Ziua Logo
  Nr. 4625 de vineri, 28 august 2009 
 Cauta:  
  Detalii »

Bistro

2009-08-28

Comentarii: 10, forum ACTIV

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

Olga Khan
2009-08-27 22:11:14

Szilvs Gombc ... din Ardeal, foarte cunoscuta delicatese de toamna

Am cumparat toate incredientele ... au aparut prunele din care se fac aceste bunatati culinare ... chef trebuie sa am sa le fac ca poftesc deja tare la ele!!!
Mi-am facut si pesmet, am cumparat cel mai gustos ulei din seminte de struguri
in care o sa le prajesc si ..... nu mi-a ramas dacat sa ma decid cand ma apuc de munca asta cam complicata, dar o sa le fac!!! Intre timp maninc prune sa ma satur si de ele ca au viata scurta pe marketul american .... evreicele le cumpara ca si unguroaicele cu ladita!!!! raritatea de "prune plume" cum i se zice pe engleza ... cam bizar denumirea si seamana cu " torte cake" ... :-))))
apare doar in August pentru vre-o doua saptamini, alte soiuri de pruni se gasesc tot timpul anului insa nu sint bune pentru Gombc, magiun mai merge daca e facut ca lumea in curtea omului, nu in fabrica.

Sa revin la reteta indicata in articol, iar o luati razna cu uleiul de masline!!!!
Nici poveste!!!! i-ar strica gustul uleiul ala ranced cu gust de nu stiu ce!!!!!
Doar un ulei neutru de floarea soarelui, vegetabil sau ceva fara gust aparte ca este un desert asta, nu se inlocuieste cu usturoi in loc de scortisoara!!!!!!
Din pruni se scot samburii iar locul se umple cu zahar amestecat cu scortisoara.
Smantina de nici un fel n-are ce cauta pe farfuria asta!!! nu stiu de unde va inspirarti, precis de la papanasi ... cu care-i confundati lumea!
Nici de zahar pudra nu este loc, ci de zahar chiar bolovanos ca si pesmetul.

Faina 0-0 (nula-nula) .... ma faceti sa rad si Kennedy e mort ... asta n-ati mai tradus ca nu stiti unde sa puneti .... scorul ... :-)))))) este in maghiara "nulla" si inseamna ZERO, adica faina alba, fara tarite, zero urma de altceva decat amidon, dar merge oricare faina!!! Pe vremuri era ultra cernuta faina sa fie usoara si buna pentru torturi, prajituri si cozonac, in State nu exista asa faina, poate la boutique-uri straine.

Grija mare la fierbere, ca nu se spune cand sint fierte!!!! si majoritatea le scoate crude inca, din bucataresele tinere care doar testeaza marea inca ..... trebuie incercat unu sa vedeti in ce stare e fiarta coca, desi usoara, dar nu e buna nefiert. Cu cat e mai bine prajit pesmetul e mai gustos. Coca e cam lipicioasa, sa nu-l prelucrati intesns doar din cateva miscari sa fie amestecate incredientele ca ... incepe sa se intinda cartoful prea lucrat si va trebui sa-l lipiti galustele cu ou, altfel in apa se desfac si e un dezastru ... de asta ma apuc greu de treaba asta. Am cautat voluntari si n-am gasit nici pentru bani ... :-)))) doar sa manince, insa de astea n-am nevoie.

Atamild
2009-08-28 08:18:02

Da, sunt bune. Mancam prune. Prune in pijama.

Vai, ce tarziu e! Facea bunica, galuste cu prune.
Matilda

Rus
2009-08-28 08:28:32

Re: Szilvs Gombc ... din Ardeal, foarte cunoscuta delicatese de toamna

La 2009-08-27 22:11:14, Olga Khan a scris:

> Am cumparat toate incredientele ... au aparut prunele din care se fac
> aceste bunatati culinare ... chef trebuie sa am sa le fac ca poftesc
> deja tare la ele!!!
> Mi-am facut si pesmet, am cumparat cel mai gustos ulei din seminte de
> struguri
> in care o sa le prajesc si ..... nu mi-a ramas dacat sa ma decid cand
> ma apuc de munca asta cam complicata, dar o sa le fac!!! Intre
> timp maninc prune sa ma satur si de ele ca au viata scurta pe
> marketul american .... evreicele le cumpara ca si unguroaicele cu
> ladita!!!! raritatea de "prune plume" cum i se zice pe engleza ...
> cam bizar denumirea si seamana cu " torte cake" ... :-))))
> apare doar in August pentru vre-o doua saptamini, alte soiuri de pruni
> se gasesc tot timpul anului insa nu sint bune pentru Gombc, magiun
> mai merge daca e facut ca lumea in curtea omului, nu in fabrica.
>
> Sa revin la reteta indicata in articol, iar o luati razna cu uleiul de
> masline!!!!
> Nici poveste!!!! i-ar strica gustul uleiul ala ranced cu gust de nu
> stiu ce!!!!!
> Doar un ulei neutru de floarea soarelui, vegetabil sau ceva fara gust
> aparte ca este un desert asta, nu se inlocuieste cu usturoi in loc de
> scortisoara!!!!!!
> Din pruni se scot samburii iar locul se umple cu zahar amestecat cu
> scortisoara.
> Smantina de nici un fel n-are ce cauta pe farfuria asta!!! nu stiu de
> unde va inspirarti, precis de la papanasi ... cu care-i confundati
> lumea!
> Nici de zahar pudra nu este loc, ci de zahar chiar bolovanos ca si
> pesmetul.
>
> Faina 0-0 (nula-nula) .... ma faceti sa rad si Kennedy e mort ... asta
> n-ati mai tradus ca nu stiti unde sa puneti .... scorul ... :-))))))
> este in maghiara "nulla" si inseamna ZERO, adica faina alba, fara
> tarite, zero urma de altceva decat amidon, dar merge oricare faina!!!
> Pe vremuri era ultra cernuta faina sa fie usoara si buna pentru
> torturi, prajituri si cozonac, in State nu exista asa faina, poate la
> boutique-uri straine.
>
> Grija mare la fierbere, ca nu se spune cand sint fierte!!!! si
> majoritatea le scoate crude inca, din bucataresele tinere care doar
> testeaza marea inca ..... trebuie incercat unu sa vedeti in ce stare
> e fiarta coca, desi usoara, dar nu e buna nefiert. Cu cat e mai
> bine prajit pesmetul e mai gustos. Coca e cam lipicioasa, sa nu-l
> prelucrati intesns doar din cateva miscari sa fie amestecate
> incredientele ca ... incepe sa se intinda cartoful prea lucrat si va
> trebui sa-l lipiti galustele cu ou, altfel in apa se desfac si e un
> dezastru ... de asta ma apuc greu de treaba asta. Am cautat
> voluntari si n-am gasit nici pentru bani ... :-)))) doar sa manince,
> insa de astea n-am nevoie.
>
>

Rus
2009-08-28 08:37:23

Mare dreptate

Doamna Olga , aveti mare dreptate in tot ce ati spus . Am vazut multe retete prin ziare ,foarte multe gresite sau scurtate ca sa intre in pagina . Sunt oameni (unii ) care au talent literar si incearca sa infrumuseteze stilistic textul dar care nu au habar de bucaterie.S-au facut ziaristi si le-a dat seful de lucru.

alexandru bogdan
2009-08-28 09:01:36

Re: Szilvs Gombc ... din Ardeal, foarte cunoscuta delicatese de toamna

La 2009-08-27 22:11:14, Olga Khan a scris:

> Am cumparat toate incredientele ... au aparut prunele din care se fac
> aceste bunatati culinare ... chef trebuie sa am sa le fac ca poftesc
> deja tare la ele!!!
> Mi-am facut si pesmet, am cumparat cel mai gustos ulei din seminte de
> struguri
> in care o sa le prajesc si ..... nu mi-a ramas dacat sa ma decid cand
> ma apuc de munca asta cam complicata, dar o sa le fac!!! Intre
> timp maninc prune sa ma satur si de ele ca au viata scurta pe
> marketul american .... evreicele le cumpara ca si unguroaicele cu
> ladita!!!! raritatea de "prune plume" cum i se zice pe engleza ...
> cam bizar denumirea si seamana cu " torte cake" ... :-))))
> apare doar in August pentru vre-o doua saptamini, alte soiuri de pruni
> se gasesc tot timpul anului insa nu sint bune pentru Gombc, magiun
> mai merge daca e facut ca lumea in curtea omului, nu in fabrica.
>
> Sa revin la reteta indicata in articol, iar o luati razna cu uleiul de
> masline!!!!
> Nici poveste!!!! i-ar strica gustul uleiul ala ranced cu gust de nu
> stiu ce!!!!!
> Doar un ulei neutru de floarea soarelui, vegetabil sau ceva fara gust
> aparte ca este un desert asta, nu se inlocuieste cu usturoi in loc de
> scortisoara!!!!!!
> Din pruni se scot samburii iar locul se umple cu zahar amestecat cu
> scortisoara.
> Smantina de nici un fel n-are ce cauta pe farfuria asta!!! nu stiu de
> unde va inspirarti, precis de la papanasi ... cu care-i confundati
> lumea!
> Nici de zahar pudra nu este loc, ci de zahar chiar bolovanos ca si
> pesmetul.
>
> Faina 0-0 (nula-nula) .... ma faceti sa rad si Kennedy e mort ... asta
> n-ati mai tradus ca nu stiti unde sa puneti .... scorul ... :-))))))
> este in maghiara "nulla" si inseamna ZERO, adica faina alba, fara
> tarite, zero urma de altceva decat amidon, dar merge oricare faina!!!
> Pe vremuri era ultra cernuta faina sa fie usoara si buna pentru
> torturi, prajituri si cozonac, in State nu exista asa faina, poate la
> boutique-uri straine.
>
> Grija mare la fierbere, ca nu se spune cand sint fierte!!!! si
> majoritatea le scoate crude inca, din bucataresele tinere care doar
> testeaza marea inca ..... trebuie incercat unu sa vedeti in ce stare
> e fiarta coca, desi usoara, dar nu e buna nefiert. Cu cat e mai
> bine prajit pesmetul e mai gustos. Coca e cam lipicioasa, sa nu-l
> prelucrati intesns doar din cateva miscari sa fie amestecate
> incredientele ca ... incepe sa se intinda cartoful prea lucrat si va
> trebui sa-l lipiti galustele cu ou, altfel in apa se desfac si e un
> dezastru ... de asta ma apuc greu de treaba asta. Am cautat
> voluntari si n-am gasit nici pentru bani ... :-)))) doar sa manince,
> insa de astea n-am nevoie.
>
>
nu zahar fin!granulatia asemanatoare cu a pesmetului!stiu ce vorbesc!cu bine si pofta mare!

cotrofelnitza
2009-08-28 18:20:55

Mama ce galusce ...


... car' de care mai neapetisanta, culminind cu-aia
injumatatita, ce-mi aminteste de sectiunea in ovar
[cind bebele inca tinea coada-n sus] din manualul de
anatomie clasa X, si,
daca tinem cont ca articolu' e
o operatiune cezarioan cu burtescu, face sens ...

cotrofelnitza
2009-08-28 18:26:59

Re: Da, sunt bune. Mancam prune. Prune in pijama.

La 2009-08-28 08:18:02, Atamild a scris:

... Io, copil, cind crescui prune in pantaloni,
fui mort s-o cercetez pa una cu prune-n sin,
da mi fu frica sa nu ma faca frati-su magiun...


> Vai, ce tarziu e! Facea bunica, galuste cu prune.
> Matilda
>

Olga Khan
2009-08-28 19:17:33

Re: Mare dreptate

Fiind o mancare germano-maghiara, romanii in majoritate n-au gustat din ea si nici n-au de gand sa experimenteze retete straine de durata lunga. De aici cred si de la traducerile eronate apar conflicte si diferente majore si cel mai important ca NU bucatar scrie ci jurnalistul zilelor noastre care nu stie nici pe poza ce vede!!! Uleiul de masline n-a fost popular in Ardeal nici in anii '80 inca, sint localitati unde nu s-a vandut vre-odata acest lichid, insa bucurestenii
nu stiu acest lucru ca pentru ei ROmania reprezinta limita orasului Bucuresti.


La 2009-08-28 08:37:23, Rus a scris:

> Doamna Olga , aveti mare dreptate in tot ce ati spus . Am vazut multe
> retete prin ziare ,foarte multe gresite sau scurtate ca sa intre in
> pagina . Sunt oameni (unii ) care au talent literar si incearca sa
> infrumuseteze stilistic textul dar care nu au habar de
> bucaterie.S-au facut ziaristi si le-a dat seful de lucru.
>

Atamild
2009-08-28 21:27:12

Re: Da, sunt bune. Mancam prune. Prune in pijama.

La 2009-08-28 18:26:59, cotrofelnitza a scris:

> La 2009-08-28 08:18:02, Atamild a scris:
>
> ... Io, copil, cind crescui prune in pantaloni,
> fui mort s-o cercetez pa una cu prune-n sin,
> da mi fu frica sa nu ma faca frati-su magiun...
>
>
> > Vai, ce tarziu e! Facea bunica, galuste cu prune.
> > Matilda
> >
>
>
Ha ha-ha!
La ora asta fac chiftelute. Chiar ma uitam in tigaie, nu seamana intre ele chiftele cu chiftele, atunci cum ar semana pruna sa cu pruna ta :-)*? Cred ca asa sunt si oamenii, precum chiftlele, nu seamana om cu om si ha ha ha fiecare chiftea se prajeste in felul ei (acum glumesc) si la chiftelute va poftesC:). Om mai vedea.
Ca n-au intrat zilele-n sac..
Matilda

Atamild
2009-08-28 21:30:40

Multumiri pentru articole si pentru delicatese.

Politica si delicatese. ;-) prunele sa fie bune si.. alese.
Matilda


« Sumar articole

Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Antonescu mimeaza virginitatea politica (2346 afisari)
 Elena, Roberta si anchetatorii cu poalele-n cap (2252 afisari)
 Madonna din Berceni (1847 afisari)
 Australieni jefuiti si incendiati in Prahova (1788 afisari)
 Indiferenta, noua formula a revoltei din Romania (1525 afisari)
 O caprioara si-a inscenat moartea pentru a scapa de un ghepard si de o hiena (FOTO/VIDEO) (3376 afisari)
 Sorin Rosca Stanescu: Ofiterii acoperiti ai clanului Basescu si legatura lor cu traficul de arme  (3237 afisari)
 Fermierul care a inecat puiul de "extraterestru" a fost omorat! (VIDEO) (2960 afisari)
 Madonna a injurat, dupa ce a fost huiduita de romani (2779 afisari)
 O profesoara a fost concediata dupa ce a dansat lasciv in fata elevilor sai! (VIDEO) (2562 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.03458 sec.