Ziua Logo
  Nr. 4451 de luni, 2 februarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »

Marile Dosare

2009-02-02
Constantin Timoc din SUA si Romania (...@aol.com, IP: 195.93.60...)
2009-02-02 10:09
Solutia: Alegerea prin vot popular al sefului politiei si procurorului din fiecare judet 1/2

Doctrina separarii administratiei si finantelor judetene (sau regionale) de cele nationale

Constantin Timoc

O problema specifica systemelor de guvernamant centralizate este faptul ca in orice organizatie ierarhica in care subalternii sunt numiti ´┐Żn functie de catre superiorii acestora se poate forma o piramida a coruptiei. In schimbul numirii in functie, subalternii acestei piramide pot fi obligati sa-i mituiasca pe superiori pentru asi mentine postul. Cu alte cuvinte, numirea se face din varful piramidei spre baza acesteia iar mita se transmite de la baza inspre varf. De exemplu, intr-un minister, un ministru numeste mai multi subalterni ai acestuia iar acestia la randul lor numesc alti subalterni la nivel judetean care la randul lor numesc (sau angajeaza) multi alti subalterni care vin in contact direct cu publicul prin serviciile pe care ar trebui sa le efectueze. In foarte multe cazuri, membrii de la baza piramidei, daca vor sa-si mentina functia in care au fost numiti sunt obligati sa dea mita superiorilor si neavand decat un salariu relativ mic, atunci sunt obligati sa extraga mita de la cetatenii pe care-i servesc. Situatia cea mai grava este atunci cand aceste piramide ale coruptiei se formeaza in justitie si in politie pentru ca daca aceste doua functii dintr-un stat sunt corupte atunci este greu (sau imposibil) de a distruge coruptia din celelate activitati.

Una dintre solutiile cele mai eficiente pentru a distruge coruptia si a creste eficienta unui sistem de guvernamant este implementarea in constitutie si in legi a doctrinei separarii administratiei si finantelor judetene (sau regionale) de cele nationale. Aceasta consta din urmatoarele:

(1) separarea taxelor nationale de cele judetene/regionale (cunoscuta sub terminologia de taxare concomitenta),

(2) descentralizare administrativa la nivel judetean/regional si

(3) alegerea prin vot popular a cat mai multor persoane din conducerea fiecarui judet/regiune.

Taxarea concomitenta, o inovatie a fondatorilor statului american, a fost implementata in America atat in constitutia federala cat si in constitutiile fiecarui stat. Constitutia Statelor Unite (ratificata in 1788) imputerniceste administratia federala sa taxeze prin urmatorul articol:

"Congresul va avea puterea de a impune si colecta taxe, impozite de orice fel, taxe vamale, de a achita datoriile si de a asigura apararea comuna si bunastarea generala a Statelor Unite; dar toate taxele, impozitele si taxele vamale vor fi uniforme pe teritoriul Statelor Unite;" [Art.1, Sec. 8]

si interzice statelor sa impuna numai anumite taxe prin urmatorul articol din constitutie:

"Nici unul din State nu va aplica, fara acordul Congresului, vreun impozit sau vreo taxa asupra importurilor..." [Art.1, Sec 10, 2]

Deci, Constitutia autorizeaza federatia sa impuna si sa colecteze propriile sale taxe si nu interzice statelor sa impuna taxe si impozite, cu exceptia celor citate mai sus. Cu alte cuvinte, unui stat ii este permis sa taxeze tot ce nu-i interzis de Constitutia Statelor Unite.

La nivel statal, fiecare stat are libertatea si dreptul de a impune propriile sale taxe. De exemplu, Constitutia statului California, pe de o parte imputerniceste, prin urmatorul articol, statul sa impuna taxele necesare pentru a sustine activitatea acestuia:

"Numai in cazurile in care nu este interzis...de legile Statelor Unite: Toata proprietatea este taxabila..." [Art.13, sec.1]

iar pe de alta parte limiteaza autoritatea statala si lasa libertate administratiilor judetene (county) sa taxeze, printr-un alt articol din aceiasi constitutie:

"Legislatura [statului] nu poate impune taxe pentru necesitati locale dar poate autoriza administratia judeteana/regionala [county] sa le impuna." [Art. 13, sec. 24]

In America, fiecare stat are propria lui trezorerie, separata de trezoreria federala, in care se depun taxele si impozitele statale pentru a fi utilizate numai in folosul acelui stat. De asemenea, fiecare administratie judeteana/regionala (county) este imputernicita sa stabileasca si sa colecteze propriile sale taxe care se varsa la trezoreria acelui judet pentru ca banii sa fie folositi numai pentru necesitatile judetului. De exepmlu, statutul judetului/regiunii (county) Los Angeles specifica urmatoarele:

"Toate taxele colectate de judet/regiune [county]... se vor depune la Trezoreria Judetului [county]..." [Art.4, sec 15]

Ca urmare a aplicarii doctrinei separarii taxelor federale de cele statale, un cetatean american care locuieste in statul California, plateste din venitul sau, atat taxe federale care se varsa in trezoreria federala prin agentia IRS (Internal Revenue Service) cat si taxe statale care se depun la trezoreria statului prin intermediul agentiei FTB (Franchise Tax Board). Taxele de vanzare si cumparare (taxa pe valoarea adaugata -- TVA), se varsa in trezoreria statului California si banii sunt folositi numai in acest stat.

(continuare in 2/2)


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariilePentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Diversiunea Ciorogarla (3936 afisari)
 Statul fara caini (3793 afisari)
 Incest cu voie de la magistrati (2992 afisari)
 Severin: Guvernul curcubeu cade la anul (1907 afisari)
 Calutul troian (1238 afisari)
 Scene nud cu actrita Keira Knightley! (VEZI FOTO) (3835 afisari)
 Actorul Nick Nolte arata ca un vagabond! (FOTO) (3693 afisari)
 Enigma pentru lumea medicala: Fetita care refuza sa creasca (3498 afisari)
 Noua jucarie sexuala a Madonnei (FOTO) (2444 afisari)
 LIVE Liviu Dragnea: Imi depun demisia de onoare din functia de ministru de Interne (2270 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00736 sec.