Despre erorile unui comentator de carte:
1. Reorganizarea si politizarea armatei romane nu a inceput cu Ordinul nr. 50.
2. Primul Dumitru Petrescu a condus structura politica a armatei romane in anii 1946-1947. Cel de-al doilea comunist cu numele Dumitru Petrescu, care ar fi condus o perioada Directia Superioara Politica a Armatei (1955-1958) este, de fapt, generalul Ion Gheorghe. Acesta a devenit ulterior, in anul 1965, șeful Marelui Stat Major. Informatia respectiva se regaseste chiar in cartea la care face referire domnul Tesu Solomovici.
3. Stalin nu a insistat ca Romania sa isi reia productia de armament si munitie. Liderul sovietic A IMPUS acest lucru dupa ce, la reuniunea din ianuarie 1951, de la Moscova, a discutat despre reinarmarea statelor din sfera de influenta sovietica.
4. Prezenta oficiala a consilierilor sovietici in armata romana nu dateaza din ianuarie 1951. Acestia au aparut mult mai devreme in Romania.
5. Fraza urmatoare este descalificanta pentru autorul articolului: Primul consilier specialist militar sovietic, locotenent-colonelul Nicolai Nicolaevici Kovaliov era un bun aviator, dar ii placea grozav de mult votca (…) In ziua de 9 septembrie 1951, prea mare cantitate de votca ingurgitata i-a fost fatala lui Kovaliov. In cursul unui zbor de rutina, rusul Ko¬valiov si capitanul roman Gheorghe Blendea s-au prabusit cu avionul MIG-15, langa aerodromul de la Ianca, judetul Braila.
Ne putem intreba de unde stie domnia sa (T.S.) despre accidentul in care pilotul sovietic si-a pierdut viata, accident care a avut loc la 23 martie 1955, nu la 9 septembrie 1951? Probabil din cartea celor doi autori citati, care nu afirma nicaieri faptul ca locotenent-colonelul Nicolai Nicolaevici Kovaliov ar fi fost sub influenta bauturilor alcoolice. Nu cumva se fabuleaza in mod jignitor despre un aviator strain, care a cazut la datorie impreuna cu un pilot roman? |