Ziua Logo
  09:19, miercuri, 15 iulie 2020
 Cauta:  
  Detalii »

Analize si comentarii

2007-12-28
Camelian Propinatiu din Bucuresti (...@home.ro, IP: 195.189.186...)
2007-12-28 13:58
Romania este o mare putere pentru vecini


Re-denuntarea Pactului Ribbentrop-Molotov este un mijloc romanesc, iara nu basescian, de a-i reaminti liderului comunist romanofob de la Chisinau ca Romania este o mare putere, de unde ii pot veni surprize neplacute privind propria legitimare, mai ales in prognoza ca numele raportorului poate avea rezonanta basarabeana, cum ar fi Rautu sau Chisinevschi.

Altminteri, pentru ca Basarabia a avut alta soarta decat a Republicilor Baltice, a critica clasa noastra politica pre-NATO din 1989-1999 e un nonsens. In schimb, autoelita bucuresteana poate avea remuscari nu numai pentru ca i-a luat la misto, ca nefiind postmodernisti, pe Grigore Vieru, Leonida Lari si pe ceilalti luptatori nationali de peste Prut si Nistru, ci si pentru ca nu si-a propus vreodata a reflecta operational la cum reinnodam istoria de acolo de unde ne-a forfecat-o, la 26 iunie 1940, catastrofa totalitara europeana, multumindu-se cu declaratii mancurtizante cum ca nu i-ar fi placut viata in Romania Regala din pricina derapajelor nationaliste, sau angajandu-se in campanii de demitizare vadit antiunioniste, lovind tocmai simbolurile, pe Eminescu sau pe Stefan cel Mare.

Grav este ca asa cum nu stim ce avem de facut in 2008, asa nu stim nici in 1940 cum trebuia facut!
Precum nu mai avem literatura functionala, nu avem nici istorie nationala care sa ne lumineze.
Razboiul Sfant e redus la aspectele holocaustice, fiind insa criticat Regele Carol al II-lea pentru ca n-a tras sabia in contra Armatei Rosii!
Or, semnificativa in invazia sovietica din 1940 a fost provocarea continua, pe langa rapirea Bucovinei de Nord incercarea de a gasi pretext de razboi, stratagema ce ar fi mutat mult spre sud granita, pe Siret sau chiar pe Milcov.
Unde am fi avut-o si azi, din motive yalteze evidente.
Cu Franta si Anglia zdrobite in iunie 1940 si cu America neutra, Romania nu putea face razboi de una singura totalitarismului marxist aliat atunci cu cel nazist. A facut aceasta mare jertfa la 1941 si la 1944. Si nu e vina eroilor de atunci ca nechezolii de dupa 1989 n-au stiut sa valorifice diplomatic sau macar eseistic uriasa noastra contributie la zdrobirea ambelor totalitarisme.
Tocmai acest trecut mare ne asigura marele viitor ca, daca nu vom reintregi Romania, macar constiinta de Neam Romanesc va reinvia, in contra tuturor demitizatorilor, de la Nistru pan' la Tisa si de la Toronto pan' la Sidney.


« Rezultatele cautarii

     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariilePentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2020 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00684 sec.