Ziua Logo
  17:03, marti, 4 august 2020
 Cauta:  
  Detalii »

Eveniment

2006-12-29
Oriana din http://www.ziualibera.blogspot.com/ (...@hotmail.it, IP: 62.101.126...)
2006-12-29 21:38
Dar de ce "laicul" Saddam apare-n tribunal cu qur'anu'-n labe ?

Saddam nici nu provine exact de la Takrit, cum sustine el, ci si-a modificat si locul de nastere anagrafic.

In realitate, Saddam se nascuse in satul Al Quja, nu in Takrit de unde neamurile lui fusesera alungate dupa multe talharii si faredelegi.

Dar provenienta din Takrit ii servea mai ales ca sa poata revendica o discendenta de la
legendarul Saladin, condotierul kurd, mai precis Salah El-Din Yusuf Ibn Ayyub, nascut la Takrit in 1138, Kurdul care i-a invins pe Cruciati la Jerusalem in 1187, fondand dinastia islamica ayyubita, destinata sa se raspandeasca de la Mesopotamia pana in Maghreb.

Dovada o da numele lung al mamei care apare in biografia lui Fouad Matar: Sobha bint , adica fiica lui Tulfah bin, adica fiul lui, Masallat bin Al Amir (printz) Omar Bey (titlu nobiliar otoman).

Se dovedeste ca Printul Omar Bey era guvernatorul Takrit-ului, titlu mostenit direct de la faimosul Saladin. Fara indoiala nu este exclus ca Saddam, a reusit sa-si modifice propriile generalitati, la fel cum a procedat si cu mama sa.

Tot din certificatul sau de nastere, eliberat dupa venirea lui la putere, rezulta ca Saddam, nevasta si copiii aveau si prenumele Al Nasseri, adica nasserianul. Numele sau integral rezultà Saddam Hussein Majid Al Nasseri, desi el fusese nascut la Takrit

O martora a acestei falsificari este fosta lui amanta Parisoula Lampsos, afirma ca l-a cunoscut in 1968, cand Saddam avea 29 de ani. Deci Saddam s-a nascut in 1939, si nu in 1937, cum sustine el.

La fel si cu ziua sa de nastere, tot el si-a ales ziua de 28 aprilie, ca sa-l faca sa cada in semnul lui preferat, adica in Taur, data proclamata sarbatoare nationala in Irak. O preferinta care pare legata de raportul particolar ce-l unea cu cel mai bun prieten al sau, Abdel Karim Al Shaikli, care era nascut taman pe 28 aprilie. Dar din lectura certificatului sau de nastere reiese ca Saddam se nascuse pe 1 iulie 1939.

In discursurile sale publice, Saddam a incercat sa evidentieze figura califului Al Mansur, Victoriosul, titlu luat de Abu Gia� far 754 - 775, fondatorul Baghdadului si artefice al modernizarii imperului islamic Abbaside, care se extindea din Pakistan pina in Maroc.

Tocmai de rolul celor ca Nabucodonosor, Al Mansur, Saladin, s-a apropriat Saddam pina a se identifica cu ei, ba mai mult, sa pretinda ca el ar fi un direct discendent al condotierului kurd Saladin, originar din Takrit.

Al Mansur si Saladin aveau in comun invazia Palestinei si cucerirea Jerusalemului, doua modele de inspiratie pt. Saddam in ura contra Israel si a evreilor.

In iunie 1989 Saddam a reabilitat dinastia HASHEMITA care guvernase Irakul intrte 1921 - 1958. Statuia din bronz al primului rege irakian, Feisal I, opera sculptorului italian Pietro Canonica - 1930 - readusa in piata la Baghdad, de unde fusese inlaturata cu violenta, in timpul loviturii de Stat din 1958.

De ce atata patos hashemit pe Saddam?

Pt. ca regele Feisal era fiul lui Sharif Hussein, primul guvernator legitim al siturilor Mecca si Medina, deoarece e dinastia Hashemita directa descendenta a profetului Mohamed. In 1916, acest Sfarif Hussein fu cel care-i izgonise pe otomani, cu ajutorul britanicilor care-i trimisesera pe legendarul Lawrence, denumit apoi de Arabia.

Fratele lui Sharif, era regele Abdullah, fondatorul Regatului Transiordania si stra-bunicul actualului rege Abdallah II.

Prin reabilitarea ad artem a monarhiei hashemite, Saddam urmarea de fapt delinierea unei zone de expansiune imperiala a Irakului, scotzand in evidenta legaturile istorice cu Iordania si Arabia Saudita.

"Storia di un dittatore", di Magdi Allam


« Rezultatele cautarii

     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariilePentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2020 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00748 sec.