Ziua Logo
  Nr. 4462 de sambata, 14 februarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »

Eveniment

2009-02-14
Constantin Timoc din SUA si Romania (...@aol.com, IP: 195.93.60...)
2009-02-13 23:01
Solutia: Administratia spitalelor la nivel judetean cu director judetean ales la fiecare doi ani 2/2

In America, fiecare stat are propria lui trezorerie, separata de trezoreria federala, in care se depun taxele si impozitele statale pentru a fi utilizate numai in folosul acelui stat. Spre deosebire de principiul de taxare din Romania in care administratia, taxarea si finantele judetene sunt subordonate celor nationale, in America, conform jurisdictiei taxarii concomitente, fiecare administratie judeteana/regionala (county) este imputernicita sa stabileasca si sa colecteze propriile sale taxe care se varsa la trezoreria acelui judet pentru ca banii sa fie folositi numai pentru necesitatile judetului. De exepmlu, statutul judetului/regiunii (county) Los Angeles specifica urmatoarele:

"Toate taxele colectate de judet/regiune [county]... se vor depune la trezoreria judetului/regiunii [county]... "

Ca urmare a aplicarii principiului separarii taxelor federale de cele statale, un cetatean american care locuieste in statul California, plateste din venitul sau, atat taxe federale care se varsa in trezoreria federala prin agentia IRS (Internal Revenue Service) cat si taxe statale care se depun la trezoreria statului prin intermediul agentiei FTB (Franchise Tax Board). Taxele de vanzare si cumparare (taxa pe valoarea adaugata -- TVA), se varsa in trezoreria statului California si banii sunt folositi numai in acest stat.

Deci, odata cu implentarea jurisdictiei taxarii concomitente in Romania, atat guvernul national va fi imputernicit sa taxeze cat si fiecare administratie judeteana/regionala, va avea o putere adecvata si independenta de cea nationala de a taxa pentru a satisface nevoile judetene/regionale.

Exemplul organizarii statului american este demn de urmat si in privinta descentralizarii la nivel de judet/regiune (county) a functiilor judetene/regionale conduse de persoane alese prin vot popular de catre cetatenii fiecarui judet/regiune.

De exemplu, in statul California, judecatorii (din Curtea Suprema si Curtile de Apel) sunt alesi prin vot popular (nu sunt numiti) tocmai ca sa distruga piramida coruptiei care ar rezulta din numirea acestora:

"Judecatorii Curtii Supreme vor fi alesi de toti alegatorii si judecatorii curtilor de apel vor fi alesi din fiecare district ... "

La nivel de judet/regiune (county) atat procurorul sef (district attorney) cat si seful politiei din judet (sheriff) sunt alesi prin vot popular:

" Din fiecare judet/regiune [county] va fi ales ... cate on sef al politiei [sheriff], un procuror sef al judetului/regiunii [district attorney] si un asesor al proprietatilor [assessor]. "

Deci, in sistemul american, metoda cea mai eficienta pentru a distruge coruptia in justitie si in politie este alegerea prin vot popular, cu un madat cat mai scurt , , a cat mai multor persoane din conducere. In acest fel, poporul prin votul sau vegheaza asupra propriei sale libertati , , nu reprezentantii lui.

Urmatorul amendament la Constitutie, inspirat din sistemul de organizare american, respecta jurisdictia taxarii concomitente si principiul separarii administratiei si finantelor nationale de cele judetene/regionale:

(1) Fiecare Judet va fi constituit din un numar de colegii electorale si va fi condus de un consiliu judetean constituit din cate un consilier ales din fiecare colegiu . Va fi consilier o persoana care a obtinut cele mai multe voturi.

(2) Imediat dupa ce Consilierii se vor fi intruni ca urmare a primei alegeri pentru Consiliul Judetean, ei vor fi imparti prin tragere la sorti in un prim grup si un al doilea grup, cat mai egale intre ele; mandatele Consilierilor din primul grup se vor termina la sfarsitul primului an si ale celui de al doilea grup la sfarsitul anului al doilea . Dupa a doua alegere, mandatul fiecarui consilier va fi de doi ani .

(3) In fiecare judet va fi ales cu un mandat de doi ani un presedinte al consililui judetean. Va fi Presedinte al Consiliului Judetean o persoana care a obtinut cele mai multe voturi.

(4) O majoritate al unui Consiliu Judetean va constitui un cvorum pentru a activa; dar un grup mai mic poate poate fi autorizat sa oblige participarea membrilor absenti, in asa fel si cu asemenea penalizari cum vor fi prevazute de fiecare consiliu.

(5) Fiecare sedinta si votul fiecarei persoane alese in judet va fi public si televizat pe un canal al judetului .

(6) Fiecare judet/regiune va colecta taxe si impozite pe care le va depune in o trezorerie a judetului/regiuniii. Nici un ban din trezoreria judetului nu va fi folosit in afara judetului/regiunii .

(7) Fiecare judet/regiune va finanata din propria sa trezorerie urmatoarele servicii ale judetului/regiunii :
(a) politie,
(b) tribunal,
(c) invatamant,
(d) sanatate publica si spitale,
(e) servicii sociale si adoptii,
(f) mediu, ape, paduri si parcuri,
(g) constructii de drumuri si poduri,
(h) protectia si imbogatirea vanatului si pescuitului sportiv,
(i) pompieri si
(j) utilitati publice.

(8) In fiecare judet va fi ales cu un mandat de doi ani cate un oficial judetean pentru fiecare din urmatoarele locuri:
(a) inspector-sef de politie al inspectoratului judetean de politie,
(b) procuror-sef al tribunalului judetean ,
(c) inspector general scolar al inspectoratul scolar judetean,
(d) director al directiei de sanatate publica judeteana,
(e) asesor al prorietatilor,
(f) colector de taxe si imposite,
(g) director al serviciilor sociale si adoptiilor, (i) un director al personalului,
(h) director al mediului, apelor, padurilor si parcurilor,
(i) doctor criminalist,
(j) inspector al drumurilor si podurilor,
(k) inspector al imbogatirii vanatului si pescuitului sportiv,
(l) inspectorul al vamilor,
(m) director general al tresoreriei judetului,
(n) auditor,
(o) inspector-sef al pompierilor si
(p) director al utilitatilor publice.

(9) Data alegerilor va fi prima zi de miercuri din luna noiembrie.Mandatul fiecarei persoane alese incepe la data de intai ianuarie a anului imediat dupa ce aceasta a fost aleasa si se termina pe data de treizeci si unu decemnbrie.

(10) Consiliul Judetean va stabili prin un regulament un numar de ore de lucru, un orar de lucru, salarii care se vor plati din trezoreria judetului si atributii ale fiecarei persoane alese; si orice regulament care va schimba recompensa pentru serviciile prestate de persoanele alese nu va intra in vigoare decat dupa urmatorul mandat al consilierilor .

(11) Nici o persoana platita din trezorerie nu va avea un alt venit; si nu va ocupa nici o alta functie decat cea pentru care a fost aleasa.

(12) Nu va fi Consilier, Presedinte al Consiliului Judetean, sau Oficial Judetean o persoana care nu va fi implinit varsta de treizeci si cinci de ani, nu va fi fost de cel putin douzeci de ani cetatean roman si care nu va fi, cand este aleasa, un locuitor de cel putin doi ani in colegiul in care ea va fi aleasa; si va fi membru al unui partid politic; si va fi fost sprijinit de orice partid politic in alegerea sa.

(13) Nici o persoana nu va fi in functie mai mult decat doua mandate; si nici o persoana care a detinut un mandat timp de mai mult de doi ani, nu va fi detine mai mult decat un mandat; si fiecare persoana va locui pe toata durata mandatului in colegiul sau judetul in care va fi fost aleasa.

(14) Cand un loc al unei persoane alese devine vacant, Consiliul Judetean va organiza in termen de treizeci de zile alegeri pentru ocuparea permanenta a acelui loc.

(15) Consiliul Judetean poate, cu aprobarea a doua treimi din membrii sai, schimba impartirea judetului in colegii electorale dar numai dupa cel putin un an de la alegerile Consilierilor.


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariilePentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 "S-ar putea sa mori" (7129 afisari)
 Voda in loboda (2581 afisari)
 Basescu pune secuimea pe jar (1802 afisari)
 Obama abandonat de locotenenti (1670 afisari)
 Rascoala baronilor (1623 afisari)
 Obama schimba regulile la Casa Alba (5484 afisari)
 Mai slab ca niciodata, Patrick Swayze sfideaza cancerul si fumeaza 60 de tigari pe zi (3906 afisari)
 Romania, spaima Austriei (2729 afisari)
 Monstrii din Congo (2528 afisari)
 Un OZN a fost filmat de turisti in Somerset, Anglia (VIDEO) (2351 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00744 sec.