Ziua Logo
  21:55, vineri, 18 octombrie 2019
 Cauta:  
  Detalii »

Analize si comentarii

2007-11-07
toni din Bucuresti (...@rol.ro, IP: 194.50.7...)
2007-11-07 09:09
Se pare ca Iulia Popovici a intors directia discursului sau cu 180 grade

Am citit alte articole mai vechi in care spunea alceva , era de acord cu initiative de tipul Romani Cris . Se pare ca in aceste imprejurari trebuie schimbata strategia pentru a nu irita prea tare majoritatea , care zilnic este insultata , criticata , discriminata , sub pretextul nedisctminarii. Si-au dat seama ca daca apasa prea tare pe pedala de acceleratie aceasta se rupe si efectul va fi opus celui dorit , asa ca pedala este relaxata putin , avand in vedere imprejurarile.

Cat despre mandria/rusinea de a fi roman, ea exista dar depinde ce inseamna a fi roman. Daca e vorba de etnie , aceste sentiment de apertenenta la un popor si de a te bucura de realziarile lui sau a te intrista de nereusitele lui , e un sentiment firesc pe care il incearca orice om normal.
Dar in mod fraudulos azi se sugereaza tot mai des si mai agresiv , mai ales in presa ,ca a fi roman nu inseamnea mai mult decat cetatenia statului numit Romania . Este una din formele cu care se incearca "pregatirea" poporul roman de a accepta ca Romania sa fie declarat stat civic in loc de stat national. Pentru oricine cunoaste putina istorie a Romaniei este limpede de ce Romania este stat national. Dar impedimentul acesta cu "cunoastea istoriei Romaniei" va fi eliminat in curand prin subtierea accelerata in manualelel de istorie din scoala a capitolelor despre istoria Romaniei.

Autoarea articolului incearca si ea sa-si aduca contributia la aceasta deromanizare a Romaniei , dar intr-un mod mult mai subtil. Spune ca toti suntem persoane particulare ( deci nu romani sau tigani sau evrei sau maghiari ) , ca n-ar trebui sa avem sentimente nationale de satsifactie/rusine fata de reusitele/neimplinirile poporului din care facem parte si ca singurul lucru de care trebuie sa ne fie rusine e ca statul roman , ca stat civic , nu ca stat national , nu poate avea grija de cetatenii sai. Deci dupa domnia sa , pana la urma conteaza numai ce intra in burtica ( sarmale , carnati , caltabos ) , normele juridice care regleaza relatiile dintre cetateni si forma de guvernamant si nu conteaza absolut deloc sentimentul de apartenenta la o religie , la un popor sau la o cultura adica identitatea religioasa si nationala .

Inteleg ca imprejurarile internationale sunt grele pentru care rapspandesc astfel de idei , si apreciez slalomul si contorsionismul practicat de acestia . Dar parerea mea este ca tot acest efort e demn doar de o cauza nobila , in care sa se puna suflet(de roman) si sinceritate.


« Rezultatele cautarii

     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariilePentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2019 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00687 sec.