Ziua Logo
  10:41, sambata, 6 iunie 2020
 Cauta:  
  Detalii »

Analize si comentarii

2008-02-26
benef2006 din Iasi (...@yahoo.com, IP: 79.112.16...)
2008-02-26 10:52
O concluzie de bun simt.

Sunt niste lucruri ciudate, oricum ai da (chestii de bun simt). Sincer, si eu as vrea niste explicatii.

Pe la anul 1200, cam peste tot un jurul Romaiei de azi erau centre de civilizatie mult mai dezvoltate decat cele de pe teritoriul romanesc: regatul Ungariei, taratul Bulgariei, Rusia Kieveana, Serbia.

1)Ardealul: noi romanii suntem o natiune cam de 23-24 de milioane (doar romani). E greu de crezut ca doar cateva mii de ciobeni romani (inculti ca orice cioban .. ) au emigrat dintr-o zona gen Kosovo si au "romanizat" pe ungurii din Ardeal (mai avansati ca nivel de civilizatie) in asa masura incat sunt 7 milioane de romani in Ardeal si 14 milioane in rest (cu tot cu Basarabia). E greu de crezut ca doar cateva mii de ciobeni au avut viata asa de usoara incat au fost parintii la alte 24 milioane! In plin Ev Mediu! Cu tatari, cu turci, cu saracie lucie.

2)Moldova: in Moldova de Nord si de Est (si in Maramures la fel) era ramasitele Rusiei Kieveana (Moldova toata, cu tot cu Basarabia). De altfel, unul din primii domni ai Moldovei (Iuga Ologul, coborator din neamul Koriatovicilor, c´┐Żrmuitorii Podoliei - Ucraina de Vest).
Erau niste conexiuni, fara dar si poate. Multa vreme Moldova a fost vasalul Poolonie, dar nu Polonia de azi! E vb de tinuturile slave din Ucraina de Nord, e vorba de ducatul Lituaniei.

La fel, greu de crezut ca ciobenii de romani au romanizat pe rusii kieveni in asa masura!

In sudul Moldovei erau cumanii. La muzeul de istorie din Iasi, istoria Moldovei incepe cu ... cumanii. Socant! Un popor aproape civilizat (nu mai putin decat ungurii de la acea vreme) nu vorbeste de o migratie in masa de la sud de Dunare ? Codex Cumanicus e un soi de dictionar italian / german / cuman executat din motive comerciale - si unde exista o asemenea miscare comerciala, nimeni a consemnat o migraie in masa - e vb de zeci, sute de mii de romani.

3)Muntenia: sa nu uitam de taratul bulgar sau cel al sarbilor. Ambele mari puteri locale (bulgarii chiar au au batut Bizantul si s-au impus ca fiind un centru al ortodoxiei). Si voi credeti ca o migratie in masa de la sud la nord nu ar fi fost consemnata ? In plus, cumanii din Muntenia erau mult mai prezenti decat cei din Moldova. De altfel, lumea de acolo e mai negricioasa in mod evident decat romanimea din Moldova sau Ardeal. Negru Voda / Tihomih / Basa-raba(b) Voda va zice ceva ? Iorga chiar se temea sa zica adevarul: Muntenia e mai mult cumana decat valaha (cel putin la nivel de toponime si clasa politica)

Si repet, o adunatura de cateva mii de ciobeni i-au "romanizat" pe cumanii din Muntenia ? Sau zeci /sute de mii de romani iau inghitit pe cei cateva mii de cumani (care aveau putere politica si economic, e drept)

Peste tot in lumea, o civilizatie mai dezvoltata absoarbe una mai putin dezvoltata. Singura exceptie e cand cei mai putin dezvoltati sunt mult mai multi decat cei mai avansati.

Singura concluzie de bun simt e ca in lipsa unei migratii in masa (~ 100.000 de oameni) care sa justifice 24 milioane de azi, romanii erau super-majoritari aici, cam de la Decebal incoace.

Inculti, dar foarte multi. Cam asta e povestea romanilor (de bun simt)


« Rezultatele cautarii

     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariilePentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2020 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01217 sec.