Ziua Logo
  23:49, luni, 14 octombrie 2019
 Cauta:  
  Detalii »

Social

2006-11-15

Comentarii: 22, forum ACTIV

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

roy
2006-11-14 23:51:44

Prima randunica

Parca numai laptele se va scumpi?

Vedasharma
2006-11-15 00:16:44

Vor veni branzeturi mai ieftine, nu neaparat de calitate mai buna

Cred ca va fi chiar aa, considernd c laptele n Europa nu are mai mult de 3,5%-3,8% grasime, crema de lapte 35% (i, orict ai lucra-o tot nu se face fric, dect dac adugi un ntritor), unt cu mare procent de ap (pentru c n procesul de pregtire industrial se folosete ghe tocat) i brnzeturile, de asemenea vor fi mai "light", pentru c unii de dincolo de Atlantic pretind c sunt prea muli grasani i trebuie pui la regim.

neamtu tiganu
2006-11-15 00:25:33

Re: vedaaa..

La 2006-11-15 00:16:44, Vedasharma a scris:

>Cred ca va fi chiar aa, considernd c laptele n Europa nu are mai
>mult de 3,5%-3,8% grasime,
-----------------------------
Ai grija nu mai incepe sa vorbesti despre brinza.. sti ce scandal a iesit ultima data!

cosor ion
2006-11-15 05:33:48

85% din productia de lapte

nu corespunde normelor UE.atunci nu mai exportam si-l dam la consum in tara,pentru ca de sute de ani mincam acelasi lapte,de ce sa fim obligati sa mincam lapte european,mai scump,iar cind si laptele nostru se va europeniza,atunci il dam si noi la europeni sa-l manince.mai ales ca se spune ca vor veni brinzeturi mai ieftine dar nu de calitate buna,adica sa primim ce arunca alti ca rau si noi sa-l luam de bun.ceva pute a escrocherie europeana,de aceia nici nu m-am gindit ca nu ne accepta in UE,aveau nevoie de noi ca piata de desfacere.de aceia conducatorii nostri trebuie sa deschida ochii mari si sa arunce cu caciula de pamint,nu sa stea ca prostanacii in fata bosului.am intrat in UE ca egali in drepturi,nu ca sluga la dirloaga

roy
2006-11-15 06:58:51

Re: 85% din productia de lapte

Draga cosor,

Intrarea in UE este "take it or leave it". Nu potzi sa iei numai ce itzi place... Populatzia romana o sa intzeleaga in scurt timp care este problema.

Am vazut un documentar si un interviu cu un taran ceh a carui gospodarie mostenita din tata in fiu producea branza de vreo 200 de ani. Tzaranul avea clientura lui, branza era foarte apreciata.

Asta pana cand Cehia a intrat in UE cu surle si trambitze. Un pas imediat a fost ca Cehia a trebuit sa adopte standardele de producere a laptelui si produselor derivate hotarate la Bruxelles. Asta inseamna ca laptele si derivatele trebuiesc produse in conditzii absolut igienice, ca vacile trebuie sa locuiasca in anumite conditzii si hranite la anumite ore, cu un anumit nutretz, ca trebuiesc facute probe de laborator, ca trebuiesc platitzi inspectorii care fac aceste probe si vizite la fatza locului... in fine nu o sa descriu toata afacerea ca e lunga ca o zi de post.

Tzaranul nu a putut sa reziste costului si si-a inchis afacerea.

Deci nu e vorba ca "nu mai exportam laptele". Este vorba ca nu va mai fi produs laptele decat in conditziile UE si ca putzine firme vor rezista acestor conditzii.

Deci pretzurile vor urca fie daca aceste firme vor acapara piatza locala (scotzandu-si parleala pe socoteala consumatorilor), fie ca laptele va fi importat la un pretz ridicat, dand de lucru tzaranului francez care este bine subsidiat de guvernul francez, mult mai bogat decat cel roman.

Chestia cu regulile laptelui mi-a adus aminte de standardele armatei americane. Se stie ca aceste standarde sant foarte ridicate si nu oricine poate
sa produca sub aceste standarde. Am citit pe undeva ca in urma cu ani, armata americana a scos la concurs in Germania , pentru fortzele americane statzionate acolo) producerea de shtrudele.

Veseli si voiosi americanii au adaugat la conditziile concursului si standardele lor, care erau o revista de nu mai putzin de 22 de pagini! Rezultatul: multe companii germane au luat materialul concursului insa nici una nu a prezentat vreo oferta.

Americanii au intzeles repede ca trebuie sa o lase mai moale cu standardul shtrudelui.

Din pacate, in cazul laptelui nu e vorba de un concurs.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
La 2006-11-15 05:33:48, cosor ion a scris:




nu corespunde normelor UE.atunci nu mai exportam si-l dam la consum in
>tara,pentru ca de sute de ani mincam acelasi lapte,de ce sa fim
>obligati sa mincam lapte european,mai scump,iar cind si laptele nostru
>se va europeniza,atunci il dam si noi la europeni sa-l manince.mai
>ales ca se spune ca vor veni brinzeturi mai ieftine dar nu de calitate
>buna,adica sa primim ce arunca alti ca rau si noi sa-l luam de
>bun.ceva pute a escrocherie europeana,de aceia nici nu m-am gindit ca
>nu ne accepta in UE,aveau nevoie de noi ca piata de desfacere.de aceia
>conducatorii nostri trebuie sa deschida ochii mari si sa arunce cu
>caciula de pamint,nu sa stea ca prostanacii in fata bosului.am intrat
>in UE ca egali in drepturi,nu ca sluga la dirloaga
>

Shadow
2006-11-15 12:03:47

Re: 85% din productia de lapte roy nu prea ai habar dar "povestesti"

>Intrarea in UE este "take it or leave it". Nu potzi sa iei numai ce itzi place... >Populatzia romana o sa intzeleaga in scurt timp care este problema.

E bine ca ai inteles matale.

>Am vazut un documentar si un interviu cu un taran ceh a carui gospodarie >mostenita din tata in fiu producea branza de vreo 200 de ani. Tzaranul avea >clientura lui, branza era foarte apreciata.

>Asta pana cand Cehia a intrat in UE cu surle si trambitze. Un pas imediat a >fost ca Cehia a trebuit sa adopte standardele de producere a laptelui si >produselor derivate hotarate la Bruxelles. Asta inseamna ca laptele si >derivatele trebuiesc produse in conditzii absolut igienice, ca vacile trebuie sa >locuiasca in anumite conditzii si hranite la anumite ore, cu un anumit nutretz, >ca trebuiesc facute probe de laborator, ca trebuiesc platitzi inspectorii care fac >aceste probe si vizite la fatza locului... in fine nu o sa descriu toata afacerea ca >e lunga ca o zi de post.

Cehia nu a trebuit sa adopte legislatia UE relativ la "conditiile de productie" a laptelui si produselor de lapte imediat. Au avut perioade de "tranzitie" au avut ajutoare financiare, etc. Initial unica chestie pe care "taranul" in cauza nu avea voie sa o faca era sa "exporte" in UE. Cum nu "exporta" nici inainte in UE nu-l afecta deloc. Directivele europene nu-ti stabilesc "nutretul" si "orele de masa" ci "nivelul" de toxine din produs. In plus te "obliga" sa "publici" pe ambalaj continutul acelui produs(poate de aici crestere de preturi).

> Tzaranul nu a putut sa reziste costului si si-a inchis afacerea.

Nu automat toti taranii trebuie sa ramana in "afacere". Exista o "lege a pietei".

Unul din motivele inchiderii afacerilor unor producatori locali cam in toata Europa sunt "supermarketurile". Aia nu sunt "coordonati" de UE. Obiceiul si comoditatea de a-ti face cumparaturile la supermarketuri ii pun pe proprietarii acestora in postura de "monopol" pe produse mai ales alimentare. Daca nu "ai marfa" in supermarket incetezi sa "existi" cam asta e realitatea(refuzul lor de a-ti accepta marfa si pretul te pune pe liber). Nu toata lumea este de talia lui "coca cola" care sa dicteze ei in astfel de negocieri. Iar supermarketurile cereau "scaderi de preturi" din ce in ce mai mari la producatori in timp ce ei "scumpeau" pt a a-si asigura o "marja barosana". Asta a "omorat" o majoritate de producatori si din Cehia, Ungaria, etc.

>Deci pretzurile vor urca fie daca aceste firme vor acapara piatza locala >(scotzandu-si parleala pe socoteala consumatorilor), fie ca laptele va fi >importat la un pretz ridicat, dand de lucru tzaranului francez care este bine >subsidiat de guvernul francez, mult mai bogat decat cel roman.

Iar nu stii. Taranul francez nu este "subsidiat" de guvernul francez ca nu are "voie". Politica de "subventii" este "politica comuna" a UE. Pe taranul francez il susidiaza UE. Guvernul francez se "bate" si destul de bine pt aceste "subventii" cu UE. Ai auzit de "politica regionala" si cum se fac subventiile?

>Veseli si voiosi americanii au adaugat la conditziile concursului si standardele >lor, care erau o revista de nu mai putzin de 22 de pagini! Rezultatul: multe >companii germane au luat materialul concursului insa nici una nu a prezentat >vreo oferta.

Probabil pt ca le-au dat "standardul" lor de hamburgher. Cand spui strudell te referi la strudell care se fabrica "cel mai bine" in Germania. Poti sa-l mananci unde vrei in alta parte nu va fi la fel(l-am incercat si aici si in italia si in Ro sau Slovenia si Croatia dar ca in Germania sau Austria nu e). Nu cred ca au "standarde" de strudell ca altfel nu ar deschide mcdonalduri unde au trupe. Nu-mi spune ca "mcdonaldul militar" este "mai" sanatos decat ala de pe piata.

>Din pacate, in cazul laptelui nu e vorba de un concurs.

Ce fel de "concurs" ai vrea? De frumusete a vacii?

Iar nenea citat in articol spune prostii cat cuprinde:

"El a adaugat ca si segmentul de branzeturi va fi marcat de un avans important al importurilor, dupa aderarea la UE. "Vor veni branzeturi mai ieftine, nu neaparat de calitate mai buna", a spus vicepresedintele APRIL."

De ce "avans mai important al importurilor"? Ce opreste "importurile" acuma? Unica "poprire" de "importuri" este "taxa vamala". Dar pt branzeturile europene nu mai exista taxa vamala de ani de zile (certificat de origine eur 1). Se schimba ceva insa pt "branzeturile" care vin din afara UE? Nope. Atunci care e argumentul lui nea Balan?

Ca suntem in situatia de a "importa lapte" (se importa si acuma) se datoreaza faptului ca nu producem suficient. Intrarea in vigoare a "controlului" calitatii laptelui si a produselor lactate se va face in cativa ani, progresiv. Pana atunci o sa aibe grija si supermarketurile locale sa "omoare" suficienti producatori.

roy
2006-11-15 14:31:09

Re: Shadow

Am povestit exact ce am vazut si am citit.

Nu e prima data cand stii mai bine decat mine ce am vazut EU la TV. Daca vrei sa continui sa faci haz de tine insutzi cu debilitatea asta, n-ai decat sa continui.

As putea sa-tzi dau raspuns la fiecare punct ridicat de tine, dar avand in vedere ca consideri ca habar nu am ce spun, nu are nici un rost sa-mi pierd timpul cu tine.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------


La 2006-11-15 12:03:47, Shadow a scris:

>>Intrarea in UE este "take it or leave it". Nu potzi sa iei numai ce itzi place... >Populatzia romana o sa intzeleaga in scurt timp care este problema.
>
>E bine ca ai inteles matale.
>
>>Am vazut un documentar si un interviu cu un taran ceh a carui gospodarie >mostenita din tata in fiu producea branza de vreo 200 de ani. Tzaranul avea >clientura lui, branza era foarte apreciata.
>
>>Asta pana cand Cehia a intrat in UE cu surle si trambitze. Un pas imediat a >fost ca Cehia a trebuit sa adopte standardele de producere a laptelui si >produselor derivate hotarate la Bruxelles. Asta inseamna ca laptele si >derivatele trebuiesc produse in conditzii absolut igienice, ca vacile trebuie sa >locuiasca in anumite conditzii si hranite la anumite ore, cu un anumit nutretz, >ca trebuiesc facute probe de laborator, ca trebuiesc platitzi inspectorii care fac >aceste probe si vizite la fatza locului... in fine nu o sa descriu toata afacerea ca >e lunga ca o zi de post.
>
>Cehia nu a trebuit sa adopte legislatia UE relativ la "conditiile
>de productie" a laptelui si produselor de lapte imediat. Au avut
>perioade de "tranzitie" au avut ajutoare financiare, etc.
>Initial unica chestie pe care "taranul" in cauza nu avea
>voie sa o faca era sa "exporte" in UE. Cum nu
>"exporta" nici inainte in UE nu-l afecta deloc. Directivele
>europene nu-ti stabilesc "nutretul" si "orele de
>masa" ci "nivelul" de toxine din produs. In plus te
>"obliga" sa "publici" pe ambalaj continutul acelui
>produs(poate de aici crestere de preturi).
>
>> Tzaranul nu a putut sa reziste costului si si-a inchis afacerea.
>
>Nu automat toti taranii trebuie sa ramana in "afacere".
>Exista o "lege a pietei".
>
>Unul din motivele inchiderii afacerilor unor producatori locali cam in
>toata Europa sunt "supermarketurile". Aia nu sunt
>"coordonati" de UE. Obiceiul si comoditatea de a-ti face
>cumparaturile la supermarketuri ii pun pe proprietarii acestora in
>postura de "monopol" pe produse mai ales alimentare. Daca nu
>"ai marfa" in supermarket incetezi sa "existi" cam
>asta e realitatea(refuzul lor de a-ti accepta marfa si pretul te pune
>pe liber). Nu toata lumea este de talia lui "coca cola" care
>sa dicteze ei in astfel de negocieri. Iar supermarketurile cereau
>"scaderi de preturi" din ce in ce mai mari la producatori in
>timp ce ei "scumpeau" pt a a-si asigura o "marja
>barosana". Asta a "omorat" o majoritate de producatori
>si din Cehia, Ungaria, etc.
>
>>Deci pretzurile vor urca fie daca aceste firme vor acapara piatza locala >(scotzandu-si parleala pe socoteala consumatorilor), fie ca laptele va fi >importat la un pretz ridicat, dand de lucru tzaranului francez care este bine >subsidiat de guvernul francez, mult mai bogat decat cel roman.
>
>Iar nu stii. Taranul francez nu este "subsidiat" de guvernul
>francez ca nu are "voie". Politica de "subventii"
>este "politica comuna" a UE. Pe taranul francez il susidiaza
>UE. Guvernul francez se "bate" si destul de bine pt aceste
>"subventii" cu UE. Ai auzit de "politica
>regionala" si cum se fac subventiile?
>
>>Veseli si voiosi americanii au adaugat la conditziile concursului si standardele >lor, care erau o revista de nu mai putzin de 22 de pagini! Rezultatul: multe >companii germane au luat materialul concursului insa nici una nu a prezentat >vreo oferta.
>
>Probabil pt ca le-au dat "standardul" lor de hamburgher.
>Cand spui strudell te referi la strudell care se fabrica "cel mai
>bine" in Germania. Poti sa-l mananci unde vrei in alta parte nu
>va fi la fel(l-am incercat si aici si in italia si in Ro sau Slovenia
>si Croatia dar ca in Germania sau Austria nu e). Nu cred ca au
>"standarde" de strudell ca altfel nu ar deschide mcdonalduri
>unde au trupe. Nu-mi spune ca "mcdonaldul militar" este
>"mai" sanatos decat ala de pe piata.
>
>>Din pacate, in cazul laptelui nu e vorba de un concurs.
>
>Ce fel de "concurs" ai vrea? De frumusete a vacii?
>
>Iar nenea citat in articol spune prostii cat cuprinde:
>
>"El a adaugat ca si segmentul de branzeturi va fi marcat de un
>avans important al importurilor, dupa aderarea la UE. "Vor veni
>branzeturi mai ieftine, nu neaparat de calitate mai buna", a spus
>vicepresedintele APRIL."
>
>De ce "avans mai important al importurilor"? Ce opreste
>"importurile" acuma? Unica "poprire" de
>"importuri" este "taxa vamala". Dar pt
>branzeturile europene nu mai exista taxa vamala de ani de zile
>(certificat de origine eur 1). Se schimba ceva insa pt
>"branzeturile" care vin din afara UE? Nope. Atunci care e
>argumentul lui nea Balan?
>
>Ca suntem in situatia de a "importa lapte" (se importa si
>acuma) se datoreaza faptului ca nu producem suficient. Intrarea in
>vigoare a "controlului" calitatii laptelui si a produselor
>lactate se va face in cativa ani, progresiv. Pana atunci o sa aibe
>grija si supermarketurile locale sa "omoare" suficienti
>producatori.
>
>

uck
2006-11-15 15:04:03

Re: 85% din productia de lapte

e o vrajeala asta cu laptele din UE mai scump decat in Romania si ma refer la laptele ambalat in cutii si nu cel la punga. la ei laptele UHT este de departe cel mai ieftin, in schimb la noi e cel mai scump. vezi figuranti de genul "La Dorna" sau altii asemenea, care sunt primii la subventii de la stat.
in magazinele europene un lapte UHT integral adica 3,6 % grasime este intr-o tara ca Franta intre 60 si 120 centi litrul. la noi nu gasesti UHT sub 3,3 RON, deci avantaj ei.
asa ca pentru consumatori e OK. unora dintre producatori s-ar putea insa sa le mai scada procentul de rentabilitate.

Vedasharma
2006-11-15 16:48:02

Re: vedaaa..

La 2006-11-15 00:25:33, neamtu tiganu a scris:

> La 2006-11-15 00:16:44, Vedasharma a scris:
>
> > Cred ca va fi chiar aa, considernd c laptele n Europa nu are mai
> > mult de 3,5%-3,8% grasime,
> -----------------------------
> Ai grija nu mai incepe sa vorbesti despre brinza.. sti ce scandal a
> iesit ultima data!
>
Nea Mihai, ai dreptate: dar de fapt nu era intenia mea s-o iau mai departe cu brnza (dei subiectul articolului ar fi potrivit), ci s subliniez ce s-a afirmat n articolul, anume c brnzeturile vor fi desigur mai scumpe, da nu neaprat mai grozave. Att
Dac e vorb c dup intrarea n UE muli productori (nu neaprat de brnzeturi) au dat faliment, ba pentru c n-au reuit s fac fa concurenei, ba pentru c-au fost silii s renune la producie n favoarea altor mai barosani, asta e alt treab. Oricum, din ce am putut observa n general, de multe ori productorii ncearc s-i mreasc marja de profit prin economisirea materii prime (cfr. mai sus, laptele i smntn mai sraci n grasimi) sau cutnd o mn de lucru mai ieftin, calitatea fiind "superioar" numai n spusele lor (artnd procese de producere cu oameni n halat alb), n timp ce preul rmne acela, ba de multe ori e chiar n cretere.

Shadow
2006-11-15 17:15:42

Re: 85% din productia de lapte roy

>Am povestit exact ce am vazut si am citit.

E fals nu ai "povestit" ci ai judecat. Si asta fara sa ai date. Surlele si trambitele te dau de gol roy.

>Nu e prima data cand stii mai bine decat mine ce am vazut EU la TV. Daca vrei sa >continui sa faci haz de tine insutzi cu debilitatea asta, n-ai decat sa continui.

Stiu mai bine decat tine cu ce se mananca integrarea europeana asta e sigur. Asta ca discutam de "haz" pt ca debilitatea apartine fiecaruia dintre noi unora mai mult altora mai putin. Cand imi "explici savant" ca ue iti impune "nutretul" si "orele de masa" la animale e putin fortat sa acuzi "debilitatea mea". Nu de alta dar devii proverbial.

>As putea sa-tzi dau raspuns la fiecare punct ridicat de tine, dar avand in vedere >ca consideri ca habar nu am ce spun, nu are nici un rost sa-mi pierd timpul cu >tine.

Poti sa dai raspunsuri spui. E posibil. Ma indoiesc ca ai argumente. Nu de raspunsuri duc lipsa. Cand judeci "aduci argumente" cand povestesti spui "aia spuneau ca" etc.
Pana atunci insa daca vrei sa afli despre integrarea in UE si politicile ei informeaza-te inainte de a vorbi in necunostinta de cauza.

Vedasharma
2006-11-15 17:43:50

Re: 85% din productia de lapte

La 2006-11-15 15:04:03, a scris:

> ................. in magazinele europene un lapte UHT integral adica 3,6 % grasime este intr-o tara ca Franta intre 60 si 120 centi litrul.
>
>
>
n Italia, la discount (LIDL i LD, de exemplu), am gsit UHT 3,5% grsime chiar cu 49 ceni.
Ar fi totui de spus c, orict s-ar declara pe cutie, cu 3,5% laptele nu e chiar integral, i nici mcar 38% (care l-am vzut doar n Elveia).
Pe vremuri, deasupra laptelui, chiar pasteurizat, gseai stratul de caimac n timp ce azi aa ceva e o utopie. i nici mcar smntna nu mai este aceea: n-am gsit n comer cu un procent de grsime mai mare de 35%, este cu totul lichid, semnnd mai degrab cu laptele de oaie dect cu smntn i, ca s faci frica, e nevoie de un ntritor (de ex. caragenina, folosul crora i-a ngrijorat mult timp pe oncologii).
n ce privete creterea vacilor, din cte am putut observa - n afr de impunerea unor standarduri calitative grele de ajuns -, s-a stabilit care este numrul total permis ntr-o naiune, cele supranumerare trebuind ucise, fie pentru a vinde carnea la mcelrii, fie, dac i procentul de carne a fost depit, pentru distrugerea. Cnd s-a fcut recensmnt, nu arareori s-a ntmplat c animalele supranumerare s aparin tocmai unor cresctori mai mici, deinnd adesea una/dou vaci pentru folos personal, cari s-au trezit obligai s se lepede de animalele lor; firete, pentru pierderea se prevzuse o despgubire, dar, la urma urmelor s-au ivit i mecherii cari au reuit s apr posesori de vaci (sau alte animale) mai multe dect n realitate i n unele caz neavnd nicio vac, i cari au luat despgubirea pe nemeritate, n timp ce cresctorii minori (vcile crora aparnd oficial n posesia mecherilor) s-au trezit exact cu un rahat, cu animalele omorte i fr alte surse de venit. Din cte se putea afla n presa, una din rile unde s-a ntmplat aa ceva a fost Italia, , dar nu se poate exclude c i n alte ri s-ar fi ntmplat ceva asemntor.
Ct despre standardurile sanitare, este totui ciudat c n UE (prefer s nu citez ara, pentru c desigur nu e singur), nu arareori s-a ntmplat c unele controale asupra alimentelor au detectat prezena bacteriilor coli fecali, cu toate c produsele proveneau din uniti de producie aparent aseptice. Poate m nel (i sper c aa e), dar am senzaia c de multe ori impunerea standardurilor este doar o modalitate de a le face viaa grea productorilor.
n rest, marea distribuie stpnete piaa, cumprnd produsele cu ridicat la stocuri barosane i cu preuri avantajoase (adesea exagernd n scderea preurilor), uneori, avnd chiar fermele lor unde produc ce le trebuie, cea ce nu pot obine micii negustori, care, la urma urmelor nu pot face fa concurenei i, n sfrit nchid prvliile. Firete, treaba e i mai complicat i cu multe nuane, dar, n linii mari, cam st e ce se ntmpl.

roy
2006-11-15 17:47:11

Re: 85% din productia de lapte roy

Am povestit contzinutul filmului inclusiv comentariile, asa ca nu mai bate capul ca devii agasant.

Mi-ai mai batut o data capul saptamani si saptamani pentru ceva care n-am spus, pentru ca pe urma sa te scuzi ca m-ai confundat. Esti cam nudnik.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

La 2006-11-15 17:15:42, Shadow a scris:

>>Am povestit exact ce am vazut si am citit.
>
>E fals nu ai "povestit" ci ai judecat. Si asta fara sa ai
>date. Surlele si trambitele te dau de gol roy.
>
>>Nu e prima data cand stii mai bine decat mine ce am vazut EU la TV. Daca vrei sa >continui sa faci haz de tine insutzi cu debilitatea asta, n-ai decat sa continui.
>
>Stiu mai bine decat tine cu ce se mananca integrarea europeana asta e
>sigur. Asta ca discutam de "haz" pt ca debilitatea apartine
>fiecaruia dintre noi unora mai mult altora mai putin. Cand imi
>"explici savant" ca ue iti impune "nutretul" si
>"orele de masa" la animale e putin fortat sa acuzi
>"debilitatea mea". Nu de alta dar devii proverbial.
>
>>As putea sa-tzi dau raspuns la fiecare punct ridicat de tine, dar avand in vedere >ca consideri ca habar nu am ce spun, nu are nici un rost sa-mi pierd timpul cu >tine.
>
>Poti sa dai raspunsuri spui. E posibil. Ma indoiesc ca ai argumente.
>Nu de raspunsuri duc lipsa. Cand judeci "aduci argumente"
>cand povestesti spui "aia spuneau ca" etc.
>Pana atunci insa daca vrei sa afli despre integrarea in UE si
>politicile ei informeaza-te inainte de a vorbi in necunostinta de
>cauza.
>
>

neamtu tiganu
2006-11-15 18:32:35

Mie-mi place tare mult brinza..

Mai ales brinza de burduf in scoarta de copac, da n-am mai vazut de mult. Interesant ce se vaita romanii, p-aici se gaseste tone de brinza bulgareasca, f. buna si nu prea ieftina. Cum dracu au reusit bulgarii si romanii stau si bocesc?

neamtu tiganu
2006-11-15 18:41:05

Re: vedaaa..

In principiu ai dreptate da, pretu se formeaza prin cerere si oferta. Am in familie o fetita care a studiat chiar tehnologia alimentara si lucreaza in Germania in acest domeniu. Pretul materiei prime respectiv laptele e nesemnificativ, daca iei in considerare toate costurile de productie, impachtare, transport, depozitare, reclama. Nu se face nici o economie prin extragerea grasimilor, din contra procesul de productie devine mai complicat.

Sa nu uitam efectul de promotion, de reclama, p-aici sunt sute de feluri de brinza, e imposibil sa te poti orienta.

Si-n Romania e un concern german care se ocupa de fabricarea brinzei deci aia stiu ce fac. Chestia interesanta e insa la produse deosebite, delicatese, cum ar fi brinza de burduf pe care nu prea am vazut-o pe aici, io cred ca asta ar putea fi comercializata da sa nu te-astepti la un volum imens.

P.S Traiasca brinza de 23.

Shadow
2006-11-15 19:25:11

Re: Mie-mi place tare mult brinza..

> Mai ales brinza de burduf in scoarta de copac, da n-am mai vazut de
> mult. Interesant ce se vaita romanii, p-aici se gaseste tone de brinza
> bulgareasca, f. buna si nu prea ieftina. Cum dracu au reusit bulgarii
> si romanii stau si bocesc?

Gasesti in Romania branza buna de burduf. A devenit deja o afacere :-). Eu mi-a "teleportat" deja "o scoarta" o astept de sarbatori pe a doua(aduc taranii in piata la Obor si e foarte buna). Pastravii in brad ii stii?

Tot ma gandesc la "modalitati" sa-mi teleportez si "porcul gata preparat" dar mai am de lucru inca la "marfa asta". Astept sa bage astia "eurostarul" de "Bucale". Pana una alta "varza" e acra si "tare", a iesit de exceptie si muraturile la fel. La bors m-am ratat insa :-(. Merg inca pe "pliculete" romanesti. Nu-s bune "hustile" de pe aici sau nu le-am gasit eu pe alea bune :ppp.

Gasesc si eu pe acilea si bulgareasca si sarbeasca si mai nou romaneasca, telemea de la mama ei. E drept ca in magazinele est europene nu in supermarketuri. In supermarketuri doar "feta greceasca" ca specialitate estica.

neamtu tiganu
2006-11-15 19:53:48

Re: borsu..

La 2006-11-15 19:25:11, Shadow a scris:

La bors
>m-am ratat insa :-(. Merg inca pe "pliculete" romanesti.
>Nu-s bune "hustile" de pe aici sau nu le-am gasit eu pe alea
>bune :ppp.
>
Si io am avut probleme cu borsu, sa sti ca nu hustile sunt de vina ci apa. Are prea mult clor, fa-o cu apa minerala fara bulbuci ( asa-i zic io la apa fara Co2).

Vedasharma
2006-11-15 20:34:40

Re: vedaaa..

La 2006-11-15 18:41:05, neamtu tiganu a scris:

> cfr. mai sus
>
>
>
Sunt de acord pe toata linie, fie n ce privete treaba cu cererea i ofert, fie cu toate pasajele de la mulgerea laptelui pn la frigiderele supermagazinelor, drum n care se bag fel de fel de cheltuieli care scumpesc preul laptelui la productor (ieftin ca brag... dar mai bine ca o nimic toat) pn la preul final. Sunt de acord c extragerea grsimii nu contribuie mult la ctig, dar nu cred c e att de complicat, pentru c, din cte am aflat vizitnd o central a laptelui, procesul de degresare s-a folosit ntotdeaun de cnd s-a ntrodus pasteurizare: de obicei se las o perioad pn nu sare la suprafa smntn i apoi se ntrebuineaz o centrifug, spre a obine un lapte parial sau total degresat; firete se i programeaz procentul de grsime. Adevrul e c procentul grsimii stabilit azi este mult mai sczut fa de acu' zece ani. Aveam pe undeva o publicaie mai veche n care sunt i toate datele i tabela componentelor laptelui cu toate procentele. Din pcate n-o am acum la ndemn, dar, dac o gsesc i se va mai prezenta ocazia, pot transcrie i datele. st c fapt divers, pentru c e corect ce spui, c, orict ai sproi producia untului sau altor brnzeturi prin degresare, este o nimic toat fa de costurile intermediare: samsari, confecionare (i mprimarea confeciilor), stocare, transport, publicizare. Era mai bine atunci cnd centralele i fceau publicitatea prin doar cteva afie mari n ora i laptele se vindea n sticlele acele sigilate cu staniol (aa cum se obinuia nu numai n Romnia) . i ce bun era! Acum gseti fel de fel de lapte cu pachete de toate culori, provenind de la diferii productori, cu preuri diferite, mult mai scumpe dect la producie, dar toate cu aceea putere hrnitoare sczut fa de produsul la origine...
Dac tot mi-ai redus nick-ul la "Veda"; m ispiteti s amintesc de vaca aceea de tradiie vedic, anume "Surabhi", hrnitoarea primordial, venic i inepuizabil, care nencetat produce laptele spre binele tuturor fiinelor. Firete, este o simpatic alegorie, i, din fericire, departe de a ajunge sub exploatarea lucrativ a productorilor actuali de lactate....

neamtu tiganu
2006-11-15 21:17:21

High tech la brinza..

Un ex. brinza cu gauri, pa romaneste e cascaval.. Problema tehnica, cum sa tai bucati de cascaval de greutate egala atunci cind gaurile in cascaval sunt distribuite aleator?

Solutie, termografie, se incalzeste cascavalul la o temp. de numai citeva grade, si mai apoi se inregistreaza procesul de racire cu camere infrarosii de mare viteza. Cu un program de evaluare a imaginilor care compara fiecare "felie" de racire se poate calcula marimea golurilor de aer din cascaval. Pe aceasta baza calculatorul calculeaza volumul care trebuie taiat pt. a ajunge la greutatea care trebuie impachetata.

Vedasharma
2006-11-15 21:25:06

Re: vedaaa..

La 2006-11-15 20:34:40, Vedasharma a scris:

>
>
Da: tot eu am fost: Vedasharma, dar, dei m-am autentificat, tot n-a aprun numele i vd c s-a ntmplat i cu o alt postare n forumul articolului de fa. Nu cred c-am uitat ceva (pentru c, bnuiesc, nu mi-ar fi aprut comentariile) dar oricum cer scuzele.

Pacuraras
2006-11-15 21:41:05

N.T.

Vezi ca ti-am postat ceva la articolul cu Ferentari..Nu stiu daca mai apuci sa citesti..Ti-am mai postat si mai demult niste muzichii si tot asa, pe inchiderea emisiei..Nici nu stiu daca le-ai primit..pe nenascutii caini, pe nenascutii oameni cum ii latra..

Vedasharma
2006-11-15 21:57:45

Re: High tech la brinza..

La 2006-11-15 21:17:21, neamtu tiganu a scris:

> Un ex. brinza cu gauri, pa romaneste e cascaval.. Problema tehnica,
> cum sa tai bucati de cascaval de greutate egala atunci cind gaurile in
> cascaval sunt distribuite aleator?
>
> Solutie, termografie, se incalzeste cascavalul la o temp. de numai
> citeva grade, si mai apoi se inregistreaza procesul de racire cu
> camere infrarosii de mare viteza. Cu un program de evaluare a
> imaginilor care compara fiecare "felie" de racire se poate
> calcula marimea golurilor de aer din cascaval. Pe aceasta baza
> calculatorul calculeaza volumul care trebuie taiat pt. a ajunge la
> greutatea care trebuie impachetata.
>
Sper c nu te vei supra dac te corectez: brnza cu guri, prin antonomasie, este cea elveian, anume Emmental, aa cum o chemau pe vremuri, Emmentaler aa cum o numesc acum; firete, cea cu gurile mari, pentru c mai e o brnz cu guri mici, anume Gruyere, cu un gust mai marcat. n orice caz Emmentaler e mult mai gustos dect cacavalul (care e mai delicat). Mai exist brnzeturi asemntoare cu Emmentaler, precum Leerdammer, Maasdammer, Rheindammer, care tot au guri mari dar cam difer la gust i la culoare. Exist i imitaii precum "Emmental" bavarez, franuzesc, etc.
Pi, complicat metoda de determinare a greutii: din fericire c exist ordintoarele. tiam totui c multe gospodine i vnztori de mezeluri reuesc din privire s-i dea seam de greutate, cu o marja de aproximaie foarte mic. Oricum, i tiina are farmecul ei.

Vedasharma
2006-11-15 22:07:32

Re: borsu..

La 2006-11-15 19:53:48, neamtu tiganu a scris:

> La 2006-11-15 19:25:11, Shadow a scris:
>
> La bors
> > m-am ratat insa :-(. Merg inca pe "pliculete" romanesti.
> > Nu-s bune "hustile" de pe aici sau nu le-am gasit eu pe alea
> > bune :ppp.
> >
> Si io am avut probleme cu borsu, sa sti ca nu hustile sunt de vina ci
> apa. Are prea mult clor, fa-o cu apa minerala fara bulbuci ( asa-i zic
> io la apa fara Co2).
>
Problema e c, dei lipsit de clor (firete chiar nefiind gazoas) apa mineral de multe ori lipsete de unele substane minerale determinante pentru gustul buturilor i alimentelor; uneori are prea multe substane minerale; n ambele cazuri medicii nu sftuiesc consumul lor dect n cazurile unor lipsuri sau excese organice. Firete, dac nu dispui de alt ap....


« Sumar articole

Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2019 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00769 sec.