Ziua Logo
  02:29, duminica, 8 decembrie 2019
 Cauta:  
  Detalii »

Bistro

2008-08-09
HERUT din Piata Romana 1989 (...@yahoo.com, IP: 70.230.176...)
2008-08-09 18:23
Frectii

Eu cumpar trout, pastrav, gata curatat. Le tai capetele, ii mai spal mult in apa rece, ii sterg, ii ung cu ulei, ii presar cu sare si piper si ii pun pe gratar. Intre timp pregatesc intr-o tava adinca din ceramica alba apa fiarta peste care arunc in scirba trei linguri de vegeta ungureasca si omogenizes kestia. Maruntesc o m,ina mare de-a lu' Tamango de patrunjel italienesc (de-al nostru) proaspat si putina ciushca. Dupa ce s-au fript pestii, ii arunc in castron ca sa-i acopere supa pregatita. Cam dupa doua'jde minute de stat subt apa, pestii prind gustul supei si cind sunt pusi in farfurie, carnea se desprinde perfect de pe oase, putind fi mincati cu "manere frantzuzeshti", cu furculisionu', minca-tz'-as, asa cum il maninca lil, cind se da mare ! :-))) La pastravul asta merge un vin alb de Recash, biiiiine, foarte bine racit, frate-miu, iar ca garnitura o mina de orez din sushi, prespalat in pa'jde mii de ape, peste care se toarna soysauce organic si un virf de ulei de susan. Dai cu caciula-n ciine ! Cine vrea prepara un mujdei sanatos romanesc : se pune intr-o piulitza traditionala vreo cinci catzei mari de ati, apoi vreo trei linguri de sare, si mult patrunjel. Se bate usturoiu' si cu ce mai este in piulitza pina se obtine o pasta verzuie. Se transfera chestiunea intr-o chesea speciala de usturoi, neaparat din cristal de Bohemia, ca, vorba aia : asa-i shade bine usturoiului, minca-ti-ash ! Dupe-aia se adauga un virf de ulei si se adauga apa fierbinte. Se amesteca bine pina cind deasupra cheselei se obsearva o spuma alba. Aia ie cea mai buna !

Pofta buna, fratilor !, si ?, ... nu va iertati gagicile !

cotrofelnitza (...@netscape.net, IP: 70.240.249...)
2008-08-10 04:32
Re: Frectii

La 2008-08-09 18:23:38, HERUT a scris:

E barbaric sa tai capetele pestilor morti...
...e ca si cum le-ai arde casa, ca-n povestea celor trei purcelusi,
e-adevarat ca si astia trebuie mancati,din cind, daca nu te frige la buget.
Spalatul e si mai putin indicat [daca nu cumva folosesti detergenti],
multa lume uita ca de obicei pestii traieste in apa.
Io am zburat la Sulina o data pa naveta aia cu perna de aer cu doar
un pol sau doi ramasi in buzunar, o gagica, si 6 kile bune de votca,
imi soptise cineva ca cu-o sticla-ti cumperi cazarea, ca cu-o sticla-ti
cumperi mancarea, ca c-o sticla-ti cumperi o barcarola in delta,
numai ai grija sa pastrezi una si pentru tine, ca-ti trebuie !
Si-n draci ca mi-a trebuit, pa prima-am desumflat-o inca de pa vamporiu'
vazind c-acolo totu' e-o apa si-un pamint, daca te uiti la apa vezi apa,
si daca te uiti la pamint vezi pamint, ...si-am ramas cu cinci...
Orisicit, se pare ca gagiu' m-a cam mintit, ca-n noaptea aia, c-o sticla,
am platit si cazarea, si haleala, si laierea, si , in ciuda lamentarilor gagicii,
care se plingea c-o cam maninca tintarii, doua cearceafuri,a dreaq il
mai voia si p-al treilea, n-o mai minca decit ea, am zis pass, ca cu-atita
vodca in mine m-ar fi apucat cintatul cocosilor, ceeace s-a si intimplat,
ca nici n-a-nceput aia sa caraie ca ne si trezim cu lipoveanu-n camera,
probabil ca incuietoarea era numai o forma de politete, hai porumbeilor
ca-i mai e timp de asta, mergem la pescuit, ... si-am ramas cu patru.
El vislea, gagica casca, mie-un ochi imi plingeau, altu' rideau, nu intelegeau,
aveau inaintea lor numai stuf si papura, pina ce-am cazut intr-un ochi de apa
intins peste tot si mai limpede ca limpedea, am sarit in Ea imbracat,
am scos citiva crapi pa mana din virshele uitate acolo de ieri,
am luat la bord o gramada de bibani cu undita [pina si sclifosita de gagica
care inainte se plingea 'saracii pestisori' a agatat fo' 20], si m-am trezit intr-o
insulita, nu mai mare decit zece cearceafuri King size, da era acol-o plita,
o masa, [spre folosinta tuturor, zice lipoveanu'], si numai ce-ncige el focu',
pune apa din Dunare-n ceaun, curata pesticrapii de solzi, ai taie,
nu-i speli?, zic, nu, zice, ai ia gustu', nu le scoti urechile?, zic, nu, zice,
ia gustu', le scot numai osu' amar, dracu' stie unde sa ascunde osu' ala amar,
stiu numai c-am crapat o juma' de batalion castroane ciorba... si-am ramas cu trei.
Am dormit tot drumu' indarat, pa principiu' ca varca pe baluri pluteste usor,
m-a trezit gagica la o saramura, ...si-am ramas cu doua, dar cum saramura s-a-ntins
ca mamaliga, cu inca niscaiva vecini, dupa ce-am ramas cu doua, ...am ramas cu una!
Mai mai sa pierdem bamporiu' indarat, da o data la pupa, ca la prova era prea mult aer,
am realizat ca mai am inca un kil, ce dracu sa fac cu el, ma beau?,
si ,cum gindeam, asa vine gagica si ma pupa, n-am sa uit pupatu' asta, nu stiu ce s-a-ntimplat din el, sau din ea
stiu doar c-am destupat ultima sticla cu deshtiu', am aruncat-o-n Dunare
lu' ala batrinu', si peste doua saptamani, dus am fost...



> Eu cumpar trout, pastrav, gata curatat. Le tai capetele, ii mai spal
> mult in apa rece, ii sterg, ii ung cu ulei, ii presar cu sare si piper
> si ii pun pe gratar. Intre timp pregatesc intr-o tava adinca din
> ceramica alba apa fiarta peste care arunc in scirba trei linguri de
> vegeta ungureasca si omogenizes kestia. Maruntesc o m,ina mare de-a
> lu' Tamango de patrunjel italienesc (de-al nostru) proaspat si putina
> ciushca. Dupa ce s-au fript pestii, ii arunc in castron ca sa-i
> acopere supa pregatita. Cam dupa doua'jde minute de stat subt apa,
> pestii prind gustul supei si cind sunt pusi in farfurie, carnea se
> desprinde perfect de pe oase, putind fi mincati cu "manere
> frantzuzeshti", cu furculisionu', minca-tz'-as, asa cum il maninca
> lil, cind se da mare ! :-))) La pastravul asta merge un vin alb de
> Recash, biiiiine, foarte bine racit, frate-miu, iar ca garnitura o
> mina de orez din sushi, prespalat in pa'jde mii de ape, peste care se
> toarna soysauce organic si un virf de ulei de susan. Dai cu caciula-n
> ciine ! Cine vrea prepara un mujdei sanatos romanesc : se pune intr-o
> piulitza traditionala vreo cinci catzei mari de ati, apoi vreo trei
> linguri de sare, si mult patrunjel. Se bate usturoiu' si cu ce mai
> este in piulitza pina se obtine o pasta verzuie. Se transfera
> chestiunea intr-o chesea speciala de usturoi, neaparat din cristal de
> Bohemia, ca, vorba aia : asa-i shade bine usturoiului, minca-ti-ash !
> Dupe-aia se adauga un virf de ulei si se adauga apa fierbinte. Se
> amesteca bine pina cind deasupra cheselei se obsearva o spuma alba.
> Aia ie cea mai buna !
>
> Pofta buna, fratilor !, si ?, ... nu va iertati gagicile !
>

OldPhil din tot acolo (...@yahoo.com, IP: 68.238.182...)
2008-08-10 05:06
Re: Frectii

La 2008-08-09 18:23:38, HERUT a scris:

si ce a iesit pina la urma supa de peste sau ciorba? ca nu ai mentionat bors. bucataru lu' peste!

> Eu cumpar trout, pastrav, gata curatat. Le tai capetele, ii mai spal
> mult in apa rece, ii sterg, ii ung cu ulei, ii presar cu sare si piper
> si ii pun pe gratar. Intre timp pregatesc intr-o tava adinca din
> ceramica alba apa fiarta peste care arunc in scirba trei linguri de
> vegeta ungureasca si omogenizes kestia. Maruntesc o m,ina mare de-a
> lu' Tamango de patrunjel italienesc (de-al nostru) proaspat si putina
> ciushca. Dupa ce s-au fript pestii, ii arunc in castron ca sa-i
> acopere supa pregatita. Cam dupa doua'jde minute de stat subt apa,
> pestii prind gustul supei si cind sunt pusi in farfurie, carnea se
> desprinde perfect de pe oase, putind fi mincati cu "manere
> frantzuzeshti", cu furculisionu', minca-tz'-as, asa cum il maninca
> lil, cind se da mare ! :-))) La pastravul asta merge un vin alb de
> Recash, biiiiine, foarte bine racit, frate-miu, iar ca garnitura o
> mina de orez din sushi, prespalat in pa'jde mii de ape, peste care se
> toarna soysauce organic si un virf de ulei de susan. Dai cu caciula-n
> ciine ! Cine vrea prepara un mujdei sanatos romanesc : se pune intr-o
> piulitza traditionala vreo cinci catzei mari de ati, apoi vreo trei
> linguri de sare, si mult patrunjel. Se bate usturoiu' si cu ce mai
> este in piulitza pina se obtine o pasta verzuie. Se transfera
> chestiunea intr-o chesea speciala de usturoi, neaparat din cristal de
> Bohemia, ca, vorba aia : asa-i shade bine usturoiului, minca-ti-ash !
> Dupe-aia se adauga un virf de ulei si se adauga apa fierbinte. Se
> amesteca bine pina cind deasupra cheselei se obsearva o spuma alba.
> Aia ie cea mai buna !
>
> Pofta buna, fratilor !, si ?, ... nu va iertati gagicile !
>

Olga Khan din Phoenix, AZ, USA (...@yahoo.com, IP: 68.3.72...)
2008-08-10 08:30
Re: Frectii

La 2008-08-09 18:23:38, HERUT a scris:

> ... intr-o tava adinca ... apa fiarta ... vegeta ungureasca ... patrunjel italienesc si putina ciushca??? (ce minune o mai fi si asta) pestii, ii arunc in castron doua'jde minute de stat subt apa??? - what??? -


N-a innotat destul pestele in apa??? ii mai trebuie supa cu vegeta ungurilor!!!
Nici o saramura din asta sau ala olteneasca nu-i trebuie (cu ardei iute si usturoi numai in apa chioara) se va bucura doar de ceea ce eu beau langa peste, un Charonnay .... dulce!!!

Marele bucatar, pestele are carne frageda, fara sa-l inmoi in apa nu-l poti digera
sau manca cu furculition???? dar folosesti si couteau??? (custura)
Eu-l maninc cu mana acasa, doar in restaurant de lux folosesc instrumente ...


« Rezultatele cautarii

     « Comentariu anterior

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2019 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00830 sec.