Orice reducere ajuta. Asta e clar. Nu a zis nimeni ca nu.
Dar cine a facut calculele astea? Adica ca o micsorare a RMO-urilor cu 5 puncte procentuale(nu %) ar micsora dobanzile la credite cu 4 pcte procentuale?
Haideti sa fim seriosi. Asta e in teorie doar. Bineinteles nu si cifrele date mai sus sint in teorie. Mi se par de-a dreptul prostesti.
Dar de ce zic ca doar in teorie o scadere a RMO-urilor implica si o scadere a dobanzilor la credite imediat. Pentru ca am vazut cum functioneaza ca instrument de politica monetara - dobanda cheie.
Cand scadea dobanda cheie - dobanzile la credite scadeau mai putin. Cand a crescut dobanda cheie(3,25 pcte procentuale) - dobanzile la credite au crescut. Si nu cu 3,25 ci cu ... DUBLU.
Eu cred ca in momentul de fata bancile sint cam tematoare in a da credite. Si d-aia nu prea dau. Sau daca dau, isi asigura un profit proportional cu riscul. Pe romaneste spus, la dobanzi mari.
Daca RMO-urile s-ar micsora intr-adevar cu 5 pcte procentuale , atunci da, in banci vor intra o gramada de bani. Ce vor face cu ei? Greu de spus.
Dar nicidecum dobanzile vor scadea cu 4 pcte procentuale. Poate doar dobanzile la depozite. Caci, daca bancile ar da de atatia bani, de ce sa se mai canibalizeze cudobanzi de 15% la depozite.
In privinta RMO, personal nu as vrea sa scada. Nu e momentul. Chiar daca aici gandesc prociclic, am suficiente motive sa consider ca o eventuala scadere a RMO-urilor ar insemna mai degraba ceva rau decat bani pentru economia romaneasca. Cel putin pe termen mediu si lung.
PS : Daca RMO-urile vor fi reduse intai vor scadea dobnanzile pasive, de-abea apoi si cele la credite.
Dc RMO-urile vor scadea, prima scadere a dobanzilor va fi la cele pasive.Cele active mai au de asteptat. |
Bancile trebuie sa scoata si ele profit. Acum, cat nu mai dau credite, traiesc din cele pe care le-au dat deja. Din alea pe care le-au dat, multe sunt neperformante.
Problema cu creditele neperformante apare datorita faptului ca le-au dat cu nemiluita la tot felul de ciudati care acum nu mai platesc. Asa ca cei care sunt buni-platnici platesc si pentru aia.
Cum s-a ajuns la situatia asta: in perioada de maxima creditare, ofiterii de credit erau premiati la numar de dosare aprobate. Nu conta daca respectivii chiar indeplineau criteriile sau nu (adica daca intr-adevar isi permiteau creditul).
Cine e vinovat pentru situatia asta? Directorii si directorasii bancilor centrale (nu cei de la BNR) care de fapt nu fac doua parale. Astia trebuie schimbati repede (daca este cu ce...).
|