Ziua Logo
  18:53, joi, 19 septembrie 2019
 Cauta:  
  Detalii »

Analize si comentarii

2006-12-09
Pacuraras din Valea Ciorii (...@yahoo.com, IP: 85.120.2...)
2006-12-10 15:37
Tropi prin corespondenta..sau metonimii...

1.Petitia domnului Moise contine exprimarea "prin acceptarea simbolurilor religioase unitatile publice isi asuma transmiterea (inclusiv) a valorilor de inferiorizare a femeilor, practicate de religia respectiva".

Remarc en passant ca acesta este un element explicit de metalimbaj..Metalimbajul este un limbaj in interiorul limbajului..Cam cum e branza in bulz..In cazul nostru branza ar fi prezumtiile defaimatoare la adresa crestinismului ortodox exprimate de domnul Moise iar mamaliga ar fi limbajul in care sunt infasurate, in cazul nostru limbajul politic corect -.

Este de retinut pana aici ca in petitia domnului Moise s-a strecurat o afirmatie defaimatoare la adresa unei religii..Nu conteaza despre ce religie este vorba...In Europa in care dorim sa ne integram nu sunt permise asemenea aprecieri jignitoare privitor la religia vreunei minoritati...Insusi Sfantul Parinte Papa de la Roma a fost nevoit sa-si ceara scuze de la o astfel de minoritate religioasa, dupa ce a facut unele afirmatii considerate ca jignitoare de catre membrii practicanti ai religiei in cauza...

Domnul Moise nu-i Papa de la Roma si nici noi nu cred c-ar trebui sa-i cerem scuze pentru afirmatiile sale, chiar daca in Europa noastra, si noi crestinii ortodocsi suntem o minoritate ca orice alta minoritate...

DAR

2.CNCD, acceptand ca intemeiata petitia domnului Moise si fondandu-si decizia pe aceasta, accepta implicit si da valoare normativa INCLUSIV prezumtiilor defaimatoare exprimate de domnul Moise in petitia sa...Asta insemneaza ca un organism - chiar daca autonom - de stat isi fondeaza o decizie pe o apreciere calitativa asupra unei religii care functioneaza legal in Romania..

Art. 29 din Constitutia Romaniei, interzice imixtiunea statului asupra gindirii, opiniilor si a credintelor religioase.Ori, odata cu emiterea ukazului respectiv, CNCD - organism autonom de stat - emite in subsidiar - acceptand ca valida argumentatia domnului Moise - criterii axiologice asupra unei religii (ca anume credinta religioasa numita crestin ortodoxie ar inferioriza femeile)..

Aiasta nu se poate...Decizia CNCD nu numai ca e o incalcare grosolana a art. 29 din Constitutia Romaniei, dar reprezinta si o violare grava a principiilor europene...Reprezinta o discriminare grava si o defaimare a unei minoritati europene, in speta minoritatea romanilor crestin ortodocsi..

Asta in ceea ce priveste aspectul juridic..Dar mai este un aspect..

Domnul Moise apare la TV sustinand, asa cum am mai spus, ca icoanele "pericliteaza dezvoltarea mentala, spirituala, morala" a copiilor, ii "abuzeaza" si le produc "suferinte directe".Domnia sa referindu-se nu doar la copiii atei, ci la TOTI copiii, inclusiv la aceia crescuti in randuiala crestin ortodoxa..Ca ateu, domnul Moise nu exprima judecati de valoare atat de radicale despre alte religii si nici despre alte simboluri religioase..Poate pentru ca nu-si permite..

Ori pentru majoritatea audientei de la TV, aceasta este ideea cu care ramane..Ca decizia CNCD a fost fondata pe afirmatiile radicale, defaimatoare la adresa ortodoxiei si TOTAL incorecte politic ale domnului Moise, nicidecum pe baza principiilor corectitudinii politice...Evident ca foarte multi crestin ortodocsi se vor revolta si vor reactiona..
Parerea mea este ca nu trebe nicidecum reactionat cu furie...Si asta nu numai pentru ca suntem in Postul Craciunului...
Ci si pentru ca tocmai reactiile de furie sunt cele asteptate de activisti pentru ca apoi sa le legitimeze lor ''lupta''..
Este vorba despre aceeeasi veche tactica de provocare, aceea a pompierului piroman...

Vedasharma (...@acasa.ro, IP: 84.222.10...)
2006-12-10 18:40
Re: Tropi prin corespondenta..sau metonimii...

>La 2006-12-10 15:37:15, Pacuraras a scris:

> (cfr. mai sus)
>
>
>
Sunt pe deplin de acord.
Unele provocri absurde chiar scot din srite (precum pretenia c icoanele - bnuiesc, cele reprezentnd Maica Domnului, sfinte sau cuvioase - ar transmite valori de inferiorizare a femeilor; clar fiind c pretenia e o rsturnare intenional a valorilor ) i merit un rspuns; e i adevrat c, dac rspunsul este cel potrivit i meritat, dar cu un ton socotit prea dur de opozani, aa cum s-a observat din discuiile acestor zile pe tem ast, iat c numaidect izbucnesc cu acuzaii de talibanism sau fundamentalism .a.
Tocmai de aceea trebuie s nu rspundem provocatorilor cu reaciile furioase care i le ateapt.
_________________________________
Profit de ocazie pentru a-i transmite un rspuns la ultimul comentariu, cea ce n-am putut face, pentru c se nchisese discuia n timp ce scriam.
_________________________________
i mulumesc pentru frumosul citat (vis ntr-un vis, ntr-un alt vis), desigur nemeritat, aparinndu-i mai degrab lui Pedro Calderon de la Barca, care a expus-o n "auto sacramental" (piesa de teatru cu intenii morale i cu inspiraie
religioas) "La vida es sueno" (Viaa este vis); firete, apreciez opera lui Calderon de la Barca i, ntr-un sens, a putea s i mprtesc conceptul de el propus, care, pe undeva se apropie chiar de multe filozofii orientale.
Foarte potrivit a fost ideea ta cu straturile care se adun i se suprapun.

Cu stim

Pacuraras din Valea Ciorii (...@yahoo.com, IP: 85.120.2...)
2006-12-10 22:15
Vedasharma..

La 2006-12-10 18:40:16, Vedasharma a scris:
> i mulumesc pentru frumosul citat (vis ntr-un vis, ntr-un alt
> vis), desigur nemeritat, aparinndu-i mai degrab lui Pedro Calderon
> de la Barca, care a expus-o n "auto sacramental" (piesa de teatru cu
> intenii morale i cu inspiraie
> religioas) "La vida es sueno" (Viaa este vis); firete, apreciez
> opera lui Calderon de la Barca i, ntr-un sens, a putea s i
> mprtesc conceptul de el propus, care, pe undeva se apropie chiar
> de multe filozofii orientale.
> Foarte potrivit a fost ideea ta cu straturile care se adun i se
> suprapun.

Intr-un anume sens, o colinda seamana cu un profil stratigrafic dintr-o sectiune arheologica...Timpuri stravechi intr-un spatiu prezent.
Dar nu e vorba doar despre colinde..In ziarul de azi e si un articol despre Brancusi..Operele lui sunt plamadite din aceleasi straturi stravechi...

De pilda seria cocosilor lui Brancusi..Ei vin din vechile ritualuri de funerare romanesti si mai exact din Cantecul Zorilor..E vorba despre o litanie cantata in zori de catre femeile batrane din sat la casa celui ce parasea aceasta lume..Se pastreaza chiar o marturie a unei taranci din Hobita ce povesteste cum, atunci cand venea prin sat, Brancusi le ruga pe femei sa-i cante cantecul zorilor..
Care zice cam asa:

Cocosii negri cantara
Zori albe nu se varsara.
Zorilor surorilor
Nu grabi-re-ti
A zori-re
Pan' cutare s-o gati-re
S-o gati, so-mpodobi-re
Cu podoabe de argint
Cum n-o mai fost nicicand
Pan'a fi mers in pamant.
Zorilor surorilor
Voi sa nu pripiti
Sa ne navaliti
Pana si-o gati
Dalbul de pribeag
Un car carator
Doi boi tragatori
Ca e calator
Dintr-o lume-ntr-alta
Dintr-o tara-ntr-alta
Din tara cu dor
In cea fara dor

Asta e doar o parte din litania aceasta straveche ce inca se mai canta prin unele sate...Desigur ca este vorba de un arhetip, de un limbaj comun odata tuturor oamenilor dar astazi in cea mai mare uitat:cocosii negri..Ne amintim de Sfantul Petru si de cum nu vor apuca sa cante cocosii de trei ori pana ce se va lepada...Apoi mai e obiceiul de a duce in Noaptea de Inviere coccosi - de data aceasta albi - la biserica..
Am o inregistrare originala cu Cantecul Zorilor..Se poate obtine de la Muzeul Taranului Roman din Bucuresti..Si poate ca ar fi potrivit de privit Cocosii lui Brancusi ascultand Cantecul Zorilor..Astfel s-ar intelege mai bine poate de ce i-a plamadit Brancusi in forma aceea..Treptele acelea care coboara in jos, catre pamant la intrados si suprafata elansata la extrados..E o coborare si o urcare..

Exista un fragment din Cantecul Zorilor cules si prelucrat de formatia Phoenix care l-a cantat pe coloana sonora a filmului Nemuritorii..
Fragmentul se poate asculta aici:
http://www.alexdanes.home.ro/Phoenix.mp3

Este cu acompaniament muzical si se suprapune si vocea personajului pe care-l juca Amza Pellea..In fapt, cantat de un cor de femei, fara acompaniament muzical, e altfel..E altceva..Cand treceti prin Bucuresti, cautati la MTR inregistrarile originale cu litania aceasta cantata de taranci...

Apoi mai este vorba despre Coloana Infinitului..Care vine de la stalpii funerari..Niste stalpi de lemn ce se puneau de catre cei vechi la capataiul celui mort..Si mai sunt inca unele sate unde abiceiul acesta inca se pastreaza..
In randuiala noastra, a ortodocsilor de azi, preotul oficiaza in fiecare dupa amiaza de pana la inmormantare, pentru sufletul raposatului, slujba numita a Stalpilor sau Cina...

Si sa mai spunem ca pe stalpii aceia funerari din lemn, cei vechi asezau cate o pasere din lemn..Acestea inchipuiau sufletul..
De aici vin Paserile lui Brancusi...Paserile in spatiu si Maiestrele..

Dar sunt multe si vreme nu mai este..
Este insa strat peste strat..Si inca sunt timpuri stravechi, in acelasi spatiu..

Cu stima...

Vedasharma (...@acasa.ro, IP: 84.222.17...)
2006-12-10 23:07
Re: Vedasharma..

La 2006-12-10 22:15:38, Pacuraras a scris:

> La 2006-12-10 18:40:16, Vedasharma a scris:
> > i mulumesc pentru frumosul citat (vis ntr-un vis, ntr-un alt
> > vis), desigur nemeritat, aparinndu-i mai degrab lui Pedro Calderon
> > de la Barca, care a expus-o n "auto sacramental" (piesa de teatru cu
> > intenii morale i cu inspiraie
> > religioas) "La vida es sueno" (Viaa este vis); firete, apreciez
> > opera lui Calderon de la Barca i, ntr-un sens, a putea s i
> > mprtesc conceptul de el propus, care, pe undeva se apropie chiar
> > de multe filozofii orientale.
> > Foarte potrivit a fost ideea ta cu straturile care se adun i se
> > suprapun.
>
> Intr-un anume sens, o colinda seamana cu un profil stratigrafic
> dintr-o sectiune arheologica...Timpuri stravechi intr-un spatiu
> prezent.
> Dar nu e vorba doar despre colinde..In ziarul de azi e si un articol
> despre Brancusi..Operele lui sunt plamadite din aceleasi straturi
> stravechi...
>
> De pilda seria cocosilor lui Brancusi..Ei vin din vechile ritualuri de
> funerare romanesti si mai exact din Cantecul Zorilor..E vorba despre o
> litanie cantata in zori de catre femeile batrane din sat la casa celui
> ce parasea aceasta lume..Se pastreaza chiar o marturie a unei taranci
> din Hobita ce povesteste cum, atunci cand venea prin sat, Brancusi le
> ruga pe femei sa-i cante cantecul zorilor..
> Care zice cam asa:
>
> Cocosii negri cantara
> Zori albe nu se varsara.
> Zorilor surorilor
> Nu grabi-re-ti
> A zori-re
> Pan' cutare s-o gati-re
> S-o gati, so-mpodobi-re
> Cu podoabe de argint
> Cum n-o mai fost nicicand
> Pan'a fi mers in pamant.
> Zorilor surorilor
> Voi sa nu pripiti
> Sa ne navaliti
> Pana si-o gati
> Dalbul de pribeag
> Un car carator
> Doi boi tragatori
> Ca e calator
> Dintr-o lume-ntr-alta
> Dintr-o tara-ntr-alta
> Din tara cu dor
> In cea fara dor
>
> Asta e doar o parte din litania aceasta straveche ce inca se mai canta
> prin unele sate...Desigur ca este vorba de un arhetip, de un limbaj
> comun odata tuturor oamenilor dar astazi in cea mai mare uitat:cocosii
> negri..Ne amintim de Sfantul Petru si de cum nu vor apuca sa cante
> cocosii de trei ori pana ce se va lepada...Apoi mai e obiceiul de a
> duce in Noaptea de Inviere coccosi - de data aceasta albi - la
> biserica..
> Am o inregistrare originala cu Cantecul Zorilor..Se poate obtine de la
> Muzeul Taranului Roman din Bucuresti..Si poate ca ar fi potrivit de
> privit Cocosii lui Brancusi ascultand Cantecul Zorilor..Astfel s-ar
> intelege mai bine poate de ce i-a plamadit Brancusi in forma
> aceea..Treptele acelea care coboara in jos, catre pamant la intrados
> si suprafata elansata la extrados..E o coborare si o urcare..
>
> Exista un fragment din Cantecul Zorilor cules si prelucrat de formatia
> Phoenix care l-a cantat pe coloana sonora a filmului Nemuritorii..
> Fragmentul se poate asculta aici:
> http://www.alexdanes.home.ro/Phoenix.mp3
>
> Este cu acompaniament muzical si se suprapune si vocea personajului pe
> care-l juca Amza Pellea..In fapt, cantat de un cor de femei, fara
> acompaniament muzical, e altfel..E altceva..Cand treceti prin
> Bucuresti, cautati la MTR inregistrarile originale cu litania aceasta
> cantata de taranci...
>
> Apoi mai este vorba despre Coloana Infinitului..Care vine de la
> stalpii funerari..Niste stalpi de lemn ce se puneau de catre cei vechi
> la capataiul celui mort..Si mai sunt inca unele sate unde abiceiul
> acesta inca se pastreaza..
> In randuiala noastra, a ortodocsilor de azi, preotul oficiaza in
> fiecare dupa amiaza de pana la inmormantare, pentru sufletul
> raposatului, slujba numita a Stalpilor sau Cina...
>
> Si sa mai spunem ca pe stalpii aceia funerari din lemn, cei vechi
> asezau cate o pasere din lemn..Acestea inchipuiau sufletul..
> De aici vin Paserile lui Brancusi...Paserile in spatiu si
> Maiestrele..
>
> Dar sunt multe si vreme nu mai este..
> Este insa strat peste strat..Si inca sunt timpuri stravechi, in
> acelasi spatiu..
>
> Cu stima...
>
Foarte frumos! (i cnd m gndesc ce vom pierde dac se va globaliza lumea dup planurile unora...) i mulumesc de acum (pentru c nu tiu dac ntre timp iar nchid) pentru aducerea aminte. Citesc tot cu calm i, dup aceea, dac mai am ceva de scris, i nu nchide ntre timp, mai revin.


« Rezultatele cautarii

     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariilePentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2019 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00973 sec.