Ziua Logo
  17:58, duminica, 20 octombrie 2019
 Cauta:  
  Detalii »

Editorial

2007-11-05
texanu din usa (...@yahoo.com, IP: 75.15.69...)
2007-11-05 22:24
CA PRESEDINTE VA PREZINT CE INSEAMNA TIGAN

Probabil ca sunt multi dintre dumneavoastra care au nelamuriri in ceea ce priveste tiganii. Probabil ca multi dintre dumneavoastra ati auzit de termenul "tigan ursar" sau "judecata tiganeasca". In cele ce urmeaza vom incerca sa va explicam acesti termeni.Tiganii se deosebesc dupa dialectul limbii tiganesti (rromai) pe care il vorbesc. In functie de dialect tiganii se impart in:

- Nomazi
- laietii - sunt tiganii cu plete; femeile sunt cunoscute dupa banii prinsi in par. Mai sunt de remarcat prin prin varsta frageda a casatoriei copiilor. Principala lor preocupare este prelucrarea aramei in diferite forme (vase de gospodarie).
- tiganii care sau mai rom´┐Żnizat
- costorarii - au alt principiu de hoinarit, ei deplasandu-se la cateva zeci de kilometrii de locul de bastina
- ursarii - sunt tiganii care umblau cu ursul prin comunele invecinate de locul unde stateau temporar.
- Caramizari sunt cei care se ocupa cu producerea de caramida, cei care s-au statornicit mai repede.
- Moricaschii sunt tigani asemanatori laietilor numai ca femeile nu poarta bani in par, nu poarta plete, dar au mustatile foarte mari, si palarie (obligatoriu), mai temperamentali
- Balacioestii sunt tigani putin deosebiti de moricaschii cu port asemanator, mai temperamentali,
- Chainari sunt tigani asemanatori cu moricaschii, care abuzeaza de teritoriu, adica daca intalneau tigani in zonele in care ei locuiesc, sechestrau bunurile(banii) acestora daca erau datori in neam.
Balacioestii sunt tigani putin deosebiti de moricaschii cu port asemanator, mai temperamentali,
- Chainari sunt tigani asemanatori cu moricaschii, care abuzeaza de teritoriu, adica daca intalneau tigani in zonele in care ei locuiesc, sechestrau bunurile(banii) acestora daca erau datori in neam.
- Cocalarea tigani care in trecut locuiau pe langa gropile oraselor dar la ora actuala sunt unii ditre tiganii rom´┐Żnizati. Un temperament asemanatori cu chainarii.
- Bilaitorea sunt tiganii care prelucreaza materialele pretioase (argint,aur) in diferite podoabe au un temperament asemanator moricaschii
- Tiganii de vatra sunt tiganii care nu mai sunt cunoscatori de limba tiganeasca (fierarii)
au firea simpla fara un temperament deosebit.
- Rudarii sunt tiganii care s-au format printr-o casatorie mixta asemanatori tiganilor de vatra, nemaicunoscand limba tiganeasca, (se ocupa cu prelucrarea lemnului).
- Tismanarii formati dupa casatoriile mixte, nu cunosc bine limba tiganeasca atat rudarii, tiganii de vatra si tismanarii nu se incadreaza decat foarte rar in judecata tiganeasca) sunt:
-muzicanti
-comercianti
-bisnitari.

Dupa aceasta scurta prezentare a tiganilor va prezentam cateva dintre obiceiurile si traditiile tiganesti.

Judecata tiganeasca:


Juriul este format din tiganii batrani si cu caracter deosebit. Numarul juratilor este impar, minim 5 si maxim 11

Nu se pot judeca crimele (acestea se judeca de catre autoritatile statului), Pentru orice alte cauze se poate apela la judecata tiganeasca.

Desfasurarea judecatii are loc pe teritorii neutre fata de partile care o solicita, daca evenimentele au o gravitate mare.

In timpul judecatii le este interzis femeilor (care nu sunt in cauza) sa ia cuvantul. In cazul nerespectarii, vor fi amendate sau gonite din zona unde are loc judecata.

Pentru elucidarea unor cazuri se practica juramantul tiganesc care este format din: blestesteme asupra copiilor, cu carne de porc grasa, cu picioarele in apa cu cruce facuta si in genunchi. Nu este permis sa se jure amandoua partile. Daca una din parti s-a jurat si nu este adevarat, ea si-a luat pacatul, si i se ia in consideratie juramantul facut. Juramantul este valabil numai daca partile solicitante nu au martori.


Pedepsele sunt de regula banesti sau de parasire a locului unde stau, in caz de adulter. Sunt cazuri cand vinovatul paraseste doar o perioada locul unde a savarsit fapta.


Alte situatii care necesita judecata tiganeasca: cand femeia isi inseala barbatul, cand un barbat insurat face avansuri unei fete necasatorite, cand o fata este logodita cu un barbat si o fura altul (neinsurat).

Si la ora actuala se practica obiceiul taierii nasului la femei (atunci cand acestea comitun adulter).

Nunta


La tigani se practica furatul fetelor in special la tiganii nomazi. Daca unui baiat ii place de o fata si simte ca familia fetei nu il accepta, el isi asuma unele riscuri fara sa isi dea seama de ele, fugind cu fata. Consecintele acestui gest se rasfrang asupra familiei baiatului. Daca fata accepta sa se casatoreasca cu cel care a furat-o, atunci familia baiatului trebuie sa plateasca familiei fetei o taxa.(numita gloaba). Daca fata nu este de acord cu aceasta casatorie, dar nu s-a ajuns la punctul de a profita de ea, parintii fetei cer o suma cu ajutorul careia se "spala" rusinea familiei. In cazul in care s-a profitat de fata, si fata nu vrea sa se casatoreasca se cere o suma foarte mare, sau daca nu, se apeleaza la formele de justitie ale tarii.

Casatoriile ese fac de regula intre varstele de 13 - 17 ani dupa categoria de dialect din care mirii fac parte.


Laietii: sunt tiganii care isi marita fetele si le arvunesc de la varstele de 9 - 13 ani ba chiar le marita la varsta de 13 ani. Fetele nu aleg mirele, acesta fiind ales de catre parinti. Laietii cand arvunesc fetele, cer si cota de vanzare in schimbul galbenilor mari (de aur).


Costorarii au acelasi principiu ca si laietii sa-si vanda fetele, dar la o varsta putin mai mare


Ursarii, la logodirea fetelor cer ca familia baiatului sa plateasca consumatia care se face, vin pasari, tuica si pe langa acestea, fiecare din rudele apropiate fetei, frati, nepoti, veri, sa primeasca cate o pereche de cizme (bilgheri), sau pantofi cu scartaitoare.


Caramizarii, Spoitorii, Tiganii nomazi, etc practica o casatorie fara sa ceara bani.

Nunta se desfasora la fel ca la romani, cu nasi, cumnat de mana. Ceremonia religioasa are loc in parohia de unde face parte mirele. Fata trebuie sa stea la o masa cateva ore cu un borcan cu dulceata, o lingurita, si la cei apropiati sa le dea cate o lingura de dulceata contra-cost. In seara nuntii baiatul trebuie sa profite de fata, in cazul in care aceasta nu este fecioara, dezvaluie secretul, iar parintii fetei ii vor plati familiei baiatului toate cheltuielile de nunta plus o suma aleasa, pentru spalarea rusinii familiei baiatului. Mireasa in patul nuptial trebuie sa aiba o pereche de poale albe. Virginitatea ei se va dovedi prin acele cateva pete de sange care a doua zi vor fi aratate pe strazile unde s-a facut nunta, de catre soacra mare, cu lautari si alai. Dupa nunta mireasa nu va mai sta cu capul descoperit, purtand obligatoriu basma. Prin aceasta se dovedeste ca este femeie


Cununia civila se face dupa ani de zile daca este neaparat necesara pentru unele interese ale familiei, nicidecum nu este un miloc de convietuire a celor doi soti. Despartirea nu se face prin divort ci se apeleaza la judecata tiganeasca« Rezultatele cautarii

     « Comentariu anterior

     « Toate comentariilePentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2019 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02269 sec.