Ziua Logo
  Nr. 4499 de luni, 30 martie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »

Finante

2009-03-30

Comentarii: 6, forum ACTIV

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

octaaa
2009-03-29 22:10:25

Bine face BNR ca nu micsoreaza dobanda

Nu cred ca mai trebuie sustinut consumul in Romania. Avem un deficit de cont curent enorm!

Bumerang
2009-03-30 11:21:05

Re: Bine face BNR ca nu micsoreaza dobanda


Daca ar fi asa de simplu.

Dobanda nu influenteaza doar consumul, ci si investitiile. Astfel creditele se vor lua in continuare in Euro! Crezi ca e bine asa?

Un calcul simplu ar trebuii sa te puna pe ganduri!
Dobanda ridicata, pe langa ca franeaza investitiile prin creidte in Lei, sustine cursul Leului prea sus. Produsele autohtone devenind astfel necompetitive, fiind prea scumpe. Pt asta Isarescu a mai luta si un credit de 20 Miliarde!
Problema nu e creditul in sine ci folosirea lui. El este exclusiv pt a sustine valuta.

Si acum calculul

5% din 20 de miliarde sunt 1 Miliard dobanda anual!!!
Mai calculeaza vreo 7% dobanda din celelalte sa zicem 30 Miliarde credite institutionale, deci plus vrea inca 2 Miliarde.
Romanai plateste deci vreo 3 Miliarde anual DOBANDA, pt a sustine Leul!!!

Guvernantii de azi fac aprox ca si ceausescu in anii 70! A luat credite din vest, ins ale-a investit AIUREA! A construit fabrici care construiau fabrici, care construiau fabrici! Si vanzare mai rar, sau la pret sub costuriled e productie. Cand si-a dat seama unde a ajuns, a exportat pana si pielea romanilor sa scape de datorie!

Marsaviile din ultimii 19 ani de abia acum iasa la suprafata! Nu s-a investit!
Nu exista infrastructura, nu exista ramuri industriale puternice etc. Investitorii straini competenti si cu renume au fost frantai, favorizati fiind cei necunoscuti si incompetenti, dar care dadeau SPAGA!

Ei cred ca pana la urma va fi introdus Euro la un curs de 4 lei, si gata scapa de cheltuieli. Dar gresesc! Pana a putea fi introdus Euro, cursul trebuie lasat liber cam un an! Cred ca nu trebuie sa-ti spun unde ajunge Leul atunci! Nu ca n-ar fi bine sa fie lasat liber, insa ar trebui sa fie acum lasat liber, ca sa nu se cheltuiasca miliarde pentru al sustine artificial, ca pana la urma tot acolo se ajunge! Recesiunea mondila, capsunarii care-si pierd slujbele sau raman definitiv in vest, vor creste presiunea asupra leului. Guvernanti spera in minuni, dar se inseala amarnic!La 2009-03-29 22:10:25, octaaa a scris:

> Nu cred ca mai trebuie sustinut consumul in Romania. Avem un deficit
> de cont curent enorm!
>
>

octaaa
2009-03-30 13:28:53

Re: Bine face BNR ca nu micsoreaza dobanda

Bumerang, in principiu sint de acord cu ce scrii.
Atat ca banii din credite se duc in mod special in consum. Nu in investitii. Si se duc in consum de bunuri de provenineta externa. Deci nu dau de lucru romanilor, ci strainilor.
Daca in Vest se micsoreaza dobanzile de referinta - sprijina consumul de produse interne in primul rand, care sprijina in final productia. Deci locurile de munca. Si asa mai departe. La noi insa , repet, sprijina productia din alte tari.

Cat priveste creditele in euro...sa fiu sincer...nu prea cred ca or sa mai fie la mare cautare. Da, ele sint mult mai ieftine decat cele in lei. Dar iti asumi un risc - riscul valutar. Si in ultimul timp am observat ca avantajati au fost cei ce au facut credite in lei(ma refer la ultimul an). Ori asta i-a cam speriat pe romani; ii face mai reticienti la creditele in valuta.

Da, dobanzile pe care ar trebui sa le platim sint foarte mari. Ca valoare nominala, nu procentuala - cum zici si tu. Dar presupunem ca banii aia i-am folosit/ii vom volosi bine, nu? E...ca lucrurile nu stau chiar asa e vina clasei politice....

Da, e foarte buna comparatia cu perioada ceausista. In anii '70 din ce am auzit si eu, s-a trait destul de bine. Dar traiam pe credit. Ca si pana acum. Ca in anii 2000. Dar cand am inceput sa restituim banii imprumutati am trait atat de prost, incat unuia de varsta mea nici nu-i vine a crede....Probabil ca si de-acum in colo o vom duce foarte prost. Nu ca in anii '80 sa stai la coada la lapte, dar oricum o vom duce foarte prost. Mai ales ca ne-am obisnuit cu binele si cu luxul. Si mai ales ca avem o clasa politica proasta, interlopa, corupta si nesimtita.


Da si eu zic ca desi ar fi trebuit sa incasam niste bani pe privatizari(sau pe vapoarele vandute) , ne-am imprumutat cu destui bani in astia 20 de ani, trebuia sa facem niste investitii in infrastructura. Care ...din pacate nu exista.
Citeam undeva ca "autostrada 5" din Ungaria...nu stiu ce... Pai Ungaria e pe jumate cat Romania si au 5 autostrazi. Si noi in 20 de ani nu am facut nici una? Dar asa e romanu' il voteaza in continuare pe cel mai longeviv ministru al transporturilor....Cat priveste cursul euro...eu nu ma astept sa-l vad prea curand la 4 lei . Sau cel putin sa ramana ceva timp acolo.

Bumerang
2009-03-30 15:58:59

Re: Bine face BNR ca nu micsoreaza dobanda

La 2009-03-30 13:28:53, octaaa a scris:

> Bumerang, in principiu sint de acord cu ce scrii.
> Atat ca banii din credite se duc in mod special in consum. Nu in
> investitii. Si se duc in consum de bunuri de provenineta externa.
> Deci nu dau de lucru romanilor, ci strainilor.
> Daca in Vest se micsoreaza dobanzile de referinta - sprijina consumul
> de produse interne in primul rand, care sprijina in final productia.
> Deci locurile de munca. Si asa mai departe. La noi insa , repet,
> sprijina productia din alte tari.

Tu te referi l creditele persoanelor fizice. Ele intra desigur in consum. E firesc sa fie asa. Si atat timp cat Leul e prea tare, se cumpara din afara, si deci nu ajuta la productia autohtona. Tocmai aici e problema Cursul Leului! El este sus si datorita dobanzii mari care atrage totusi capital speculativ (in valuta) Acest curs tare al Leului face produsele romanesti scumpe! Si ele sunt in general si mai proaste. E normal ca nu le cumpara nimeni! Daca ar fi Euro 5 lei s-ar cumpara mai multe produse romanesti.

Eu m-am referint insa la investitiile firmelor autohtone. Acestea nu (prea) pot lua credite in valuta, ci doar in Lei, platind o dobanda uriasa. De aceea investitiile in Romania stagneaza. Si mai ales IMM-urile sufera. Sunt destui oameni capabili care au ceva capital, si cu niste credite ieftine in Lei, ar putea demara afaceri sau a le dezvolta pe cele existente! Aici mai intervine si protectionismul. Cei care sunt pe piata in Romania, indiferent in ce domeniu o apara cu dintii in fata concurentei! creditele scumpe sunt o piedica in plus pt cei care vor sa faca ceva! Unde duce acest lucru stim cu totii. La preturi si mai ridicate la produsele romanesti, si asa scumpe si proaste!

> Cat priveste creditele in euro...sa fiu sincer...nu prea cred ca or sa
> mai fie la mare cautare. Da, ele sint mult mai ieftine decat cele in
> lei. Dar iti asumi un risc - riscul valutar. Si in ultimul timp am
> observat ca avantajati au fost cei ce au facut credite in lei(ma
> refer la ultimul an). Ori asta i-a cam speriat pe romani; ii face mai
> reticienti la creditele in valuta.

Am facut pe forum un calcul in care am demonstrat ca e mai ieftin sa iei credit in Euro decat in Lei. Chiar si cu scaderea leului din ultimele luni, tot mai rentabil a fost creditul in valuta! Problema este ca cei care au luat credit in Euro la limita posibilitatilor lor, sunt afectati de orice crestere a valutei. Insa dpdv matematic, cine ia credit in euro castiga!


> Da, dobanzile pe care ar trebui sa le platim sint foarte mari. Ca
> valoare nominala, nu procentuala - cum zici si tu.

Aici nu te inteleg. la ce te referi?

>Dar presupunem ca
> banii aia i-am folosit/ii vom volosi bine, nu? E...ca lucrurile nu
> stau chiar asa e vina clasei politice....
>
> Da, e foarte buna comparatia cu perioada ceausista. In anii '70 din ce
> am auzit si eu, s-a trait destul de bine. Dar traiam pe credit. Ca si
> pana acum. Ca in anii 2000. Dar cand am inceput sa restituim banii
> imprumutati am trait atat de prost, incat unuia de varsta mea nici
> nu-i vine a crede....Probabil ca si de-acum in colo o vom duce foarte
> prost. Nu ca in anii '80 sa stai la coada la lapte, dar oricum o vom
> duce foarte prost. Mai ales ca ne-am obisnuit cu binele si cu luxul.
> Si mai ales ca avem o clasa politica proasta, interlopa, corupta si
> nesimtita.
>
>
> Da si eu zic ca desi ar fi trebuit sa incasam niste bani pe
> privatizari(sau pe vapoarele vandute) , ne-am imprumutat cu destui
> bani in astia 20 de ani, trebuia sa facem niste investitii in
> infrastructura. Care ...din pacate nu exista.
> Citeam undeva ca "autostrada 5" din Ungaria...nu stiu ce... Pai
> Ungaria e pe jumate cat Romania si au 5 autostrazi. Si noi in 20 de
> ani nu am facut nici una? Dar asa e romanu' il voteaza in continuare
> pe cel mai longeviv ministru al transporturilor....

Exact. Acum luam credite si le consumam pe cursul de schimb, in loc sa construim infrastructura. Datoria o polatesc generatiile care vin!

>
> Cat priveste cursul euro...eu nu ma astept sa-l vad prea curand la 4
> lei . Sau cel putin sa ramana ceva timp acolo.

Nici eu. Dar la asta spera Isarescu & company

octaaa
2009-03-30 17:51:50

Bumerang - sint de acord cu tot ce zici


> Da, dobanzile pe care ar trebui sa le platim sint foarte mari. Ca
> valoare nominala, nu procentuala - cum zici si tu.

Aici nu te inteleg. la ce te referi?


Ma refeream la dobanzile pe care romanii trebuie sa le plateasca. Nu la banci. Adica nu dobana pe care ar trebui sa o plateasca X la un credit pe care l-a facut X..
Ma refer la dobanzi gen dobanda creditului de la FMI. Pe care Romania(romanii pana la urma urmei) trebuie sa le palteasca.

Bumerang
2009-03-30 18:21:46

Re: Bumerang - sint de acord cu tot ce zici

Acum inteleg. Da, sumele sunt uriase, mai ales din perspectiva uni pensionar.
Daca s-ar investii, ar fi ok. Statul roman face practic ce a facut cetateanul america de rand. Acopera datoriile de la o carte de credit cu datorii de la o noua carte de credit. Asa suma datorata tot creste. Pana ajungea in strada!La 2009-03-30 17:51:50, octaaa a scris:

>
> > Da, dobanzile pe care ar trebui sa le platim sint foarte mari. Ca
> > valoare nominala, nu procentuala - cum zici si tu.
>
> Aici nu te inteleg. la ce te referi?
>
>
> Ma refeream la dobanzile pe care romanii trebuie sa le plateasca. Nu
> la banci. Adica nu dobana pe care ar trebui sa o plateasca X la un
> credit pe care l-a facut X..
> Ma refer la dobanzi gen dobanda creditului de la FMI. Pe care
> Romania(romanii pana la urma urmei) trebuie sa le palteasca.
>
>


« Sumar articole

Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Banda celor zece spioni CIA (5190 afisari)
 Politie politica pe banii cetateanului (4468 afisari)
 Sex de vanzare legal (1717 afisari)
 Penalul Lificiu hot la gaze (1524 afisari)
 "Doi s-un sfert" musamalizat (1287 afisari)
 Viata ca in filmele porno, o realitate periculoasa pentru adolescenti (11651 afisari)
 Europarlamentarul liberal Adina Valean: "Da, il iubesc pe Crin Antonescu" (3763 afisari)
 Sexy Heidi Klum, goala pe plaja! (VEZI FOTO) (3227 afisari)
 O intreaga flota de OZN-uri a fost surprinsa de Google Street View (2388 afisari)
 Pamela Anderson e de nerecunoscut. De data asta, in bine! (FOTO) (1693 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.18126 sec.