Ziua Logo
  Nr. 4580 de marti, 7 iulie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »

Externe

2009-07-07
Osiris (...@yahoo.com, IP: 92.85.116...)
2009-07-07 21:00
Incerc sa formulez o opinie

Cu ceea ce cunosc, incerc sa formulez o opinie.

Israelul a stiut sa fie discret cu privire la puternicul si precisul arsenal nuclear. Are si vectori corespunzatori: de pe sol, din aer, de pe mare, de sub apa. Nu le-a exhibat si, in general, n-a amenintat cu aceste mijloace extreme. Poate, foarte voalat. Adevarul e ca arsenalul nuclear nu ii prea foloseste politic si militar. In plan intern, deloc. In plan extern, numai in ipoteza unei (unice) lovituri preventive nucleare, care e greu de imaginat. E greu de imaginat o noua Hiroshima si, mai ales, un conflict nuclear, la 64 ani dupa Hiroshima si Nagasaki. Pe de alta parte, cu Siria si Libanul nu discuta in termeni nucleari (desi, in toamna trecuta a distrus un reactor nuclear sirian, in constructie, se pare, abandonat, nu se stie pentru cat timp). Cred ca pana la urma vor face pace si comert. Cu Iordania si Egiptul, relatiile sunt mai mult sau mai putin normale, dar cu canalele deschise.

Dupa parerea mea, arsenalul nuclear israelian isi are izvorul in teama conducatorilor de inceput ai statului israelian de a fi, din nou, alungati, sau exterminati. Originea tuturor lucrurilor sta in incapacitatea principalilor actori din lumea anilor '40-'50 de a gasi o solutie satisfacatoare pentru acest popor. Prin popor, ma refer la acei oameni, multi, care au vrut, dupa razboi, sa aiba o tara, pentru ca in America sunt cel putin la fel de multi evrei ca in Israel.

Aprehensiunea evreilor, cum ca o singura bomba atomica puternica ar rade de pe fata pamantului Israelul, e reala (totusi, putin exagerata; fara sa privesc problema contabil). Am auzit-o si din gura unui evreu de stanga si pacifist, din Romania. Le inteleg teama, prin perspectiva celor intamplate in ultimul razboi. Conducatorii lor se vor gandi bine inainte de a-si expune poporul, iar daca vor lua o decizie militara (pe care o vad nenucleara), atunic o vor face numai daca vor avea date certe. Probabil, informational nu stau foarte prost, pentru ca sunt si alte tari ingrijorate de politica Iranului, nu numai fata de Israel: aproape nimeni nu e bucuros de aparitia unei noi puteri nucleare, cu discurs radical, instabila si dictatoriala in plan intern, si care sta cu sezutul pe mari resurse energetice utilizate azi.

Iranul a folosit ca pretext, pentru dezvoltarea tehnologiilor nucleare, nevoia legitima de diversificare a resurselor energetice. E membru al Agentiei ONU de profil (AIEA), dar e in conflict deschis cu aceasta. Mai putin eleganta e explicatia conducerii acestei tari in privinta scopului arsenalului balistic (nu cel antiaerian), deja cu raza medie de actiune, de ordinul miilor de Km (oficial, peste doua mii). Daca lipsea oricare din cele doua programe, atunci republica islamica nu starnea atatea intrebari, nemultumiri, suspiciuni si teama. Dar exista ambele si ambele sunt dezvoltate in paralel. Situatia Iranului e fundamental diferita: el nu a fost si nu este amenintat de nimeni cu dizlocarea.

Israelul, in opinia mea, ar fi trebuit demult sa gaseasca calea apropierii de conducatorii arabi moderati si, impreuna, sa gaseasca o cale de mijloc. Mai mult, ar fi trebuit sa fie pregatit sa contribuie din plin la reconstructia zonelor conflictuale. Astfel, cu incetul, valurile de sange, ura si ranchiuna, s-ar stinge in cateva generatii. Dna Livni era angajata din plin in tratative (presa a scris ca ultimele s-au desfasurat in Turcia), dar partidul dansei a pierdut puterea, in favoarea unei coalitii de dreapta. Astfel, s-a ajuns la situatia de azi: Israelul a ajuns in criza de timp, in toate optiunile. Dl Biden a spus: faceti cum credeti, dar noi nu intervenim direct. Ceea ce e echivalent cu descurajarea unei actiuni preventive. Dar nu inseamna ca daca lucrurile se incing, va sta de-o parte.

Se face ca, odata pornite, cele doua programe iraniene au fost indragite de conducerea teocratica iraniana. Care joaca foarte tare. Are 3 carti in mana: Rusia, foamea nestapanita de hidrocarburi a Europei si schimbarea conducerii americane. Punct slab, insa, aparent, nu pentru o dictatura: marea nemultumire interna.

Rusia a actionat iresponsabil in raport cu ambele segemte sensibile iraniene. Ea este la originea si izvorul dezvoltarii celor doua proiecte iraniene majore. I-a dat jucarii unui ucenic-vrajitor.

Europa are mare nevoie de gaz iranian. Nu atat pentru monent, ci pentru un viitor nu prea indepartat. Presupun ca, cu aceasta criza, va avea un standby in care sa chibzuiasca. Ea nu se poate acomoda cu un ideea unui razboi pe pamant iranian. Nici israelian.

Presedintia americana e de inteles, pentru ca America s-a cam saturat de razboiul cu grupurile islamice internationale, care si costa, pe toate planurile. A fost ales, cu majoritate, de poporul american, pentru o schimbare radicala de politica. Intre timp, a lovit si berbecul crizei economice.

ONU, cu SUA, UE, Rusia si China, trebuie sa gaseasca o solutie pasnica si viabila. Solutia e cunoscuta, dar neaplicata. Acum nu e momentul pentru reglari de conturi, ci pentru asumarea pacii. In opinia mea, nu va fi usor, dar nici deosebit de greu. Toate tarile din zona trebuie sa primeasca garantii ferme din partea principalilor actori planetari. Si sa curga bani pentru reconstructie.

Este vorba nu numai de politici, ci si de popoare. Personal, nu urasc niciun popor. Pentru multe, am compasiune.

Cred ca situatia la care s-a ajuns azi este o parte din nota de plata pentru disensiunile si iresponsabilitatea marilor puteri. Aici, ca roman, sunt partizan. Pentru ca sti foarte bine cat am avut de suferit de pe urma vecinatatii cu Barbarul Imperiul Rosu. Nici azi nu sunte scutiti.

Ca ultima observatie (legat de asa-zisele laude ale Pravda): in promisiunile grecilor, sa nu te increzi ! Urmaresc ceva ! Cel putin, aprobarea Romaniei pentru tranzitul South Stream prin apele noastre teritoriale, in caz contrar ei fiind in plop. Noi, tot cu Tezaurul furat ramanem. Cele doua probleme nu pot fi aduse la un numitor comun; adica, dai-dau. Sunt complet diferite. Tezaurul trebuie retrocedat neconditionat Romaniei.


     « Comentariu anterior

     « Toate comentariilePentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Carrefour criminal (4628 afisari)
 Tolontan arvunit de Patriciu (2084 afisari)
 PSD condus de securisti si interlopi (1987 afisari)
 Ialta-Malta-Moscova (1648 afisari)
 Casuneanu, maestrul combinatiilor (1438 afisari)
 UPDATE - Socant: O femeie din Constanta s-a filmat in timp ce-si viola fiul in varsta de sase ani (4512 afisari)
 Femeia care are cel mai puternic vagin din lume si-a doborat propriul record (3788 afisari)
 Obama ironizeaza Rusia: Multumim pentru afacerea Alaska! (2374 afisari)
 Hotelurile special construite pentru sex, o afacere de miliarde (2355 afisari)
 Yemen: Un barbat acuzat ca a violat si ucis un baiat de 11 ani a fost impuscat in cap in fata a sute de spectatori (Imagini Socante!)  (2183 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01650 sec.