pentru ca multi dintre actuali politicieni romani au uitat(sau n-au stiut-o niciodata) istoria reala, Romanian Global News reda cateva secvente despre drama bisericilor ortodoxe si greco-catolice, si a credinciosi romani din localitatile Arcului Intracarpatic, asa cum sunt ele prezentate in lucrarea "Romanii din Covasna si Harghita. Istorie. Biserica. Scoala. Cultura", de Ioan Lacatusu, Vasile Lechintan si Violeta Patrunjel, volum aparut la Editura Grai Romanesc, a Episcopiei Ortodoxe a Covasnei si Harghitei, din Miercurea Ciuc, in anul 2003.


Ruina bisericii romanesti din Herculiane, Covasna, daramata de hortisti in 1940
1. Judetul Covasna
Aita Mare
Dupa declararea Dictatului de la Viena (1940), in biserica din localitate s-a tras cu pusca din biserica din cimitirul unitarian, care se afla pe un deal, iar credinciosii au fost trecuti cu forta la cultele maghiare. Au fost distruse crucile din curtea bisericii, cimitirul a fost profanat, iar casele romanilor au fost jefuite (ancheta jandarmilor maghiari a stabilit o paguba de 6.000.000 lei). Preotul ortodox Ioan Comsa a fost izgonit in acelasi an. Caminul cultural al ASTREI a fost confiscat, iar Monumentul Eroilor Jandarmilor daramat.

Aita Medie
In toamna anului 1940, drama preotului Ioan Bunus, a bisericii si a credinciosilor este similara cu cea a multor biserici ale judetului (preotul este izgonit din sat, iar credinciosii obligati sa treaca la cultele reformate). La 1 septembrie 1940, "poarta parintelui era batuta cu bate de membrii garzii nationale maghiare, strigand cuvintele: «iesi afara popa valah, sa te spanzuram de limba de stalpul de telefon (sa) nu mai inveti tu pe aici pe valahi valaheste»". In noaptea de 4 septembrie 1940, 12 sateni maghiari au venit la casa parohiala cu carute, pentru a-l expulza pe preot, spunand: «Nu putem tolera popa valah sau valahi printre noi». Apoi au incarcat carele cu lucrurile familiei preotului si, sub amenintari si insulte, l-au obligat sa paraseasca satul.

Baraolt
In toamna anului 1940, preotul greco-catolic Ioan Talnariu si cel ortodox Octavian Stoian au fost expulzati din localitate si credinciosii romani trecuti la cultele maghiare. Biserica ortodoxa a fost devastata in interior si ferestrele au fost sparte, iar biserica greco-catolica a ramas ridicata in rosu, neterminata.

Biborteni
In toamna anului 1940, biserica a fost daramata iar locuitorii de confesiune ortodoxa au fost obligati sa treaca la reformati. In urma amenintarilor primite, parintele Esianu a fost silit sa paraseasca localitatea in primele zile ale lunii septembrie 1940. Pe locul bisericii s-a construit o carciuma. Acest lucru impiedica astazi inaltarea unei troite care sa aminteasca de existenta sfantului lacas, daramat samavolnic in anul 1940.

Bodos
In septembrie 1940, noile autoritati maghiare au voit sa distruga din temelie si biserica ortodoxa romana din Bodos. Intentia necrestineasca a fost impiedicata - cu arma in mana - de preotul reformat din localitate care, prin gestul sau hotarat, a salvat sfantul lacas de la daramare. Totusi, biserica a fost devastata, fiindu-i date jos crucile, sparte geamurile, furate usile si distrusa Sfanta Masa, mobilierul si cartile de cult. Odoarele sfintite au fost salvate de sotia epitropului Nicolae Bogdan, Bucura Bogdan, printr-un gest pilduitor pentru ceea ce inseamna statornicia in credinta.

Capeni
In toamna anului 1940, preotul Nicolae Colceriu a fost izgonit, cei 217 credinciosii siliti sa treaca la cultele maghiare, iar biserica cea noua daramata samavolnic din temelie de noile autoritati civile si militare. Tot atunci a fost daramata si o frumoasa troita din lemn, inaltata in centrul localitatii. Preotul Nicolae Colceriu, intors inapoi in ziua de 11 octombrie 1944, a constatat numeroase treceri ale credinciosilor Bisericii romanesti la "confesiunea reformata, sub amenintarea expulzarii sau a deportarii in interiorul Ungariei", iar "biserica cea noua daramata pana in temelie, terenul nivelat si iarba crescuta pe el, acoperind astfel orice urma de crestinism… Biserica veche, deteriorata si manjita cu materii fecale, a fost folosita ca loc de observatie a granitei despartitoare… iar uneori chiar si de closet…". Acestea erau urmele "administratiei civilizate" din perioada 1940-1944.

Racosul de Sus
Sfantul lacas a fost distrus in toamna anului 1940. Pe locul bisericii a fost ridicata o gradinita, iar pe locul altarului WC-ul. Preotul Ilarie Capalnean a fost nevoit sa plece din localitate, ajutat fiind de unii credinciosi sa-si ia o parte dintre lucrurile sale.

Descrierea inceputului daramarii bisericii din Racosu de Sus, in 1940, este relatata de unii dintre martorii oculari astfel: "La cateva zile dupa ce a sosit armata ungara de ocupatie, s-a dat ordin ca toti satenii sa se adune in fata Primariei. Comandantul a spus oamenilor ca trebuie sa daramam biserica romaneasca. Oamenii au ramas incremeniti. Nimeni n-a cutezat sa zica nimic. Au stat pe loc nemiscati mult timp. Deodata, un nebun de secui a spus: «Ma urc eu»! S-a urcat sus pe turla sa dea crucile jos. Dar Dumnezeu l-a pedepsit pe loc. A cazut de sus si a ramas mort pe loc. Nimeni dintre sateni nu a mai pus mana sa atinga biserica si sa o darame". A fost totusi distrusa ulterior.

Batani Mari
In toamna anului 1940 biserica a fost devastata, icoanele si obiectele de cult distruse, preotul Ioan Garcea expulzat, iar credinciosii trecuti cu forta la Biserica reformata.

Herculian
In decembrie 1940, biserica a cazut prada garzilor de ocupatie, care au tabarat cu tarnacoapele asupra ei, devenind o ruina si a servit drept groapa de gunoi a satului timp de aproape 50 de ani. In Sfantul Altar crescusera mai multi copaci. Prea Sfintitul Episcop Ioan a intervenit si in acest caz. Ruinele sfantului lacas au fost curatate de tonele de deseuri menajere si zidurile consolidate


« Rezultatele cautarii

     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariilePentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2020 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00830 sec.