Ziua Logo
  Nr. 4376 de joi, 30 octombrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »

Editorial

2008-10-30

Comentarii: 45, forum ACTIV

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

Alex.Pandrea
2008-10-29 21:31:21

Rapacitatea clasei politice si declinul liberalismului romanesc

Rapacitatea clasei politice si declinul liberalismului romanesc

In ultima vreme, capitalismul, asa cum il stiam in teorie, isi arata limitele in Romania,mai ales in urma marii erezii liberale care a devenit PNL sub dl.Tariceanu.
Practic pentru a salva averile oligarhiei si, implicit, economia ca prada, ideologul Patriciu si Cinteza au teoretizat sistemul unor adevarate nationalizari in masa, un simbol al statelor de tip socialist,desi se face doar in interesul unor autodenumiti capitalisti.

Cu toate acestea, existenta unei componente liberale in PD-L ne face sa speram ca sistemul capitalist nu a esuat.Este adevarat ca economiile trec periodic prin momente de criza, iar aceasta criza in sine este o dovada ca sistemul capitalist functioneaza.
Este clar insa ca se pot face ajustari asupra modului de operare al sistemului capitalist.

Din acest motiv dl.Stolojan,o somitate in economie,ne vorbeste despre mediocritatea juntei liberale.Nu exista in viziunea acestor eretici metode de reglementarea pietelor, atat prin inchiderea lacunelor legislative, cat si prin introducerea de noi masuri in domenii care pana acum nu erau supravegheate,spune Laurian Lungu, analist, director de cercetare al Grupului de Economie Aplicata (GEA). Problema descentralizarii din programul lor electoral a fost uitata si reamintita doar de UDMR.

Potrivit tot lui Laurian Lungu, un castig real in prevenirea unor crize viitoare ar fi fost adoptarea unui sistem de valori morale la care sa fie supusi actorii pietei.
In loc de aceasta vedem desanturi ale raptului oligarhic,de la acapararea bogatiilor tarii pana la salarii insuportabile pentru orice ratiune,care se atribue clientilor politici.
Si totul facut pentru a mentine la putere in gemetele a 75% din populatia saraca pe liberalii raptului si a dispretului pentru societate si dece nu si pentru tara.

Ce pot acestia intelege din ceea ce acum se numeste, nou sistem financiar mondial

Insa marea intrebare este daca se mai poate vorbi despre capitalism intr-o tara in care victoria oligarhiilor apare ca o dictatura(judetul Constanta de exemplu aproape feuda lui Mazare).Tot mai mult in Romania se vorbeste si se va vorbi de un socialism pentru bogati.
De fapt politicienii care speram ca ne vor parasi dupa 30 noembrie2008 utilizeaza un dublu standard:unul pentru clientii politici si oligarhi,in care includ si baronii PSD si altul pentru,era sa spun sclavii oligarhiei,adica pentru pensionari,profesori, medici, functionari,muncitori,ca sa nu mai vorbesc de abandonarea totala a clasei agricultorilor,pe motivul ca Tariceanu nu are vocatie agricola,nu este taran ci prim-ministru si nu o sa vina el la prasit,(cum spunea un forumist din grupul Jicman).
Se stie ca in economie crizeie economice sunt ciclice. Un guvern realmente liberal ar fi procedat catre o re-reglementare in sistemul financiar spune Liviu Voinea, directorul executiv al GEA.
Sistemul economic de dupa criza va fi definit "din mers", crede Laurian Lungu. Va depinde mult de efectele crizei, in special de evolutia somajului. O crestere mare a somajului va avea efecte sociale care, inevitabil, se vor rasfrange in politici economice care pot lua forme protectioniste cu tenta social-democrata.Acest pericol este distrugator daca in tara vor reveni cei 3 milioane de romani plecati sa stranga capsuni. In contrast, o revenire mai rapida a economiei globale din aceasta criza va accelera din nou rolul capitalului privat in economie.

De fapt actuala conducere PNL ne-a indreptat spre un socialism, in stilul secolului XXI, sesiza Floyd Norris, sef al Departamentului financiar de la "New York Times".
Paradoxul este ca aceasta intreaga mizerie a fost creata de un grup de zeloti care au inteles ca ideologia pietelor libere nu include si reguli, regulatori si supervizare.

De fapt nu este gluma,dar atitudinea dlui Tariceanu si cei de langa el imping tara catre socialism aparte,nu comunist dar nomenclaturist liberal.

Si nu este,cred ,intamplator ca apropierea de PSD este asa de mare si nu m-as mira chiar de o unire a celor 2 partide,eventual o absorbire a PNL de catre PSD,care politic vorbind este mai viguros si are o mai mare notorietate.
Liderii liberali pot primi niste posturi si se poate inchide ochii la maniera in care si-au facut si isi fac averea.
De fapt,asa cum subliniai analistul francez Claude Bbar ,oameni ca acestia vor ucide capitalismul, in care se avertiza ca acest tip de lideri devin foarte periculosi,comparandu-i cu fundametalistii religiosi arabi,fiind obsedati de imbogatire de dorinta de a poseda lucrurile materiale asa cum cei din urma sunt obsedati de valorile lor spirituale. (Adrian Popa)

Rolul statului este piatra de incercare pentru adevaratii liberali.Nationalizarile in interes personal(caci ce inseamna de fapt imbogatirea fara noima a nomenclaturii liberale) rascoleste liberalismul si face diferenta intre cel adevarat si erezie. Asistam la un fenomen inimaginabil, pentru multi, cu cativa ani in urma. Avem acum un esec monumental al unui model de afaceri in industria financiara a Romaniei dar care este practicat si in alte tari liberale din Europa.

De fapt ceea ce fac acum psudoliberalii nu este decat crearea unui capitalism nou,o nationalizare in favoarea politicienilor,chiar daca aparent economia libera nu dispare.

Ei vor sa creieze un socialism pentru bogati,in interiorul unei tari sarace,care sa dispretuiasca toate categoriile sociale,inclusiv a celor creatoare(profesori,medici etc),iar prin alianta cu PSD ei isi insusesc tehnica pomenilor electorale sau interelectorale pentru a astupa gura flamanda a adevaratei societati romanesti.

Acesta este de fapt statul oligarhic in care rolurile sunt distribuite,asa cum s-a exprimat Cinteza(in cunoscuta sa teorie a darwinismului social liberal) si exprimate prin expresia hegeliana stapin(adica liberal din nomenclatura)/ scalav(restul populatiei).
Maniera in care sunt tratati profesorii,cea mai sensitiva patura sociala,incapatinarea cu care Tariceanu se opune sa introduca 2-300 lei in buzunarele acestora ne arata cat de antipopular este acest sistem,in care bogatii fara rusine au totul,te omoara cu Mercedesul pe strada,iau Delta Dunarii ca proprietate particulara,ingradesc plajele private iar prostimea la munca si la pomeni.
In rest este doar tacere.

Asa cum subliniaza Excelenta sa Dl.Presedinte Basescu,acest sistem al inechitatii si raptului trebue sa dispara.Electoratul trebue sa vada clar cine este dusmanul si cine este langa popor.Nu degeaba sloganul PD-L este –EI CU EI,NOI CU VOI-

Constantin Timoc
2008-10-29 23:15:00

Solutia: Separarea intereselor publice de cele particulare

Constitutia Romanie nu respecta doctrina separarii intereselor publice de cele particulare

Constantin Timoc, MSEE, Columbia University, 1972

Candidat independent din SUA la Camera Deputatilor in colegiul electoral SUA, Canada, Australia, N. Zeelanda

www.ConstantinTimoc.ro

Constitutia in vigoare nu respecta doctrina separarii intereselor publice de cele particulare si nerespectarea acesteia duce la grave conflicte de interese ale demniatrilor nostri.

Pentru a elucida doctrina separarii intereselor publice de cele particulare, am sa citez din Montesquieu (Despre spiritul legilor, publicata in 1748) un exemplu istoric:

<<Theophilus [imparat al Bizantului din sec. IX], vazand o corabie in care se aflau marfuri al carei proprietar era sotia sa Teodora, a poruncit sa i se dea foc. Eu sunt imparat, i-a spus el, iar tu ma transformi in stapan de corabie. Din ce isi vor mai putea castiga existenta oamenii nevoiasi, daca noi le facem si meseria lor? El ar fi putut adauga: Cine ne va putea sta in cale daca noi infiintam monopoluri? Cine ne va sili sa ne indeplinim angajamentele de monarh pe care le-am luat fata de popor? Comertul pe care-l facem noi vor vrea sa-l faca si curtenii; ei vor fi mai lacomi si mai nedrepti decat noi. Poporul se bizue pe dreptatea noastra; el nu se bizue pe bogatia noastra..>> [XX, 19]

In America, la nivel statal, de exemplu in constitutia statului California, doctrina separarii intereselor publice de cele particulare este respectata prin urmatoarele articole:

<<... pentru a elimina orice conflict de interes aparent cu functia pe care o ocupa... nici un membru al puterii legislative [Art.4, Sec.4], ... al puterii executive [Art. 5, Sec. 14] ... si al puterii judecatoresti [Art.6, Sec.17] ... nu va fi angajat in nici o alta activitate decat cea in care a fost ales de cetatenii statului sau numit intr-o fuctie a statului>>.

La nivel local, de exemplu in statutul de organizare numit <<Los Angeles County Charter<< (echivalent cu o organizatie judeteana in Romania), doctrina separarii intereselor publice de cele particulare este specificata astfel:

<<Nici o persoana care este membru al consiliului judetean (<<board of supervisors<<) nu va avea vreun alt venit, in afara de cel specificat in acest articol, pentru orice serviciu pe care acesta il presteaza oricarei entitati publice sau guvernamentale. ... Pe durata orelor de lucru, acestia isi vor devota tot timpul pentru a servi constiincios publicul.>> [Art. 2, Sec.4, Board of Supervisors]

Constitutia Romaniei este deficitara din acest punct de vedere pentru ca nu interzice unui parlamentar sa practice activitati comerciale. Cu toate ca urmatorul articol interzice membrilor guvernului sa se implice in activitati comerciale:

<<Art. 105 (Incompatibilitati) Functia de membru al guvernului este incompatibila cu exercitarea altei functii publice de autoritate, cu execeptia celei de deputat sau de senator. De asemenea, ea este incompatibila cu exercitarea unei func?ii de reprezentare profesional? salarizate n cadrul organiza?iilor cu scop comercial.>>

parlamentarilor nu le este interzis acelasi lucru si asta duce la grave conflicte de interese cand, de exemplu, unii parlamentari practica avocatura.

Conflicte de interese extrem de grave, cauzate de nerespectarea doctrinei separarii intereselor publice de cele private atat in Constitutie cat si in legi, exista si la nivel local prin faptul ca multi consilieri, primari si prefecti sunt implicati in activitati comerciale.

Ca parlamentar, in ianuarie 2009, voi sesiza Curtea Constitutionala si voi initia in Parlament urmatorul amendament la Constitutie:

<<Nici un salariat de stat nu va avea vreun alt venit. Pe intreaga durata a orelor de lucru, fiecare salariat de stat isi va devota tot timpul pentru a servi constiincios publicul.>>
* * *
28 octombrie 2008
Pasadena, California

Shadow
2008-10-29 23:27:10

Re: Rapacitatea clasei politice si declinul liberalismului romanesc iar spune prostii nea nelu

1. Rapacitatea este o trasatura de baza a omului. Cu studiile la care faci referire destul de des ma asteptam sa sti asta. Rapacitate si "interesul personal" sunt motorul progresului economic.

2. Dta nu stiai nici in teorie nici in "praftica" ce e aia liberalism. Erezia "liberala" este transformarea din partid de stanga in partid de dreapta popular liberal peste noapte.


3. patriciu nu este ideolog, patriciu este capitalist. El "face" nu "teoretizeaza". Podoaba ailalta este la matale in partid. Nationalizarile in masa au fost marca unor economisti "insignifianti" blocati in mentalitatea statului providential si centralizat care si-au batut joc de Romania ani de-a randul. Ca exemple ii ai pe stolojan si vacaroiu amandoi "campioni" ai inflatie cu 3 cifre, ai pietei negre pt produse de stricta necesitate, al productiei pe stoc si al nationalizarilor.

4. In pdl nu exista componenta liberala exista componenta "comunistoida" grefata pe cea "securistica" cu moravuri si mentalitati de "capuse" doar in capitalism(abonate la bugetul statului). Restul crizele economice nu au de-a face cu lipsa de competenta economica a pdl. O sa aibe daca ajungeti la guvernare.

5. Despre ce "ajustari" este vorba? Asa-i ca nu stii la ce te referi? Nu e vorba de "ajustari" ci de control.

6. Nu exista mediocru mai mare dpdv economic decat stolojan sau vacaroiu. Cei doi sunt la fel de "somitati" economice.

7. Inchiderea lacunelor legislative (controlul la care m-am referit) este un proces continuu. Se vede si in ceea ce se intampla in occident. In rest iar ai "rupt din context".

8. Descentralizarea se face continuu. Modelul de descentralizare al pdl s-a vazut la alegerile tineretului pedalac si la rezolvarea crizei de la constanta. In rest primarii pedalaci demonstreaza ca "descentralizarea" este buna "pana la ei". Mai jos nu mai "merge".

9. Asta e o tampenie. Nu exista "valori morale" care sa limiteze "rapacitatea". Doar "gradul de risc acceptat" (generat de control) o poate face. Frica adica. Frica de "fisc" si cea de controale finaciare.

10. Cum e nevasta lui negoita nu? Despre care bogatii ale tarii vorbesti? Despre "baietii destepti" din energie (majoritar pdl si psd) sau cei de la alro sau "fabrica de pui" prezidentiala (costul kilowatului fata de "poporani").

11. 75% din populatie saraca? Visezi. Si inca in culori.

12. Ce intelegi dta din sistemul asta ca nu pari a cunoaste nici macar portita de intrare.

13. Constanta ca si Clujul feuda pedalaca. Socialism pt bogati e contradictie in termeni. Bogatilor nu le place sa-si "socializeze" bogatia. In realitatea "socializarea" bogatiei o fac pedalacii si presul iresponsabil prin obligarea platii cresterilor salariale bugetare de catre contribuabilul privat(cei doar 3 milioane).

14. Nu am auzit ceva despre "taranul" basecu, boc sau stolojan. Nici macar sa colinde prin tara sa explice si sa ajute pe producatorii agricoli sa acceseze fondurile europene.

15. Asta e discursul lui greenspan care si-a recunoscut greselile in fata congresului american. Explica ce e aia rereglementare a sistemului financiar. Asa-i ca nu stii?

16. Toate sistemele economice si precriza si post criza se definesc din mers Se modifica continuu. Cuvantul care defineste modificarea este "reforma". Nu s-a auzit la pdl.

17. Si cresterea si descresterea somajului are efecte sociale. Momentan protectionismul si politica de stanga sunt bine realizate de pdl.

18. Cele 3 milioane de romani vor suferi si sufera si ei efectele sociale ale crizei din tarile in care se gasesc. Nu va fi distrugator ci doar va face sa creasca competitia interna. Stiu cuvantul "competitie" nu face parte din vocabularul pdlar. Acolo cuvantul "pomana" este director. In plus firmele private romanesti se plang de multa vreme de costul prea mare al mainii de lucru romanesti.

19. Iar ai scos din burta. Da un link daca ai la NY Times.

20. Da "zelotii" sunt cei care au castigat Nobeluri in economie ani de-a randul. Nici unul din ei (nici macar inventatorul "derivatelor") nu au fost de acord cu modul de calcul al riscului. Adevaratii zelotii tembeli ii gasesti in principale agentii de rating a caror "supervizare" a disparut. Pt ca ei dadeau "tendinta pietei".

21. Iar spui prostii. Centralizarea puterii intr-o singura mana duce la asta exact ceea ce vrea basecul si este sustinut de pedalaci.

22. Nu ai sa vezi. Absorbtiile si "diviziunile" merg la partide cu acelasi tip de mentalitate si discurs. Precum fsn, pd, pld, pdl, psd, partidul lui magureanu, partidul lui talpes, prm, etc.

23. Nea nelu uite ce se intampla daca preiei pe nemestecate

"Claude Bbar n&#8217;a pas de mots assez durs pour ces analystes financiers qui, incapables d&#8217;apprcier la vraie valeur d&#8217;une entreprise, sont devenus esclaves de mod&#232;les mathmatiques sophistiqus totalement dconnects de la ralit."

Astia sunt subiectul la care referinta Bbar. E vorba de banci de investitii si companii de ratting. Nu are treaba cu liberalii. Amesteci mere cu pere si crezi ca scoti "argumente". E vorba de investitii "social responsabile" nu speculative. E vorba de "practici bursiere". Nu va pricepeti ca l-am auzit pe stolojan care cerea "patriotism bursier".


24. Nationalizari?
Serios? De aia tovarasa udrea isi face bloc pe un teren nationalizat nu?

25. Ce e aia "industria financiara"? Ce legatura are lipsa de responsabilitate a unor banci de investitii, fonduri speculative su agentii de ratting cu Romania? Avem o bursa asa de dezvoltata? Criza americana si europeana nu a pornit din cauza de liberali romani oricat ai "lungi placinta".

26. Pseudo dreapta si pseudo liberali sunt pedelacii. Economia e libera atata timp cat nu intra "smecherii" pdlaci la "capusare". Vezi bucrestiul, o sa vezi Clujul. Vezi energia si Alro, etc.

27. Ce e aia categorie sociala creatoare? Creaza ce? Profesorii aia creaza doar incompetenta pana una alta. Sa-i premiezi pt asta? E idee de "incompetent" si iresponsabil. Medicii "creaza" spaga.

28. E vorba de crestere cu 50%. Cand economia a crescut cu aproape 9%. De ce nu dati voi bani din buzunar sa le cresteti salariile si sa nu mai jucati banii celor care ii produc? Intradevar dupa ultima "pleasca" a pedalacilor aliati cu psd nu mai ramane decat tacere.

29. pdl este cel mai corupt si mai "securist comunistoid" partid la ora actuala condus din umbra de o "hahalera" care numai excelenta nu e din pacate dar e inca presedinte.

Shadow
2008-10-29 23:28:51

Re: Solutia: Separarea intereselor publice de cele particulare dle Timoc

> <<Nici un salariat de stat nu va avea vreun alt venit. Pe intreaga
> durata a orelor de lucru, fiecare salariat de stat isi va devota tot
> timpul pentru a servi constiincios publicul.>>

Cum veti interzice legal "meditatiile" date de salariatii de stat din invatamant? E un exemplu punctual si nu e unicul.

Ho Ciu Tzi
2008-10-29 23:49:52

Re: Rapacitatea clasei politice si declinul liberalismului romanesc / Traiasca si-nfloreasca scumpa

patrie RSR!!!!!!!


La 2008-10-29 21:31:21, Alex.Pandrea a scris:

> Rapacitatea clasei politice si declinul liberalismului romanesc
>
> In ultima vreme, capitalismul, asa cum il stiam in teorie, isi arata
> limitele in Romania,mai ales in urma marii erezii liberale care a
> devenit PNL sub dl.Tariceanu.
> Practic pentru a salva averile oligarhiei si, implicit, economia ca
> prada, ideologul Patriciu si Cinteza au teoretizat sistemul unor
> adevarate nationalizari in masa, un simbol al statelor de tip
> socialist,desi se face doar in interesul unor autodenumiti
> capitalisti.
>
> Cu toate acestea, existenta unei componente liberale in PD-L ne face
> sa speram ca sistemul capitalist nu a esuat.Este adevarat ca
> economiile trec periodic prin momente de criza, iar aceasta criza in
> sine este o dovada ca sistemul capitalist functioneaza.
> Este clar insa ca se pot face ajustari asupra modului de operare al
> sistemului capitalist.
>
> Din acest motiv dl.Stolojan,o somitate in economie,ne vorbeste despre
> mediocritatea juntei liberale.Nu exista in viziunea acestor eretici
> metode de reglementarea pietelor, atat prin inchiderea lacunelor
> legislative, cat si prin introducerea de noi masuri in domenii care
> pana acum nu erau supravegheate,spune Laurian Lungu, analist,
> director de cercetare al Grupului de Economie Aplicata (GEA).
> Problema descentralizarii din programul lor electoral a fost uitata
> si reamintita doar de UDMR.
>
> Potrivit tot lui Laurian Lungu, un castig real in prevenirea unor
> crize viitoare ar fi fost adoptarea unui sistem de valori morale la
> care sa fie supusi actorii pietei.
> In loc de aceasta vedem desanturi ale raptului oligarhic,de la
> acapararea bogatiilor tarii pana la salarii insuportabile pentru
> orice ratiune,care se atribue clientilor politici.
> Si totul facut pentru a mentine la putere in gemetele a 75% din
> populatia saraca pe liberalii raptului si a dispretului pentru
> societate si dece nu si pentru tara.
>
> Ce pot acestia intelege din ceea ce acum se numeste, nou sistem
> financiar mondial
>
> Insa marea intrebare este daca se mai poate vorbi despre capitalism
> intr-o tara in care victoria oligarhiilor apare ca o
> dictatura(judetul Constanta de exemplu aproape feuda lui Mazare).Tot
> mai mult in Romania se vorbeste si se va vorbi de un socialism pentru
> bogati.
> De fapt politicienii care speram ca ne vor parasi dupa 30 noembrie2008
> utilizeaza un dublu standard:unul pentru clientii politici si
> oligarhi,in care includ si baronii PSD si altul pentru,era sa spun
> sclavii oligarhiei,adica pentru pensionari,profesori, medici,
> functionari,muncitori,ca sa nu mai vorbesc de abandonarea totala a
> clasei agricultorilor,pe motivul ca Tariceanu nu are vocatie
> agricola,nu este taran ci prim-ministru si nu o sa vina el la
> prasit,(cum spunea un forumist din grupul Jicman).
> Se stie ca in economie crizeie economice sunt ciclice. Un guvern
> realmente liberal ar fi procedat catre o re-reglementare in sistemul
> financiar spune Liviu Voinea, directorul executiv al GEA.
> Sistemul economic de dupa criza va fi definit "din mers",
> crede Laurian Lungu. Va depinde mult de efectele crizei, in special
> de evolutia somajului. O crestere mare a somajului va avea efecte
> sociale care, inevitabil, se vor rasfrange in politici economice care
> pot lua forme protectioniste cu tenta social-democrata.Acest pericol
> este distrugator daca in tara vor reveni cei 3 milioane de romani
> plecati sa stranga capsuni. In contrast, o revenire mai rapida a
> economiei globale din aceasta criza va accelera din nou rolul
> capitalului privat in economie.
>
> De fapt actuala conducere PNL ne-a indreptat spre un socialism, in
> stilul secolului XXI, sesiza Floyd Norris, sef al Departamentului
> financiar de la "New York Times".
> Paradoxul este ca aceasta intreaga mizerie a fost creata de un grup de
> zeloti care au inteles ca ideologia pietelor libere nu include si
> reguli, regulatori si supervizare.
>
> De fapt nu este gluma,dar atitudinea dlui Tariceanu si cei de langa el
> imping tara catre socialism aparte,nu comunist dar nomenclaturist
> liberal.
>
> Si nu este,cred ,intamplator ca apropierea de PSD este asa de mare si
> nu m-as mira chiar de o unire a celor 2 partide,eventual o absorbire
> a PNL de catre PSD,care politic vorbind este mai viguros si are o mai
> mare notorietate.
> Liderii liberali pot primi niste posturi si se poate inchide ochii la
> maniera in care si-au facut si isi fac averea.
> De fapt,asa cum subliniai analistul francez Claude Bbar ,oameni ca
> acestia vor ucide capitalismul, in care se avertiza ca acest tip de
> lideri devin foarte periculosi,comparandu-i cu fundametalistii
> religiosi arabi,fiind obsedati de imbogatire de dorinta de a poseda
> lucrurile materiale asa cum cei din urma sunt obsedati de valorile
> lor spirituale. (Adrian Popa)
>
> Rolul statului este piatra de incercare pentru adevaratii
> liberali.Nationalizarile in interes personal(caci ce inseamna de fapt
> imbogatirea fara noima a nomenclaturii liberale) rascoleste
> liberalismul si face diferenta intre cel adevarat si erezie. Asistam
> la un fenomen inimaginabil, pentru multi, cu cativa ani in urma. Avem
> acum un esec monumental al unui model de afaceri in industria
> financiara a Romaniei dar care este practicat si in alte tari
> liberale din Europa.
>
> De fapt ceea ce fac acum psudoliberalii nu este decat crearea unui
> capitalism nou,o nationalizare in favoarea politicienilor,chiar daca
> aparent economia libera nu dispare.
>
> Ei vor sa creieze un socialism pentru bogati,in interiorul unei tari
> sarace,care sa dispretuiasca toate categoriile sociale,inclusiv a
> celor creatoare(profesori,medici etc),iar prin alianta cu PSD ei isi
> insusesc tehnica pomenilor electorale sau interelectorale pentru a
> astupa gura flamanda a adevaratei societati romanesti.
>
> Acesta este de fapt statul oligarhic in care rolurile sunt
> distribuite,asa cum s-a exprimat Cinteza(in cunoscuta sa teorie a
> darwinismului social liberal) si exprimate prin expresia hegeliana
> stapin(adica liberal din nomenclatura)/ scalav(restul populatiei).
> Maniera in care sunt tratati profesorii,cea mai sensitiva patura
> sociala,incapatinarea cu care Tariceanu se opune sa introduca 2-300
> lei in buzunarele acestora ne arata cat de antipopular este acest
> sistem,in care bogatii fara rusine au totul,te omoara cu Mercedesul
> pe strada,iau Delta Dunarii ca proprietate particulara,ingradesc
> plajele private iar prostimea la munca si la pomeni.
> In rest este doar tacere.
>
> Asa cum subliniaza Excelenta sa Dl.Presedinte Basescu,acest sistem al
> inechitatii si raptului trebue sa dispara.Electoratul trebue sa vada
> clar cine este dusmanul si cine este langa popor.Nu degeaba sloganul
> PD-L este &#8211;EI CU EI,NOI CU VOI-
>
>

MarianS01
2008-10-30 00:30:50

Re: Rapacitatea clasei politice si declinul liberalismului romanesc

D-le, esti infernal. Iei un articol din EZ cu copy-paste
http://www.evzvest.ro/articole/detalii-articol/825684/ANALIZA-EVZ-Cati-bani-mai-face-capitalismul-dupa-criza/
si brodezi in jurul lui propriile elucubratii.

Sa iau doar inceputul:
Ce zice EZ:
< n ultima vreme, capitalismul, asa cum l stiam n teorie, si arata
< limitele. Pentru a salva pietele financiare si, implicit, economia reala,
< marile state liberaliste au trecut la nationalizari n masa,
< un simbol al statelor de tip socialist. Cu toate acestea, analistii nu
< cred ca sistemul capitalist a esuat.

Ce zice Alex.Pandrea:
> In ultima vreme, capitalismul, asa cum il stiam in teorie, isi arata
> limitele in Romania,mai ales in urma marii erezii liberale care a
> devenit PNL sub dl.Tariceanu.
> Practic pentru a salva averile oligarhiei si, implicit, economia ca
> prada, ideologul Patriciu si Cinteza au teoretizat sistemul unor
> adevarate nationalizari in masa, un simbol al statelor de tip
> socialist,desi se face doar in interesul unor autodenumiti
> capitalisti.

Si-acum, cu voia dvs. incep si eu:
- Ce limite si-a aratat capitalismul in Romania? Criza financiara, in care si-a aratat limitele in alte parti pe noi pur si simplu ne-a ocolit. Recesiunea economica este cea care abia a inceput sa-si faca prezenta. Astea le puteai invata si de la Basescu, daca-i ascultai vorbaria spusa la Bruxelles.
- Habar n-am la ce erezie liberala te referi dar cred ca referirea la asa ceva era doar o umplutura menita a schimba sensul frazei.
- Patriciu, departe de-a fi un promotor al nationalizarilor este adeptul libertarianismului (urmat de Georgia) si dezavueaza orice interventie a statului in economie, cu atat mai mult nationalizarea.
- Vorbesti cu nerusinare impotriva lui Patriciu, si-i atribui idei care-i sunt straine pentru ca apoi sa-i critici ideile pe care i le-ai atribuit.
Ce-ar fi sa incep sa te critic pentru ca promovezi terorismul? Ce conteaza ca nu-l promoveti; conteaza ca te critic!
- Cat despre ideile lui Cinteza habar n-am care-i sunt dar il ai in gradina PD-L-lui asa ca te poti spala pe cap cu el.
- Este stupefiant cum eludezi nationalizarile reale in alte state si critici nationalizarile inexistente de la noi.
- Ai scris atatea aiureli asupra nationalizarilor incat atunci cand vezi ca ele sunt puse in practica in alte state eviti sa spui asta si inlocuiesti textul originar cu o critica a stupefianta.


> Cu toate acestea, existenta unei componente liberale in PD-L ne face
> sa speram ca sistemul capitalist nu a esuat.

Asta a picat ca nuca-n perete. O singura voce cu tente liberale se aude in PD-L, Ionut Popescu, dar se aude atat de anemic incat este cantitate neglijabila.


> Este adevarat ca economiile trec periodic prin momente de criza, iar
> aceasta criza in > sine este o dovada ca sistemul capitalist functioneaza.
> Este clar insa ca se pot face ajustari asupra modului de operare al
> sistemului capitalist.
Fara comentarii, fiind text preluat din Evenimentul Zilei.

> Din acest motiv dl.Stolojan,o somitate in economie,
Asta-i prea de tot! Citeste-i d-le CV-ul si scuteste-ma de-al comenta.
http://econ.unitbv.ro/aspeckt/pag/cercetare/cv/CV%20Stolojan_T.doc


> ... ne vorbeste despre mediocritatea juntei liberale.
No comment.

Si iarasi dam peste o deformare a citatului din Evenimentul Zilei si, culmea nerusinarii, textul astfel deformat este atribuit lui Laurian Lungu!

Originalul:
< Reglementarea pietelor, att prin nchiderea lacunelor legislative, ct si prin
< introducerea de noi masuri n domenii care pna acum nu erau
< supravegheate, va fi un prim pas.

... si mistificarea facuta de Alex.Pandrea
> Nu exista in viziunea acestor eretici
> metode de reglementarea pietelor, atat prin inchiderea lacunelor
> legislative, cat si prin introducerea de noi masuri in domenii care
> pana acum nu erau supravegheate,spune Laurian Lungu, analist,
> director de cercetare al Grupului de Economie Aplicata (GEA).

N-are rost sa ma mai continui in acelasi stil.

PS. Vezi ca ti-am mai lasat o bucurie si pe alt forum:
http://groups.yahoo.com/group/DEMOCRATIA_IN_PERICOL-/message/902

gili
2008-10-30 04:13:04

Aha ! Asa care vas zica ...

Cum ar veni bunoara varu Costica de ziceam ca m-a cam cuprins dorul de dinsul , cunostinta noastra comuna , care cum descuie guritza ..., ma rog , da drumul la deshte pe tastatura in cazul nostru , cum a si pus-o la ... "marca inregistrata" ... patent cum zici tu , n'asa ?
Acuma si io ma chitesc ca -s multi d'astia inregistratii la pedelicii astia , ca nici altundeva sa vezi o asa inghesuiala , pe metru patrat cum ar veni , ca la dinsii .
Sa fie de la inflatia asta ce va sa vina , de la criza , n'asa ?
Sau n-o fi de la criza , o fi de la ... de la natura . Ca si natura asta , de ... gradina Domnului . Mare , mare de peste poate . Si o gramada -i sar gardul, n'asa ?
Banui io ca nu au alta treaba , s-o fi saturat si Al Batrin de dinsii si ii da peste gard .... Ma rog , daca-i voia Dinsului nu poti sa te pui curmezis . Da iote vezi , te trezesti cu unul ca nea Vasile aici de fata care ne tot asasineaza cu traznaile dinsului .
Poti sa-ti inchipui blestemul dracului , ce s-o fi chinuit Al Batrin cu dinsul sa-i rabde nazdravaniile ?
Ce o fi zis ... Ma , ia sai peste gard si ... tunde-ooooo , pina ti-oi spune Io hopa ca m-am saturat de o asa haimana patentata , n'asa ?
Si iote acuma sta pe capul bietilor oameni si-si toaca la traznai ...

Alex.Pandrea
2008-10-30 07:14:50

Da,aduc multumire postatorilor seriosi,care aduc argumente

La 2008-10-30 00:30:50, MarianS01 a scris:

Da,aduc multumire postatorilor seriosi,care aduc argumente

Citesc cu bucurie ca grupul Jicman poate avea si alta fateta.Aceea de a-si sustine argumentele civilizat si argumentat.
Dreptatea,cum spunea Eminescu,a plecat de pe pamant tocmai sus la Domnul sfant.

Acum ar trebui si eu sa incep a contra-argumenta si apoi si invers pana ne da afara de la Ziua.

Nu cred ca este bine.Dv.sunteti politicieni liberali,poate in domeniul liberalismului mai instruiti ca mine.
Totiusi adevarul isi are forta sa.Nu va pot convinge si nu ma puteti convinge.Si daca vreti sa stiti,din cauza ideilor fixe si a montajului politic pe care il aveti.

Totusi pot spune ca din eruditia dv,chiar daca o utilizati pentru un cal mort,se poate invata.

Acesta ar trebui sa fie tonul pe un forum intre oameni civilizati,idei si contradictii.
Va multumesc

Margot
2008-10-30 09:37:47

Re: Solutia: Separarea intereselor publice de cele particulare

Stimate Dle Timoc,
Probabil ca nu ati citit comentariul de ieri,
V-am sugerat ieri sa veniti cu lucruri noi si mai practice , nu sa repetati aceleasi idei si aceleasi citate. Asta nu foloseste la nimic.
Va intrebasem ieri ce veti face concret pentru diaspora pe care o veti reprezenta, daca veti fi ales.
Dvs criticati Constitutia Romaniei si majoritatea Legilor tarii si va dau dreptate in mare parte.
Dar, presupuneti ca veti fi ales si nu veti putea schimba constitutia in sensul de a semana cu cea americana, care dupa dvs , e perfecta.
Trebuie sa aveti pregatita o solutie de rezerva fiindca nu imi inchipui ca nu veti vrea sa mai faceti nimic pentru diaspora daca constitutia ramane cea actuala.
Asta ne-ar interesa : ce propuneri concrete aveti pentru cresterea prestigiului Romaniei in lume, ca , asa cum spuneti in prezentarile dvs, romanilor din diaspora sa nu le fie rusine ca sunt romani ci sa se mandreasca cu aceasta apartenenta.
Cu stima,

alt_cititor
2008-10-30 09:41:06

Cum cine ne salveaza? Vadim

"In aceste conditii, cine ne salveaza de mafia politica?"

Acum citiva ani Vadim venise si cu solutia: adunati toti acesti mafioti pe stadion si mitraliati. Daca vor fi adunati, eu ma ofer voluntar sa fiu unul din cei ce apasa pe tragaci, fara nici un pic de mila si cu zimbetul pe buze.

alt_cititor
2008-10-30 09:45:18

Re: Rapacitatea clasei politice si declinul liberalismului romanesc iar spune prostii nea nelu

La 2008-10-29 23:27:10, Shadow a scris:

> 3. patriciu nu este ideolog, patriciu este capitalist.
>
patriciu NU este capitalist, ci HOT si TILHAR. E cel mai mare hot roman al tuturor timpurilor. In ziua in care va dispare de pe fata pamintului, ma voi imbata de bucurie, pentru prima data in viata!

ianculescu lucian
2008-10-30 11:04:24

legea clientelei politice

ar trebui stipulat in CONSTITUTIA ROMANIEI dupa articolul 1 ,sa apara articolul 2 in care sa se stipuleze clar ca oricare ar fii clientela politica si oricite cururi ar pupa ACEASTA,presedintele romaniei ,prim ministru ,ministrii etc sa nu aiba nici un fel de privilegii si favoruri !! mi-a placut fff mult de d-nul ION CRISTOIU LA SINTEZA ZILEI SI IN GENERIC CIND A SPUS CLAR SA NU SE MAI PUPE BUCILE LUI TRAIAN BASESCU CIND STA CU ELE LA FEREASTRA COTROCENIULUI !!! cum este posibil ca presedinta fondului PROPRIETATEA SA AIBA 17000 DE EURO PE LUNA IAR EU MA JUDEC DE 4 ANI LA LEGEA 10/2001 LA INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE CU ACEEASI MAFIE COMUNISTA ,CARE SI-AU IMPARTIT TOATE TERENURILE INTRE EI !!!

dmaxim
2008-10-30 11:45:22

da' destept mai esti!

Adica noi suntem feriti de criza mondiala pentru ca suntem mafioti? Esti tare.

MarianS01
2008-10-30 11:51:45

Despre articol, pe fond

Mi-a fost greu sa sciu despre fondul articolului pentu ca mi-a fost greu sa percep mesajul lui. Daca ar fi fost doar un mesaj anti-Tariceanu sau doar un mesaj anti-sistem miar fi fost mai usor dar melanjul celor doua imi cade greu la digestie.

Istoria ne-a pus in fata trei alternative: anarhie; sistem politic structurat (multipartidic); dictatura. Atacurile anti-sistem au venit dintotdeauna dispre extreme. Cum anarhia in sine este nu poate subzista o perioada cat de cat rezonabila manifestarile anarhice n-au decat rolul de a destructura sistemul politic pentru instaurarea peste vidul creeat a dictaturii.

Astfel, oricum ai lua lucrurile tot la antagonismul dintre sistem/ dictatura ajungi.

Desigur, dictatura poate lua forme atenuate (de ex.despot luminat) si istoria nu-i straina de asa ceva. Dictatura regala a lui Carol II este ultimul exemplu in istoria noastra (si asta facand abstractie de atitudinea antilegionara). Dictatura moderata a putut fi uneori o solutie de tranzitie spre democratie (cazul ultimei perioade a lui Franco in Spania) dar arareori dictatura cedeaza pasnic

Discursul anti-sistem dintotdeauna a fost in realitate un discurs pro-dictatura, mai mult sau mai putin bine mascat. Toata clasa politica este hoata; toata clasa politica este manata de interese de grup infractorial etc. nu lasa loc decat alternative: inlaturarea clasei politice si ... ce pui in loc? Dictatura! Asta ar fi motivul (pe scurt) pentru care nu agreez discursul antisistem.

Discursul antisistem al autorului a fost de altfel remarcat de forumuri si bloguri de extrema dreapta si au fost preluate articole ale acestuia.

Este interesanta atitudinea articolului fata de PNL Din punct de vedere politic si economic PNL-lui nu i se poate contesta corectitudinea atitudinii fata de maririle salariale si fata de presiunile sindicale. Atunci, in discursul antisistem, urmeza atacarea PNL-lui nu prin atacul asupra faptelor vizibile ci prin atacul asupra mobilului faptelor. PNL, chipurile, nu refuza cresterile salariale care ar fi dezastuoase pentru tara din motive declarate ci din motive ascunse, de aparare si conservare a grupului mafiot. N-am de gand sa combat in sine existenta sau nu a gandului ascuns pentru ca s-ar intra pe taramuri care-mi sunt straine. Rationamentul prezentat de articol este insa fals pentru ca eludeaza momentul preelectoral si consecinta directa a lui: pentru un plus de doua luni de guvernare PNL n-are motiv sa-si ridice-n cap miscarile sindicale. Ce dracu ar putea face invocata mafie ireparabil in cele doua lui de pana-n alegeri ?

Surprinzator, articolul nu contine numele Presedintelui Basescu. Surpriza este data de coincidenta ideilor autorului cu ale Presedintelui.

Razvratitul
2008-10-30 11:53:20

Un prost arunca o piatra in balta si zece destepti se chinuie s-o scoata... Mos Teaca v-a

starnit pe toti sa-i raspundeti la plagiaturile sale si ati scris de vi s-au invinetit buricele degetelor de atata butonare.... Oare merita?
Individul a fost avansat locotenent la exceptional de rau si apucat ce era, bun la executat treburi murdare si mai apoi capitan doar la vechime de prost si obedient ce era.
Un astfel de individ nu trebuie luat in serios ci tratat in bascalie (el si cei pe care ii sprijina) si aruncat in derizoriu. Cu atat mai mult cu cat se crede destept fara a cunoaste ortografia limbii romane.
Propunere : Cum eu nu mai am rabdare sa citesc prostiile individului (de saptamani bune), cei care il cititi semnalati greselile de limba astfel ca sa il obligati a plati un corector. Sa vedem daca redactia ii va da bani si pentru asta...

Arogantu'
2008-10-30 12:06:03

Re: Un prost arunca o piatra in balta si zece destepti se chinuie s-o scoata... Mos Teaca v-a

Monser - cred ca nici un om zdravan la cap nu se mai indoieste de ce spui ! In plus - ipochimenul insusi da cu tifla ideii de dialog.
Cu alte cuvinte - el va posta in continuare platitudini si / sau imbecilitati, dar are pretentia sa-i fie comentate decent - ca el oricum nu raspunde argumentelor contra ce i se vor aduce.
Acum crede ca a gasit argumentul cu care sa-i inchida gura oricui: banda lui Jicman.
Dobitocul crede ca toata lumea este in aceeasi situatie cu el si cu cei din haita pedelista.
Uite ce afirma ipochimenul - ca sa nu-ti mai pierzi vremea cu idiotul:

<<Acum ar trebui si eu sa incep a contra-argumenta si apoi si invers pana ne da afara de la Ziua.

Nu cred ca este bine.Dv.sunteti politicieni liberali,poate in domeniul liberalismului mai instruiti ca mine.
Totiusi adevarul isi are forta sa.Nu va pot convinge si nu ma puteti convinge.Si daca vreti sa stiti,din cauza ideilor fixe si a montajului politic pe care il aveti. >>

La 2008-10-30 11:53:20, Razvratitul a scris:

> starnit pe toti sa-i raspundeti la plagiaturile sale si ati scris de
> vi s-au invinetit buricele degetelor de atata butonare.... Oare
> merita?
> Individul a fost avansat locotenent la exceptional de rau si apucat ce
> era, bun la executat treburi murdare si mai apoi capitan doar la
> vechime de prost si obedient ce era.
> Un astfel de individ nu trebuie luat in serios ci tratat in bascalie
> (el si cei pe care ii sprijina) si aruncat in derizoriu. Cu atat mai
> mult cu cat se crede destept fara a cunoaste ortografia limbii
> romane.
> Propunere : Cum eu nu mai am rabdare sa citesc prostiile individului
> (de saptamani bune), cei care il cititi semnalati greselile de limba
> astfel ca sa il obligati a plati un corector. Sa vedem daca redactia
> ii va da bani si pentru asta...
>

Socrate
2008-10-30 12:13:01

Foarte logic ce spui, dar...Re: Despre articol, pe fond

intentia autorului este exclusiv sa dea in cap PNL-ului ( campanie electorala negativa ).
Cel mai usor lucru pentru guvern ar fi fost sa satisfaca aberatiile PSD-isto-PDL-iste si sa mareasca salariile in invatamant, otova. Guvernul s-a dovedit insa responsabil.
Singura greseala apartine parlamentarilor PNL-isti, care au cedat presiunii sindicale si au votat pentru marirea aberanta.

La 2008-10-30 11:51:45, MarianS01 a scris:

> Mi-a fost greu sa sciu despre fondul articolului pentu ca mi-a fost
> greu sa percep mesajul lui. Daca ar fi fost doar un mesaj
> anti-Tariceanu sau doar un mesaj anti-sistem miar fi fost mai usor
> dar melanjul celor doua imi cade greu la digestie.
>
> Istoria ne-a pus in fata trei alternative: anarhie; sistem politic
> structurat (multipartidic); dictatura. Atacurile anti-sistem au venit
> dintotdeauna dispre extreme. Cum anarhia in sine este nu poate
> subzista o perioada cat de cat rezonabila manifestarile anarhice n-au
> decat rolul de a destructura sistemul politic pentru instaurarea peste
> vidul creeat a dictaturii.
>
> Astfel, oricum ai lua lucrurile tot la antagonismul dintre sistem/
> dictatura ajungi.
>
> Desigur, dictatura poate lua forme atenuate (de ex.despot luminat) si
> istoria nu-i straina de asa ceva. Dictatura regala a lui Carol II
> este ultimul exemplu in istoria noastra (si asta facand abstractie de
> atitudinea antilegionara). Dictatura moderata a putut fi uneori o
> solutie de tranzitie spre democratie (cazul ultimei perioade a lui
> Franco in Spania) dar arareori dictatura cedeaza pasnic
>
> Discursul anti-sistem dintotdeauna a fost in realitate un discurs
> pro-dictatura, mai mult sau mai putin bine mascat. Toata clasa
> politica este hoata; toata clasa politica este manata de interese de
> grup infractorial etc. nu lasa loc decat alternative: inlaturarea
> clasei politice si ... ce pui in loc? Dictatura! Asta ar fi motivul
> (pe scurt) pentru care nu agreez discursul antisistem.
>
> Discursul antisistem al autorului a fost de altfel remarcat de
> forumuri si bloguri de extrema dreapta si au fost preluate articole
> ale acestuia.
>
> Este interesanta atitudinea articolului fata de PNL Din punct de
> vedere politic si economic PNL-lui nu i se poate contesta
> corectitudinea atitudinii fata de maririle salariale si fata de
> presiunile sindicale. Atunci, in discursul antisistem, urmeza
> atacarea PNL-lui nu prin atacul asupra faptelor vizibile ci prin
> atacul asupra mobilului faptelor. PNL, chipurile, nu refuza
> cresterile salariale care ar fi dezastuoase pentru tara din motive
> declarate ci din motive ascunse, de aparare si conservare a grupului
> mafiot. N-am de gand sa combat in sine existenta sau nu a gandului
> ascuns pentru ca s-ar intra pe taramuri care-mi sunt straine.
> Rationamentul prezentat de articol este insa fals pentru ca eludeaza
> momentul preelectoral si consecinta directa a lui: pentru un plus de
> doua luni de guvernare PNL n-are motiv sa-si ridice-n cap miscarile
> sindicale. Ce dracu ar putea face invocata mafie ireparabil in cele
> doua lui de pana-n alegeri ?
>
> Surprinzator, articolul nu contine numele Presedintelui Basescu.
> Surpriza este data de coincidenta ideilor autorului cu ale
> Presedintelui.
>
>
>

MarianS01
2008-10-30 12:30:15

Re: Despre articol, pe fond

@ Socrate

Chiar daca mi-a trecut asa ceva prin minte, nu puteam atribui ganduri ascunse (campanie electorala negativa) atata timp cat protestam, delicat, tocmai impotriva acestei practici. Era o inconsistenta logica.

MarianS01
2008-10-30 13:07:15

Re: Rapacitatea clasei politice si declinul liberalismului romanesc

@Alex.Pandrea

Stimabile, ti-am aruncat manusa in casa (pe forumul Pro-Basescu), acolo unde nu poti invoca pavaza invocata aici

> Acum ar trebui si eu sa incep a contra-argumenta si apoi si invers pana ne da
> afara de la Ziua.

dar replica a ramas la acelasi nivel ca si aici (bla-bla-bla).

Laudele si aprecierile pozitive ce mi le aduci ma mahnesc. Nu tendinte de ligusire astept ci revizuirea pozitiei. La ce dracu mi-ar folosi laudele adresate unui anonim ?

Inteleg sa pornesti de la un sistem axiomatic inconsistent (Basescu este Zeul; PD-L sunt ingerii; toti ceilalti sunt rai) dar mentine-te in sfera adevarurilor nu a falsurilor; elimina din discurs plagiatele deformate pana la atribuirea catre altii a ideilor tale proprii; elimina din discurs apelarea la date false ...

Citeste mai mult si scrie mai putin. Scrie cu onestitate cee ce scrii. Te va feri de ridicol si de oprobiu

Habar n-am ce-i cu grupul Jicman si n-am nici o legatura cu el.

Faptul ca stiu cate ceva despre doctrina liberala nu ma face liberal. Stiu cate ceva si despre social-democratie (mai mult chiar decat despre liberalism) dar n-a fost nici momentul si nici cazul sa fac apel la aceste cunostinte. samd.

Nu sunt politician liberal, ba mai mult, pe fond am idei social-democrate si sunt (fost) membru fondator al Partidului Social Democrat Roman, inca din 1989 (carnetul de partid nr 99), dar ultima sedinta de partid la care am fost era in 1992. Istoria noastra este plina de migrari de conjunctura, dictate de imperative nationale nu de meschinarii, dinspre social-democrati inspre liberali, cel mai celebru fiind "tradarea generosilor" (apropo, stii ce-i cu asta ?).

Daca acum apar ideile PNL o fac doar pentru ca este singura alternativa viabila la dictatura (mai mult sau mai putin atenuata). Si dinspre PSD si dinspre PD-L (ce se naste din PCR-FSN soareci manaca) acelasi spectru apare. Optiunile mele sunt pur si simplu dictate de alegerea celui mai mic dintre relele oferite de politica.

Mona G.
2008-10-30 13:23:34

Famiglia

Iata ca Tariceanu s-a instalat si ca sef al Famigliei dupa ce a nesocotit orice institutie democratica a tarii,comportandu-se ca un adevarat dictator.Cum a putut sa-i dea dela guvern lui Fenechiu atat de multi bani pt. construirea unei biserici in colegiul sau,pe care acest mafiot iesean o va construi cu firmele sale.Si pt. profesori nu sunt bani!A,am uitat si de faptul ca majoreaza salariile preotilor.Ei nu darama economia?Ca doar nu sunt mai putini decat profesorii!

Hantzy
2008-10-30 13:42:14

Un exercitiu de memorie ... si poate, si de logica!

La 2008-10-30 13:23:34, Mona G. a scris:

...
>A,am uitat si de faptul ca majoreaza salariile preotilor.Ei
> nu darama economia?Ca doar nu sunt mai putini decat profesorii!
>
***********
Bine ca ti-ai adus pe final aminte! Cam ca blonda de biletelul roz!

Cand Parlamentul si Guvernul propuneau Cotroceniului legea pentru marirea pensiilor, prin recalcularea valorii punctului, aparusera o intreaga pleiada de societari in tivil, cu coatele roase de aritmetica clasei a 4-a, si constatand ca raportul pensionari-angajati e cam 1:1 se intrebau retoric cat vor creste contributiile celor din urma la fondul de pensii. Iti amintesti?!
Uite ca acum au amutit, cand intrebarea respectiva ar fi fost macar la fel de actuala. Oare de ce?

simiondan
2008-10-30 13:43:29

sa te pravalesti de ras!

"RomAnia a functionat dupa un sistem propriu construit pe baza de interese de grup mafiot. Dovada sta chiar recesiunea mondiala care pare ca ne-a ocolit pentru ca n-am fost legati in mod real de un sistem economic veritabil"

pai care-i veritabil cataline, ala care da in crize sau ala pe care crizele-l ocolesc?

sesizez ca sistemu asta mafiot , e tare domle!

MarianS01
2008-10-30 13:57:42

Re: Famiglia Mona G. sufera de rea-credinta

La 2008-10-30 13:23:34, Mona G. a scris:

> Iata ca Tariceanu s-a instalat si ca sef al Famigliei dupa ce a
> nesocotit orice institutie democratica a tarii,comportandu-se ca un
> adevarat dictator.

Hooo! Un dictator nu retrimite in Parlament o lege (pentru ca pe fond asta a facut Tariceanu), oferind parlamentarilor posibilitatea aprecierii asupra unei masuri nefundamentate economic. Cu totul altele sunt metodele dictatorilor.

> Cum a putut sa-i dea dela guvern lui Fenechiu atat
> de multi bani pt. construirea unei biserici in colegiul sau,pe care
> acest mafiot iesean o va construi cu firmele sale.

Problema alocarilor de bani de la buget pentru construirea de biserici nu-i noua. Cea mai cunoscuta opozitie este aceea fata de construirea Catedralei Mantuirii Neamului. Originea problemei se gaseste in obligatiile asumate de stat odata cu nationalizarea averilor manastiresti pe vremea lui Cuza.

Construirea de cartiere noi impune construirea de biserici noi.

Sustinerea ca s-au dat bani lui Fenechiu este insa o falsa. Banii s-au dat Consiliului Local. Ca acesta a ales sa lucreze cu firmele lui Fenechiu este alta problema. Daca asa stau lucrurile si alegerea a fost nelegala este de datoria altora sa cerceteze. Aratatul cu degetul este o practica uzuala in campania electorala dar cel mai adesea se raspunde aproape la fel: diferenta consta doar degetul folosit (unii folosesc aratatorul, altii folosesc degetul mijlociu, indoit) dar vorbesc cu pacat tocmai cand ar trebui sa vorbesc despre biserica..

> Si pt. profesori nu sunt bani!
Ba sunt! Motivele pentru care nu este acceptata marirea salariilor sunt altele dar au fost atat de vanturate in presa incat doar cei cu rea-credinta nu le stiu.

> A,am uitat si de faptul ca majoreaza salariile preotilor.Ei
> nu darama economia?Ca doar nu sunt mai putini decat profesorii!

Marirea salariilor preotilor la nivelul salariilor profesorilor este o doleanta a lor si nu un fapt implinit. Mai intereseaza-te.
Preotii sunt mult mai putini decat profesorii. Mai intereseza-te.

Alex.Pandrea
2008-10-30 14:24:15

Re: Domnule Marian

La 2008-10-30 13:07:15, MarianS01 a scris:

Domnule Marian,

Imi pare rau pentru dumneta daca nu intelegi ca fiecarui trebuie sa i se respecte opinia.Credinta dumnevoastra ca, nu tendinte de ligusire astept ci revizuirea pozitiei,mi se pare,si nu va jicnesc,doar un puerilism,o naivitate.

Ceea ce am spus ramane cum am spus,este o opinie si doar atat.Alegatiile ca laud pe cineva si critic pe altul nu este un delict si nici nu vreau sa ma dezic.

Nu stiu ce doriti,dar a cere cuiva ,sa renunte la argumentele sale,pare de asemenea ceva de domeniul basmelor.
Afirmatiile dv.,citez, daca acum apar ideile PNL o fac doar pentru ca este singura alternativa viabila la dictatura (mai mult sau mai putin atenuata), pare luata din Caragiale,si acolo era un personaj care se temea de o revolutie,desi impuscaturile si galagia era facuta de catre niste betivi.
Optiunile mele,spuneti dv., sunt pur si simplu dictate de alegerea celui mai mic dintre relele oferite de politica.
Pai pareti un adevarat Don Quijote care si el se lupta cu monstri si de fapt erau mori de vant.

Scuzati-ma daca credeti ca va ridiculizez deoarece vad ca dv.va consumati si sunteti destul de serios,dar tot ce spuneti ma amuza.

Unde ati mai vazut ca un postator dupa ce asculta pe altul(ca dv.) sa inceapa a plange si sa-si schimbe opiniile.

As dori sa raman prieten cu dv.
Si sa nu luati ce v-am spus ca un atac sau o depreciere a dv.Din contra va consider foarte valoros si cultivat.Doar naivitatea mi se pare in afara normalului.
Dar nimeni nu moare sau nu se imbolnaveste din cauza naivitatii.

Deci fiti naiv pentru ca multi in asemenea situatii au descoperit drumuri noi.

alwis46
2008-10-30 14:33:46

Re: Un exercitiu de memorie ... si poate, si de logica!

Daca se poate, as vrea sa intervin si eu cu cateva consideratii pe marginea celor discutate.
Problema banilor pentru marirea salariilor profesorilor are cateva aspecte, unele exacerbate de cei care se opun altele vanturate de cei care sunt pentru.
In fapt, ni s-a spus pana la saturatie de catre inalti functionari guvernamentali, dar si de catre numerosi politiceini, ca sunt necesare sume suplimentare cheltuite din bugetul de stat pentru aceste mariri.
Dupa parerea mea si ascultand si partea cealalta, problema cu sumele suplimentare de la bugetul de stat este o minciuna.
Cei care au sustinut aceste mariri au facut de fiecare data referire la faptul ca banii necesari pot fi luati din interiorul bugetului de 6% alocat invatamantului.
Exista tendinta aici pe forum, dar si in discursurile guvernantilor si politicienilor care sunt"contra" ca ei sunt cei care au dreptate.
Pana la urma de ce sa nu-i credem pe cei care vorbesc de cheltuieli din interiorul unui buget existent ?
S-a vorbit foarte clar de redirectionarea resurselor, in sensul ca se ia de la infrastructura educatiei si sa se dea la salarii.
Evident, masura respectiva este total anapoda, vreau doar sa atrag atentia asupra faptului ca suntem mintiti in legatura cu cheltuielile suplimentare de la buget cand cel mai bine ar fi fost ca guvernantii sa ne explice ca de fapt bani sunt in buget dar nu este normal sa cheltuim pe salarii atunci cand trebuie sa cheltuim pentru modernizarea, consolidarea, dotarea si repararea scolilor si chiar construirea unora noi.
Memoria mea imi spune ca intodeauna invatamantul a fost unul dintre sectoarele cele mai vaduvite de fonduri si tinta celui mai mare dezinteres iar logica imi spune ca de vina sunt conditiile proaste in care sunt siliti sa-si desfasoare activitatea cadrele didactice si elevii, acestia din urma, viitoare, poate, cadre didactice la randul lor.
Trebuie sa ne gandim ca actul educational deficitar rezida si din calitatea scazuta a corpului didactic, respectivii neavand alternativa si lucrand in sistem doar pentru ca altfel ar muri de foame.
Un profesor care lucreaza din sila si obligat sa nu-si paraseasca locul de munca prost remunerat, pentru ca altceva nu ar avea ce sa lucreze, niciodata nu va avea tragere de inima sa se perfectioneze si sa fie acel mentor si pedagog de care elevii au nevoie in cursul pregatirii lor pentru viata.
Sunt sigur ca multi dintre profesori au plecat la drum animati de cele mai bune intentii si hotarati sa faca treaba buna numai ca odata intrati in sistem au constatat ca profesia lor este una luata drept tinta a bataii de joc a guvernantilor, guvernanti ajunsi acolo unde sunt acum pentru ca niste profesori s-au aplecat asupra lor si le-au umplut cu diverse cunostinte creierele goale.
Conducatorii bolsevici, multi dintre ei cu studii precare, aveau o teama instinctiva de oamenii cu carte, le simteau superioritatea si erau constienti ca numai ei le-ar putea lua locul si de aceea ii "tundeau" mai mereu, putini dintre ei ajungand somitati in materie.
Conducatorii de astazi, oameni scoliti, unii dintre ei chiar pe la institutii de prestigiu din strainatate, stiu in mod cert ce inseamna un om cu carte, stiu de la bun inceput pericolul reprezentat de omul educat si cu solide bagaje de cunostinte realizand ca poate fi oricand inlocuit de cineva poate mai bine pregatit si de aceea procedeaza la fel ca bolsevicii, mentin intentionat sistemul de invatamnt in bezna nejunsurilor.
De pierdut avem numai noi poporenii, de castigat au ticalosii care atneteaza cu buna stiinta la modernizarea invatamantului si astfel la pauperizarea intelectuala a viitorimii.

La 2008-10-30 13:42:14, Hantzy a scris:

> La 2008-10-30 13:23:34, Mona G. a scris:
>
> ...
> >A,am uitat si de faptul ca majoreaza salariile preotilor.Ei
> > nu darama economia?Ca doar nu sunt mai putini decat profesorii!
> >
> ***********
> Bine ca ti-ai adus pe final aminte! Cam ca blonda de biletelul roz!
>
> Cand Parlamentul si Guvernul propuneau Cotroceniului legea pentru
> marirea pensiilor, prin recalcularea valorii punctului, aparusera o
> intreaga pleiada de societari in tivil, cu coatele roase de
> aritmetica clasei a 4-a, si constatand ca raportul
> pensionari-angajati e cam 1:1 se intrebau retoric cat vor creste
> contributiile celor din urma la fondul de pensii. Iti amintesti?!
> Uite ca acum au amutit, cand intrebarea respectiva ar fi fost macar la
> fel de actuala. Oare de ce?
>

LENIO
2008-10-30 14:58:24

Doua postari mustind de ...teorie!

Nu se poate vorbi de liberalism romanesc care este in DECLIN !
S-a conturat matrita,dar continutul e o gramada de directi obiective intersectate
de o gramada de interese sociale cu argumente de breasla! Am spus GRAMADA
caci nu se disting proprietati pentru a contura notiunea de ...multime !Cum poate fi in declin un deziderat care nu s-a manifestat in toata societatea,inca tributara
luptei de clasa (e adevarat clase mici si ....paralele ).
Separarea intereselor publice de cele particulare?Pai de ce-si orienteaza parintii
pe copiii lor numai spre meserii legate de ..BUGET !Platind profesori,locuri anticipat sa ajunga in: POLITIE mai ales,armata; in facultati de drept,finante si
contabilitate...De ce nu merg spre cele de invatamant,unde numai este concurenta?Separarea s-ar produce daca ar fi concurenta nu de spaga ci de
locuri in sistemul bugetar care se tot umfla si cu dintre cei cu studii si fara !Nu s-ar putea face un raport corect de necesar ?O parere care are lacune si provoaca raspunsuri acide :cine imparte,parte-si face !La nevoile lui,dar si ale neamurilor. Si daca nu are neamuri,are nevoie de ..bani !

MarianS01
2008-10-30 15:07:56

Re: Famiglia

@ alwis46

In cea mai mare parte ai dreptate dar pierzi cate amanunte esentiale.

In bugetul anului 2008 nu sunt resurse. Bugetul de 6% aferent acestui an este deja alocat. Alternative ar fi: suplimentarea bugetului din alte surse (prin depasirea celor 6%) dar ele nu sunt indicate in lege si sub spectrul depresiunii economice ma indoiesc de existenta lor; renuntarea la o parte din alocarile facute, in masura in care mai este posibil dar procedura este groaie si hazardata deoarece este vorba de investitii in derulare si de contracte in derulare.

Pentru bugetul anului 2009, asa cum este proiectat, la fel nu sunt alocati bani acestei mariri de salarii dar parlamentul (si viitorul guvern) poate modifica structura acestui buget.

Principala problema este insa alta: odata acceptate cererile profesorilor nu mai exista motiv pentru a nu accepta cererile celorlalti bugetari ori asta schimba cu totul lucrurile deoarece ar impune o crestere a fondului de salarii cu 6 miliarde EURO. Impactul asupra PIB-lui ar fi major si consecintele previzibile.

Dupa bugetari ar urma inevitabil salariatii din regii si societatile cu capital majoritar de stat. Marirea salariului mediu pe economia nationala este considerabil si asta va impune, prin legatura cu punctul de pensie si marirea pensiilor.

Sectorul privat din economie, care oricum are salariul mediu in raport de 1:1,3 fata de salariul mediu din sectorul de stat va avea, legitim, pretentii la marirea corespunzatoare a salariilor.

Consecintele sunt inevitabile: spirala inflationista; deficit bugetar nesustenabil.

Cum dracu de asa ceva se intampla tocmai in context electoral ? Pentru ca se dorea exploatarea populismului electoral. D-na Andronescu (de la PSD, promotoarea amendamentului) nici nu spera sa fie aprobat amendamentul propus iar PSD a promovat ideea in scop pur electoral. PD-L nu putea scopa ocazia de a se da pe brazda populismului cu atat mai mult cu cat lideri sindicali din invatamant sunt apropiati de PD-L, unii candidand chiar pe listele PD-L.

Chiar nu se poate invata din lectia Ungariei ?

Sunt sperante ca lucrurile vor intra intro evolutie normala. Liderii sindicali din marile centrale sindicale incept sa ia atitudine critica fata de acesta marire de salarii. PSD incepe sa adopte o atitudine rationala. PD-L incepe sa conditioneze marirea de salarii de restructurare.

Nu-i mai bine ca acest subiect sa fie dezbatut in absenta populismului electoral ? Tocmai asta a facut PNL atunci cand a amanat pentru 1 aprilie maririle de salarii. Intre timp, noul guvern si noul parlament se vor familiariza cu problematica si vor putea lua hotarari si in cunostinta de cauza si in absenta populismului.

MarianS01
2008-10-30 15:10:58

Un exercitiu de memorie ... si, poate, un pic mai multa economie si logica!

@ alwis46

In cea mai mare parte ai dreptate dar pierzi cate amanunte esentiale.

In bugetul anului 2008 nu sunt resurse. Bugetul de 6% aferent acestui an este deja alocat. Alternative ar fi: suplimentarea bugetului din alte surse (prin depasirea celor 6%) dar ele nu sunt indicate in lege si sub spectrul depresiunii economice ma indoiesc de existenta lor; renuntarea la o parte din alocarile facute, in masura in care mai este posibil dar procedura este groaie si hazardata deoarece este vorba de investitii in derulare si de contracte in derulare; apelarea la cresterea deficitului bugetar (adica dat "din burta").

Pentru bugetul anului 2009, asa cum este proiectat, la fel nu sunt alocati bani acestei mariri de salarii dar parlamentul (si viitorul guvern) poate modifica structura acestui buget.

Principala problema este insa alta: odata acceptate cererile profesorilor nu mai exista motiv pentru a nu accepta cererile celorlalti bugetari ori asta schimba cu totul lucrurile deoarece ar impune o crestere a fondului de salarii cu 6 miliarde EURO. Impactul asupra PIB-lui ar fi major si consecintele previzibile.

Dupa bugetari ar urma inevitabil salariatii din regii si societatile cu capital majoritar de stat. Marirea salariului mediu pe economia nationala este considerabil si asta va impune, prin legatura cu punctul de pensie si marirea pensiilor.

Sectorul privat din economie, care oricum are salariul mediu in raport de 1:1,3 fata de salariul mediu din sectorul de stat va avea, legitim, pretentii la marirea corespunzatoare a salariilor.

Consecintele sunt inevitabile: spirala inflationista; deficit bugetar nesustenabil.

Cum dracu de asa ceva se intampla tocmai in context electoral ? Pentru ca se dorea exploatarea populismului electoral. D-na Andronescu (de la PSD, promotoarea amendamentului) nici nu spera sa fie aprobat amendamentul propus iar PSD a promovat ideea in scop pur electoral. PD-L nu putea scopa ocazia de a se da pe brazda populismului cu atat mai mult cu cat lideri sindicali din invatamant sunt apropiati de PD-L, unii candidand chiar pe listele PD-L.

Chiar nu se poate invata din lectia Ungariei ?

Sunt sperante ca lucrurile vor intra intro evolutie normala. Liderii sindicali din marile centrale sindicale incept sa ia atitudine critica fata de acesta marire de salarii. PSD incepe sa adopte o atitudine rationala. PD-L incepe sa conditioneze marirea de salarii de restructurare.

Nu-i mai bine ca acest subiect sa fie dezbatut in absenta populismului electoral ? Tocmai asta a facut PNL atunci cand a amanat pentru 1 aprilie maririle de salarii. Intre timp, noul guvern si noul parlament se vor familiariza cu problematica si vor putea lua hotarari si in cunostinta de cauza si in absenta populismului.

Constantin Timoc
2008-10-30 15:51:55

@Shadow ILE-DE-FRANCE PARIS Re: Solutia: Separarea intereselor publice de cele particulare dle Timoc

La 2008-10-29 23:28:51, Shadow a scris:

> > <<Nici un salariat de stat nu va avea vreun alt venit. Pe intreaga
> > durata a orelor de lucru, fiecare salariat de stat isi va devota tot
> > timpul pentru a servi constiincios publicul.>>
>
> Cum veti interzice legal "meditatiile" date de salariatii de stat din
> invatamant? E un exemplu punctual si nu e unicul.
>
>

Constantin Timoc
2008-10-30 16:05:23

ILE-DE-FRANCE PARIS @shadow Re: Solutia: Separarea intereselor publice de cele particulare

Intrebarea d-voastra referitoare la meditatii este excelenta.
Hello Shadow,

Voi pregati un raspuns bine gandit pentru ca meditatiile ofera un avantaj competitiv studentilor romani care studiaza la cele mai bune universitati din lume. Numai in SUA, la top 10 universitati sunt circa 500-1000 de studenti romani si cateva zeci de cadre didactice.

De fapt meditatiile formeaza un sistem de invatamant particular personalizat extrem de efficient. Din pacate ramane un mic element de coruptie care apare cand meditatiile pentru admitere la o facultate sunt date de un profesor universitar cu care studentul meditat va da si exemenul de admitere.

Cu sincera stima,

Constanhtin Timoc

====================
La 2008-10-29 23:15:00, Constantin Timoc a scris:

> Constitutia Romanie nu respecta doctrina separarii intereselor publice
> de cele particulare
>
> Constantin Timoc, MSEE, Columbia University, 1972
>
> Candidat independent din SUA la Camera Deputatilor in colegiul
> electoral SUA, Canada, Australia, N. Zeelanda
>
> www.ConstantinTimoc.ro
>
> Constitutia in vigoare nu respecta doctrina separarii intereselor
> publice de cele particulare si nerespectarea acesteia duce la grave
> conflicte de interese ale demniatrilor nostri.
>
> Pentru a elucida doctrina separarii intereselor publice de cele
> particulare, am sa citez din Montesquieu (Despre spiritul legilor,
> publicata in 1748) un exemplu istoric:
>
> <<Theophilus [imparat al Bizantului din sec. IX], vazand o corabie in
> care se aflau marfuri al carei proprietar era sotia sa Teodora, a
> poruncit sa i se dea foc. Eu sunt imparat, i-a spus el, iar tu ma
> transformi in stapan de corabie. Din ce isi vor mai putea castiga
> existenta oamenii nevoiasi, daca noi le facem si meseria lor? El ar
> fi putut adauga: Cine ne va putea sta in cale daca noi infiintam
> monopoluri? Cine ne va sili sa ne indeplinim angajamentele de monarh
> pe care le-am luat fata de popor? Comertul pe care-l facem noi vor
> vrea sa-l faca si curtenii; ei vor fi mai lacomi si mai nedrepti
> decat noi. Poporul se bizue pe dreptatea noastra; el nu se bizue pe
> bogatia noastra..>> [XX, 19]
>
> In America, la nivel statal, de exemplu in constitutia statului
> California, doctrina separarii intereselor publice de cele
> particulare este respectata prin urmatoarele articole:
>
> <<... pentru a elimina orice conflict de interes aparent cu functia pe
> care o ocupa... nici un membru al puterii legislative [Art.4, Sec.4],
> ... al puterii executive [Art. 5, Sec. 14] ... si al puterii
> judecatoresti [Art.6, Sec.17] ... nu va fi angajat in nici o alta
> activitate decat cea in care a fost ales de cetatenii statului sau
> numit intr-o fuctie a statului>>.
>
> La nivel local, de exemplu in statutul de organizare numit <<Los
> Angeles County Charter<< (echivalent cu o organizatie judeteana in
> Romania), doctrina separarii intereselor publice de cele particulare
> este specificata astfel:
>
> <<Nici o persoana care este membru al consiliului judetean (<<board of
> supervisors<<) nu va avea vreun alt venit, in afara de cel specificat
> in acest articol, pentru orice serviciu pe care acesta il presteaza
> oricarei entitati publice sau guvernamentale. ... Pe durata orelor de
> lucru, acestia isi vor devota tot timpul pentru a servi constiincios
> publicul.>> [Art. 2, Sec.4, Board of Supervisors]
>
> Constitutia Romaniei este deficitara din acest punct de vedere pentru
> ca nu interzice unui parlamentar sa practice activitati comerciale.
> Cu toate ca urmatorul articol interzice membrilor guvernului sa se
> implice in activitati comerciale:
>
> <<Art. 105 (Incompatibilitati) Functia de membru al guvernului este
> incompatibila cu exercitarea altei functii publice de autoritate, cu
> execeptia celei de deputat sau de senator. De asemenea, ea este
> incompatibila cu exercitarea unei func?ii de reprezentare
> profesional? salarizate n cadrul organiza?iilor cu scop comercial.>>
>
>
> parlamentarilor nu le este interzis acelasi lucru si asta duce la
> grave conflicte de interese cand, de exemplu, unii parlamentari
> practica avocatura.
>
> Conflicte de interese extrem de grave, cauzate de nerespectarea
> doctrinei separarii intereselor publice de cele private atat in
> Constitutie cat si in legi, exista si la nivel local prin faptul ca
> multi consilieri, primari si prefecti sunt implicati in activitati
> comerciale.
>
> Ca parlamentar, in ianuarie 2009, voi sesiza Curtea Constitutionala si
> voi initia in Parlament urmatorul amendament la Constitutie:
>
> <<Nici un salariat de stat nu va avea vreun alt venit. Pe intreaga
> durata a orelor de lucru, fiecare salariat de stat isi va devota tot
> timpul pentru a servi constiincios publicul.>>
> * * *
> 28 octombrie 2008
> Pasadena, California
>
>

MarianS01
2008-10-30 16:36:48

Re: Rapacitatea clasei politice si declinul liberalismului romanesc

@ Alex.Pandrea

N-am treaba cu opiniile tale. Sa fii sanatos cu ele cu tot. Ceea ce am criticat este modul de argumentare a opiniilor:
- apelarea la date false, scoase din burta;
- atribuirea catre altii a ideilor care nu le apartin si apoi criticarea lor;
- plagiatul desantat;
- atribuirea catre economisti (prin plagiat trunchiat si adaugari care va aparin) a unor enormitati pe care niciodata nu le-au enuntat.
etc.
Nimic din astea nu intra in sfera opiniilor ci a lipsei de caracter.

Nu cer nici sa renunti la argumente. Cer insa folosirea argumentelor viabile nu a celor din arsenalul pe care l-am criticat. Doar n-o sa pretinzi ca minciuna, furtul etc (in care se inscriu argumentele pe care le-ati folosit) sunt argumente viabile.

Nu-ti cer sa-mi impartasesti opiniile, dupa care Basescu este un dictator "in nuce". Nu-ti cer sa crezi alaturi de mine in pericolele dictaturii. Dar inainte de-a vorbi de Don Quijote arunca o privire in istorie. Hitler a ajuns la putere pe cale democratica in contextul unei mari crize economice. Napoleon a ajuns la putere prin mecanismele democratice ale epocii. Peron a ajuns la putere prin alegeri pe fondul instbilitatii sociale si a crizei economice. Ti-am dat exemplele astea nu pentru ca-l compar pe Basescu cu personajele istorice indicate ci doar pentru ca ele sunt cazuri ultracunoscute si care nu necesita documentari suplimentare.

Pentru mine discursul antisistem are iz de dictatura, asa cum am aratat mai detaliat la alt topic de la acest articol. Ori, este incontestabil ca Basescu are un discurs antisistem.

Modificarile constitutionale dorite de PD-L iin directia unei republici presidentiale pot fi privite din acelasi arsenal al apropierii spre dictatura. Dictatura a parlamentului istoria nici nu cunoaste si nici nu poate fi imaginata.

Ca unul care a trecut prin dictatura si care stie un dram de istorie si sociologie nu pot trece nepasator fata de derapaje, cu riscul de-a lua scandalul betivanilor drept revolutie. Doctorii spun ca este mai usor sa previi decat sa tratezi. Lectia unei nopti in Jilava (21-22 dec.'89) nu vreau s-o repet si nu stiu daca ai mai rade daca treceai asemeni mie prin asta.

Lingusirea nu intra in sfera opiniilor. Cel mult intra in sfera consecintelor perceptiilor si am luat atitudine doar pentru ca era vorba de persoana mea. Laudelor le prefer injuriile.

Hadrian Gaunescu
2008-10-30 16:49:07

Doi ciudati bat campii pe forum Al Pandrea si Marian SO1

Dl Pandrea scrie miide cuvinte pro PDL, dl Marian SO1 pro PNl ca si cum si-ar pierde cineva timpul sa le citeasca poate cu exceptia unor batrini pensionari (probabil ca si ei sunt pensionari) Amindoua aceste partide sunt compuse in mare obste din nonvalori, n-au au nicio ideologie politica si se ciondanesc pe putere.Atunci pentru ce Dl Pandrea si dl Marian isi pierd timpul scriind patimas pe teme politice, cand aceste 2 partide dar is PSD nu sunt decat niste gasti!!!! De neinteles.

Arogantu'
2008-10-30 16:52:01

ILE-DE-FRANCE PARIS @shadow Re: Solutia: Separarea intereselor publice de cele particulare

Eeeh - poate n-ar trebui omis nici cazul cind un profesor ii face zile negre elevului cu bani, pina cind acestuia ii pica fisa sa mearga la meditatii cu ... acelasi profesor !

Am avut asemenea cazuri in liceu ...

La 2008-10-30 16:05:23, Constantin Timoc a scris:

> Intrebarea d-voastra referitoare la meditatii este excelenta.
> Hello Shadow,
>
> Voi pregati un raspuns bine gandit pentru ca meditatiile ofera un
> avantaj competitiv studentilor romani care studiaza la cele mai bune
> universitati din lume. Numai in SUA, la top 10 universitati sunt
> circa 500-1000 de studenti romani si cateva zeci de cadre didactice.
>
> De fapt meditatiile formeaza un sistem de invatamant particular
> personalizat extrem de efficient. Din pacate ramane un mic element
> de coruptie care apare cand meditatiile pentru admitere la o
> facultate sunt date de un profesor universitar cu care studentul
> meditat va da si exemenul de admitere.
>
> Cu sincera stima,
>
> Constanhtin Timoc
>
> ====================
> La 2008-10-29 23:15:00, Constantin Timoc a scris:
>
> > Constitutia Romanie nu respecta doctrina separarii intereselor publice
> > de cele particulare
> >
> > Constantin Timoc, MSEE, Columbia University, 1972
> >
> > Candidat independent din SUA la Camera Deputatilor in colegiul
> > electoral SUA, Canada, Australia, N. Zeelanda
> >
> > www.ConstantinTimoc.ro
> >
> > Constitutia in vigoare nu respecta doctrina separarii intereselor
> > publice de cele particulare si nerespectarea acesteia duce la grave
> > conflicte de interese ale demniatrilor nostri.
> >
> > Pentru a elucida doctrina separarii intereselor publice de cele
> > particulare, am sa citez din Montesquieu (Despre spiritul legilor,
> > publicata in 1748) un exemplu istoric:
> >
> > <<Theophilus [imparat al Bizantului din sec. IX], vazand o corabie in
> > care se aflau marfuri al carei proprietar era sotia sa Teodora, a
> > poruncit sa i se dea foc. Eu sunt imparat, i-a spus el, iar tu ma
> > transformi in stapan de corabie. Din ce isi vor mai putea castiga
> > existenta oamenii nevoiasi, daca noi le facem si meseria lor? El ar
> > fi putut adauga: Cine ne va putea sta in cale daca noi infiintam
> > monopoluri? Cine ne va sili sa ne indeplinim angajamentele de monarh
> > pe care le-am luat fata de popor? Comertul pe care-l facem noi vor
> > vrea sa-l faca si curtenii; ei vor fi mai lacomi si mai nedrepti
> > decat noi. Poporul se bizue pe dreptatea noastra; el nu se bizue pe
> > bogatia noastra..>> [XX, 19]
> >
> > In America, la nivel statal, de exemplu in constitutia statului
> > California, doctrina separarii intereselor publice de cele
> > particulare este respectata prin urmatoarele articole:
> >
> > <<... pentru a elimina orice conflict de interes aparent cu functia pe
> > care o ocupa... nici un membru al puterii legislative [Art.4, Sec.4],
> > ... al puterii executive [Art. 5, Sec. 14] ... si al puterii
> > judecatoresti [Art.6, Sec.17] ... nu va fi angajat in nici o alta
> > activitate decat cea in care a fost ales de cetatenii statului sau
> > numit intr-o fuctie a statului>>.
> >
> > La nivel local, de exemplu in statutul de organizare numit <<Los
> > Angeles County Charter<< (echivalent cu o organizatie judeteana in
> > Romania), doctrina separarii intereselor publice de cele particulare
> > este specificata astfel:
> >
> > <<Nici o persoana care este membru al consiliului judetean (<<board of
> > supervisors<<) nu va avea vreun alt venit, in afara de cel specificat
> > in acest articol, pentru orice serviciu pe care acesta il presteaza
> > oricarei entitati publice sau guvernamentale. ... Pe durata orelor de
> > lucru, acestia isi vor devota tot timpul pentru a servi constiincios
> > publicul.>> [Art. 2, Sec.4, Board of Supervisors]
> >
> > Constitutia Romaniei este deficitara din acest punct de vedere pentru
> > ca nu interzice unui parlamentar sa practice activitati comerciale.
> > Cu toate ca urmatorul articol interzice membrilor guvernului sa se
> > implice in activitati comerciale:
> >
> > <<Art. 105 (Incompatibilitati) Functia de membru al guvernului este
> > incompatibila cu exercitarea altei functii publice de autoritate, cu
> > execeptia celei de deputat sau de senator. De asemenea, ea este
> > incompatibila cu exercitarea unei func?ii de reprezentare
> > profesional? salarizate n cadrul organiza?iilor cu scop comercial.>>
> >
> >
> > parlamentarilor nu le este interzis acelasi lucru si asta duce la
> > grave conflicte de interese cand, de exemplu, unii parlamentari
> > practica avocatura.
> >
> > Conflicte de interese extrem de grave, cauzate de nerespectarea
> > doctrinei separarii intereselor publice de cele private atat in
> > Constitutie cat si in legi, exista si la nivel local prin faptul ca
> > multi consilieri, primari si prefecti sunt implicati in activitati
> > comerciale.
> >
> > Ca parlamentar, in ianuarie 2009, voi sesiza Curtea Constitutionala si
> > voi initia in Parlament urmatorul amendament la Constitutie:
> >
> > <<Nici un salariat de stat nu va avea vreun alt venit. Pe intreaga
> > durata a orelor de lucru, fiecare salariat de stat isi va devota tot
> > timpul pentru a servi constiincios publicul.>>
> > * * *
> > 28 octombrie 2008
> > Pasadena, California
> >
> >
>
>

Ho Ciu Tzi
2008-10-30 17:05:53

Re: Doi ciudati bat campii pe forum Al Pandrea si Marian SO1 / Pandrea da, Marian e un imtelept!!!!

La 2008-10-30 16:49:07, Hadrian Gaunescu a scris:

> Dl Pandrea scrie miide cuvinte pro PDL, dl Marian SO1 pro PNl ca si
> cum si-ar pierde cineva timpul sa le citeasca poate cu exceptia unor
> batrini pensionari (probabil ca si ei sunt pensionari) Amindoua
> aceste partide sunt compuse in mare obste din nonvalori, n-au au
> nicio ideologie politica si se ciondanesc pe putere.Atunci pentru ce
> Dl Pandrea si dl Marian isi pierd timpul scriind patimas pe teme
> politice, cand aceste 2 partide dar is PSD nu sunt decat niste
> gasti!!!! De neinteles.
>

Ho Ciu Tzi
2008-10-30 17:07:22

Doi ciudati bat campii pe forum Al Pandrea si Marian SO1 / Pandrea da, Marian e un intelept!!!!!

La 2008-10-30 17:05:53, Ho Ciu Tzi a scris:

> La 2008-10-30 16:49:07, Hadrian Gaunescu a scris:
>
> > Dl Pandrea scrie miide cuvinte pro PDL, dl Marian SO1 pro PNl ca si
> > cum si-ar pierde cineva timpul sa le citeasca poate cu exceptia unor
> > batrini pensionari (probabil ca si ei sunt pensionari) Amindoua
> > aceste partide sunt compuse in mare obste din nonvalori, n-au au
> > nicio ideologie politica si se ciondanesc pe putere.Atunci pentru ce
> > Dl Pandrea si dl Marian isi pierd timpul scriind patimas pe teme
> > politice, cand aceste 2 partide dar is PSD nu sunt decat niste
> > gasti!!!! De neinteles.
> >
>
>

Ho Ciu Tzi
2008-10-30 17:11:07

Doi ciudati bat campii pe forum Al Pandrea si Marian SO1 / Uitai, Gaunosule tu esti cel mai ciudat

dintre ciudati!!!!!!!!


La 2008-10-30 16:49:07, Hadrian Gaunescu a scris:

> Dl Pandrea scrie miide cuvinte pro PDL, dl Marian SO1 pro PNl ca si
> cum si-ar pierde cineva timpul sa le citeasca poate cu exceptia unor
> batrini pensionari (probabil ca si ei sunt pensionari) Amindoua
> aceste partide sunt compuse in mare obste din nonvalori, n-au au
> nicio ideologie politica si se ciondanesc pe putere.Atunci pentru ce
> Dl Pandrea si dl Marian isi pierd timpul scriind patimas pe teme
> politice, cand aceste 2 partide dar is PSD nu sunt decat niste
> gasti!!!! De neinteles.
>

LENIO
2008-10-30 17:48:56

Amice Arogantu'

Degeaba nu-si pierdeau timpul ai nostri scriitori sa evoce un "Dl Vucea" si mai ales Caragiale cu al lui BACALAUREAT si inca la fel de sugestive privind uscaturile din invatamant !Dar crezi casunt mai mult de 155asemenea specimene de c.d.?
In schimb de cei cu presiuni pe langa profesori sunt aproape de 60% in zilele noastre !Li se tin piept dar li s-ar taia pofta pana la 10% uscatura.Asanare totala?Doar in rai !Dar te plictisesti repede de rai,la fel ca Gicu unul care acerut lui Sf.Petru numai o ora sa faca o plimbare prin IAD .Acolo veselie nene,cu femei si bautura!Chiar a fost invitat la dans de o ELENA ,cind a tunat SF. Petre:Inapoi Gicule! Odata intors Gicu a devenit HUIDU si GAINUSE cerindu-i lui Dzeu un transfer in IAD ." Du-te Gicule,dar o sa regreti amarnic ".Ajuns in IAD ,de la use l-au luat doi draci si l-au aruncat intr-un cazan (care semana cu ...capitalismul romanesc oleaca!)Tipa Gicu disperat.Ce mi-ai facut Doamne ?Prima data era
excelent in IAD ? Dzeu,razand ii raspunse:Gicule,nu confunda TURISMUL cu
EMIGRATIA !
Se pare ca multi romani credeau prin 90-91 ca o sa fie numai BAIRAM !
Nu neg ca sunt de aceea care stau cu mana intinsa,din partea unor cadre
didactice.Tocmai de aceea se impune o salarizare f. buna,dar si un control
eficient asupra ispitelor!Problema e:cine sa faca un control corect si cu efect
benefic asupra starii EDUCATIEI ?

Arogantu'
2008-10-30 18:49:12

Re: Amice Arogantu'

Problema este ca aplicarea uniforma a procentului de 50% este o aberatie.
Cum observa cineva - se pare ca universitarii-parlamentari s-au vazut cu sacii-n caruta si acum stau si se uita la fraierii din invatamintul preuniversitar cum se arunca sa scoata castanele din foc.

Interesanta este promisiunea matrozului ca viitorul guvern le va mari salariile !
Sa inteleg din asta ca - daca nu va fi asa - vor avea liber la greve ?

PS Teoretic exista un asemenea control - inspectoratele judetene au tocmai acest rol. Dar la modul cum s-a facut dotarea lor cu sefi si personal - slabe sperante !
Eu nu inteleg de ce nu se renunta la asemenea capuse in teritoriu !
Pur si simplu - sa fie reduse la dimensiunile unui birou in subordinea prefectului ( reprezentantul administratiei centrale in teritoriu).
Acelasi lucru cu directiile agricole, silvice, sanitare, si dracu' sa le mai stie cite sint !
In acest fel - ar fi si coordonarea lor mai eficienta si s-ar evita risipa de timp si bani !
Am avut ocazia sa fiu - ca elev - martor la inspectii la ore ale echipelor de la Inspectorat. Indiferent cum se desfasurau orele ( la generala si in liceu ) - verdictul echipei de inspectori era decis de relatia directorului cu echipa.

Ar fi mai interesant ca la nivelul ministerului invatamintului sa existe echipe specializate - nu la nivelul fiecarui inspectorat judetean.
Ceva cam ca echipele de control ale CSM.

La 2008-10-30 17:48:56, LENIO a scris:

> Degeaba nu-si pierdeau timpul ai nostri scriitori sa evoce un "Dl
> Vucea" si mai ales Caragiale cu al lui BACALAUREAT si inca la fel de
> sugestive privind uscaturile din invatamant !Dar crezi casunt mai
> mult de 155asemenea specimene de c.d.?
> In schimb de cei cu presiuni pe langa profesori sunt aproape de 60% in
> zilele noastre !Li se tin piept dar li s-ar taia pofta pana la 10%
> uscatura.Asanare totala?Doar in rai !Dar te plictisesti repede de
> rai,la fel ca Gicu unul care acerut lui Sf.Petru numai o ora sa faca
> o plimbare prin IAD .Acolo veselie nene,cu femei si bautura!Chiar a
> fost invitat la dans de o ELENA ,cind a tunat SF. Petre:Inapoi
> Gicule! Odata intors Gicu a devenit HUIDU si GAINUSE cerindu-i lui
> Dzeu un transfer in IAD ." Du-te Gicule,dar o sa regreti amarnic
> ".Ajuns in IAD ,de la use l-au luat doi draci si l-au aruncat
> intr-un cazan (care semana cu ...capitalismul romanesc oleaca!)Tipa
> Gicu disperat.Ce mi-ai facut Doamne ?Prima data era
> excelent in IAD ? Dzeu,razand ii raspunse:Gicule,nu confunda TURISMUL
> cu
> EMIGRATIA !
> Se pare ca multi romani credeau prin 90-91 ca o sa fie numai BAIRAM
> !
> Nu neg ca sunt de aceea care stau cu mana intinsa,din partea unor
> cadre
> didactice.Tocmai de aceea se impune o salarizare f. buna,dar si un
> control
> eficient asupra ispitelor!Problema e:cine sa faca un control corect si
> cu efect
> benefic asupra starii EDUCATIEI ?
>
>
>

Ion Ionescu de la Brad
2008-10-30 19:01:32

Criza economica? Interventiile aut-siderilor de tot felul ?

Intreb doar.

Marius Adrian Porojnicu
2008-10-30 19:06:18

O lege{transparenta} a salarizarii clasei poliitice,ne-ar scoate din criza imediat !

O lege care sa plafoneze castigurile salariale ale alesilor nostrii,ar avea ca efect imediat iesirea din criza a Romaniei !In momentul de fata,clasa politica consuma pentru interes propriu, 2 treimi din bugetul tarii ! Daca veniturile lor ar fi decente, impozitele noastre ar fi mult mai mici,si ar fi si investitii vizibile si in sanatate,si in invatamant,si in cultura,etc ! Din pacate ,nimeni nu vrea sa faca o ancheta reala si sa vina cu rezultatele respectivei anchete in fata alegatorilor !

Ion Ionescu de la Brad
2008-10-30 19:11:18

Uitati-va putin la legea Fenechiu (e tot in acest ziar de azi) si vorbiti dupa

se refera la senatorii care nu vor fi alesi; ti se face rau sa vezi cum imping tara la revolta - anarhie ,cum bine spunea Marian SO1. Cu cea mai mare inconstienta.

Rollo
2008-10-30 19:15:59

Dimu Patriciu capitalist

O gluma nesarata as spune.

IN conditiile incare dl Patriciu si-ar vedea de afacerile domniei sale fara sa urzeasca la itele politice ale tarii as putea accepta ca este un capitalist.

Dar cum si-a cosntruit imperiul, mai itnai lucrand ca arhitect lucrand la itnern pe vremea lui Ceausescu apoi la extern cu ceva seici din Golful Persic. Bune toate dar te intreb cine putea sa lucreze le extern si ina sa still mare si dece ? vezi securitatea servicii externe.

Apoi dupa ce s-a lanasat si plictisit de afaceri impbiliare s-a gandit ce mina de aur ar fi niste afaceri in domeniu energetic, zis si facu si cum necu pune mana pe un combinat petrochimic. Sursa de petrol era asigurata de conexiunile mai vechi sau mai noi ale securitatii lui Ceuasecu.
Evident a factu ce si altii favorizati ai sistemului au facut.Au " uitata sa plateasca cateva sute de miliarde incluzand TVA si impozit pe provit si chair asigurari sociale. Cum necum a cotizat si la PSD ( la dublu) si Nastase i-a sters din datorii.
Deci capitalizarea s-a rezlvat si s-au pomat bani intr-o firma de distributie care cumpara de la combinatul lui. Incet a decis sa se extinda in weat in Franta asa ca a facut rost de niste consilieri si cu gramada de abin a facut-o si pe asta, Lucrubun dealtfel, ca mai tarziu ca sa scape de autoritati si necazuri sa mai faca nsite " un leu cinsit" a vandut firma la Munai gaz.... Problema ca intotdeauna e la inceputuri si accesul rpeferential la nsite resurse, care se invecineaza cu traficul de influenta, apoi enachitarea darotiilor catre stat, caluze preferentiale in contracte si o chestie moralajocul la doua capete.Dar nu-iasa ca capitolul moral e desut astazi cand bani pot cumpara si jsitifica orice.
Nu mi se par niste baze solide pe care sa se cladeasca o societate.

Socrate
2008-10-30 21:05:40

Ai dreptate. Re: Despre articol, pe fond

Tocmai de aceea am spus verde in fata.

La 2008-10-30 12:30:15, MarianS01 a scris:

> @ Socrate
>
> Chiar daca mi-a trecut asa ceva prin minte, nu puteam atribui ganduri
> ascunse (campanie electorala negativa) atata timp cat protestam,
> delicat, tocmai impotriva acestei practici. Era o inconsistenta
> logica.
>
>

Arogantu'
2008-10-30 21:09:02

Iluzii zadarnice !

Poti paria ca asta-seara vei avea parte de un nou MATERIAL in stilul caracteristic !
Cind ipochimenul declara ca nu accepta dialogul - a-i analiza ineptiile este pierdere de vreme.

PS Felicitari - ti-ai cistigat "respectul" lui mos Tagirtza !
Parerea mea este ca raspunsurile ipochimenului ar face deliciul unui psiholog ...
Chiar si pentru psihiatri ar fi prilej de amuzament !

La 2008-10-30 16:36:48, MarianS01 a scris:

> @ Alex.Pandrea
>
> N-am treaba cu opiniile tale. Sa fii sanatos cu ele cu tot. Ceea ce am
> criticat este modul de argumentare a opiniilor:
> - apelarea la date false, scoase din burta;
> - atribuirea catre altii a ideilor care nu le apartin si apoi
> criticarea lor;
> - plagiatul desantat;
> - atribuirea catre economisti (prin plagiat trunchiat si adaugari care
> va aparin) a unor enormitati pe care niciodata nu le-au enuntat.
> etc.
> Nimic din astea nu intra in sfera opiniilor ci a lipsei de caracter.
>
> Nu cer nici sa renunti la argumente. Cer insa folosirea argumentelor
> viabile nu a celor din arsenalul pe care l-am criticat. Doar n-o sa
> pretinzi ca minciuna, furtul etc (in care se inscriu argumentele pe
> care le-ati folosit) sunt argumente viabile.
>
> Nu-ti cer sa-mi impartasesti opiniile, dupa care Basescu este un
> dictator "in nuce". Nu-ti cer sa crezi alaturi de mine in pericolele
> dictaturii. Dar inainte de-a vorbi de Don Quijote arunca o privire in
> istorie. Hitler a ajuns la putere pe cale democratica in contextul
> unei mari crize economice. Napoleon a ajuns la putere prin
> mecanismele democratice ale epocii. Peron a ajuns la putere prin
> alegeri pe fondul instbilitatii sociale si a crizei economice. Ti-am
> dat exemplele astea nu pentru ca-l compar pe Basescu cu personajele
> istorice indicate ci doar pentru ca ele sunt cazuri ultracunoscute si
> care nu necesita documentari suplimentare.
>
> Pentru mine discursul antisistem are iz de dictatura, asa cum am
> aratat mai detaliat la alt topic de la acest articol. Ori, este
> incontestabil ca Basescu are un discurs antisistem.
>
> Modificarile constitutionale dorite de PD-L iin directia unei
> republici presidentiale pot fi privite din acelasi arsenal al
> apropierii spre dictatura. Dictatura a parlamentului istoria nici nu
> cunoaste si nici nu poate fi imaginata.
>
> Ca unul care a trecut prin dictatura si care stie un dram de istorie
> si sociologie nu pot trece nepasator fata de derapaje, cu riscul de-a
> lua scandalul betivanilor drept revolutie. Doctorii spun ca este mai
> usor sa previi decat sa tratezi. Lectia unei nopti in Jilava (21-22
> dec.'89) nu vreau s-o repet si nu stiu daca ai mai rade daca treceai
> asemeni mie prin asta.
>
> Lingusirea nu intra in sfera opiniilor. Cel mult intra in sfera
> consecintelor perceptiilor si am luat atitudine doar pentru ca era
> vorba de persoana mea. Laudelor le prefer injuriile.
>
>

MarianS01
2008-10-30 21:19:07

Re: Criza economica? Interventiile aut-siderilor de tot felul ?

La 2008-10-30 19:01:32, Ion Ionescu de la Brad a scris:

> Intreb doar.
>

Si eu intreb: ce intrebi ?
Ca zau, n-am inteles.


« Sumar articole

Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Romania sub asediu (5190 afisari)
 Fiintele supranaturale si craniile lor (2551 afisari)
 Cravasa lui Basescu (2189 afisari)
 Noiembrie negru (1908 afisari)
 PSD in propria capcana (1872 afisari)
 Strasbourg : Dezmat si prostituate pentru parlamentarii europeni (3859 afisari)
 In atentia barbatilor Columbeni: Nevasta tanara cu soferi se... intretine! (3628 afisari)
 Inima lui Brad Pitt bate pentru Diane Kruger, cea care l-a vrajit in timpul filmarilor la Troia (3344 afisari)
 A inteles ca de Halloween trebuie sa te dezbraci! (2966 afisari)
 Textila albastra cu semiluna a fluturat degeaba in Harghita: Referendumul pentru autonomie a "picat" la Sfantu Gheorghe (2490 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.42703 sec.