Ziua Logo
  Nr. 4378 de sambata, 1 noiembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »

Editorial

2008-11-01

Comentarii: 80, forum ACTIV

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

Budapestanul
2008-11-01 01:17:10

Domnule Unteanu

Raspunsurile pentru intrebarile dumneavoastra vi le-ati dat in articol. Un articol frumos curgator unduitor care seamana cu cainele care is mushka coada. Pe de alta parte victima d voastra domnul Ludovic (dar nu Funes) vede cam care ar fii atributiile dumisale la Bruxxeles per directia statului roman, si cum nu doreste sa se friga...........................traje matza di cuada. Sa vie altul si sa faca curatenie in grajdurile lui Augias. Ca salariul e mult prea frumos si nu se merita sa isi riste pita zilnica. Sau asteapta sa se schimbe situatia domnisoarei in traducere burta din maghiara " mas a leanyzo fekvese" adica sa aiba si dumisale ceva de spus, de asa natura incat sa nu casune. Ca doara ie diplomat, sau nu:?:)

NormanFinkel5
2008-11-01 01:22:38

Re: Domnule Unteanu

Va iubitzi sincer si va apreciatzi, este clar :-) Masonul cu boszgorul. Casatoritzi-va la Las-Vegas, vine si seful CIA.

La 2008-11-01 01:17:10, Budapestanul a scris:

> Raspunsurile pentru intrebarile dumneavoastra vi le-ati dat in
> articol. Un articol frumos curgator unduitor care seamana cu cainele
> care is mushka coada. Pe de alta parte victima d voastra domnul
> Ludovic (dar nu Funes) vede cam care ar fii atributiile dumisale la
> Bruxxeles per directia statului roman, si cum nu doreste sa se
> friga...........................traje matza di cuada. Sa vie altul si
> sa faca curatenie in grajdurile lui Augias. Ca salariul e mult prea
> frumos si nu se merita sa isi riste pita zilnica. Sau asteapta sa se
> schimbe situatia domnisoarei in traducere burta din maghiara " mas a
> leanyzo fekvese" adica sa aiba si dumisale ceva de spus, de asa
> natura incat sa nu casune. Ca doara ie diplomat, sau nu:?:)
>

NormanFinkel5
2008-11-01 01:26:13

Mai un pic si avem al 13-lea mesaj ;-) Halloween Ziua si noaptea

Razvratitul
2008-11-01 01:32:40

Unele toape (de toape si nationaliste ce-s) maltrateaza limba romana. Isi zic scriitori....

Copil fiind,la o scoala de cartier aveam colegi din familii modeste. Cand auzeau verbul "a pune" chicoteau pe jumatate rusinati caci in mintea lor, de pus te pui numai pe tucal. Observ ca nu se mai foloseste acum acest verb. Prima data am observat prin '91-'92 la Petre Roman. Am ajuns sa aud sau sa citesc "asaza cheile in buzunar", "asaza problema in discutie", "asaza punctul pe i", iar aici "asaza persoana pe post"....
Imi prezint scuze (nu le cer, pot cere iertare, scuzele se prezinta de catre cel vinovat)daca eu un "incult de inginer" imi permit sa fac observatii unui "scriitor" dar la angajare trimit acasa pe un pretins strungar care nu stie sa masoare cu sublerul.
Pruteanu s-a legat de scrierea firmelor de catre desenatori inculti dar nu a propus o amenda (mica, doar 1 ban pe greseala inmultit cu tirajul) pentru oamenii de litere care publica mutilari ale limbii romane.
Asemenea oameni de litere ma revolta si ma scarbesc, asa cum ma scarbesc strungarii care nu stiu a folosi sublerul.
Nu mai spun de folosirea lui "locatie" pentru "loc" si nu "inchiriere", gogomanie care depaseste "furculisionul" lui Guluta al coanei Chirita.

Aladin
2008-11-01 01:54:41

Orban ?

Nume neaosh romanesc. Si vreti sa va apere interesele in fata ungurilor?.
Ati pus lupul paznic la stana ! asa ca invatati ungureste,sau mai bine puneti lupul la locul lui: in Zoo !

Budapestanul
2008-11-01 01:57:35

@Norman finkel 4+1

Eu, sincer ma bucur ,ca matale atat ai priceput:) Noptika bunutza:))))))))

NormanFinkel5
2008-11-01 01:57:48

Re: Unele toape (de toape si nationaliste ce-s) maltrateaza limba romana. Isi zic scriitori....

Budapestanul
2008-11-01 02:00:56

@aladine

Mai, eu zic ca e un pas semnificativ, ca nu il cheama pe Ludovic Orban : Cornelia Cazacu:))))))))))))))))))))))) Apropos, cu dumneai ce s-o ales:? e bine mersi, madamme Cazacu, dupa binele facut romanilor:?

NormanFinkel5
2008-11-01 02:05:25

Re: @Norman finkel 4+1

Tu cum ai aparut ai tras-o cu provocarile. Lasa c'am priceput eu BINE, tzie tzi-e ciuda ca nu inghit vrajeala asta cu scarpinatul ca pe porc ca sa bagi cutzitul cand itzi este TZIE prielnic momentul.
Plus ca Afacerea Jugoslavia este tot o conlucrare BND-CIA cu participare maghiara ca si "revolutzia din 1989" de altfel, cand agentzii BND si CIA PREGATITZI IN Wiesbaden-RFG si-n UNGARIA au organizat porcaria de "Revolutzie Orange" in TIMISOARA mea.
De pe 18 dec 89 au preluat rushii mascaria voastra eshuata, dar VOI CIA ATZI INCERCAT, n'asa? ...
Te rog lasa vrajeala si mieunatul p'aici, ca dupa Jugo-99, Kiew si Tbilisi -2003 nu ne mai mira nimic...

La 2008-11-01 01:57:35, Budapestanul a scris:

> Eu, sincer ma bucur ,ca matale atat ai priceput:) Noptika
> bunutza:))))))))
>

Budapestanul
2008-11-01 02:06:18

Norname +Razvratitul

Mai, ce sa ii faci, francezi dumitale s-au oprit la ordinatoire. acolo. Pare mi se ca ei sant cu "profitatul" zic de francezi si sarguinciosi de englezi au invadat lumea. cu limba cu tot. Da, "by the way" as fii curios cum ai traduce matale " make a back up of the daily duties" asa incat sa nu se cruceasca un inginer de sisteme. Apropos si ce va faceti amandoi cu sportul nr unu in Romania: footbal:?:)))))))pe asta cum il "francizati":?:)

Budapestanul
2008-11-01 02:09:44

Normal Finkel bal bla bla

Matale ai fost la rev din 1989 in Timisoara:? nu de alta ca eu am fost si in afara de neoash romanesti nu am auzit alte cuvinte.Ash ca nu stiu de unde scoti rusi , unguri, americani:? esti un scamator perfect:) Despre celelalte tari pe de alta parte nu ma bag sa afirm nimic. Numa despre Timisoara ta. AI fost macar odata din respect pentru cei cazuti sa vizitezi piata operei si treptele bisericii ortodoxe unde s-a deschis foc plin :? Oare:?Ai vizitata piata Nicoale Balcescu, dar cimitirul evreiesc:?Sa vezi oamenii schiloditi si arsi cu acid:? Ai fostpe dracu comentezi din departare despre Timisoara ta. Care e alta decat Timisoara mea.

painecusare
2008-11-01 06:00:45

Re: Norname +Razvratitul

bai nene szpoos buzi lasa-ne ca sintem satui de aberatii tale

poporan
2008-11-01 07:55:11

Bravo

Domnule,reprezinti inca unstlp puternic,nevazut inainte,al sustinerii drepturilor romanilor in propria lor tara.Felicitari.

MirceaS
2008-11-01 09:41:04

Re: Norname +Razvratitul

Budapestanul
2008-11-01 11:53:38

@Mircea S

Pai sa asteptam sa isi dea si ei cu parerea dar multumesc oricum. Apropos la footbal cum merge cu francizarea:?

MirceaS
2008-11-01 12:23:16

Re: @Budapestanul

Adrian v.D.
2008-11-01 12:25:06

ptr.domnul Marian 01

"Un palier al omului educat,cu lecturi in domeniul public si al domeniilor adiacente(juridic,sociologic,economic,etc.)La acest nivel,familia si mediul de formare devine extrem de putin importante in formarea obtiunilor ideologice."
-------------------
Inca de la inceput doresc sa clarific(pentru a cata oara?):nimeni nu poate fi gasit vinovat pentru faptele parintilor sau ale rudelor lui.(minimum de pretentie din partea unei gandiri care se preleva din Dreptul Roman)Daca mi-ati fi citit postarile cu atentie,ati fi vazut ca ma distantez total de ori ce fel de metoda folosita in dictaturile cunoscute,de fapt nu nu am scris si nu am afirmat altceva si ati fi economisit timp(energie intelectuala)
Acum sa revin la <cazul Olteanu>.Dupa ce v-am citit raspunsul dvs.,primul gand a fost:realitatea se gaseste intr-o contradictie totala cu textul dvs.Teoria dvs.(sa o numesc <scolastica>)referitoare la influenta mediului inconjurator asupra individului,este <preocupata de forma si mai putin de continut(precum la unii scolastici,profesorii universitatilor Evului Mediu din Occident.)
Daca ar fi doar un moment adevarat ceea ce ati scris,atunci Romania nu ar avea problema crizei de morala si etica a politicienilor ei(credibilitatea politicienilor prin ceea ce fac),ci o neputinta de intelegere din partea celor care o analizeaza.Care ipoteza este adevarata,domnule Marian?
Dupa cum am mai scris,daca ne multumim cu mediocritatea clasei politice actuale(admitem ca ceea ce reusesc sa faca sau sa enunte in public exprima ceea ce sunt),care exprima doar mediul in care s-au format(v.spiritele critice ale unui moment:Eminescu,Caragiale,Cioran,Patapievici!)nu putem sa ne lamentam despre neajunsurile din Romania.

neamtu tiganu
2008-11-01 13:55:11

Limba germana

neamtu tiganu
2008-11-01 14:10:43

Adriane iar te-ai apucat de baut?

La 2008-11-01 12:25:06, Adrian v.D. a scris:

>(v.spiritele critice ale unui
> moment:Eminescu,Caragiale,Cioran,Patapievici!)
---------------------
Daca ai ajuns sa-l pui pa fizicianu lu peste linga Eminescu, Caragiale, Cioran.. pai ma baiete esti blau.

SerbanR
2008-11-01 15:25:30

Referitor la comentariile despre limba romana

Limba romana e jalnica, procentul cuvintelor mostenite din latina e cel mai mic dintre toate limbile latine, exceptand aromana, megleno-romana si istro-romana. In ultimele secole limba romana a fost invadata de frantuzisme care, e adevarat, au modernizat-o. In loc de imprumutari din franceza, mai bine am fi luat cuvinte din italiana care este cea mai apropiata limba romanica de romana. Este regretabil ca romanii invata italiana cam la fel de usor/greu pe cat invata franceza. Foarte multe cuvinte seama in franceza si romana dar se deosebesc de cele italiene, ceea ce e desigur regretabil pentru ca ingreuneaza invatarea limbii italiene: garaj, fr. garage, it. autorimessa; greva, fr. greve; it. sciopero. Foarte bine in limba romana se mai formeaza inca cuvinte diferite de omoloagele lor frantuzesti, desi acestea sunt extrem de putine. Calculator e preferabil lui ordinator (de ce nu ordonator?) si lui computer.

SerbanR
2008-11-01 15:28:20

Completare

Pana si cuvintele englezesti care intra in romana sunt aproape toate prezente si in franceza. Cu cateva mici exceptii: mouse, software, hardware, megabyte (fr. megaoctet)
Limba romana nu au avut independenta niciodata, a imprumutat masiv cuvinte din limbile slave, apoi din greaca si turca si apoi din franceza.

Arogantu'
2008-11-01 16:23:25

Re: Adriane iar te-ai apucat de baut? - Nu stiu, Neamtule.

El pune pe PUTZAPIEVICI pe cel mai inalt soclu, nu ALATURI DE !

La 2008-11-01 14:10:43, neamtu tiganu a scris:

> La 2008-11-01 12:25:06, Adrian v.D. a scris:
>
> >(v.spiritele critice ale unui
> > moment:Eminescu,Caragiale,Cioran,Patapievici!)
> ---------------------
> Daca ai ajuns sa-l pui pa fizicianu lu peste linga Eminescu,
> Caragiale, Cioran.. pai ma baiete esti blau.
>

Ho Ciu Tzi
2008-11-01 16:59:26

In Harcov nu pot merge la WC de foame si ei(nu poporul, politicienii) vor multilimbism,

da-le Doamne minte!!!

Razvratitul
2008-11-01 17:57:13

Ma bucur ca v-am starnit si sincer cred ca de mult ar fi trebuit sa discutam toti despre asta!

Intr-o discutie, d-l Plesu spunea ca trei limbi se potrivesc cel mai bine pentru scrieri de filosofie. Cred ce se referea la bogatia lor semantica, la capacitatea de a folosi o anumita expresie (de obicei cuvant) pentru fiecare nuanta: greaca, germana, romana. Greceste nu stiu dar in limba germana cuvantul compus capata sensul lui de sine statator cu nuanta corespunzatoare. Intrarea in limba romana a unui numar enorm de cuvinte straine a imbogatit-o (nu tipa ca ma contrazic) fiecare venind cu o anume nuanta, basca multitudinea de sinonime pur romanesti (desfid un englezit sa scrie cuvinte englezesti DIFERITE corespunzatoare nuantelor pentru sinonimele gheata, zapada, omat, nea etc.). Aducerea in limba romana a cuvintelor englezesti din ultima vreme o saracesc si nu o imbogatesc, asa cum cuvintele din argoul puscariasilor le saraceste limba.
Dar nu asta ma intristeaza ci faptul ca (nu exagerez) cei mai multi ziaristi dar si asa zisi scriitori fac greseli de limba si cel mai grav IN SCRIS, cand au posibilitatea de a se autoverifica si nu in discutii rapide cand pot scapa balbe. Inca si mai grav este ca peste jumatate dintre parlamentarii nostri romani arata ca stiu mai putina gramatica a limbii romane (nu ma refer la accent) decat cel mai prapadit parlamentar maghiar!
Chinezule ai dreptate, politicienii nostri sunt specialisti in multilimbism si nu in multilingvism. Punct ochit, punct lovit!
Daca altii isi pocesc limba, trebuie sa o facem si noi?

MarianS01
2008-11-01 17:59:27

Re: ptr.domnul Marian 01

@ Adrian v.D.

Un batran, la inceputul anilor '90, imi zicea:

Orice involburare de ape ridica la suprafata gunoaie. Si trece vreme pana cand apele se limpezesc. Cu cat sunt mai usoare gunoaiele cu atat raman mai mult la suprafata apei.

(Cheia-i evidenta.)

Criza morala si etica nu-i apanajul politicienilor. Ei se vad din multime doar pentru ca sunt lumina reflectoarelor. Pana si-n satul cel mai ascuns sat gasesti, pastrand proportiile si putintele, replicile politicienilor; afaceristilor.

In primavara lui '90, in Gara de Nord (eram la coada la ziare), trei indivizi, din trei zone diferite ale tarii, au inceput o cearta, rapid degenerata in bataie, disputandu-si onoarea de-l fi batut la ei in sat pe Coposu, in duminica precedenta. Abstractie facand de manipulari, asta era si mai este inca nivelul Romaniei profunde.

Astia suntem, astia defilam!

Alternativele la sistemul politic actual sunt mai rele: anarhie sau dictatura. Altii mai buni, pentru o alta clasa politica, nu-s.

Ce-a castigat Italia in urma campaniei anticoruptie din anii '80-'90? Au distrus un partid! Ce s-a ridicat in loc este mai bun ?

Ajut pe cel mai slab, chiar daca ar fi mai rau, pentru ca sa se pastreze echilibrul. Cu cinism zic: "Incaiera-i drace!"

SerbanR
2008-11-01 18:05:05

Romana e o limba saracissima

Romana are nevoie de imprumutari pentru a exprima subtilitati, germana sau greaca au posibilitatea de a exprima orice cu cuvinte germanice sau grecesti prin intermediul cuvintelor compuse.

SerbanR
2008-11-01 18:10:17

Corectura

imprumuturi, nu imprumutari
Si limba latina era saraca deoarece ii lipseau cuvintele compuse aproape in totalitate. Limba engleza e cea mai bogata deoarece are extrem de multe cuvinte compuse, cuvinte de origine latina imprumutate pe diverse cai, direct, din franceza, italiana si multe cuvinte luate de la popoare din colonii. Limba engleza nu se compara cu saraca limba romana, care are putine sinonime, de obicei cuvintele slave au sinonime neologice.

....
2008-11-01 22:32:31

Re: Romana e o limba saracissima

Ia da niste exemple.

....
2008-11-01 22:33:43

Re: Corectura

Sa ma corectez si eu: esti prost de-mpungi.

Budapestanul
2008-11-01 22:43:21

Re: @Mircea S

Ehhh, ca norocul, ca romanul, mai modern, accepta din start barbarismele si tine linia cu cine trebuie( parera mea personala). Oricum stiinta din partea englezilor sufla, mai intens, ca si producatori de cuvinte. Mie imi plac mai tare barbarismele nemtilor - care nu lasa dubiu asupra intrebuintarii unui cuvant chiar daca cateodata asta inseamna kilometri de litere. Ca sa nu fie "gap" intre idei. observ ca dumneata tii cu linia franceza a celor minimum 10 minute de muzica franceza pe orice post la orice ora din zi ...............semn ca si limba franceza da sa moara sau sa fie invadata de alte cuvinte ( in speta ) engleze. Din pacate pe mine nua reusit sa ma prinda frumusetea limbii latine in schimb rigurozitatea limbii engleze sau germane imi da o satisfactie deosebita. --------acets lucru il observ ca la mine s-a intimplat in mod natural fara sa fiu "silit" pur si simplu dupa 14 ani de franceza in Romania si inca un jumatate de semetru chinuit in Ungaria am observat ca se lipea de mintea mea mai usor cuvantul in limba engleza decat cel in franceza. O fii de vina utilizarea intensa a PC-urilor:?:) nu stiu dar eu sant "pentru" limba engleza 100% iar viitorul arata sumbru:D in maximum 50 de ani engleza va fii universala. Daca intre timp nu cumva ne dam pe alfabetul "penguin":) O zi buna in continuare.

octaaa
2008-11-01 22:49:16

Re: Corectura

SerbanR, da, cuvintele slave au sinonime neologice.
Asta pentru ca am vrut sa ne dam mult mai latini decat sintem. Asta e un adevar : nu toate cuvintele latine pe care le folosim azi ar fi avut continuitate. NU. Le-am copiat acum 200 de ani de la francezi.
Cum nici numele de persoane , numele latine au aparut cam acum 200 de ani. Caci inainte predominau numele slave.

octaaa
2008-11-01 22:52:54

Re: Orban ?

Chiar, fratii Orban sint romani 100% ? Sau au si ceva unguresc?
Dar relegia? Ortodoxa sau catolica?

MirceaS
2008-11-01 23:41:36

Re: @Budapesteanul

iokan
2008-11-02 00:20:49

Re: Romana e o limba saracissima

De fapt e problema comparatiei L1=limbi cu multe cuvinte compuse - L2=limbi cu putine cuvinte compuse. Slabiciunile limbii romane sunt aceleasi cu ale francezei , latinei sau italienei(pe care ai dat-o ca exemplu). Latina, prin dreptul roman si franceza, prin Codul lui Napoleon - au reusit sa descrie sistematic toate complicatiile vietii sociale. L1 pot ajunge la aberatii ca cele prezentate de Neamtu-Tiganu.De 2000 de ani, grecii nu mai produc nimic in filozofie, desi au doua limbi de tip L1 la dispozitie(greaca si neogreaca)Chiar si in engleza, combinarea nu lipeste mai mult de 2 cuvinte si este , se pare tot mai rar folosita intextele neartistice - iata un exmplu luat la imtimplare :Alfresco will ship this week a major upgrade of its enterprise content management system that features new collaboration services, a draft implementation of the CMIS spec and Microsoft SharePoint support. Alfresco Enterprise 3.0, due for release on October 31, features Share, a collaborative content solution that eases capturing, sharing and accessing information across virtual teams....
L2 sunt mai clare . SUbtilitatile create de L1 sunt de multe ori, cuvinte cetoase.
Cred ca lungimea unui roman scris in L1 este > lungimea traducerii lui in L2.Imi poti indica niste articole, studii pe tema aceasta?

cosor ion
2008-11-02 04:30:30

nu Orban

trebuie sa spuna institutiilor statului ce are de facut.exista o constitutie,la a carei respectare sunt datoare toate institutiile statului incepind cu parlamentul,guvernul,presidentia.daca acestea baga capul in nisip ca strutul,este si normal ca sa fi calarit in propia ta tara de veneticii,care desi s-au nascut in aceasta tara ei o urasc si chiar o discreiteaza,prin lipsa de respect fata de institutiile statului.deci nu Orban este pus sa apere Constitutia,avem destui idioti care cu creierul imbalsamat in grasimea propiei prosti,se fac ca nu vad,sau chiar sunt prosti cu adevarat si nu pot vedea.la aceasta lasitate si prostie se adauga si Basescu,care nu are curajul sa spuna lucrurilor pe nume ci umbla cu vorbe cu multe intelesuri.sper ca umrd sa devina istorie in noul parlament si nici vorba la un nou santaj pentru viitorul guvern.ajunge cit ne-a fericit Base cu bagarea veneticilor intr-o majoritate pentru a pune PM un dobitoc

moroianu
2008-11-02 05:35:56

Re: Si totusi, maica...


Nu inteleg de ce-ti mai pierzi matale vremea cu limba asta "saracissima", cand ai putea sa te afirmi din plin intr-una din limbile de anvergura universala pe care le citezi, in care sa-ti valorifici fara probleme intreaga subtilitate si profunzime a gandirii?...

La 2008-11-01 18:05:05, SerbanR a scris:

> Romana are nevoie de imprumutari pentru a exprima subtilitati, germana
> sau greaca au posibilitatea de a exprima orice cu cuvinte germanice
> sau grecesti prin intermediul cuvintelor compuse.
>

SerbanR
2008-11-02 07:50:57

Pentru iokan

In primul rand cateva cuvinte despre limba romana:
1. are cel mai mic numar de cuvinte mostenite din latina, exceptand aromana, megleno-romana si istro-romana.
2. ca toate limbile romanice inclusiv latina nu au aproape deloc cuvinte compuse recurgand la cuvinte grecesti sau cuvinte formate din prefixoide/sufixoide grecesti si cuvant de baza latinesc sau invers sau la formarea de cuvinte "grecesti" din elemente grecesti dar care nu exista in limba greaca.
3. un german, un grec si chiar un englez pot sa exprime orice notiune folosind cuvinte compuse cu elemente proprii. De exemplu cuvintele germane de origine greaca Schule si Kirche (scoala si biserica) pot sa fie inlocuite oricand de Lernhaus/Lehrhaus si Gotteshaus/Bethaus mentinand puritatea limbii
4. Cele mai pure limbi europene sunt islandeza, ceha, neogreaca (varianta katharevusa)
5. neogreaca poate sa exprime orice cu mijloace proprii si chiar exista o variante purista numita katharevusa alaturi de varianta impura numita dhimotiki.
6. limba engleza este asa de bogata incat chiar unii termeni tehnici au sinonime: de exemplu motherboard/mainboard, laptop computer/notebook.
7. latina fara greaca veche nu exista. Cum s-ar putea exprima cuvinte ca theatrum sau architectura fara a apela la furtul unor cuvinte de la greci?
8. Faptul ca inca se mai introduc cuvinte in romana diferite de omoloagele lor frantuzesti e un lucru extrem de bun, chiar daca aceste cuvinte sunt englezesti. Oricum limba romana e asa de plina de cuvinte slave, turcesti, grecesti si maghiare ca 2-3 sau chiar mai multe cuvinte englezesti n-o strica deloc. Oricum multe dintre cuvintele englezesti au etimologie latina: computer.
9. limba romana s-a indepartat mult de italiana datorita influentei frantuzesti, ceea ce e foarte regretabil avand in vedere ca italiana e limba neolatina din vestul Europei cea mai asemanatoare cu romana. De aceea unui roman ii este la fel de greu/usor sa invete italiana ca si franceza. Italiana, spaniola si portugheza sunt diferite de romana prin aceea ca sunt limbi independente care isi formeaza singure cuvintele, nu apeleaza la franceza fiindca sunt prea sarace.
Cuvinte ca greva, somer, garaj nu sunt imprumutate in italiana din franceza ci sunt produse pe cale proprie de italiana. Asa ca limba romana este o limba saraca si neinteresanta, decat prin exotismul ei. Oricum multe alte limbi romanice o intrec in exotism: aroman, megleno-roman, istro-romana, corsicana, galiciana (care e in acelasi timp dialect portughez si spaniol desi galicienii o considera limba)
Apropo de ce ordinator si nu ordonator? De ce repondent si nu respondent?

SerbanR
2008-11-02 07:55:49

Corectura

nu apeleaza la franceza fiindca ar fi prea sarace
o limba saraca si neinteresanta, interesant poate doar prin exotismul ei

Socrate
2008-11-02 08:17:47

Foarte corect. Re: nu Orban

La 2008-11-02 04:30:30, cosor ion a scris:

> trebuie sa spuna institutiilor statului ce are de facut.exista o
> constitutie,la a carei respectare sunt datoare toate institutiile
> statului incepind cu parlamentul,guvernul,presidentia.daca acestea
> baga capul in nisip ca strutul,este si normal ca sa fi calarit in
> propia ta tara de veneticii,care desi s-au nascut in aceasta tara ei
> o urasc si chiar o discreiteaza,prin lipsa de respect fata de
> institutiile statului.deci nu Orban este pus sa apere
> Constitutia,avem destui idioti care cu creierul imbalsamat in
> grasimea propiei prosti,se fac ca nu vad,sau chiar sunt prosti cu
> adevarat si nu pot vedea.la aceasta lasitate si prostie se adauga si
> Basescu,care nu are curajul sa spuna lucrurilor pe nume ci umbla cu
> vorbe cu multe intelesuri.sper ca umrd sa devina istorie in noul
> parlament si nici vorba la un nou santaj pentru viitorul
> guvern.ajunge cit ne-a fericit Base cu bagarea veneticilor intr-o
> majoritate pentru a pune PM un dobitoc
>

moroianu
2008-11-02 08:34:31

Re: Latina n-a imprumutat cuvinte din greaca, ci le-a "furat"...


...deci latina "nu exista fara greaca veche"...

Iar romana "e asa de plina de cuvinte slave, turcesti, grecesti si maghiare ca 2-3 sau chiar mai multe cuvinte englezesti n-o strica deloc."

Toate astea ar trebui incluse intr-o antologie a lingvisticii SF, impreuna cu "Lernhaus" si "Bethaus" ca solutii de purificare a limbii germane...

La 2008-11-02 07:50:57, SerbanR a scris:

> In primul rand cateva cuvinte despre limba romana:
> 1. are cel mai mic numar de cuvinte mostenite din latina, exceptand
> aromana, megleno-romana si istro-romana.
> 2. ca toate limbile romanice inclusiv latina nu au aproape deloc
> cuvinte compuse recurgand la cuvinte grecesti sau cuvinte formate din
> prefixoide/sufixoide grecesti si cuvant de baza latinesc sau invers
> sau la formarea de cuvinte "grecesti" din elemente grecesti dar care
> nu exista in limba greaca.
> 3. un german, un grec si chiar un englez pot sa exprime orice notiune
> folosind cuvinte compuse cu elemente proprii. De exemplu cuvintele
> germane de origine greaca Schule si Kirche (scoala si biserica) pot
> sa fie inlocuite oricand de Lernhaus/Lehrhaus si Gotteshaus/Bethaus
> mentinand puritatea limbii
> 4. Cele mai pure limbi europene sunt islandeza, ceha, neogreaca
> (varianta katharevusa)
> 5. neogreaca poate sa exprime orice cu mijloace proprii si chiar
> exista o variante purista numita katharevusa alaturi de varianta
> impura numita dhimotiki.
> 6. limba engleza este asa de bogata incat chiar unii termeni tehnici
> au sinonime: de exemplu motherboard/mainboard, laptop
> computer/notebook.
> 7. latina fara greaca veche nu exista. Cum s-ar putea exprima cuvinte
> ca theatrum sau architectura fara a apela la furtul unor cuvinte de
> la greci?
> 8. Faptul ca inca se mai introduc cuvinte in romana diferite de
> omoloagele lor frantuzesti e un lucru extrem de bun, chiar daca
> aceste cuvinte sunt englezesti. Oricum limba romana e asa de plina de
> cuvinte slave, turcesti, grecesti si maghiare ca 2-3 sau chiar mai
> multe cuvinte englezesti n-o strica deloc. Oricum multe dintre
> cuvintele englezesti au etimologie latina: computer.
> 9. limba romana s-a indepartat mult de italiana datorita influentei
> frantuzesti, ceea ce e foarte regretabil avand in vedere ca italiana
> e limba neolatina din vestul Europei cea mai asemanatoare cu romana.
> De aceea unui roman ii este la fel de greu/usor sa invete italiana ca
> si franceza. Italiana, spaniola si portugheza sunt diferite de romana
> prin aceea ca sunt limbi independente care isi formeaza singure
> cuvintele, nu apeleaza la franceza fiindca sunt prea sarace.
> Cuvinte ca greva, somer, garaj nu sunt imprumutate in italiana din
> franceza ci sunt produse pe cale proprie de italiana. Asa ca limba
> romana este o limba saraca si neinteresanta, decat prin exotismul ei.
> Oricum multe alte limbi romanice o intrec in exotism: aroman,
> megleno-roman, istro-romana, corsicana, galiciana (care e in acelasi
> timp dialect portughez si spaniol desi galicienii o considera limba)
> Apropo de ce ordinator si nu ordonator? De ce repondent si nu
> respondent?
>

Ho Ciu Tzi
2008-11-02 08:35:42

Re: Bravo ce???????

La 2008-11-01 07:55:11, poporan a scris:

> Domnule,reprezinti inca unstlp puternic,nevazut inainte,al sustinerii
> drepturilor romanilor in propria lor tara.Felicitari.
>

ionion
2008-11-02 08:48:38

Trebuie gasit consesul si nu barfa de mahala.


In cadrul european trebuie gasita o fomula de compromis pe baza respectarii
valorilor umane si ale drepturilor omului.
Romanii de limba materna maghiara muncesc, isi vad de treaba lor, iar ca au o alta limba materna nu este un pacat, este un drept al lor care trebuie respectat.
Curentele nationaliste care sunt de o parte si de alta trebuiesc distruse, nationalismul este un aspect al gradului inalt de primitivism, de incultura totala.

Arogantu'
2008-11-02 09:00:36

Re: nu Orban - Care-i problema ta Cosoare - nu ti-a mai venit cecul ? ndc


La 2008-11-02 04:30:30, cosor ion a scris:

> trebuie sa spuna institutiilor statului ce are de facut.exista o
> constitutie,la a carei respectare sunt datoare toate institutiile
> statului incepind cu parlamentul,guvernul,presidentia.daca acestea
> baga capul in nisip ca strutul,este si normal ca sa fi calarit in
> propia ta tara de veneticii,care desi s-au nascut in aceasta tara ei
> o urasc si chiar o discreiteaza,prin lipsa de respect fata de
> institutiile statului.deci nu Orban este pus sa apere
> Constitutia,avem destui idioti care cu creierul imbalsamat in
> grasimea propiei prosti,se fac ca nu vad,sau chiar sunt prosti cu
> adevarat si nu pot vedea.la aceasta lasitate si prostie se adauga si
> Basescu,care nu are curajul sa spuna lucrurilor pe nume ci umbla cu
> vorbe cu multe intelesuri.sper ca umrd sa devina istorie in noul
> parlament si nici vorba la un nou santaj pentru viitorul
> guvern.ajunge cit ne-a fericit Base cu bagarea veneticilor intr-o
> majoritate pentru a pune PM un dobitoc
>

MirceaS
2008-11-02 10:20:02

Re: Pentru d-l SerbanR

Adrian v.D.
2008-11-02 12:15:40

Nici un apropo

Cu multi ani in urma,am intrat pe Bd.Magheru intr-o galerie de arta.Daca fericirea consta in a imparti cu cineva bucuria ta,ei bine,am invitat un prieten sa vina cu mine si sa ia parte la bucuria mea.Trebuie sa precizez ca inca din copilarie am fost <patruns>de o curiozitate imensa,care m-a ajutat sa pun totul sub semnul intrebarii,sa-mi dezvolt un simt critic pronuntat,dar mai ales sa iubesc cartile.Cine iubeste cartite intens,este un indragostit permanent in autori(e normal?)Dupa cum imi spuneau cei care m-au cunoscut,ca as avea un mare talent(<simt rafinat al culorii>,<un excelent desanator>etc.-) am inceput inca din adolescenta sa citesc tot ce a fost publicat la noi despre Arta.Cu timpul am strans o comoara,de mare pret(stiu,daca calculam totul in <bani>,cartile se vand azi si la kg!)Fratele meu mai mare m-a tinut de mana si m-a <introdus>inca de copil prin toate galeriile de arta ale Bucurestiului(acesta era <cinematograful nostru>)Luam parte la vernisaje,ascultam cuvantarile marilor critici de arta ai vremii,etc.)Era,daca vreti,<evadarea>noastra permanenta,intr-o alta lume(cel putin atmosfera,Ebene)din lumea gri a comunismului proletariatului.Lucram crochiuri dupa modele de ghips,apoi dupa <modele vii>(cu un profesor destul de bun,filogerman infocat)
Dar sa ma intorc la expozitia <suprarealistilor si modernilor din Balcani>/parca asa se numea expozitia)si prietenul meu,care nu prea avea habar de pictura,totusi initierea costa mult timp si rabdare,asadar,de ce nu?!A mers cu mine,cuminte a privit totul,insa in fata unui cub negru asezat pe o panza <preparata>in alb/ocru,prietenul meu mi-a spus:<ok,asa ceva nu e greu de pictat si cred ca oricine poate face asa ceva>.

Asa si cu politica.Toti sunt <experti>in politica,iti intorc fiecare fraza cu mixerul,ti-o toaca prin masina de tocat,de nu mai reusesti sa distingi decat ca la urma depui armele evidentelor si incerci sa te impaci cu ideea ca fiecare are dreptate,intr-o lume de experti in Google.Dar vai,sa va feriti de criticii amatori de arta:acestia nu au nici cea mai vaga pregatire(pregatire care dureaza o eternitate!),dar folosesc cu un patos <patriotic>expresii triviale impotriva unei expozitii romanesti de la New York.Daca expozitia respectiva este organizata si de <dusmanii mei politici>(!),atunci barbaria trivialitatilor de mahala isi arata coltii hidosi,fara nici cea mai vaga intentie de retinere,bun simt si o cunoastere a realitatii lumii in care traim.Democratiile au tarele lor.Dar in Germania de ex.,despre o expozitie,scriu doar oamenii care au o pregatire de specialitate.La noi inca decide vulgul ce este Arta si ce nu(sau googlianii).Tarele trecutului si ale prezentului....

Giurgiu Crisan
2008-11-02 13:59:00

Scoatetzi aproape toate comentariile

Tanase Florica
2008-11-02 14:38:35

@ SerbanL- Limba romana e simplicissima ?! "Baiete esti idiot!" Caragiale

Tanase Florica
2008-11-02 14:43:35

pentru @SerbaL esti un snob jalnic

LIMBA GERMANA ESTE FOARTE SIMPLA SI POATE EXPRIMA ORICE !
Ca sa ilustram aceste afirmatii, sa luam un exemplu practic.
Pentru inceput, sa deschidem Manualul de Limba Germana. Este un volum minunat, cu coperte cartonate, publicat la Dortmund si care povesteste despre obiceiurile hotentotilor (in germana: Hottentotten - observati cat e de simplu!).
In carte se relateaza cum cangurii (Beutelratten) sunt prinsi si inchisi in custi (Kotter), acoperite cu o tesatura (Lattengitter) care sa-i fereasca de ploi.
Aceste custi se numesc in germana "custi acoperite cu panza" (Lattengitterkotter) si, atunci cand contin un cangur, ele sunt numite Lattengitterkotterbeutelratten.
Intr-o zi, hotentotii au arestat un asasin (Attentater), acuzat ca ar fi omorat o mama (Mutter) hotentota (Hottentottenmutter), avand un fiu cam prostut si balbait (Stottertrottel).
O astfel de femeie se numeste, in germana, Hottentottenstottertrottelmutter, iar asasinul ei este un Hottentottenstottertrottelmutterattentater.
Politia il prinde pe asasin si il inchide provizoriu intr-o cusca pentru canguri
(Beutelrattenlattengitterkotter ), dar captivul evadeaza.
Imediat, toti pleaca in cautarea fugarului si, deodata, un razboinic hotentot se intoarce
strigand:
-Am prins asasinul (Attentater)! [va amintiti, nu?]
-Da? Care?, intreaba seful de trib.
-Pe Lattengitterkotterbeutelratterattentater, raspunde razboinicul.
-Cum adica, asasinul din cusca de canguri acoperita cu panza? intreaba seful hotentotilor.
-Pai, raspunde bastinasul, pe Hottentottenstottertrottelmutterattentater.
(Asasinul mamei hotentote a copilului prostut si balbait).
-A, asa, da! raspunde seful hotentotilor. Puteai sa zici de la inceput ca l-ai prins pe:
Hottentottenstottertrottelmutterlattengitterkotterbeutelrattenattentater
Dupa cum vedeti, limba germana este o limba simpla si poate exprima orice.
Trebuie sa aveti doar un dram de bunavointa !

Adrian v.D.
2008-11-02 14:54:38

Re: Scoatetzi aproape toate comentariile

Adrian v.D.
2008-11-02 14:56:23

Re: Scoatetzi aproape toate comentariile/Si nu am continuat cu ...<vox dei>

     Pagina  din 2      Pagina urmatoare

« Sumar articole

Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Leonte Rautu si purificarea stanilista a limbii romane (2103 afisari)
 Comisarul roman si multilingvismul tinutului Secuiesc (2083 afisari)
 Taxa radio: ai, n-ai, dai (1639 afisari)
 Stalin cel mic. Si o propunere (1504 afisari)
 Masoneria Feminina (1154 afisari)
 Show erotic cu Monica Columbeanu (3235 afisari)
 Iasi: Un student a murit pentru ca a stat prea mult in fata computerului (1630 afisari)
 Accident grav in Ungaria: Un roman a murit iar alti doi se zbat intre viata si moarte (1614 afisari)
 Saddam Hussein a fost injunghiat de șase ori după execuție (1574 afisari)
 Romania si Bulgaria au reclamat la CE abuzurile la care sunt supusi transportatorii in Ungaria (1561 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01037 sec.