Ziua Logo
  22:21, marti, 14 iulie 2020
 Cauta:  
  Detalii »

Politica

2008-11-17
Alex.Pandrea din Bucuresti (...@fastmail.fm, IP: 81.196.18...)
2008-11-16 21:20
Cosmin CARBUNARU despre istoria ideologiei partidelor conservatoare


Cosmin CARBUNARU despre istoria ideologiei partidelor conservatoare

Felx violeaza conceptul de partid conservator in Romania,optiunea sa politica este foarte greu de inteles.Aparut in 2004 prin transformarea unui partid numit social-liberal,si acest lucru ne ducea cu gandul la istoriografia romaneasca, la momentul primului dualism politic, la Barbu Catargiu, Marghiloman, la asa zisii asupritorii ai taranimii, la sustinatorii marilor mosieri. Existenta unei astfel de situatii se datoreaza unei discontinuitati istorice, care a pus o amprenta dureroasa pe Partidul Conservator.
Actualul partid zis Conservator nu mai poate fi numit partid istoric ci mai degraba antiistoric,poate doar prin afisarea unui anumit boierism de tipul unui colaborator al securitatii si imbogatire prin aceasta colaborare.Acest tip de boieri ne arata incapacitatea lor de a se adapta noilor schimbari.
Nici o categorie de electoral nu s-a vazut reprezentata de acest asa zis partid,in fapt fiind vorba de un start esuat si a fost privit cu nepasare(partidul incapea untr-un autobuz).De fapt s-agresit fundamental cand s-acrezut in rolul propagandei si a influentei celor 5-6 antene si ziare ale mogulului.
Ca oscilatia sa doctrinara de la liberalism,populari a esuat prin parazitarea PSD si acceptarea fara nici o explicatie a doctrinei PSD.
Daca s-ar fi considerat continuatorii partidului istoric conservator acesta trebuia sa stie ca in 1880 a fost adoptat programul partidului Conservator, ce cuprindea o abordare a temelor care conturasera in timp doctrina conservatoare, anume, atasamentul pentru evolutia organica a societatii, pentru sustinerea unui progres masurat si continuu, pentru actiunea concreta, coerenta unui executiv reticent la imitatiile excesive sau la constructiile politice abstracte, pentru respectarea valorilor traditionale. Politica economica se baza pe sustinerea industriei usoare, dar nu se impotriveau nici investitiilor in industria grea, aceasta fiind o idee deloc nerealista pentru dezvoltarile ce avea loc in acea perioada in Tarile Romane. Ulterior conservatorii au acceptat in 1913 o serie de reforme, cum ar fi votul universal, promovat de liberali.
Macinarea interna a partidului Conservator, inceputa inainte de primul razboi mondial, si incercarile de transformare nu au dat roade. Astfel au aparut: Partidul Conservator-Democrat, fondat de Tache Ionescu in 1908, Partidul Conservator Nationalist, fondat de Nicolae Filipescu si Ion Emanuel Florescu in 1916, Partidul Conservator-Progresist, rezultat in 1918 din ruperea Partidului Conservator. Au esuat nereusind sa se impuna ca forte importante.
Din consiliul provizoriu de Uniune Nationala din februarie 1990 nu a facut parte nici macar un singur partid cu numele de conservator. In acest moment in afara de Partidul Conservator, nu exista altul care sa aiba o semenea denumire si sa fie prezent macar cu un membru intr-un consiliu local sau judetean. Astfel se poate vorbi ca doctrina conservatoare este vizibila pe plan european, dar nu neaparat in partide care sa aiba o astfel de denumire. Partidele conservatoare s-au transformat in mare parte in partide crestin democrate. Adevarata „lupta” se da intre stanga reprezentata de socialisti democrati si partidele de dreapta ( majoritar crestin democrati si liberal). De fapt asta inseamna mostenirea conservatoare. Neo-conservatorismul populist american poate patrunde usor, mai ales ca dreapta politica in Romania s-a schimbat, datorita ascensiunii unui important partid, cu tenta sa populista bine cunoascuta.
Integrarea europeana a dat un puternic semnal de alarmala Bucurestiul: inexistenta unui putermic partid crestin democrat, popular sau conservator, puternic. Acestea au aparut insa, ca ciupercile dupa ploaie: PPRM, PUR-PC, PNG-CD si PD-ul care si-a schimbat orientarea politica. Dintre toate doar PUR-ul a optat pentru denumirea de conservator, crezand ca ii poate da o greutate mai mare.
Conservatorismul nu apare pe neasteptate, el exista si la momentul oportun reapare.
Din pacate numai un fost partid „de stanga” a avut puterea imediat dupa 1989 sa se proclame Crestin Democrat.Partidul Popular European se recunoaste ca facand parte din familia politica de centru dreapta ( partide crestin democrate, populare, conservatoare) , ale cariei radacini se pot gasi in civilizatia continentului European si care de la bun inceput a initita proiectul european. Majoritatea sunt mostenitoarele gandirii conservatoare. In Europa singurele care mai poarta denumirea de conservatoare si fac parte din Grupul Partidelor Populare Europene sunt: Partidul Conservator din Marea Britanie, Partidul Conservator Popular din Danemarca, si in Lituania conservatorii fac parte dintr-o uniune alaturi de fostii detinuti politici. Poate singurtul partid din Romania care se incadreaza in standardele unuei partid conservator european este PNTCD. Si se poate vedea acest lucru printr-o citire a programului lui politic. A fost de fapt si primul partid care a facut parte din Grupul Popularilor Europeni. O alta incercare de a face un Partid Popular, inainte de asa zisul „trend”a avut-o Radu Vasile, in 1999. De fapt a fost un esec, fiind asociat cu personajul Radu Vasile si nu cu intentiile sale politice.
In Romania exista in prezent un institut de Cercetari politice Conservatoare condus de Dan Voiculescu. Realizarile sale nu sunt de neglijat. Ceea ce nu este un lucru rau, mai ales ca aduce in plin plan o noua materie de studiu, dar motivele care stau in spatele unei astfel de institut sunt simple: incercarile de legimitizare ale lui Dan Voiculescu. In definitiv nu poate evita adevarul conservatorismul adevarat nu mai exista, el fiind inlocuit de o progenitura a sa crestin democrati – populari si cei care mai poarta o astfel de denumire, in Europa, sunt constienti ca desi pare paradoxal, conservatorismul trebuie sa se adapteze la noile evolutii.

benef2006 din Iasi (...@yahoo.com, IP: 193.39.73...)
2008-11-17 07:50
Re: Cosmin CARBUNARU despre istoria ideologiei partidelor conservatoare

Singura doctrina PC e cea a lui Voiculescu + Antenele : sa scape de Basescu si de trecutul de securist.


« Rezultatele cautarii

     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariilePentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2020 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00766 sec.