Ziua Logo
  Nr. 4393 de miercuri, 19 noiembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »

Editorial

2008-11-19

Comentarii: 92, forum ACTIV

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

Alex.Pandrea
2008-11-18 21:35:59

Gandirea novatoare a PD-L

Alex.Pandrea
2008-11-18 21:36:43

PNL DATOREAZA O CLARIFICARE DOCTRINARA

PNL DATOREAZA O CLARIFICARE DOCTRINARA
Tot mai multi liberali,membrii PNL sau simpatizanti se afla azi intr-un mare impas,motiv pentru care doresc din partea PNL o clarificare doctrinara,mai ales acum,inaintea alegerilor.
Opozitia la unificarea fortelor de dreapta care invoca istoria si doctrina liberala,nu este decat un motiv pentru a-si motiva imobilismul si incompetenta (in treacat fie spus ca actuala conducere PNL nici nu are o doctrina pentru unificarea dreptei,decat sa se alieze cu forte nesemnificative de tipul partidelor dlor Miluta sau Constantinescu si sa lupte contra lui Basescu).
Cei care contesta liberalismul de tip oligarhic, arata,de la inceput ca ei isi asuma liberalismului de dreapta si clarificarea relatiei cu dimensiunea de centru-stanga sau chiar stanga a liberalismului contemporan.
De fapt se are in vedere armonizarea tuturor doctrinelor dreptei.
Deci,ce fel de liberali suntem,se intreaba dizidentii liberalismului oligarh al dlor Patriciu si Tariceanu?
-Liberalismul dreptei actuale este liberalismul responsabilitatii.
Aceasta presupune ca libertatea devine principala valoare politica. Se are in vedere doua aspecte:
a. asumarea de responsabilitate de catre membrii societatii. Individul nu poate astepta de la societate sau stat rezolvarea tuturor problemelor sale.
Rostul politicii liberale este acela de a face oamenii independenti, iar nu dependenti de stat.
b. asumarea de responsabilitate de catre oamenii politici,care trebuie sa accepte ca sunt responsabili pentru toata comunitatea si pentru binele public, si nu doar pentru interesele unui grup sau elita,fie ea si capitalista.
Libertatea si puterea politica presupun mari responsabilitati fata de tot electoratul, nu numai fata de un grup restrans,sau numai fata de liberali.
Raportul libertate/responsabilitate,oameni politici/electoral este definitorie pentru liberalismul de dreapta.Cel mai important actor al
jocului politic democratic este cetateanul.organele reprezentative fiind responsabile in fata cetatenilor
Liberalismul dreptei contemporane este unul al egalitatii in fata legii
Toti membrii societatii, ca indivizi, si toate grupurile sociale, profesionale, culturale, etnice sau religioase trebuie sa respecte principiul egalitatii in fata legii. Averea sau functia nu trebuie sa creieze privilegii.
Liberalismul dreptei contemporane este deci,un liberalism antioligarhic si popular
Grupurile politice si de afaceri, capitalistii sunt parte a societatii si nu deasupra ei.ei nu au nici un privilegiu politic.
Daca liberalismul sustine egalitatea sanselor, tot asa el sustine ca
statutul politic si reprezentarea politica a oricarei persoane nu tine de avere,politica sau pozitie sociala.Liberalismul se adreseaza tuturor si nu doar la 5% din populatie.
-Liberalismul dreptei contemporane trebuie sa promoveze capitalismul concurentei oneste(sustinand competitia onesta, proprietatea ,libera initiativa) , economia de piata fiind motorul de reglare economica,iar profitul forta vitala a desvoltarii sociale.
Liberalismul dreptei contemporane sustine o economie curata, fara baroni, monopolisti sau oligarhi,fiind contra relatiilor privilegiate cu statul sau politicienii la putere.
Liberalismul de dreapta afirma separarea afacerilor de politica,organizand riguros aceste relatii.
Pe scurt, liberalismul este impotriva oligarhiei si a folosirii institutiilor politice pentru promovarea intereselor nelegitime ale unui grup economic sau ale altuia.
Credinta ca liberalismul trebuie sa fie servitorul politic al clasei capitaliste face un deserviciu imens atat liberalismului, cat si capitalismului,deoarece liberalismul de dreapta are aderenti in toate grupurile sociale, profesionale si culturale si trebuie sa se adreseze si sa fie deschis catre toate aceste grupuri.
Cei care afirma ca liberalismul trebuie sa fie instrumentul politic si ideologic al clasei capitaliste au inteles gresit istoria liberalismului.
-Liberalismul dreptei contemporane recunoaste rolul traditiei, al comunitatii, al religiei si al familiei.Liberalismul de dreapta nu pune interesele economice individuale mai presus de orice. El recunoaste rolul traditiei si al comunitatii in crearea identitatilor si definirea intereselor umane. El apara familia si se opune atat experimentelor sociale care pun in pericol sau marginalizeaza familia ca institutie, cat si incercarilor de inlocuire a functiilor traditionale ale familiei de catre stat. El respecta convingerile religioase si rolul acestora in consolidarea structurii morale a indivizilor si a grupurilor.
-Liberalismul dreptei contemporane recunoaste identitatea nationala ca element cheie al politicii.Liberalismul de dreapta imbratiseaza notiunea de natiune civica – entitate politica capabila sa cuprinda si sustina toti membrii unei societati indiferent de apartenenta sociala, profesionala, culturala, etnica sau religioasa.
Integrarea in Uniunea Europeana ar fi falimentara pentru Romania in absenta unei puternice identitati institutionale, care sa sustina identitatea sa economica si culturala. Liantul afectiv al natiunii civice este patriotismul constitutional. Constructia constitutionala si juridica intemeiaza identitatea institutionala a natiunii romane. Mai mult, identitatea institutionala este garantia pastrarii identitatii economice si, mai ales, a identitatii culturale a natiunii romane.
Unitatea Europei se intemeiaza pe natiunile componente,iar nu pe disparitia acestora.

plongeur.alpin
2008-11-18 21:43:21

Decalaj temporar

Oh maestre, treaba aceasta trebuia spusa pe vremea cand se lupta pentru suspendarea presedintelui, chiar decorativ numai fiind el si cand omagiati parlamentul ca singurul for democratic existent la epoca. In plus, daca dupa alegeri parlamentul nu se va modifica, pe ici, colea, prin partile esentiale, legea de baza va ramane cam tot asa, fara noutati esentiale sun soare.

khris
2008-11-18 22:24:07

Cauti motive pentru a merge la vot la 30 noiembrie?

Le gasesti pe wwwkhris.ro - In 30 noiembrie, intra in teren si joaca!

Rollo
2008-11-18 22:37:34

Argumentele prezentate in articol

Au fost povestite si raspovestite pe forum cand autorul era contra dar tot e bine sa vezi revenirea la ganduri bune.

alwis46
2008-11-18 22:51:23

In maniera cunoscuta.

Nu putini au fost aceia dintre postatori care au sesizat ca una din cauzele raului se regaseste in textul imbarligat al Constitutiei, text mosit de comisia condusa de eminentul specialist in drept administrativ si nu constitutional Antonie Iorgovan (RIP).
Nu pot sa uit cum respectivul specialist ii reprosa in plina emisiune TV unui coleg senator ca nu stie sa interpreteze textul Constitutiei, lucru care ne poate duce la ideea ca imbarligatura de text a fost premeditata si avand un scop precis.
Ca de obicei, domnul analist-editorialist ne prezinta din nou un scenariu la doua capete pentru ca mai tarziu, functie de derularea evenimentelor, sa poata sa vina si sa afirme : "asa cum am prevazut....".
Domnule Stanescu, daca ar fi sa caracterizez prestatia dumneavoastra dupa derularea evenimentelor si luarile dumneavoastra de pozitie si analizele post factum cred ca vi s-ar potrivi urmatoarele cuvinte :

Orice eveniment, dupa ce s-a intamplat, poata fi facut sa para inevitabil de catre orice istoric sau ziarist cat de cat competent.

P.S.

Avand in vedere si cunoscand pozitia dumneavoastra, ne puteti spune de fapt ce v-ar conveni cel mai mult si v-ar aranja in concordanta cu interesele personale pe care le aveti ?

MarianS01
2008-11-18 23:23:57

Re: PNL DATOREAZA O CLARIFICARE DOCTRINARA

Continua seria resaparilor si plagierilor:
http://www.ziua.ro/f.php?data=2008-04-10&thread=235854&id=38520
http://www.ziua.ro/f.php?data=2008-02-09&thread=232932&id=14672

ele la randul lor fiind PLAGIERI ale platformei stolojeniste, de pe vremea cand se dadea liberal (inca nu stia ca a doua zi se va trezi popular) si incerca cu disperare sa rupa de la PNL liberali slabi de inger pentru ai duce in genunchi in fata lui Zeus.

Originalul se afla inca pe siteul lui Horatiu Buzatu, de pe vremea cand dezertase de la PNL
http://www.horatiubuzatu.ro/documente/docs/platforma_liberala.pdf
dar dupa revenirea lui in PNL de pe site s-a scos linkul spre document!

Un elev de gimnaziu ar fi fost in stare sa faca un referat mai bun, pornind de la acest material, decat ce-ai facut .

> PNL DATOREAZA O CLARIFICARE DOCTRINARA
Oare daca nu vrei sa vezi ceva, acel "ceva" chiar nu exista? Dar intrebarea asta tine de filosofie ...

Ia vezi aici: http://www.pnl.ro/Public/art/3761/Principiile-liberalismului.html

Ratacitul
2008-11-19 01:36:03

Nu Constitutia e problema

Nu Constitutia e problema.

Ci modul de a gandi a celor ce o aplica, mentalitatile generale. Cu astfel de mentalitati, destul de usor aplecate spre o dictatura sau macar un tatuc iluminat, Constitutia actuala salveaza bruma de democratie din Romania.

Sa va dau un exemplu de pe alte meleaguri: Conform Constitutiei Canadiene, seful statului este ... Regina Marii Britanii. Ea NUMESTE un guvernator general (vedeti similitudinea cu numirea primului ministru in Romania de catre seful statului?). Dar, guvernatorul general este propus de Primul Ministru (doar pentru informare - automat, dupa alegeri, seful partidului care a obtinut cel mai bun scor electoral, indiferent ca asta e 55% sau 35%). Nu conteaza daca persoana convine sau nu Reginei. Intr-o alta paranteza fie spus, actuala guvernatoare generala, fiindca este o femeie, este sotia unui tip care militeaza pentru independenta Quebec-ului, deci a unuia care atenteaza direct la autoritatea reginei. Ghici ce! Regina NU S-A opus acestei numiri; nici macar nu a lasat vreodata sa se inteleaga ca nu i-ar fi pe plac, desi (conform mentalitatilor mioritice) ar fi avut motive serioase.
Exemplul e absolut real si imi doresc sa dea de gandit unora care confunda democratia cu interpretarea personala a unui paragraf ratacit din Constitutie. Pentru ca (,) calea cea mai sigura spre dictatura este aceea in care schimbati o Constitutie care impiedica o persoana sa confiste un sistem (chiar daca naste controverse) cu o Constitutie care inclina definitiv balanta puterii spre o singura persoana, indiferent ca aceasta persoana e prim ministru sau presedinte, indiferent ca este aleasa sau nu.

Asadar, domnule SRS, nu schimbarea Constitutiei e calea, ci aplicarea ei in spirit cu adevarat democratic. Ca daca exista rea vointa in aplicare, nici o Constitutie cat manualele de operare de la NASA nu este indeajuns de explicita si cuprinzatoare.

Constantin Timoc
2008-11-19 03:01:23

Constitutia Romanie nu respecta doctrina separarii puterilor in

Constantin Timoc
2008-11-19 03:11:48

Constitutia Romanie nu respecta doctrina separarii intereselor publice de cele particulare

Constantin Timoc
2008-11-19 03:13:25

Constitutia Romaniei nu respecta doctrina separarii administratiei nationale de cele judetene

Constitutia Romaniei nu respecta doctrina separarii administratiei nationale de cele judetene

Constantin Timoc

Columbia University, MSEE, 1972
NASA (1979-2008), Pasadena, California

Candidat independent la Camera Deputatilor in colegiul electoral: SUA, Canada, Australia si N. Zeelanda
www.ConstantinTimoc.com


Una dintre formele de organizare a unui stat pentru a distruge coruptia si a creste eficienta este implementarea in constitutie si in legi a doctrinei separarii administratiei nationale de cele judetene; aceasta consta din urmatoarele: (1) separarea taxelor nationale de cele judetene (cunoscuta sub terminologia de taxare concomitenta), (2) descentralizare administrativa la nivel judetean si (3) alegerea prin vot popular a cat mai multor persoane din conducerea fiecarui judet.

Taxarea concomitenta, o inovatie a fondatorilor statului american, a fost implementata in America atat in constitutia federala cat si in constitutiile fiecarui stat. Constitutia Statelor Unite (ratificata in 1788) imputerniceste administratia federala sa taxeze prin urmatorul articol:

<<Congresul va avea puterea de a impune si colecta taxe, impozite de orice fel, taxe vamale, de a achita datoriile si de a asigura apararea comuna si bunastarea generala a Statelor Unite; dar toate taxele, impozitele si taxele vamale vor fi uniforme pe teritoriul Statelor Unite;<< [Art.1, Sec. 8]

si interzice statelor sa impuna numai anumite taxe prin urmatorul articol din constitutie:

<<Nici unul din State nu va aplica, fara acordul Congresului, vreun impozit sau vreo taxa asupra importurilor...<< [Art.1, Sec 10, 2]

Deci, Constitutia autorizeaza Uniunea sa impuna si sa colecteze propriile sale taxe si nu interzice statelor sa impuna taxe si impozite, cu exceptia celor citate mai sus. Cu alte cuvinte, unui stat ii este permis sa taxeze tot ce nu-i interzis de Constitutia Statelor Unite.

La nivel statal, fiecare stat are libertatea si dreptul de a impune propriile sale taxe. De exemplu, Constitutia statului California, pe de o parte imputerniceste, prin urmatorul articol, statul sa impuna taxele necesare pentru a sustine activitatea acestuia:

<<Numai in cazurile in care nu este interzis...de legile Statelor Unite: Toata proprietatea este taxabila...<< [Art.13, sec.1]

iar pe de alta parte limiteaza autoritatea statala si lasa libertate administratiilor judetene (county) sa taxeze, printr-un alt articol din aceiasi constitutie:

<<Legislatura [statului] nu poate impune taxe pentru necesitati locale dar poate autoriza administratia judeteana [county] sa le impuna.<< [Art. 13, sec. 24]

In America, fiecare stat are propria lui trezorerie, separata de trezoreria Uniunii, in care se depun taxele si impozitele statale pentru a fi utilizate numai in folosul acelui stat. De asemenea, fiecare administratie judeteana (county) este imputernicita sa stabileasca si sa colecteze propriile sale taxe care se varsa la trezoreria acelui judet pentru ca banii sa fie folositi numai pentru necesitatile judetului. De exepmlu, statutul judetului (county) Los Angeles specifica urmatoarele:

<<Toate taxele colectate de judet [county]... se vor depune la Trezoreria Judetului [county]...<< [Art.4, sec 15]

Ca urmare a aplicarii doctrinei separarii taxelor federale de cele statale, un cetatean american care locuieste in statul California, plateste din venitul sau, atat taxe federale care se varsa in trezoreria federala prin agentia IRS (Internal Revenue Service) cat si taxe statale care se depun la trezoreria statului prin intermediul agentiei FTB (Franchise Tax Board).

Deci, odata cu implentarea doctrinei taxarii concomitente in Romania, guvernul national va fi imputernicit sa taxeze pentru administrarea acestuia si in acelasi timp fiecare administratie judeteana va avea o putere adecvata si independenta de cea nationala de a taxa pentru a satisface nevoile judetene.

Exemplul organizarii statului american este demn de urmat si in privinta descentralizarii la nivel de judet (county) a functiilor statului conduse de persoane alese prin vot popular de catre cetatenii fiecarui judet.

De exemplu, in statul California, judecatorii (din Curtea Suprema si Curtile de Apel) sunt alesi prin vot popular (nu sunt numiti) tocmai ca sa distruga piramida coruptiei care ar rezulta din numirea acestora. La nivel de judet (county) atat procurorul sef (district attorney) cat si seful politiei din judet (sheriff) sunt alesi prin vot popular:

<<Judecatorii Curtii Supreme vor fi alesi de toti alegatorii si judecatorii curtilor de apel vor fi alesi din fiecare district ...&#8217; [Art.6, Sec.16]

<< Din fiecare judet (county) va fi ales ... cate on sef al politiei (sheriff), un procuror sef al judetului (district attorney) si un asesor al proprietatilor (assessor).<< [Art.4, Sec. 12]

Deci, in sistemul american, metoda cea mai eficienta pentru a distruge coruptia in justitie si in politie este alegerea prin vot popular a cat mai multor persoane din conducere, pentru ca poporul prin votul sau este singurul care vegheaza asupra propriei sale libertati, nu reprezentantii lui.

Ca parlamentar, in ianuarie 2009, voi propune in Parlament amendamente la constitutie, inspirate din sistemul de organizare american, pentru a respecta doctrina separarii administartiei nationale de cel judetene, in principiu, astfel:

<<Fiecare judet va avea autoritatea de a colecta taxe si impozite pe care le va depune in trezoreria judetului; si toti banii depusi in trezoreria fiecarui judet vor fi folositi numai in judet.<<

si voi propune legi pentru a distruge in mare masura coruptia existenta in Romania prin descentralizarea administrativa si alegerea conducatorilor la nivel de judet dupa urmatorul concept de organizare:

(a) fiecare judet va fi impartit in districte cu o populatie de circa 5.000 de alegatori si cate un consilier judetean, care va fi locuit cel putin 2 ani intr-un district, va fi ales din acel district, cu un mandat de 2 ani,

(b) fiecare consiliu judetean va numi, cu un mandat de 2 ani, cate un oficial judetean pentru fiecare din urmatoarele functii: (1) inspector general scolar al inspectoratului scolar judetean, (2) director al directiei de sanatate publica judeteana, (3) avocat aparator public, (4) colector de taxe si impozite, (5) director al serviciilor sociale si adoptiilor, (6) director al personalului, (7) director al parcurilor, (8) doctor criminalist, (9) inspector al drumurilor, (10) inspector al vanatului si pescuitului sportiv, (11) inspectorul al vamilor, (12) director general al trezoreriei judetului, (13) auditor si (14) sef al garzii fInanciare,

(c) populatia fiecarui judet va alge cu un mandat de 2 ani: (1) un inspector-sef de politie al inspectoratului judetean de politie, (2) un procuror-sef al tribunalului judetean si (3) un asesor al proprietatilor.

* * *

Pasadena, California
18 octombrie 2008

Constantin Timoc
2008-11-19 03:15:32

Constitutia Roamniei nu respectat doctrina democratiei reprezentative

Constitutia Roamniei nu respectat doctrina democratiei reprezentative

Constantin Timoc

Columbia University, M.S.E.E.

Candidat independent la Camera Deputatilor in colegiul electoral SUA, Canada, Australia, N. Zeelanda, etc.

Constitutia americana, ratificata in 1788, a respectat doctrina democratiei reprezentative numai in alegerea deputatilor (reprezentantilor) pentru ca acestia au fost si inca mai sunt alesi prin vot uninominal pe colegii electorale (districte). Este important de mentionat ca procedura de alegere a parlamentarilor (congressmen) este stabilita prin constitutie (nu prin lege, asa cum este in Romania) pentru ca parlamentul (congresul) sa poata modifica aceasta procedura numai dupa dezbateri indelungate -- prin amendamente constitutionale.

Doctrina democratiei reprezentative nu a fost respectata in constitutia americana originala (ratificata in 1788) in cazul procedurii de alegere a senatorilor pentru ca acestia erau numiti de legislativul fiecarui stat (nu erau alesi prin vot popular). Dupa mai mult de 100 de ani, legiuitorii americani au ajuns la concluzia ca, pentru a elimina actele grave de coruptie care apareau frecvent in numirea senatorilor, si procedura de alegere a senatorilor trebuie sa respecte doctrina democratiei reprezentative; aceasta a fost implementata in constitutie printr-un amendament (numarul 17, in 1913). Doctrina democratiei reprezentative este aplicata nu numai in constitutia federala ci si in alegerea conducatorilor la nivel statal, judetean (county) si local. Doctrina democratiei reprezentative, in cuvintele lui Jefferson (presedinte 1801-1808), este mentionata in felul urmator:

<<Un stat este cu atat mai democrat cu cat mai multi dintre conducatorii acestuia sunt alesi direct de catre popor<<.

Constitutia Romaniei este deficitara pentru ca nu contine o procedura de alegere a parlamentarilor, aceasta fiind stipulata prin lege iar legea poate fi modificata tocmai de cei ce sunt afectati de felul cum se fac alegerile.

Cu toate ca legea votului uninominal este un pas important inspre respectarea doctrinei democratiei reprezentative in sistemul de guvernamat din Romania, o deficienta a aceastei legi este faptul ca nu toti parlamentarii vor fi alesi direct de catre popor pentru a reprezenta interesele acestuia in Parlament.

Acest lucru se intampla din cauza ca, in conformitatea cu legile in vigoare, pentru a intra in parlament un partid trebuie sa treaca un prag electoral de 5%. Dezavantajul major al existentei pragului electoral in legile actuale este ca populatia unor colegii electorale nu va fi reprezentata de candidatii care au castigat in acele colegii ci de alte persoane care au ajuns parlamentari prin redistribuire. Cu toate ca introducerea pragului electoral in procedura de alegeri pare sa fie logica daca o privim din punctul de vedere a faptului ca acesata a fost introdus pentru a reduce numarul de pardide din Parlament si astfel, cred propunatorii acestui prag, ca se vor forma mai usor coalitii parlamentare Chiar daca acesta justificare a pragului electoral ar fi corecta, faptul ca exista posibiliatea ca populatia unui colegiu sa nu fie reprezentata de un candidat care a castigat in acel colegiu, incalca doctrina democratiei reprezentative.

O solutie a acesti probleme, inspirata din sistemul american, este eliminarea pragului electoral (in constitutia americana nu sunt prevazute praguri electorale). In felu acesta, interesele populatiei din fiecare colegiu vor fi reprezente in Parlament de candidatul ales in acel colegiu, nu de o alta persoana; astfel, s-ar respecta in mare masura doctrina democratiei reprezentative.

O alta deficienta majora a procedurii de alegere a parlamentarilor este atat durata de numai 30 de zile a campaniei electorale cat si faptul ca data alegerilor nu este stabilta prin constitutie ci este lasata la dispozitia legislativului si a guvernului sa stabileasca acest lucru. Aceasta deficienta in legile noastre este cauza principala a mentinerii incumbentilor la putere pentru ca alegatorii nu au la dispozitie timpul necesar de a cunoaste suficient de bine candidatii.

Daca am organiza lucrurile dupa sistemul american, atunci ar trebui sa nu limitam durata campaniei electorale si sa fixam data alegerilor printr-un amendament la constitutie. In felul acesta alegatorii vor avea timp sa-si cunoasca pe o perioada mult mai indelungata (1 sau 2 ani) candidatii si sa-l aleaga pe ce mai bun si astfel vor aparea multi oameni noi in Parlament pentru ca o campanie electorala intr-un colegiu se va putea face extrem de eficient din <<usa-n usa>> fara a fi nevoie de afise, bannere, reclame-TV, etc. Este foarte bine cunoscut (in advertising, "the media is the message") faptul ca o propaganda electorala din usa-n usa, daca aceasta se poate face, este mai eficienta decat cea facut numai cu reclame.

Inca o problema legata de alegerea parlamentarilor consta in numirea de catre conducerea fiecarui partid a candidatilor sai in loc ca acestia sa fie selectionati printr-un sistem competitiv de catre o parte din electorat.

Inspirandune din procedura de selectie a candidatilor in sistemul american, o campanie electorala va avea loc in doua faze. In prima faza, intr-un colegiu electoral, din fiecare partid vor concura mai multe persoane pentru ca unul dintre acestia sa fie ales candidatul partidului (nominalizat) de catre membrii partidului din colegiu (la americani aceasta faza se numeste <<primary<<). Dezbaterile dintre concurenti vor fi publice, durata acestei faze este nelimitata si nominalizarea candidatului se face cu circa 3-4 luni inainte de data alegerilor. In a doua faza, numai persoana nominalizata va continua campania electorala. Astfel, din fiecare partid se va selectiona in vazul tuturor alegatorilor, fara interventia conducatorilor partidului, cel mai competitiv candidat intr-un colegiu. Experienta americana arata ca o asemena procedura respecta doctrina democratiei reprezentative prin faptul ca interesele populatiei din fiecare colegiu vor fi reprezentate in Parlament de oameni mult mai capabili decat cei numit de conducerea partidului.

Referitor la impartirea tarii in colegii electorale, pentru a evita coruptia care apare cand <<cine-mparte, parte-s face<<, aceasta impartire poate fi facuta dupa modelul american unde legislativul fiecarui stat isi imparte statul sau in colegii electorale (districte). Deci, aplicand acest model la noi, consiliul judetean al fiecarui judet ar trebui sa imparta judetul sau in colegii electorale, nu parlamentul sau guvernul, cum a fost de data aceasta.

In legatura cu numarul de tururi de scrutin, in sistemul american, se foloseste procedura de alegere intr-un singur tur de scrutin pentru ca aceasta este mult mai simpla decat cea in doua tururi si nu incalca doctrina democratiei reprezentative in care interesele majoritatii alegatorilor dintr-un colegiu sunt reprezentate de catre candidatul care castiga alegerilor. Trebuie precizat, ca numai in cazul in care sunt doi candidati, majoritatea voturilor inseamna mai mult de jumatate din numarul total de voturi iar cand sunt mai mult de doi, atunci majoritatea inseamna numarul cel mai mare de voturi.

Ca parlamentar, in ianuarie 2009, voi sesiza Curtea Constitutionala si voi propune in Parlament legi si amendamente la Constitutie pentru a respecta doctrina democratiei reprezentative:

(a) Eliminarea pragului electoral
(b) Ridicarea restrictiei de durata a campanie electorale
(c) Impartirea in colegii electorale sa fie facuta de fiecare judet
(d) Alegeri cu un singur tur de scrutin
(e) Amendament pentru a include procedura si data alegerilor in Constitutie

* * *
Pasadena, California

18 noiembrie 2008

cosor ion
2008-11-19 07:38:38

SRS

iti spun cu mina pe inima.esti vindecat de Basita si un lucru imbucurator,ti-a revenit gindirea.ai vazut raul cel mare nasit de Ilici si raposatu(de morti numai de bine).astept sa vad cam cum crezi ca se poate schimba legea referendumului.astept si o parere despre motanul felix cu demolarile ghetoului de linga piata Rahovei.crezi cumva ca motanul vrea sa-i transforme pe actualii proprietari in chirasi pina la sfirsitul vietii lor?cit despre banii,are motanul,ca nu era prost sa nu-si insuseasca banii din conturile lui pingelica,dupa ce l-a ajutat pe Marin Ceausescu sa urce pe scaun si sasi dee drumul in lat,ca Sadam.nici o diferenta,amindoi au fost impinsi.100 mil euro sa bagi in cele trei antene,fara ca nimeni sa se intrebe,de unde ma motane?de fapt aceasta intrebare ar trebui pusa la multi,dar din pacate nu are cine.cit despre ANI,vax.ciini latra,ursul merge

alwis46
2008-11-19 08:02:25

Re: Nu Constitutia e problema

Exemplu tau cu Canada ar fi bun daca prevederile constitutionale ale acestei tari ar fi similare cu ale noastre.
Constitutia noastra ii da sefului statului posibilitatea sa desemneze ca premier pe cine vrea suvita lui din randurile unui partid parlamentar daca nici unul din aceste partide nu are majoritatea absoluta in Parlament.
Cunosti 103.1 la fel de bine ca mine si exact asta scrie acolo.
In acest caz nu incalca absolut nici o prevedere legala ba din contra, aplica Legea Fundamentala exact in spiritul ei si litera ei.
Cum nici PSD si nici PDL sau PNL nu vor avea majoritatea absoluta si cum Constitutia nu are referire la majoritatea formata de o coalitie de partide, presedintele, fie numele lui oricare, poate desemna ca premier pana si pe Gigi Becali daca el si partidul lui intra in Parlament.
Asta e mostenirea iorgovana, asta aplicam asa ca si Constitutia este o problema, de fapt principala problema pentru ca a fost redactata exact pentru a fi interpretata si nu pentru a fi limpede si precisa.
La 2008-11-19 01:36:03, Ratacitul a scris:

> Nu Constitutia e problema.
>
> Ci modul de a gandi a celor ce o aplica, mentalitatile generale. Cu
> astfel de mentalitati, destul de usor aplecate spre o dictatura sau
> macar un tatuc iluminat, Constitutia actuala salveaza bruma de
> democratie din Romania.
>
> Sa va dau un exemplu de pe alte meleaguri: Conform Constitutiei
> Canadiene, seful statului este ... Regina Marii Britanii. Ea NUMESTE
> un guvernator general (vedeti similitudinea cu numirea primului
> ministru in Romania de catre seful statului?). Dar, guvernatorul
> general este propus de Primul Ministru (doar pentru informare -
> automat, dupa alegeri, seful partidului care a obtinut cel mai bun
> scor electoral, indiferent ca asta e 55% sau 35%). Nu conteaza daca
> persoana convine sau nu Reginei. Intr-o alta paranteza fie spus,
> actuala guvernatoare generala, fiindca este o femeie, este sotia unui
> tip care militeaza pentru independenta Quebec-ului, deci a unuia care
> atenteaza direct la autoritatea reginei. Ghici ce! Regina NU S-A opus
> acestei numiri; nici macar nu a lasat vreodata sa se inteleaga ca nu
> i-ar fi pe plac, desi (conform mentalitatilor mioritice) ar fi avut
> motive serioase.
> Exemplul e absolut real si imi doresc sa dea de gandit unora care
> confunda democratia cu interpretarea personala a unui paragraf
> ratacit din Constitutie. Pentru ca (,) calea cea mai sigura spre
> dictatura este aceea in care schimbati o Constitutie care impiedica o
> persoana sa confiste un sistem (chiar daca naste controverse) cu o
> Constitutie care inclina definitiv balanta puterii spre o singura
> persoana, indiferent ca aceasta persoana e prim ministru sau
> presedinte, indiferent ca este aleasa sau nu.
>
> Asadar, domnule SRS, nu schimbarea Constitutiei e calea, ci aplicarea
> ei in spirit cu adevarat democratic. Ca daca exista rea vointa in
> aplicare, nici o Constitutie cat manualele de operare de la NASA nu
> este indeajuns de explicita si cuprinzatoare.
>
>

Ghita Bizonu'
2008-11-19 08:48:55

Re: Gandirea novatoare a PD-L se reduce la " Basescu, Parditul , Romania "

Ghita Bizonu'
2008-11-19 08:52:37

Re: Nu in spiritul ei ci impotrivba spiritului ei

prefacandu-se ca respecta litera.
Ca si mme Veta 2 ar putea zice : io am dreptul io voiesc , deci
Sau fiind persona educata in occident pooate ar zice hic voleo, hic jubeo, haec voluntas mea est !!


La 2008-11-19 08:02:25, alwis46 a scris:

> Exemplu tau cu Canada ar fi bun daca prevederile constitutionale ale
> acestei tari ar fi similare cu ale noastre.
> Constitutia noastra ii da sefului statului posibilitatea sa desemneze
> ca premier pe cine vrea suvita lui din randurile unui partid
> parlamentar daca nici unul din aceste partide nu are majoritatea
> absoluta in Parlament.
> Cunosti 103.1 la fel de bine ca mine si exact asta scrie acolo.
> In acest caz nu incalca absolut nici o prevedere legala ba din contra,
> aplica Legea Fundamentala exact in spiritul ei si litera ei.
> Cum nici PSD si nici PDL sau PNL nu vor avea majoritatea absoluta si
> cum Constitutia nu are referire la majoritatea formata de o coalitie
> de partide, presedintele, fie numele lui oricare, poate desemna ca
> premier pana si pe Gigi Becali daca el si partidul lui intra in
> Parlament.
> Asta e mostenirea iorgovana, asta aplicam asa ca si Constitutia este o
> problema, de fapt principala problema pentru ca a fost redactata exact
> pentru a fi interpretata si nu pentru a fi limpede si precisa.
>
>
>
>
> La 2008-11-19 01:36:03, Ratacitul a scris:
>
> > Nu Constitutia e problema.
> >
> > Ci modul de a gandi a celor ce o aplica, mentalitatile generale. Cu
> > astfel de mentalitati, destul de usor aplecate spre o dictatura sau
> > macar un tatuc iluminat, Constitutia actuala salveaza bruma de
> > democratie din Romania.
> >
> > Sa va dau un exemplu de pe alte meleaguri: Conform Constitutiei
> > Canadiene, seful statului este ... Regina Marii Britanii. Ea NUMESTE
> > un guvernator general (vedeti similitudinea cu numirea primului
> > ministru in Romania de catre seful statului?). Dar, guvernatorul
> > general este propus de Primul Ministru (doar pentru informare -
> > automat, dupa alegeri, seful partidului care a obtinut cel mai bun
> > scor electoral, indiferent ca asta e 55% sau 35%). Nu conteaza daca
> > persoana convine sau nu Reginei. Intr-o alta paranteza fie spus,
> > actuala guvernatoare generala, fiindca este o femeie, este sotia unui
> > tip care militeaza pentru independenta Quebec-ului, deci a unuia care
> > atenteaza direct la autoritatea reginei. Ghici ce! Regina NU S-A opus
> > acestei numiri; nici macar nu a lasat vreodata sa se inteleaga ca nu
> > i-ar fi pe plac, desi (conform mentalitatilor mioritice) ar fi avut
> > motive serioase.
> > Exemplul e absolut real si imi doresc sa dea de gandit unora care
> > confunda democratia cu interpretarea personala a unui paragraf
> > ratacit din Constitutie. Pentru ca (,) calea cea mai sigura spre
> > dictatura este aceea in care schimbati o Constitutie care impiedica o
> > persoana sa confiste un sistem (chiar daca naste controverse) cu o
> > Constitutie care inclina definitiv balanta puterii spre o singura
> > persoana, indiferent ca aceasta persoana e prim ministru sau
> > presedinte, indiferent ca este aleasa sau nu.
> >
> > Asadar, domnule SRS, nu schimbarea Constitutiei e calea, ci aplicarea
> > ei in spirit cu adevarat democratic. Ca daca exista rea vointa in
> > aplicare, nici o Constitutie cat manualele de operare de la NASA nu
> > este indeajuns de explicita si cuprinzatoare.
> >
> >
>
>

Ghita Bizonu'
2008-11-19 09:05:43

Ca scapam vreodata de raul initial. ar trebui ca "teleptualitatea" noastra sa renunte la

Pupincurism (Carol 2 se plangea ca i-ar trebui 2 ha de fund ca-l usturau bucile de atata pupaturi!!)
Smecherie de 2 bani
Credinta ca e coborata cu harzobul din cer si ca ei i se datoreaza TOTUL .
Lene intelectuala.
Extremism in gandire. Ca ptr ea "democratie" inseamna ce vrea muschii ei si autoritate inseamna Dominitian (dominus atque deus)
Sa accepte aurea mediocritas .
Sa respecte principiile pe care le enunta.
Sa dea dovada de o minima decenta si rectitudfine, sa nu scuipe azi unde a lins ieri si invers .
Sa mia si gandeasca
Sa aiba memorie !!!

Marius Adrian Porojnicu
2008-11-19 09:11:08

CINE SA FACA ALTA CONSTITUTIE ? PARLAMENTARII NOSTRII ?

Bre, pun pariu ca si respectiva constitutie, ar iesi tot ca asta ! De ce ? Uite de ce :
http://www.trilulilu.ro/Acelashi/bae86508ae075b

Arogantu'
2008-11-19 09:21:47

Re: Nu Constitutia e problema

"Constitutia" noastra ii da presedintelui o (scuzele mele pudibonzilor) o pula !
El nu poate decide, in numele unui partid, cine sa fie PM !

Atita timp cit in "constitutie" exista
La 2008-11-19 08:02:25, alwis46 a scris:

> Exemplu tau cu Canada ar fi bun daca prevederile constitutionale ale
> acestei tari ar fi similare cu ale noastre.
> Constitutia noastra ii da sefului statului posibilitatea sa desemneze
> ca premier pe cine vrea suvita lui din randurile unui partid
> parlamentar daca nici unul din aceste partide nu are majoritatea
> absoluta in Parlament.
> Cunosti 103.1 la fel de bine ca mine si exact asta scrie acolo.
> In acest caz nu incalca absolut nici o prevedere legala ba din contra,
> aplica Legea Fundamentala exact in spiritul ei si litera ei.
> Cum nici PSD si nici PDL sau PNL nu vor avea majoritatea absoluta si
> cum Constitutia nu are referire la majoritatea formata de o coalitie
> de partide, presedintele, fie numele lui oricare, poate desemna ca
> premier pana si pe Gigi Becali daca el si partidul lui intra in
> Parlament.
> Asta e mostenirea iorgovana, asta aplicam asa ca si Constitutia este o
> problema, de fapt principala problema pentru ca a fost redactata exact
> pentru a fi interpretata si nu pentru a fi limpede si precisa.
>
>
>
>
> La 2008-11-19 01:36:03, Ratacitul a scris:
>
> > Nu Constitutia e problema.
> >
> > Ci modul de a gandi a celor ce o aplica, mentalitatile generale. Cu
> > astfel de mentalitati, destul de usor aplecate spre o dictatura sau
> > macar un tatuc iluminat, Constitutia actuala salveaza bruma de
> > democratie din Romania.
> >
> > Sa va dau un exemplu de pe alte meleaguri: Conform Constitutiei
> > Canadiene, seful statului este ... Regina Marii Britanii. Ea NUMESTE
> > un guvernator general (vedeti similitudinea cu numirea primului
> > ministru in Romania de catre seful statului?). Dar, guvernatorul
> > general este propus de Primul Ministru (doar pentru informare -
> > automat, dupa alegeri, seful partidului care a obtinut cel mai bun
> > scor electoral, indiferent ca asta e 55% sau 35%). Nu conteaza daca
> > persoana convine sau nu Reginei. Intr-o alta paranteza fie spus,
> > actuala guvernatoare generala, fiindca este o femeie, este sotia unui
> > tip care militeaza pentru independenta Quebec-ului, deci a unuia care
> > atenteaza direct la autoritatea reginei. Ghici ce! Regina NU S-A opus
> > acestei numiri; nici macar nu a lasat vreodata sa se inteleaga ca nu
> > i-ar fi pe plac, desi (conform mentalitatilor mioritice) ar fi avut
> > motive serioase.
> > Exemplul e absolut real si imi doresc sa dea de gandit unora care
> > confunda democratia cu interpretarea personala a unui paragraf
> > ratacit din Constitutie. Pentru ca (,) calea cea mai sigura spre
> > dictatura este aceea in care schimbati o Constitutie care impiedica o
> > persoana sa confiste un sistem (chiar daca naste controverse) cu o
> > Constitutie care inclina definitiv balanta puterii spre o singura
> > persoana, indiferent ca aceasta persoana e prim ministru sau
> > presedinte, indiferent ca este aleasa sau nu.
> >
> > Asadar, domnule SRS, nu schimbarea Constitutiei e calea, ci aplicarea
> > ei in spirit cu adevarat democratic. Ca daca exista rea vointa in
> > aplicare, nici o Constitutie cat manualele de operare de la NASA nu
> > este indeajuns de explicita si cuprinzatoare.
> >
> >
>
>

Ghita Bizonu'
2008-11-19 09:27:02

Unde greseste conu SaRSaila

Hiba nu e in constitutie. Ci in oameni, caracterul lor si prostia / incultura / provincialismul lor.
Scuze ma voi intinde.
Fiindca :
A) orice Sef / Cap al Statului (termen juridic tehnic) european indiferenta de forma de organizare (monarhie . republica) "desemneaza" sau "numeste" catindatul la postul de premier. Si initilitatea sa Napoletano, si idem ptr utilitate presii Austriei sau Germanie , regina Danemarcei sau Veta 2 . Asta este in toate tarile si legiurile . Iar prezidelu Frantei desi are puteri mai mari decat Cotroceanul accepat "coabitarea" (adica premierul este din alt partid, opus total lui).
Putem schimba constitutia, dar la un moment dat cineva trebe sa desemneze catindatul.
Si mergand pe linia PDL acel cineva va putea spune "Constitutia imi da voie sa desemnez pe cine vrea muschii mei !! Supuneti-va-ti sau eu voi merge inainte pana ce totul tandari va fi !!
Fiindca aici e hiba. In interpretarea abuiziva care zice ca "are dreptul" .
V si parerile lu alwis despre rege si constituiia din 1923 .

Si vedeti cazul "atipic" al SUA. Presu e si premier (de fapt presu amerlocan este ultimul monarh de sec XVIII - dpv tehnic va rog). Dar asta nu inseamna ca el pune ministru pe cine vrea muschiul lui. De multe ori negoiciaza la sange spatamni in sir si perie zeci de congresmani (de multe ori din celalat partid !!) ca sa obtina votul de investire a ministrului dorit de el .....
La noi ... apai daca am face ce zice Timoc ar iesi asa: eu is Presu , guvernu e al meu confiorm constitutiei, pupati-ma !!!

B.
Legitimitatea.Ca cica ca cum:
<Ales prin vot direct, presedintele Romaniei se bucura in stat de cea mai mare legitimitate. Dar Constitutia pe care o avem nu ii confera si o autoritate pe masura>
Are exact autoritatea hotarat de constitutie. Iar fluturarea pretinsei legitimitati superioare este o prostie. Poate anticonstitutionala. Legitimitatea lui se circumscrie prevederilro constitutiei. Cand incearca sa-si depaseasca autoritatea conferita devine ilegitim.
SI sa nu uitam : Cotroceanu este ales doar de o parte din electorat. Parlamentul reprezinta intregul electorat. Deci .....
Si inca una buna - cate voturi avea Ilici ? Deci nu cumva Ilici era de 2 ori sau 3 ori mai legitim decat actualu ?
Asta este alba neagra.


Alex.Pandrea
2008-11-19 09:34:25

Re: Un var de al tau,unul Goiebles ca si atunci cand de cultura ,ntelectuali duce mana la pistol

La 2008-11-19 09:05:43, Ghita Bizonu' a scris:

Nu este de mirare ca omul lui Jicman,cel care avea ochii umflati cand se batea cu haidamacii lui Gigi in strada gandeste ca Goebles:cand aud cuvantul cultura sau intelectuali,duc mana la pistol.

halal PNL daca are asemenea sustinatori ferventi.
De fapt PNL este un partid nobil si membrii sai sunt oameni decenti,intelectuali fini.
Cum de v-a momiot o conducere PNL care cere sprijin de la Bizonul.

Deci cand auzi Bizonule cuvantul cultura,ca si varul tau german,duci mana la pistol si insulta.

Ghita Bizonu'
2008-11-19 09:42:49

Criza Emil Constantinescu - Radu Vasile, criza identitatii de partid si a nevoii de Voda

Pre scurt:
RV , secretar al PNTcd, prim ministru a declarat ca doreste sa candideze la postu ce Cotrocean.
Emil Constantinescu , zis Tzapu , l-a demisonat pre premier zicand ca legea nu-i interzice expres si deci poate. Dl fost judecator cam trebuia sa stie ca constitutia a fost facuta sa limiteze putorile lu Iliescu, da el fiind Constant se putea sipensa de constanta...
RV zice pas.
Imediat niste sinistri ai PNTcd isi dau demisia. Dreptul lor. Dreptul premierului este sa numeasca noi ministri . A se retine: era secretar al PNTcd,, nu se discutase pozitia sa in PNTcd.. Discutii cronice in PNTcd, RV castiga prima runda . Nu mai stiu ce sfori se trag si RV va iesi din carti fara congres ci pe firu scurt al Tzapulu.
Ca deh , vorbea presedintele pe care ei il facusera om !!
Apare si avocatul Stoica cu jmecherii de doi bani cu cica ca cum principiul simetriei .. si ca Tzapu poate.
RV exit, apare de nicaieri (propunere Dinescu-Plesu , doi din afara politici) Isarescu.
Restu e istorie . Tazpu nu se mai rezinta la alegeri si tyine un discurs jalnic. PNTcd iese din istorie pe usa din dos , daca nu in tomberon.
Fiindca au fost unii care au ascultat de Cotroceni. Si la Cotroceni nu era omu lor (adica asa cum a fost ilici ptr FDSN , PDS sau este Baselu ptr PDL).

Completare.
RV nu era obligat sa-si dea demisia fiindca desi unii ministrii isi dadusera demisia se presupunea ca avea sprijin politic. Fiindca demisonarii erau PNTcd si RV era secreatru PNTcd. Deci e de presupus ca avea sprijinul
Insa a fost cazul Csorbya. Care desi ii fusese retras sprijinul PD (adica nu mai avea majoritatea in parlament) ca tot omu societatii cinice (provest , procivilizatie) statea lemn Tanase : pe mine m-a pus poporu !!!. Si tarziu de tot a aceptat.
Insa tov Viktor Csorbya priovenea din soc cinica , nu din partidul pe care il parazita (si in final l-a distrus . Ma refer la PNTcd)
Acu societatea cinica doreste un Tatuc .

Hantzy
2008-11-19 09:49:14

Interpretabilitate

Hantzy
2008-11-19 09:53:22

Un forumist de 50 de palavre ...

L-am numit pe rasuflatul Pandrea. Atat stie, atat face!


La 2008-11-19 09:34:25, Alex.Pandrea a scris:

>
> Nu este de mirare ca omul lui Jicman,cel care avea ochii umflati cand
> se batea cu haidamacii lui Gigi in strada gandeste ca Goebles:cand
> aud cuvantul cultura sau intelectuali,duc mana la pistol.
>
> halal PNL daca are asemenea sustinatori ferventi.
> De fapt PNL este un partid nobil si membrii sai sunt oameni
> decenti,intelectuali fini.
> Cum de v-a momiot o conducere PNL care cere sprijin de la Bizonul.
>
> Deci cand auzi Bizonule cuvantul cultura,ca si varul tau german,duci
> mana la pistol si insulta.
>

Alex.Pandrea
2008-11-19 10:12:19

Cand oameni ca noi accepta functii, nu se capatesc, ci pentru a sluji tara

La 2008-11-19 08:48:55, Ghita Bizonu' a scris:

Liiceanu: Cand oameni ca noi accepta functii, nu o fac pentru a se capatui, ci pentru a sluji tara
Scriitorul Gabriel Liiceanu a declarat, marti, in cadrul unei dezbateri organizate de PDL, ca atunci cand oameni precum Horia Roman Patapieci sau Traian Ungureanu accepta functii, nu o fac pentru a se capatui, ci pentru a sluji tara. Gabriel Liiceanu s-a declarat revoltat de cricile care l-au vizat pe Horia Roman Patapievici, dupa ce a fost numit presedinte al Institurului Cultural Roman de catre presedintele Traian Basescu. "E foarte usor sa apari la televizor si sa spui ca Patapievici e omul lui Basescu, pentru ca a fost numit el. Gandirea noastra e foarte frageda, subreda uneori", a sustinut Liiceanu. El a completat ca prietenul sau, Horia Roman Patapievici, "a pus pe picioare programe care slujesc tara, nu pe Traian Basescu".

Margot
2008-11-19 10:30:08

Raul initial

Ar fi bine daca s-ar modifica constitutia, dar marea problema este cine o va redacta si mai ales de unde se va inspira, fiindca cea de acuma a avut prea multe surse de inspiratie si rezultatul a fost un talmes-balmes

Poate nu ar fi rau daca s-ar porni de la constitutia Romaniei din 1923 adaptata situatiei actuale cand nu exista rege ci presedinte

Ghita Bizonu'
2008-11-19 10:42:27

Re: ce-i Pandreo te-ai recunoscut ?!

Da fiindca esti asa cum te-ma descris bagi la inaintare jmecheria de 2 bani.
Basolini al tau a zis ca este perfect si ca are dreptate. Asa ca Maimuzzolini carele l-a precedat pe Goebels.
Ai impresia ca duc mana la pistol (n-am) cand aud de cultura ? Mandel? Ma intre mine si Baselu tau e o diferenta culturala de netrecut ptr Matrioz.
Iar voi sunteti intelectuali numa cu ghilimelel de riigoare ...

Ghita Bizonu'
2008-11-19 10:45:01

Re: mda si lsujirea aia le aduce bani frumosi.

si in cazu HRP din impozitele alora de-i injura.
Iar Liiceanu sa faca ciocu mic. Altu carele s-a invartit cf prtincipiului cluga proasta cauta stapan afurisit.]
Sper ca stii ca a fost ales revolutionar -dimacrat diector la o editura dupa care a privatiza-o0n viteza lui Hachette.

La 2008-11-19 10:12:19, Alex.Pandrea a scris:

> La 2008-11-19 08:48:55, Ghita Bizonu' a scris:
>
> Liiceanu: Cand oameni ca noi accepta functii, nu o fac pentru a se
> capatui, ci pentru a sluji tara
> Scriitorul Gabriel Liiceanu a declarat, marti, in cadrul unei
> dezbateri organizate de PDL, ca atunci cand oameni precum Horia Roman
> Patapieci sau Traian Ungureanu accepta functii, nu o fac pentru a se
> capatui, ci pentru a sluji tara. Gabriel Liiceanu s-a declarat
> revoltat de cricile care l-au vizat pe Horia Roman Patapievici, dupa
> ce a fost numit presedinte al Institurului Cultural Roman de catre
> presedintele Traian Basescu. "E foarte usor sa apari la televizor si
> sa spui ca Patapievici e omul lui Basescu, pentru ca a fost numit el.
> Gandirea noastra e foarte frageda, subreda uneori", a sustinut
> Liiceanu. El a completat ca prietenul sau, Horia Roman Patapievici,
> "a pus pe picioare programe care slujesc tara, nu pe Traian
> Basescu".
>
>
>

Ghita Bizonu'
2008-11-19 10:46:17

Re: Interpretabilitate. Mda da daca interpretezi in stilu asta RGG si ROI ajungi la

Ghita Bizonu'
2008-11-19 10:48:35

Re: Margoto

tot aia ar iesi.
Ba mai rau.
Ca ia vezi matale la
http://www.ziua.ro/f.php?data=2008-11-12&thread=245329&id=124671#124671
parerile unui monarhist pedelac.
Si ar fi mai rau, ca rexi este si miruit asa ca daca nu esti de acord vei fi catalogata drept dusman al Patriei si a lui Dumnezeu.

La 2008-11-19 10:30:08, Margot a scris:

> Ar fi bine daca s-ar modifica constitutia, dar marea problema este
> cine o va redacta si mai ales de unde se va inspira, fiindca cea de
> acuma a avut prea multe surse de inspiratie si rezultatul a fost un
> talmes-balmes
>
> Poate nu ar fi rau daca s-ar porni de la constitutia Romaniei din
> 1923 adaptata situatiei actuale cand nu exista rege ci presedinte
>

Viorel
2008-11-19 11:26:29

Raul initial si raul final

Hantzy
2008-11-19 11:31:02

Asa-i, bre Bizoane!

Stiam io ca mai e unul! Regulament de ordine interioara ii zice.

Aveam un colonel plin de artilerie, dar care habar n-avea de furcute laterale. Ca sa-si ascunda nepriceperea de sub carliontii de la caciula ruseasaca cu par de miel, pe orice pifan mustacios il intreba ce spune regulamentul despre portul mustatii. Si se dadea mai rotund ca paunescu daca prindea pe vreunul ca nu stie.

Hantzy
2008-11-19 11:36:49

Re: Raul initial si raul final

Mona G.
2008-11-19 11:37:44

Republica

Sunt pt. o republica prezidentiala,indiferent de numele celui care ocupa postul.Nu am incredere in republica parlamentara pt.ca am vazut de ce sunt in stare parlamentarii!Poate fi posibila o asemenea republica dupa cateva generatii,cand vor disparea pana si urmasii urmasilor turnatorilor,nomenclaturistilor,securistilor,kghebistilor.Pana atunci ne trebuie o Republica Prezidentiala si un Parlament unicameral(pt. a mai limita numarul hotilor si coruptilor).

Hantzy
2008-11-19 11:38:33

E 11:30 la Bucuresti: posteaza Mona Ghe

La 2008-11-19 11:37:44, Mona G. a scris:

> Sunt pt. o republica prezidentiala,indiferent de numele celui care
> ocupa postul.Nu am incredere in republica parlamentara pt.ca am vazut
> de ce sunt in stare parlamentarii!Poate fi posibila o asemenea
> republica dupa cateva generatii,cand vor disparea pana si urmasii
> urmasilor
> turnatorilor,nomenclaturistilor,securistilor,kghebistilor.Pana atunci
> ne trebuie o Republica Prezidentiala si un Parlament unicameral(pt. a
> mai limita numarul hotilor si coruptilor).
>

Hantzy
2008-11-19 11:41:52

Re: E 11:30 la Bucuresti: posteaza Mona Ghe

La 2008-11-19 11:38:33, Hantzy a scris:

>
> > Sunt pt. o republica prezidentiala,indiferent de numele celui care
> > ocupa postul.Nu am incredere in republica parlamentara pt.ca am vazut
> > de ce sunt in stare parlamentarii!
**********
Eu nu am incredere intr-una prezidentiala, pentru ca am vazut de ce sunt sau nu sunt in stare Presedintii.
******************
Poate fi posibila o asemenea
> > republica dupa cateva generatii,cand vor disparea pana si urmasii
> > urmasilor
> > turnatorilor,nomenclaturistilor,securistilor,kghebistilor.Pana atunci
> > ne trebuie o Republica Prezidentiala si un Parlament unicameral(pt. a
> > mai limita numarul hotilor si coruptilor).
***********************************
Pana atunci ii avem pe kaghebei si securei ca Presedinti! La mai mare!

Ghita Bizonu'
2008-11-19 12:04:44

Re: ROI u admitea portul mustatii

cu conditia ingrijirii ei.
Insa ROI ul era una si realitatea alta!
Daca erai pufan mai bine fara. Uneori recomadabil fara. La ciclu 2 si gradati optional. Eventuale maraieli ocazionale ale cadrelor fara mustata.
Da auzii de un caz cu un locotenet Mustata dupa nume si f mustacios (spre limita) . La el in pluton mustata era ... recomandabila, fara optional cu riscul de margianlizare (remarci ala cu fund in loc de fata). Si tot plontonu mandru ca aveau si un nume : Mustatile lu Mustata !!!

Viorel
2008-11-19 12:05:55

Re: Raul initial si raul final

Margot
2008-11-19 12:05:56

Re: Constitutia Roamniei nu respectat doctrina democratiei reprezentative

La 2008-11-19 03:15:32, Constantin Timoc a scris:

> Constitutia Roamniei nu respectat doctrina democratiei reprezentative

voi propune
> (a) Eliminarea pragului electoral
> (b) Ridicarea restrictiei de durata a campanie electorale
> (c) Impartirea in colegii electorale sa fie facuta de fiecare judet
> (d) Alegeri cu un singur tur de scrutin
> (e) Amendament pentru a include procedura si data alegerilor in
> Constitutie
> 18 noiembrie 2008

SUPERBE PROPUNERI
ASTA VA SCHIMBA SIGUR SOARTA ROMANIEI!
Va rezolva toate problemele datorate crizei mondiale, va asigura locuri de munca bine platite si o bunastare de neimaginat, NU?

Ghita Bizonu'
2008-11-19 12:08:41

Re: Da PDL nu ar fi cazul ?

Fost unicu si adevaratu FSN devenit PD.
FOst PD unicu si adevaratu partid social democrat european.
Fost PD unicu si adevartu partid crestin democrat .
Azi si unicu si adevaratu partid liberal.
Maine ?!

Nu ar fi mai bine dintai sa va faceti un consult la cap ?!


La 2008-11-18 21:36:43, Alex.Pandrea a scris:

> PNL DATOREAZA O CLARIFICARE DOCTRINARA
> Tot mai multi liberali,membrii PNL sau simpatizanti se afla azi
> intr-un mare impas,motiv pentru care doresc din partea PNL o
> clarificare doctrinara,mai ales acum,inaintea alegerilor.
> Opozitia la unificarea fortelor de dreapta care invoca istoria si
> doctrina liberala,nu este decat un motiv pentru a-si motiva
> imobilismul si incompetenta (in treacat fie spus ca actuala conducere
> PNL nici nu are o doctrina pentru unificarea dreptei,decat sa se
> alieze cu forte nesemnificative de tipul partidelor dlor Miluta sau
> Constantinescu si sa lupte contra lui Basescu).
> Cei care contesta liberalismul de tip oligarhic, arata,de la inceput
> ca ei isi asuma liberalismului de dreapta si clarificarea relatiei cu
> dimensiunea de centru-stanga sau chiar stanga a liberalismului
> contemporan.
> De fapt se are in vedere armonizarea tuturor doctrinelor dreptei.
> Deci,ce fel de liberali suntem,se intreaba dizidentii liberalismului
> oligarh al dlor Patriciu si Tariceanu?
> -Liberalismul dreptei actuale este liberalismul responsabilitatii.
> Aceasta presupune ca libertatea devine principala valoare politica.
> Se are in vedere doua aspecte:
> a. asumarea de responsabilitate de catre membrii societatii. Individul
> nu poate astepta de la societate sau stat rezolvarea tuturor
> problemelor sale.
> Rostul politicii liberale este acela de a face oamenii independenti,
> iar nu dependenti de stat.
> b. asumarea de responsabilitate de catre oamenii politici,care trebuie
> sa accepte ca sunt responsabili pentru toata comunitatea si pentru
> binele public, si nu doar pentru interesele unui grup sau elita,fie
> ea si capitalista.
> Libertatea si puterea politica presupun mari responsabilitati fata de
> tot electoratul, nu numai fata de un grup restrans,sau numai fata de
> liberali.
> Raportul libertate/responsabilitate,oameni politici/electoral este
> definitorie pentru liberalismul de dreapta.Cel mai important actor
> al
> jocului politic democratic este cetateanul.organele reprezentative
> fiind responsabile in fata cetatenilor
> Liberalismul dreptei contemporane este unul al egalitatii in fata
> legii
> Toti membrii societatii, ca indivizi, si toate grupurile sociale,
> profesionale, culturale, etnice sau religioase trebuie sa respecte
> principiul egalitatii in fata legii. Averea sau functia nu trebuie sa
> creieze privilegii.
> Liberalismul dreptei contemporane este deci,un liberalism
> antioligarhic si popular
> Grupurile politice si de afaceri, capitalistii sunt parte a
> societatii si nu deasupra ei.ei nu au nici un privilegiu politic.
> Daca liberalismul sustine egalitatea sanselor, tot asa el sustine ca
> statutul politic si reprezentarea politica a oricarei persoane nu tine
> de avere,politica sau pozitie sociala.Liberalismul se adreseaza
> tuturor si nu doar la 5% din populatie.
> -Liberalismul dreptei contemporane trebuie sa promoveze capitalismul
> concurentei oneste(sustinand competitia onesta, proprietatea ,libera
> initiativa) , economia de piata fiind motorul de reglare
> economica,iar profitul forta vitala a desvoltarii sociale.
> Liberalismul dreptei contemporane sustine o economie curata, fara
> baroni, monopolisti sau oligarhi,fiind contra relatiilor privilegiate
> cu statul sau politicienii la putere.
> Liberalismul de dreapta afirma separarea afacerilor de
> politica,organizand riguros aceste relatii.
> Pe scurt, liberalismul este impotriva oligarhiei si a folosirii
> institutiilor politice pentru promovarea intereselor nelegitime ale
> unui grup economic sau ale altuia.
> Credinta ca liberalismul trebuie sa fie servitorul politic al clasei
> capitaliste face un deserviciu imens atat liberalismului, cat si
> capitalismului,deoarece liberalismul de dreapta are aderenti in toate
> grupurile sociale, profesionale si culturale si trebuie sa se adreseze
> si sa fie deschis catre toate aceste grupuri.
> Cei care afirma ca liberalismul trebuie sa fie instrumentul politic si
> ideologic al clasei capitaliste au inteles gresit istoria
> liberalismului.
> -Liberalismul dreptei contemporane recunoaste rolul
> traditiei, al comunitatii, al religiei si al familiei.Liberalismul de
> dreapta nu pune interesele economice individuale mai presus de orice.
> El recunoaste rolul traditiei si al comunitatii in crearea
> identitatilor si definirea intereselor umane. El apara familia si se
> opune atat experimentelor sociale care pun in pericol sau
> marginalizeaza familia ca institutie, cat si incercarilor de
> inlocuire a functiilor traditionale ale familiei de catre stat. El
> respecta convingerile religioase si rolul acestora in consolidarea
> structurii morale a indivizilor si a grupurilor.
> -Liberalismul dreptei contemporane recunoaste identitatea nationala ca
> element cheie al politicii.Liberalismul de dreapta imbratiseaza
> notiunea de natiune civica &#8211; entitate politica capabila sa
> cuprinda si sustina toti membrii unei societati indiferent de
> apartenenta sociala, profesionala, culturala, etnica sau religioasa.
> Integrarea in Uniunea Europeana ar fi falimentara pentru Romania in
> absenta unei puternice identitati institutionale, care sa sustina
> identitatea sa economica si culturala. Liantul afectiv al natiunii
> civice este patriotismul constitutional. Constructia constitutionala
> si juridica intemeiaza identitatea institutionala a natiunii romane.
> Mai mult, identitatea institutionala este garantia pastrarii
> identitatii economice si, mai ales, a identitatii culturale a
> natiunii romane.
> Unitatea Europei se intemeiaza pe natiunile componente,iar nu pe
> disparitia acestora.
>
>

Margot
2008-11-19 12:15:44

Re: Gandirea novatoare a PD-L

La 2008-11-18 21:35:59, Alex.Pandrea a scris:

> Gandirea novatoare a PD-L

DACA PD-L E DE DREAPTA EU SUNT PRESEDINTE,

PD-L NU E NICI CAL NICI MAGAR, NU E UN ADEVARAT PARTID NU ARE DOCTRINA.

CHIAR PRM E UN PARTID ADEVARAT, FIINDCA ARE O DOCTRINA PE CARE SI-O RSPECTA. DE PARTE DE MINE DE A SUSTINE DOCTRINA ULTRANATIONALISTA A PRM-ULUI, DAR MACAR EI AU O IDEE PE CAND PD-L NU

alwis46
2008-11-19 12:37:49

Re: Raul initial si raul final

Socrate
2008-11-19 12:52:47

Deci vreti, ca si Iliescu, un despot luminat. * Re: Republica

Nu ma asteptam din partea dvs. sa fiti de parerea lui Iliescu.

La 2008-11-19 11:37:44, Mona G. a scris:

> Sunt pt. o republica prezidentiala,indiferent de numele celui care
> ocupa postul.Nu am incredere in republica parlamentara pt.ca am vazut
> de ce sunt in stare parlamentarii!Poate fi posibila o asemenea
> republica dupa cateva generatii,cand vor disparea pana si urmasii
> urmasilor
> turnatorilor,nomenclaturistilor,securistilor,kghebistilor.Pana atunci
> ne trebuie o Republica Prezidentiala si un Parlament unicameral(pt. a
> mai limita numarul hotilor si coruptilor).
>

silviana
2008-11-19 12:58:28

la noi puterile trebuie sa se supravegheze reciproc,presedintele nu are nevoie de mai mari puteri,

posibilitatea alegerii premierului,pe care o are,ar trebui sa fie garantia ca promisiunile facute,pentru care a fost ales presedinte,vor fi aplicate/onorate prin/de premierul pe care il alege la rindul sau din oferta majoritatii,in conditiile constitutiei,ca este sau nu este inspirat,e problema/responsabilitatea lui si odata facuta alegerea nici nu mai are voie sa se vaite,ci sa'si asume responsabilitatea,sa colaboreze cu premierul pentru a'si asigura aplicarea si a propriilor promisiuni,pe linga cele cu care a cistigat majoritatea in parlament,un partid/o alianta,aplicate de premier,reprezentantul acestuia/acesteia,deci nu aspectul asta e cel mai mare rau,raul vine de la mentalitatea comunista/numai noi stim ce e bine pentru voi,altii va vor numai raul,numai noi va vrem binele,gindire incuiata,needucata,incompatibila dialogului,analizei neutre partinic,in interesul tarii,al statului de drept,calitatea umana proasta,e raul cel mai mare si s'a gasit peste tot,cu originea in aceeasi mentalitate,in parlament,guvern,justitie,etc.

Hadrian Gaunescu
2008-11-19 13:01:38

Republica, mareata satra + un raspuns ptr Alwais

tarim trist de bascalie
o atra mea inapoiata
De a comunstilor prostie.
Ma gandeam sa schimb putin versurile celebrului cantec muncitoresco-revolutionar (muzica e excelenta de altfel) dar imi reamintii de Felix Voiculescu viitorul presedinte al republicii si mi se facu scarba sa continui.

Dle Alwais, ceea ce SRS si altii ca el doresc e o republica parlamentara. Adica o dictatura a parlamentului.Mama ce s-ar mai fura.... Republicile parlamentare pot functiona numai in tari cu traditii democratice.In Romania unde furtul e in sange ar fi o catastrofa, caci e suficient sa te uiti la figura porcina si hulpava a personalitatii rrome Hadrian Nastase pentru a intelege lacomia incomensurabila a cestor banditi.

sorge
2008-11-19 13:04:59

Sa schimbam Constitutia ,in folosul cui ?

Cind o sa fie majoritar PSDul si PNLul ?
Asa doresti poporului dle Rosca ?
Noua nu o sa ne fie bine cu o Constitutie ,consfintita si clocita de PSD-PNL via Moscova.
In acest articol ,NO OFFENCE,dle Rosca ,ai vorbit numai dumneata si nu ai pomenit deloc de popor si tara.
Lasa le pacatelor de Palate ,ca nu asta mincam noi.

Hantzy
2008-11-19 13:13:23

Draga Viorel

Hantzy
2008-11-19 13:21:45

Re: Raul initial si raul final

Ghita Bizonu'
2008-11-19 13:22:32

Re: Gaunescule (misto nume! potrivit!!)

daca se egzista dictatura parlamentara inseamna ca doresti o autocratie democratica ....

La 2008-11-19 13:01:38, Hadrian Gaunescu a scris:

> tarim trist de bascalie
> o atra mea inapoiata
> De a comunstilor prostie.
> Ma gandeam sa schimb putin versurile celebrului cantec
> muncitoresco-revolutionar (muzica e excelenta de altfel) dar imi
> reamintii de Felix Voiculescu viitorul presedinte al republicii si mi
> se facu scarba sa continui.
>
> Dle Alwais, ceea ce SRS si altii ca el doresc e o republica
> parlamentara. Adica o dictatura a parlamentului.Mama ce s-ar mai
> fura.... Republicile parlamentare pot functiona numai in tari cu
> traditii democratice.In Romania unde furtul e in sange ar fi o
> catastrofa, caci e suficient sa te uiti la figura porcina si hulpava
> a personalitatii rrome Hadrian Nastase pentru a intelege lacomia
> incomensurabila a cestor banditi.
>

vladut
2008-11-19 13:24:24

Re: Constitutia Roamniei nu respectat doctrina democratiei reprezentative

La 2008-11-19 12:05:56, Margot a scris:

>
>
>
>
> La 2008-11-19 03:15:32, Constantin Timoc a scris:
>
> > Constitutia Roamniei nu respectat doctrina democratiei reprezentative
>
> voi propune
> > (a) Eliminarea pragului electoral
> > (b) Ridicarea restrictiei de durata a campanie electorale
> > (c) Impartirea in colegii electorale sa fie facuta de fiecare judet
> > (d) Alegeri cu un singur tur de scrutin
> > (e) Amendament pentru a include procedura si data alegerilor in
> > Constitutie
> > 18 noiembrie 2008
>
> SUPERBE PROPUNERI
> ASTA VA SCHIMBA SIGUR SOARTA ROMANIEI!
> Va rezolva toate problemele datorate crizei mondiale, va asigura
> locuri de munca bine platite si o bunastare de neimaginat, NU?

______________________________________________________

O sa razi dar chiar are dreptate si chiar aceste simple lucruri pot sa schimbe sit de kkt in care ne aflam, nu peste noapte dar in timp DA.

     Pagina  din 2      Pagina urmatoare

« Sumar articole

Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Raul initial (2397 afisari)
 Felix demolatorul (2270 afisari)
 Dacia lui Traian (2138 afisari)
 Rata atacata de pesti (1871 afisari)
 Secretele ies la lumina (1716 afisari)
 UPDATE Virgil Magureanu: "Am cunoscut inca din anii '70 numele celui care urma sa-l inlocuiasca pe Nicolae Ceausescu" (VIDEO) (5892 afisari)
 Asa arata fundul Angelinei Jolie! (4795 afisari)
 Educatoare din Mehedinti, bomba-sexy pe Internet! (FOTO) (3411 afisari)
 UPDATE Academia Catavencu: Tariceanu divorteaza. Premierul: Sunt om politic si m-am obisnuit cu atacurile de campanie. (3180 afisari)
 O alta gimnasta antrenata de Bella Karoli acuza: Primeam pumni si ni se rupeau urechile la antrenamente! (2585 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01593 sec.