Ziua Logo
  Nr. 4374 de marti, 28 octombrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »

Editorial

2008-10-28

Comentarii: 185, forum ACTIV

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

Alex.Pandrea
2008-10-27 21:27:46

HOPA! Tariceanu construeste socialismul !

Marea realizare a petro-liberalilor,socialismul pentru bogati
Pe nevazute si servindu-se de criza mondiala,junta conducatoare a PNL a scos la iveala o fateta nebanuita a capitalismului,socialismul pentru bogati.Ca si in comunism,aripa Patriciu-Tariceanu a creat in cei 4 ani de domnie sustinuta de Hrebenciuc si santajata de Geoana(dupa cum cinic a recunoscut-o public) o nomenclatura capitalista,mai ales in domeniul banilor publici,agentii guvernamentale si zeci de mii de consilieri(de fapt agenti electorali),si sub indrumarea lui Finkenstain si Stilberstain(nu cunosc exact numele consilierilor care il dirijeaza pe Tariceanu),si in loc sa slabeasca puterile statului,conform doctrinei liberale,statul a devenit o putere importanta in economia de piata iar refuzul reformei administrative ne dovedeste ca acestia nu sunt adevaratii liberali..
Incurajand creditele neperformante,marind in progresie geometrica praduirea banului public prin stimularea nomenclaturii de partid,lacomia fara margini a celor care profita de puterea liberala a impins tara intr-o criza fara precedent,mintind ca si comunistii ca economia duduie.Numai ca duduie doar pentru clientii politici din agentiile guvernamentale si sforae pentru profesori,doctori sau pensionari.
Consecintele turbulentelor de pe piata financiara sunt greu de estimat pana si pentru cei mai fini analisti. Una dintre urmarile certe este ca statul sub liberali castiga din ce in ce mai mult teren in fata mediului privat.
Mai multi analisti prevad ca acest comportament al petro-liberalilor va aduce in tara noastra nu numai o democratie originala a la Iliescu dar si o noua fata capitalismului, care seamana mai degraba cu un ,socialism pentru bogati.
La nivelul populatiei, turbulentele au fost resimtite cel mai puternic,creditele scumpe si veniturile care nu vor mai creste ii vor opri pe romani din febra cumparaturilor.Foametea si saracirea majoritatii romanilor vor contrasta cu obraznicia bogatiei politicienilor din PSD si PNL si mituirea liderilor de sindicat.
Marii producatori auto,sau din marea industrie ramasi fara o mare parte din cumparatori inchid fabrici si dau muncitori afara,in curand vor curge romanii intorsi din UE pentru a ingrosa randurile somerilor,saracilor.
Criza provocata de PNL a adus finalul gloriei sectorului imobiliar ,bancile dau mai greu credite, oamenii si companiile fug de dobanzile mari, iar multe proiecte rezidentiale incepute zac nefinalizate, in asteptarea unor vremuri mai bune.
Wilson Churchill spunea candva ca:Viciul inerent al capitalismului este impartirea inegala a binecuvantarilor. Viciul inerent al socialismului este impartirea egala a mizeriei.
In fapt ideologiile PSD si PNL s-au intalnit in acest punct.Ambii sunt de acord ca bogatii trebuie sa isi atribue puterea politica si prin aceasta accesul la resurse,la bugetul si bogatiile tarii.
Din acest punct de vedere baroniada PSD si oligarhia PNL se aseamana pana la a se confunda.Nu este deci de mirare,ca trecand peste ideologiile lor care par in contradictie una cu alta,bogatii din cele doua pretinse partide nationale si-au dat si isi vor da mana de la guvernare si incercarea de demitere a Presedintelui,pana la angajamentul de a guverna impreuna dupa viitoarele alegeri.
Pentru a nu parea hazardata afirmatia din titlu voi arata ca sub regimul Patriciu-Iliescu-Tariceanu (de fapt un Tarigeoana),bogatii,de exemplu cei din top 300,platesc impozit pe venit de 16%- dupa principiul egalitarismului comunist.

La celalalt pol,cei 6 milioane de pensionari + 75% din populatia Romaniei,ambele categorii formand polul saraciei,la cea mai mica cumparatura,pentru alimente,haine etc platesc 19% impozit,botezat cu denumirea de TVA.
Deci,daca judecam bine,este vorba de un comunism,hai sa-i zicem socialism invers in care cei bogati sunt protejati de regimul oligarhic iar cei saraci,invers.
Un tanar,la realitatea TV spunea ,referindu-se la ultima inselatorie liberala, marirea anticipata a pensiilor,ca este evident caracterul acestei actiuni de POMANA ELECTORALA.
Ori spunea,tanarul,cu inteligenta specifica varstei,ca pomenile se fac,mai ales de catre bogati,si as adauga eu de catre liberali cand sunt pe patul de moarte(evident este vorba de moartea lor politica).
Deci,te aduce Basescu la putere prin inteligenta dar si prin smecherie,tradezi partenerul de coalitie si pe cel care te-a numit premier,tradezi pe parinti(ultimii doi presedinti PNL Stoica si Stolojan),te aliezi cu criptocomunistii mineriadelor si deturnatorii revolutiei (dnii.Iliescu,Nastase,Hrebenciuc) si organizezi acest SOCIALISM AL BOGATILOR, intrerupt doar de prostirea saracimii prin pomeni electorale.
Spui ca economia duduie cand inflatia,deprecierea leului,deficitul de cont curent devin astronomiece,ca sa nu mai vorbim de datoria publica de peste 40 miliarde euro,imbogatesti prin rapt o intreaga clasa de oligarhi carora le organizezi un socialism pentru ei.
Deci ei platesc statului 16% pe venituri,adesea obtinute prin rapt,iar saracii,pensionarii 25% pentru ca doar mananca.
Iata marea dreptate liberal-oligarhica.
Si spun acest lucru pentru ca adevaratul liberalism nu se mai afla in PNL cei care,asa cum sublinia dl.Boc au avut si au vocatia tradarii,motiv pentru care si dl,Iliescu este prudent si mi-i tin sub observatie pe acesti pretinsi liberali care vand totul,tradeaza totul.
De la sacosele cu cateva alimente cu care PSD-istii cumparau voturile saracimii,liberalii,in inteligenta lor oligarhica,ajund acum sa angajeze miliarde de euro pe care nu-i au si nici nu-i priveste cine ii va plati,pentru a cumpara voturile celor 6 milioane de pensionari.
Scorul de 15% nesperat obtinut la europarlamentare prin marirea nechibzuita a pensiilor a scos din minti indivizi ca Norica sau Vosganian care acum vor,nici mai mult,nici mai putin decat 25% si vor sa fie partenerii (tzucalarii) lui dl.Iliescu in,asa cum cred ei,viitoarea guvernare.
Dar cum spunea tanarul invocat mai sus,pomenile se fac doar atunci cand simti ca vei muri.
Aceasta este si esenta ideologiei PD-L si a Presedintelui Basescu,care in conditii adversive doresc o guvernare a Romaniei in spiritul echitatii sociale si a stoparii inbogatirii din politica.Exemplul sustinerii maririi salariului profesorilor si a pensiei pentru pensionari ne arata ca noua forta politica este capabila de echitate sociala.

Tudor190
2008-10-27 21:28:53

"Boerul"

- Boerule, zise Taca, da si mie niste marafeti, manca-ti-as gura! Hai ca sunt si eu gigea, se cheama ca sunt profesor, si daca nu-mi dai il las pe ala-micu berc, si ce-ai facut? Hai, ca i-ai incaputat pe aia si pe aia, pe judecatori i-ai facut oameni, pe procurori chiaburi, i-ai incotopenit frumusel si pe politisti, iar la mine iti mananci de sub unghie, cum dracu’?! Da si mie, caci si dascalul e om, pe bune!
Cei doi inzorzonati, dati cu odicolon si caniti la mustata, se plimbau pi centru stransi de brateta.
- Da-le, bre, zise Mangositul catre Cheraples, nu te mai tine atata de bracinar, hai ca si mizerabilul asta de Taca dimpreuna cu ai lui trebuie sa traiasca! Da-le nitel, sa simta ca vine bairamul, sa aiba bucurie de noi cand cu stampila!...
- Le-as da, colega, le-as da mai cu mot, dar nu prea am de unde...
- Ai, fi-ti-ar mutra, hai ca te cunosc eu! Mai sugruma-te din alta parte si da-i si belferului, caci altfel iti face o tamja de nu poti s-o duci!
- Hai zau!
- Ba e asa cum iti spun! Si daca nu-i dai de buna placere, o sa te intep cu sula in coasta, uite aici pe promenada, de o sa ramai zevzec. Eu ti-s nasul, eu te scot din rosturile tale, iti dau cu carmaz pe fata, te damblagesc! Si spunand asa, Mangositul chiar puse mana pe o sula de cizmarie ce o purta in buzunar si, de nimeni vazut, intepa cu varful pe Cheraples. Acesta se mai izmeni o vreme si pana la urma slobozi niste marafeti bunisori lui Taca, sa-si faca mendrele de obste.
- Sarut mana, boerule, zise acesta vrajit, venindu-le inainte pe promenada.
- Sa traiesti, Taca, si sa fii sanatos! Alearga si fa-ti treaba ta de dascal! Spune-le la toti binele care l-ai patit.
Cei doi inaintara cu pas leganat.
- Ai vazut ce frumos mi-a multumit? intreba Cheraplesul.
- Care? zise Mangositul. Mie mi-a pupat mana, ca doar eu sunt ala care i-a prilejuit huzmetul. Fara mine si sula mea (de cizmarie) se alegea praful.
- Ei hai, chiar asa? Pai tu n-ai de niciunele, taicuta, tu mototolisi niste vorbe, dar temeiul e la mine, in punga si chiverniseala mea, eu slobod din chimirul meu gologanii de unde stiu si daca s-ar ivi neplaceri financiare eu le indur singur, iar tu te zvanti si te falfai, cu sula cu tot. De-aceea el mi-a zis mie "sarut-mana" si "boerule!", am fost faptasul cel adevarat!
- Ba mie, care am fost staruitorul hotarator!
- Ba mie, care am fost agonisitorul!
- Ba mie, care te-am intepat in coaste, nesimtitorule! Si ar fi cu cale sa puna stampila pe mine, stapanul sulei. Caci de aici se trag cele de folos lui si lumii marunte!
Mai facura niste pasi pe promenada, de brateta, ranjind, pana se ivi alt pustiulache.
- Tu care esti, tot Taca?
- Nu boerule, pupa-ti-as picioarele, eu sunt frate-su, Farlifus! Si am venit sa te rog sa nu ma lasi sa mor cu zile, sa ne dai si noua, sa ne luam o hanta sau o fleandura acu’ inaintea iernii, sa lingem un basamac in cinstea Mariei Tale, sa te votam, deh! Cum ai facut cu alde Taca!
- Dar care e boerul pe care-l votezi, bre Farlifus?
- Pai nu sunteti impreuna?
- Nu! Suntem certati si dezbinati ideologic si politic!
- N-as fi zis.
- Ba e asa cum iti spunem, bre Tafandache! Singura noastra legatura e o unealta de cizmarie.
- Ei!
- Da. Unul e cu socoteala, altul cu sula. Boerul sunt eu!
- Ba eu!
- Ba eu! Eu dau lovelele! Iar pe tine Mangositule, te iau si te bag de urgenta...!
- Ba ca eu te iau si te bag, Cheraplesule. Iti zic si de Nascatoarea cui te-a facut!
- Eu de Precista cui te-a crucit!
Si asa, din vorba boereasca in vorba boereasca, alungand toata pustimea din jur care venise sa ceara, cei doi ajunsera fuduli si gata de paruiala in fata sectiei de vot. (Paul Everac)

Arogantu'
2008-10-27 21:47:23

Rationament ... in oglinda !

Valabil pina in cele mai mici amanunte pentru cazul in care PD-L va fi insarcinat cu formarea guvernului.

Ooops !
Am devoalat subiectul urmatorului editorial ?

neamtu tiganu
2008-10-27 21:49:51

D-le Pandrea..

vazui ca te bati cu caramida-n piept ca mata esti citit. Vroiam sa-ti spun ca si Vadim si paunescu, ca sa nu vorbesc de alti ideologi maxisti sau nazisti pot pretinde ca au fost cititi. Mata la fel ca astia chiar daca te dai citit, pa mine nu m-ai convins, ai aceeasi lipsa de caracter ca si iei.

D-le, in esenta, mata esti un ticalos, care incearca cu niste vorbe goale sa ameteasca niste minti mai blegi precum prietena noastra Vida sau mai stiu io care.

Un propagandist ordinar, platit, de altfel cum singur recunosti, care nici macar nu are minimum de inteligenta sa priceapa ca propaganda gen "cel mai bun fiu" nici macar nu prinde, evident cu exceptia citorva ametiti.

Imi amintesti cu durere de odele cintate cizmarului, sunt sigur ca p-atunci tot asa iti cistigai piinea!

gili
2008-10-27 22:02:27

Rosca are dreptate ...

Io o tot spun ca PNL trebuie sa treaca in opozitie .
Poate sustine un guvern al pesedeilor punctual , asa cum de alminteri si pesedii au facut-o cu dinsii , pina cind o sa le vina bine sa loveasca sleatha feseneilor de ambele culori . Fi ei pesedei , fie pedelei , tot un drac.
Ma tem totusi ca peneleii nu-si vor intelege menirea si vor cauta , unii dintre ei , sa joace rolul aliatului absolut necesar la guvernare .
Pentru activistii de partid si pe termen scurt si mediu este varianta cu cele mai mici costuri si cele mai mari beneficii , dar vai , vor pierde definitiv si irevocabil posibilitatea de a mai influenta vreodata major poltichia in Romanica .
Si ar fi pacat pentru un partid asa glorios .

neamtu tiganu
2008-10-27 22:06:37

Re: Rosca are dreptate ...

La 2008-10-27 22:02:27, gili a scris:

> Io o tot spun ca PNL trebuie sa treaca in opozitie .
---------------------
Ar putea fi o masura dasteapta, mai ales ca vin in curind alegerile, s-ar putea ca alegatorii sa-l gaseasca victimizat si sa-si aduca obolu.

Ho Ciu Tzi
2008-10-27 22:15:55

SRS, si daca te-nseli de data asta?

Haaa?????

Ho Ciu Tzi
2008-10-27 22:19:42

Re: D-le Pandrea../ FOARTE CORECT, subscriu.

La 2008-10-27 21:49:51, neamtu tiganu a scris:

> vazui ca te bati cu caramida-n piept ca mata esti citit. Vroiam sa-ti
> spun ca si Vadim si paunescu, ca sa nu vorbesc de alti ideologi
> maxisti sau nazisti pot pretinde ca au fost cititi. Mata la fel ca
> astia chiar daca te dai citit, pa mine nu m-ai convins, ai aceeasi
> lipsa de caracter ca si iei.
>
> D-le, in esenta, mata esti un ticalos, care incearca cu niste vorbe
> goale sa ameteasca niste minti mai blegi precum prietena noastra Vida
> sau mai stiu io care.
>
> Un propagandist ordinar, platit, de altfel cum singur recunosti, care
> nici macar nu are minimum de inteligenta sa priceapa ca propaganda
> gen "cel mai bun fiu" nici macar nu prinde, evident cu exceptia
> citorva ametiti.
>
> Imi amintesti cu durere de odele cintate cizmarului, sunt sigur ca
> p-atunci tot asa iti cistigai piinea!
>

gili
2008-10-27 22:22:26

Re: Rosca are dreptate ...

Nici macar nu este nevoie de victimizare . Chit ca ce au patit liberalii in ultimii patru anisori ...
Tariceanu tre sa o tina sus si tare cu imposibilitatea maririlor de salarii pina peste poate .
Nu de la bugetari cistiga voturi un guvern de dreapta indiferent ce ar face pentru dinsii . Astia sunt manipulati si totdeuna intra in greva cind la putere este drapta ( vezi si pe timpul CDR ) cu toate ca dreapta le-a marit salariile cu mult mai mult decit feseneii stingaci . Ai vazut greva de dascali , sanitari , greva generala de bugetari pe timpul stingacilor ?
Iata pensionarii , alta categorie care numai in ultimii patru ani s-au trezit cu pensiile triplate ... Crezi ca or sa se inghesuie sa voteze PNL ?!
Sa fim seriosi ...
tariceanu are cum spuneam , misia de a constientiza corpul electoral compus din forta de minca de la privati , din clasa de mijloc , ca actualele manevre ale feseneilor duc tara la dezastru .
Dupa care sa se retraga in opozitie . Oamenii cu minte o sa-si aminteasca , ba chiar dintre pensionari si dintre dascali multi o sa regrete vremurile de acum.
Bazinul electoral al drepte este

Constantin Timoc
2008-10-27 23:01:22

Solutia: Separarea puterilor in stat

Atamild
2008-10-27 23:09:54

parti pe stanga si pe dreapta. Poate ca trebuie sa existe daca nu exista partea de mijloc.

Pai, nu-i asa? Si noi pe forum tot asa facem. Desi ne aflam cu totii in aceiasi barca la o adica, nu-i asa? Pai, daca am sta toti pe partea stanga sau pe partea dreapta a bacii, nu va dati seama, ce s-ar intampla? Nu ne-am scufunda? Atunci, pana ne vom pune cu totii de acord sa ne asezam pe mijlocul barcii :-) ca o cale de mijloc si sa ajungem la o intelegere buna, pana atunci trebuie, dar trebuie, sa stam fiecare pe alta parte a barcii:)!
Matilda

DanBruma
2008-10-27 23:20:40

Re: Rationament ... in oglinda...aha, incepusi sa te uiti in oglinda

mauvais signe.

La 2008-10-27 21:47:23, Arogantu' a scris:

> Valabil pina in cele mai mici amanunte pentru cazul in care PD-L va fi
> insarcinat cu formarea guvernului.
>
> Ooops !
> Am devoalat subiectul urmatorului editorial?

DanBruma
2008-10-27 23:33:17

Mamaligile au fost aruncate

Mister Citroen merge la garaj pentru revizie.

Shadow
2008-10-27 23:59:36

Re: Rationament ... in oglinda...aha, incepusi sa te uiti in oglinda nu bei brumetica

> mauvais signe.

Este cand spargi oglinda dar ce stii tu in afara de "greve"?

costy
2008-10-28 00:13:52

Re: Mamaligile au fost aruncate

La 2008-10-27 23:33:17, DanBruma a scris:

> Mister Citroen merge la garaj pentru revizie.
>

Sunt curios ce se va intampla cu acest individ in ziua cand va
trebui sa dea socoteala pt. tradarea liberala liberala...!??

srelu
2008-10-28 00:14:30

Pe marginea articolului

Guvernul nu isi va da demisia dintr-un motiv foarte simplu. Vin alegerile si Tariceanu vrea sa participe la cursa electorala calare si nu pe jos.

De fapt la ora actuala nimeni nu-si doreste cu adevarat demisia guvernului, asa ceva ar crea mai multe probleme decat solutii. Pe cine sa numesti prim ministru ? Ce coalitie ar putea asigura majoritate in parlament ? O intreaga masinarie de pus pe picioare pentru doar cateva saptamani de guvernare. Nu are nici un haz.

--------------------------------------------------------------------

Un viitor guvern PSD este exclus, sa nu uitam ca cel care numeste primul ministru este Basescu. PSD ar putea veni la guvernare numai daca ar obtine peste 50% locuri in parlament ceea ce este nerealist.

Cred ca cel mai realist scenariu post electoral este cel care tine cont de rezultatele sondajelor de opinie. Intr-o asemenea situatie primul ministru va fi de la PD-L. Desi un guvern minoritar este o optiune, functionarea sa provoaca multe dureri de cap. O alianta cu cu PNL este mult mai confortabila. Actualele frictiuni intre PD-L si PNL sunt cauzate mai mult de persoana primului ministru. Daca se schimba primul ministru dispar si problemele, Tariceanu intr-un viitor post de ministru nu ar mai avea puterea de acuma.

--------------------------------------------------------------------

Problema cu lipsa de bani pentru salariile profesorilor este o falsa problema. Din moment ce nu s-a pus problema de a majora procentul de 6% din PIB alocate invatamantului, nu se pune problema de a gasi bani in plus. Majorarea trebuie suportata din cele 6% procente deja alocate. Ceea ce trebuie facut se face in interiorul ministerului prin taierea unor cheltuieli si redirectarea sumelor rezultate catre plata salariilor.

In treacat fie spus, guvernul are bani, sa nu uitam ca sumele pe care voiau sa le aloce cumpararii unor calculatoare pentru elevi au ramas necheltuite. PNL ar fi avut bani daca ar fi fost vorba de propriile pomeni electorale.

Mie mi se pare ca profesorii au fost prinsi la mijloc intr-o rafuiala intre PNL si PSD. PSD nu a lasat PNL sa dea calculatoare elevilor, acum in replica PNL nu vrea sa lase PSD sa mareasca leafa profesorilor.

--------------------------------------------------------------------

Nu cred ca cererile pentru majorari salariale sa fie o problema insolvabila pentru viitorul guvern. Asta este situatia, lumea vrea mereu bani mai multi, uneori primesc ce cer, alteori se ajunge la solutii de compromis mai moderate, alteori nu primesc nimic. Vom trai si vom vedea, nu cred ca se darama lumea din cauza faptului ca unii vor salarii mai mari, nu trebuie sa vedem totul numai la modul bombastic.

MarianS01
2008-10-28 00:15:07

Nu mai sus de sandale ...

La 2008-10-27 21:27:46, Alex.Pandrea a scris:

Ca gandesti prost si apreciezi gresit lucrurile este treba ta. Dar ca dezinformezi nu mai este acelasi lucru, cu atat mai mult cu cat o faci in zone in care majoritatea nu este pregatita sa-ti raspunda.

Sa iau ca exemplu fraza:
> Spui ca economia duduie cand inflatia,deprecierea leului,deficitul de
> cont curent devin astronomiece,ca sa nu mai vorbim de datoria publica
> de peste 40 miliarde euro,...
si s-o detaliez:

> Spui ca economia duduie ...
Ritmul de crestere a PIB-ului, de 9,3% in EURO, in termeni reali (adica dupa ce s-a scos inflatia) este cel mai mare in UE. Productivitatea muncii in industrie a crescut in aceasi perioada cu 10,3%. La aceste ritmuri, pe care nici un economist nu lel contesta iar unii le apreciaza ca simptom de economie supraincalzita, se poate spune fara exagerare ca economia duduie.
Si, tot aici, s-ar putea pune ca un efect, rata somajului inregistrat: 3,8%, sau daca vrei,i o crestere a numarului salariatilor din economie cu 6% intre 2005 si 2008 (de la 4.559,00 mil la 4.828,90 mil).

(pentru conformitate vezi http://www.bnro.ro/Ro/Pubs/lunare/2008bl/2008bl08s.PDF)

>inflatia [etc..] devin astronomiece

Ultimele cifre anuntate de INS sunt pentru luna septemnbrie si arata o inflatie de 4,61% pe primele 9 luni ale anului. O fi asta inflatie astronomica ?
Stai sa vezi ce-o sa fie dupa maririle de salarii cu 50%
(pentru conformitate vezi: http://www.insse.ro/cms/files/statistici/comunicate/ipc/a08/ipc09r08.pdf)

> deprecierea leului [etc.] devin astronomiece,

Asa o fi dar sa vedem ce "astronomice" arata datele, pe ani si curs mediu
2005 - 3,6234
2006 - 3,5245
2007 - 3,3373
2008 (aug.) - 3,5268
2008 (27.10) - 3,6869

Deprecierea leului, de cca 10% in acest an, este reala si are cauze multiple. Pe de o parte situatia externa iar pe de alta interna. Situatia externa ar fi inutil s-o detailez. Pe plan intern avem mai intai prezenta unei supraaprecieri a leului in anul 2007 urmata de o revenire la normal. In ultimele luni si-au facut simtite prezenta perspectivele sumbre deschise de populismul preelectoral al maririi salariilor, cu consecintele previzibile asupra dezastrului economic ce-i va urma (inflatie galopanta, instabilitate sociala etc.) a creat deja presiune asupra leului, multi detinatori de lei preferand sa-i converteasca in valuta inainte ca tavalugul sa prinda a se rostogoli.
(datele sunt preluate de pe siteul BNR http://www.bnro.ro/Ro/Pubs/lunare/2008bl/2008bl08s.PDF)

> ... deficitul de cont curent devin astronomiece,
Asa sa fie ? La sfarsitul lunii sept. 2008 era de 10,006 mil EURO. luat in sine este mult dar cum acesta se raporteaza la PIB pentru aprecierea daca este mult sau putin voi pune datele pe ultimii ani:
An / PIB (mil.RON) /Def (mil.EUR)
2005 - 288.176,1 – 6.888
2006 - 344.535,5 - 10.156
2007 - 404.708,8 - 16.950
2008 T2 - 195.764,1 - 8.142
(cu tendinta de incetinire a cresterii deficitului aratata de situatia pe sept.)

Calculele, tinand seama de curs RON/EUR, le poti face si singur si o sa vezi ca a coborat sub 14% din PIB. Inca de anii trecuti se recomanda ca deficitul de cont curent sa ajunga pana la 14% din PIB.
Vizavi de deficitul de cont curent mai apare un factor: masura in care el este alimentat de intrarile de capital extern. In primele 8 luni ale anului 2008 acestea au fost de: 6.502 mil EUR, acoperind astfel 65% din deficitul de cont curent.


> ca sa nu mai vorbim de datoria publica de peste 40 miliarde euro,...

Habar n-am la ce datorie te referi dar o sa completez eu informatia:
Datoria externa totala, pe termen mediu si lung, la sfarsitul lunii august era de
47,46 mld. euro din care 30,65 mld. euro reprezinta datoria negarantata de stat (a societatilor comerciale). Datoria publica directa se cifreaza la doar 8,77 mld. euro.


Asa ca, stimabile, te rog ca pe viitor mentine-te la a turui lucruri neverificabile, la a spumega in van si nu te mai lega de lucruri concrete ca o iei pe aratura.

silviana
2008-10-28 00:35:19

basescu nici n'a avut inchise sansele pentru un al 2lea mandat,

in primul rind,dar nu i'ar strica mai mult autocontrol,calm si detasare in declaratii de presa si in relatiile cu jurnalistii.

octaaa
2008-10-28 01:58:53

Salariile profesorilor

Cum cred eu ca s-a intamplat... PSD a propus legea, necrezand ca va fi aprobata. Daca ei o propuneau si era respinsa pornea cu un mare avantaj in campanie. Ar fi eu am vrut sa va dam, doar sintem social-democrati, iar capitalistii de dreapta formati din fosta Alianta portocalie D.A. n-au vrut sa va dea. Se gandesc doar la profiturile lor, etc, etc, etc. Mai bagau ceva si cu vai saracii oameni saraci, mai ziceau ceva si de credinta lor in Dumnezeu, etc.
E...si pe principiul ca legea nu va trece cred ca au votat toti. Sau poate invers, pe principiul ca oricum legea va trece, niciun partid nu a vrut sa fie "oaia neagra". Adica sa fie partidul despre care sa zica toti adversarii - astia n-au mila de amaratii astia de profesori.

Ei bine...apoi totu' a venit ca o avalansa. Cer bani si functionarii publici, si minerii si mai toti bugetarii. Si de ce sa nu ceara si angajatii din sectoru privat. Ca la un moment dat si un contabil de exemplu din sectoru privat poate sa-i zica patronului "daca nu-mi maresti si mie - plec - si ma duc sa lucrez la stat". Toate astea fara o crestere a productivitatii muncii, fireste.
Si cum e logic - astea vor creea inflatie.

Bun...acum vad ca toata lumea sare ca ars cand aude de inflatie. Nu inflatia e problema. Sa-mi zica cineva care ar fi problema daca inflatia ar creste cu 1 sau 2 puncte procentuale. (oricum, dupa mine in 2009 vom avea o inflatie mai mica decat in 2008).
Adevarata problema e sursa banilor. Si am mai zis. Sint 2 variante. Ambele catastrofale pentru Romania.
1 - Majorarea taxelor, impozitelor, accizelor.
2 - Renuntarea la o mare parte din fondurile pentru infrastructura. Ceea ce ar fi cumplit...

octaaa
2008-10-28 02:08:28

Re: HOPA! Tariceanu construeste socialismul !

Ti-am citit pe sarite postarea, pentru a e prea lunga. Dar ce-ai tu cu petro liberalii? Nu v-ati plictisit de lozincile astea?
Mai ales ca nu mai sint asa la moda. Adica petro-liberal cred ca vine de la petrol, nu? Cu referire directa la Patriciu. Dar sa-ti zic ca sa stii : Patriciu nu mai e actionar majoritar la Rompetrol. Are doar 20% daca nu ma-nsel.
Ma rog...las asta la o parte . Ma ocup de afirmatia ta :
La celalalt pol,cei 6 milioane de pensionari + 75% din populatia Romaniei,ambele categorii formand polul saraciei,la cea mai mica cumparatura,pentru alimente,haine etc platesc 19% impozit,botezat cu denumirea de TVA.Pensionarii nu mai sint atat de saraci cum se spune. Tataie are pensie de 11,5 milioane. Cati tineri(care nu au nici casa...si hai sa fim seriosi, cand esti tanar ai cheltuieli mult mai mari) nu iau banii astia? Adica pensionarii nu mai sint chiar aia atat de saraci...toate majorarile astrea de pensii. Da, majorari electorale!!!


Eu cu TVA-ul chiar sint de acord. Pentru ca asta e cel mai greu de fraierit. Mie CAS, CASS mi se par foarte mari. Si d-aia apare munca la negru sau la gri. Ceea ce e foarte nashpa din orice punct ai privi. Si de la stanga si de la dreapta e incorect ca 2 persoane cu acelasi venit sa plateasca impozite diferite. Ca salariul brut poate fi fentat cel mai usor , ca sa nu mai platesti anumite iimpozite. In schimb, TVA-ul e cel mai greu de pacalit.


MarianS01
2008-10-28 02:10:14

Re: Pe marginea articolului

La 2008-10-28 00:14:30, srelu a scris:


> De fapt la ora actuala nimeni nu-si doreste cu adevarat demisia
> guvernului, asa ceva ar crea mai multe probleme decat solutii. Pe
> cine sa numesti prim ministru ? Ce coalitie ar putea asigura
> majoritate in parlament ? O intreaga masinarie de pus pe picioare
> pentru doar cateva saptamani de guvernare. Nu are nici un haz.

Te-ai gandit ca alegerile ar putea fi amanate pentru primavara, pe baza unei decizii a instantei? Parca alta perspectiva se vede daca iei in calcul si asta.

> Un viitor guvern PSD este exclus, sa nu uitam ca cel care numeste
> primul ministru este Basescu. PSD ar putea veni la guvernare numai
> daca ar obtine peste 50% locuri in parlament ceea ce este nerealist.

Si daca un guvern PD-L este respins de parlament iar Basescu se incapataneaza sa numeasca inca o data un prim-ministru PD-L ? Se intra in scenariul Vacaroiu de suspendare a Presedintelui pentru a numi altcineva un premier din afara PD-L ?

> Actualele frictiuni intre PD-L si
> PNL sunt cauzate mai mult de persoana primului ministru. Daca se
> schimba primul ministru dispar si problemele, Tariceanu intr-un
> viitor post de ministru nu ar mai avea puterea de acuma.

Asta-i poveste. PD-L vrea in continuare distrugerea PNL pentru a ramane singurul partid declarat de dreapta. Ceea ce incearca PD-L este scindarea in continuare a liberalilor si ma indoiesc sa fie vreun grup cat de cat semnificativ in PNL care sa muste momeala. Nici vorba de lupta cu Tariceanu. Gruparea moldovenilor, de ex., deseori atacata de Presedinte si de PD-L, n-are de-a face nici cu Tariceanu nici cu "petro-liberalii".

> Problema cu lipsa de bani pentru salariile profesorilor este o falsa
> problema. Din moment ce nu s-a pus problema de a majora procentul de
> 6% din PIB alocate invatamantului, nu se pune problema de a gasi bani
> in plus. Majorarea trebuie suportata din cele 6% procente deja
> alocate. Ceea ce trebuie facut se face in interiorul ministerului
> prin taierea unor cheltuieli si redirectarea sumelor rezultate catre
> plata salariilor.

Si cum se pot taia cheltuielile spre sfarsit de an fiscal ? Guvernul, prin rectificarile de buget a alocat deja acel 6% din PIB. Stopezi investitiile in curs ? Opresti constructiile (de scoli) in derulare ? Anulezi licitatiile si contractele incheiate de scoli in vederea dotarilo, conform bugetului existent ? Este vorba de sume importante nu este vorba de maruntisuri.

> In treacat fie spus, guvernul are bani ...
>
> Nu cred ca cererile pentru majorari salariale sa fie o problema
> insolvabila pentru viitorul guvern. Asta este situatia, lumea vrea
> mereu bani mai multi, uneori primesc ce cer, alteori se ajunge la
> solutii de compromis mai moderate, alteori nu primesc nimic. Vom trai
> si vom vedea, nu cred ca se darama lumea din cauza faptului ca unii
> vor salarii mai mari, nu trebuie sa vedem totul numai la modul
> bombastic.
>

Oare nici dupa atatea discutii nu intelegi ca nu-i vorba numai de salariile profesorilor ? Intra in strategia luptei sindicale de-a folosi toate maririle de salarii intro ramura drept precedent pentru a sustine propriile cereri. Dupa bugetari urmeaza regiile si societatile cu capital majoritar de stat (incepand cu CFR si minerii). Nu vezi ca toti sustin ca nu-s salariati de rangul II incat profesorilor sa li se mareasca salariile si lor nu ?

octaaa
2008-10-28 02:23:32

Re: Rosca are dreptate ...

Da, si eu cred ca cea mai inteligenta schema a PNL-ului ar fi trecerea in opozitie. De pierdut...ce-ar mai pierde? 1 luna? 2 luni de guvernare? N-ar fi mare paguba.
Chiar ar putea castiga din asta. Chiar cred ca ar creste in sondaje daca s-ar retrage in opozitie.

Da, gili - greve pe vremea PSD-ului nu au fost. Dar motivul principal au fost liderii sindicali. Daca noi ne mai imaginam si azi ca liderii sindicali sint oameni amarati care, atunci cand pun capu' pe perna se gandesc "vai saracii oameni pe care ii reprezint ...n-au ce pune dimineata pe masa" ne inselam amarnic. Liderii sindicali sint niste oameni bogati si influenti. Ori intrati direct in politica(vezi liderul sindical de la Metrorex - parlamentar PSD) , ori la limita. Iar PSD-ul a stiu sa ii alinte pe acesti lideri sindicali. Miron Mitrea poate e cel mai relevant exemplu.
Caci...grevele astea de la ce pleaca? De la liderii sindicali, nicidecum de la salariati. Auzisem de greva generala a functionarilor publici, iar in pitesti functionarii publici au auzit si ei de asta de prin ziare.


Dar sa crezi ca PNL-ul nu va dori sa mai guverneze alaturi de PSD sau de PD... SIncer, nu cred. DIn 2 motive :
1 - nu vad prea curand ca PNL-ul sa aibe o forta atat de mare incat sa guverneze singur. Adica majoritatea parlamentara. Fie si alaturi de UDMR.
2 - "Puterea corupe". SI eu cred in cuvintele astea 2 .

cosor ion
2008-10-28 02:50:10

Re: Salariile profesorilor

La 2008-10-28 01:58:53, octaaa a scris:

> Cum cred eu ca s-a intamplat... PSD a propus legea, necrezand ca va fi
> aprobata. Daca ei o propuneau si era respinsa pornea cu un mare
> avantaj in campanie. Ar fi eu am vrut sa va dam, doar sintem
> social-democrati, iar capitalistii de dreapta formati din fosta
> Alianta portocalie D.A. n-au vrut sa va dea. Se gandesc doar la
> profiturile lor, etc, etc, etc. Mai bagau ceva si cu vai saracii
> oameni saraci, mai ziceau ceva si de credinta lor in Dumnezeu, etc.
> E...si pe principiul ca legea nu va trece cred ca au votat toti. Sau
> poate invers, pe principiul ca oricum legea va trece, niciun partid
> nu a vrut sa fie "oaia neagra". Adica sa fie partidul despre care sa
> zica toti adversarii - astia n-au mila de amaratii astia de
> profesori.
>
> Ei bine...apoi totu' a venit ca o avalansa. Cer bani si functionarii
> publici, si minerii si mai toti bugetarii. Si de ce sa nu ceara si
> angajatii din sectoru privat. Ca la un moment dat si un contabil de
> exemplu din sectoru privat poate sa-i zica patronului "daca nu-mi
> maresti si mie - plec - si ma duc sa lucrez la stat". Toate astea
> fara o crestere a productivitatii muncii, fireste.
> Si cum e logic - astea vor creea inflatie.
>
> Bun...acum vad ca toata lumea sare ca ars cand aude de inflatie. Nu
> inflatia e problema. Sa-mi zica cineva care ar fi problema daca
> inflatia ar creste cu 1 sau 2 puncte procentuale. (oricum, dupa mine
> in 2009 vom avea o inflatie mai mica decat in 2008).
> Adevarata problema e sursa banilor. Si am mai zis. Sint 2 variante.
> Ambele catastrofale pentru Romania.
> 1 - Majorarea taxelor, impozitelor, accizelor.
> 2 - Renuntarea la o mare parte din fondurile pentru infrastructura.
> Ceea ce ar fi cumplit...
>
aveti perfecta dreptate cu ce va urma.cit priveste cu economia care a dudit,a fost ca cea cu planurile cincinale a lui Ceausescu indeplinite in 4 ani.cind bufnita l-a facut pe Geoana prostanac,stia ce spune

octaaa
2008-10-28 03:06:25

Re: Salariile profesorilor

Cosor Ion , eu totusi sint de acord ca economia Romaniei a duduit. Dar de-acum va incepe partea urata a lucrurilor.
Dupa mine, economia Romaniei a crescut frumos. Adica cu rate anuale de crestere destul de mari. Si eu zic ca destul de sanatos. Dar nu sanatos in totalitate.
SI asta din 2 motive :
1 - cresterea s-a bazat in mare parte pe consum. Aici nu ar fi chiar o problema. Orice tara se dezvolta pe consum si pe impruimut. Doar ca acum banul a devenit foarte scump. Si inca nu se vad semnale cum ca s-ar schimba prea curand situatia. Ori datoria noastra e prea mare. Si cea publica, dar datoria neguvernamentala in cea mai mare parte.
2 - Constructiile au creat acest avant economic. Pe de-o parte, intr-adevar - s-a si construit mult. Dar pe de alta parte aceste mari plusuri venite din domeniul constructiilor erau si ele un pic artificiale. Adica nu stiu daca neaparat s-a construit mai mult in 2007 decat in 2006. Doar ca preturile au crescut. Adica daca in 2006 s-ar fi construit X apartamente, iar in 2007 tot X apartamente, in statisticile referitoare la PIB aparea ca in 2007 - constructiile au contribuit mult mai mult in PIB. Asta doar datorita pretului. Nu a volumului si nici a calitatii.
Ori partea cea mai nasoala e ca aceste constructii vor redresa dupa mine...

Iar in industrie nu am avut o crestere spectaculoasa a productivitatii. Iar asta mi s-ar fi parut cea mai importanta si cea mai solida chestie.
Iar agricultura merge inca dupa cum bate vantu' si la propriu si la figurat :)


PS : oricum cresterea economica nu a fost nici meritul lui Tariceanu si nici a lui Nastase.

....
2008-10-28 04:01:50

Re: basescu nici n'a avut inchise sansele pentru un al 2lea mandat,

Pune-ti pofta-n cui, n-o sa pupe betivul al doilea mandat.
Auzi la ea "calm si detasare". La cine ma, la schizofrenicul de la Cotroceni? Ha ha ha!

MarianS01
2008-10-28 04:21:32

... curvelor !

@ Alex.Pandrea

Am vazut ca ai mai citit cate ceva si ma intreb cum poti fi atat de fara rusine incat sa scrii aberatiile care le scrii.

Sa mai dau exemple.

> Criza provocata de PNL a adus finalul gloriei sectorului imobiliar
> ,bancile dau mai greu credite, oamenii si companiile fug de dobanzile
> mari, iar multe proiecte rezidentiale incepute zac nefinalizate, in
> asteptarea unor vremuri mai bune.

Ai uitat sa spui ca tot PNL a provocat anul trecut criza imobiliara in USA. Ca in spatele fondurilor Fanny Mae si Freddy Mac stateau nu politici stangiste de dezvoltare imobiliara pentru cei cu venituri mici sau incerte, in conditii de creditare despre care se stia de la inceput ca sunt credite de mare risc, ci PNL.
Tot PNL este vinovat de caderea pietei imobiliare in Sparia etc.

> Marii producatori auto,sau din marea industrie ramasi fara o mare
> parte din cumparatori inchid fabrici si dau muncitori afara,in curand
> vor curge romanii intorsi din UE pentru a ingrosa randurile
> somerilor,saracilor.

Ia te uita! Si acolo si-au bagat liberalii coada! De buna seama au fost Tariceanu si Geoana. Si doar i-au sfatuit dl. Prim-ministru Stolojan si dl. Presedinte Basescu pe aia din marea industrie cum sa faca pentru a evita recesiunea economica pentru ca sa nu se intoarca mai degraba de 3 ani romanii plecati prin UE.


> Pentru a nu parea hazardata afirmatia din titlu voi arata ca sub
> regimul Patriciu-Iliescu-Tariceanu (de fapt un Tarigeoana),bogatii,de
> exemplu cei din top 300,platesc impozit pe venit de 16%- dupa
> principiul egalitarismului comunist.

Aici ai dat-o rau in bara. Te mai plateste al de la Cotrocni dupa aberatia asta ? Saracul Boc; tipa asta seara pe un post TV de ziceai ca-si scuipa bojocii ca PD a introdus cota unica de impozitare. N-apucase saracul sa invete ca asta-i opera lui Patriciu-Iliescu Tariceanu. Acum, ce-i drept ii drept, printre primii care au sustinut aceasta cota a fost Patriciu, cu cateva luni inainte de-a fi adoptata in programul aliantei PD-PNL. Dar asta o uita toti tuterii din deal. Dar cu tataia n-ai nimerit-o de loc. Dusman mai aprig decat Iliescu al cotei unice de impozitare mai rar gasesti. Dar... pana la urma nu conteaza. Doar scrii pentru prosti nu pentru cei care mai stiu cate ceva ...

> La celalalt pol,cei 6 milioane de pensionari + 75% din populatia

Hmm. Ce populatie are Romania ? La 01.06.2005, conform INS, era de 21.623.849 locuitor (la recesamantul din 2002 erau 21.680.974). 75% din populatie insemna
cca 16.218.000. Se estimeaza ca peste 2.000.000 sunt in strainatate la lucru.
Si acum sa facem totalul populatiei Romaniei: 16.218.000 + 6.000.000 + 2.000.000 = 24.218.000 adica ... Ce dracu se plangea Basescu de evolutia demografiei (sic). Inca vreo cativa ca si tine si ne uitam de sus la chinezii ...

> Si spun acest lucru pentru ca adevaratul liberalism nu se mai afla in
> PNL cei care,asa cum sublinia dl.Boc au avut si au vocatia
> tradarii,motiv pentru care si dl,Iliescu este prudent si mi-i tin sub
> observatie pe acesti pretinsi liberali care vand totul,tradeaza
> totul.

Hmmm ...Hai sa vedem cum o fi si tarasenia asta.
Mai intai o privire "macro". Ce doctrina a avut PD-ul ? Social-democrata. Ce docrtrina are acum ? Nici dracu nu stie dar curva pretinde ca se culca cu popularii. Dar, trebuie sa recunosc, trecand dint-un pat in altul, curva nu tradeaza; face si cea ce poate.

Stolojan nu-i tradator; el a evoluat ... din patul de prim-ministru sub Iliescu in patul de la Cotroceni sub Basescu. Asta nu-i curvasaraie. Este orientare inversa ... aceleia a lui Stoica. Stoica acum se pretinde un popular ... liberal.

Tariceanu in schimb a tradat cand n-a vrut sa faca pe bourenu in fata portii de la Cotroceni. A tradat cand n-a vrut sa se impreuneze cu curvele din patul popularilor. Sa-i fie rusine tradatorului! Sa nu aprecieze el asa curvasaraie politica!

***

Esti un om inteligent. Chiar n-ai ce sa scrii de bine despre PD-L sau de rau despre PNL si PSD fara a pune in opera astfel de prostii precum cele aruncate aici. Poti scrie si lucruri adevarate nu enormitatile care le scrii. Sau electoratul caruia te adresezi este atat de prost incat nu baga de seama ca scrii enormitati. Ma indoiesc sa fie astfel de electorat si care sa citesca ce scrie pe forum.

Hai sa-ti dau chiar eu o tema. Ionut Popescu (PD-L-ist de-al tau) si cresterea salariilor in viziunea lui.

Cred ca-i destul pentru astazi.

....
2008-10-28 04:26:58

Re: Mamaligile au fost aruncate

Ai aparut costicaaa, ce dor mi-era de tine. Handicapati ca bruma, vida clara, halvaua, dany si alte rebuturi, au facut eforturi deosebite ca sa te ajunga din urma. Bine ai revenit, ca ramaneai in urma. Am incredere in prostia ta nemarginita, fa-i zob!

FB
2008-10-28 05:34:32

Secretul lui Tariceanu

este ca ..nu are secrete. Si-a facut treaba cu succes ,a reusit sa aduca Romania in clasamentele mondiale inaintea altor tari ce multi ani ne-au luat fata .D,nul Stanescu se intreaba care o fi strategia lui Tariceanu et.co ,alti colegi spun ca ar fi mai bine sa-si dea demisia de onoare .Nici una ,nici alta .Este ca si in cazul unui profesionist adevarat care cunoscandu-si valoarea sta linistit.Numai nu le spune celorlalti:"schimbati-ma de ce nu o faceti ?"
Pentru ca nu au curajul .A guverna ,a fi la putere nu e lucru usor.Si daca pana acuma au fost schimbari la putere de obicei guvernele care au plecat nu au reusit mare lucru.Acuma e altfel.S-au obtinut niste rezultate .Pe care nimeni nu le poate contesta.Romania a intrat in UE ,investitiile au inceput ca curga ,salariile au crescut ,pensiile asisderea.Guvernul se dovedeste responsabil si nu accepta (in plina criza financiara mondiala !!!) cresteri salariale ce depasesc cresterea economica .
Asa ca ceilalti opozantii sunt intr-overitabila capcana.Vor face mai mult decat onor-guvernul actual ?Cine va fi Primul-ministru ? Stolojan ? Geoana ? Sunt ei la nivelul lui Tariceanu ? Sa fim seriosi.Si sa lasam guvernul sa guverneze .!

Alex.Pandrea
2008-10-28 06:42:39

Re: HOPA! Schimbare de ton la grupul jECMAN!!!!!!

La 2008-10-27 21:27:46, Alex.Pandrea a scris:

Tin sa remarc cu bucUrie o schimbare de ton la latraii Jicman.
Au trecut la argumentari si o logica in ceea ce spun.
Sigur,nu asa de-odata.mai scapa insulte dar nu le iau in seama,stiind de la ce au plecat si cum ii instruise initial patronul de la CSL.

Eu va multumesc ca totusi postati ceva.Nu are importanta daca postarea mea va multumjeste sau postarea dv.ma multumeste.
Cred ca aceasta ar fi normalitatea pentru care va multumesc.

dar vorba mamei lui Napoleon:NUMAI SA TINA!!!!

gili
2008-10-28 07:01:03

Da , problema nu ie acum , ie dupa alegeri ...

Acum guvernul tre sa se tie bine si sa nu cedeze pina la alegeri .
Pentru a salva tara de la dezastrul populist in care o imping nataraii de fesenei , fie ei pedelici , fie ei pesedici , PNL trebuie sa faca tot ce este posibil pentru inghetarea salariilor pina dupa alegeri si formarea noului guvern .
Fara indoiala ca se vor trezi cu mai putine voturi din partea dascalilor in special si bugetarilor in genereal , dar oricum nu aici este bazinul electoral al PNL.
Iar dupa alegeri ...
Dupa alegeri PNL trebuie sa treaca in opozitie sustinind instalarea unui guvern de pesedei .
Daca PNL o sa adopte politica minimului necesar la guvernare , participind dupa alegeri din pozitia a doua la guvernare fie cu pesedeii , fie cu pedeleii , PNL o sa-si dobindeasca pe termen scurt si mediu o pozitie confortabila pentru activistii partidului , dar vor ingropa un partid altminteri glorios si necesar Romanicai , care nicicind nu o sa mai revina intr-o pozitie de virf .

MarianDaniel
2008-10-28 07:21:54

Urmatorul guvern nu va fi cu PSD!

Traian Basescu poate numi pe cine vrea el prim-ministru si acesta va fi de la PDL, indiferent de scor. Va fi un guvern minoritar sau cu PNL fara Tariceanu. Asa ca chestia cu PSD la guvernare cade din prima, iar PSD sa se destrama!!!

moroianu
2008-10-28 07:34:40

Re: De ce vorbesti pentru a nu tacea?


Ai verificat d-ta, d-le Marian, alocarea efectiva a celor 6% din PIB? Esti la curent cu marturisirile fostului ministru Adomnitei cu privire la esecul realizarii acelor investitii (esec pus in contul administratiei locale care ar fi trebuit sa realizeze licitatiile) si cu faptul ca cea mai mare parte a fondurilor ar fi trebuit sa reintoarca la bugetul de stat?

La 2008-10-28 02:10:14, MarianS01 a scris:

> La 2008-10-28 00:14:30, srelu a scris:
>
>
> > Problema cu lipsa de bani pentru salariile profesorilor este o falsa
> > problema. Din moment ce nu s-a pus problema de a majora procentul de
> > 6% din PIB alocate invatamantului, nu se pune problema de a gasi bani
> > in plus. Majorarea trebuie suportata din cele 6% procente deja
> > alocate. Ceea ce trebuie facut se face in interiorul ministerului
> > prin taierea unor cheltuieli si redirectarea sumelor rezultate catre
> > plata salariilor.
>
> Si cum se pot taia cheltuielile spre sfarsit de an fiscal ? Guvernul,
> prin rectificarile de buget a alocat deja acel 6% din PIB. Stopezi
> investitiile in curs ? Opresti constructiile (de scoli) in derulare
> ? Anulezi licitatiile si contractele incheiate de scoli in vederea
> dotarilo, conform bugetului existent ? Este vorba de sume importante
> nu este vorba de maruntisuri.

gili
2008-10-28 07:36:21

Este o posibila varianta de lucru , dar nu-i musai sa si fie pusa la practica ...

PSD o sa iasa pe primul loc la alegerile astea fie ca vrem , fie ca nu vrem .
De un par ezamplu io nu vreau , da vor vrea ... "cei multi" , n'asa ?
Traian Basescu trebuie sa respecte daca nu legea in spiritul ei , cel putin cutumele ...
In cazul desemnarii candidatului la premier , ar trebui sa desemneze persoana propusa de partidul care ocupa primul loc dupa scrutin .
Din cite il cunoastem pe Traian Basescu este foarte posibil sa se stearga si cu legea si cu cutumele si ... si sa desemneze precum zici candidat de la pedelici .
Numa ca acest lucru pentru a fi pus in opera necesita ca presedintele Senatului sa fie tot de la pedelici .
Daca ie de la pesedici , Traian Basescu o sa se trezeasca o leaca ... o leaca suspendat , n'asa ?
Pina se pune de referendum si altea alea proceduri , pesedicii prepun un candidat , il aproba si Traian Basescu o sa se trezeasca cu un premier dorit si sustinut de pesedici fie ca vrea sau nu vrea ... daca se mai reintoarce la Cotroceni , n'asa ?
Iata deci ca cea mai importanta functie vinata imediat dupa alegerea camerelor o sa fie aceea de presedinte al Senatului .
Dupa ce se alege asta , o sa stim sigur ce si cum ...

sorge
2008-10-28 07:46:11

Cu orice pret Tariceanu va ramine Prim Ministru !

Nu stiu daca si el doreste asta ,dar cit o traii Patriciu ,nu o sa l lase sa demisioneze.
Atit timp cit Tariceanu este P.M. ,dul Patriciu isi va face jocurile.
Cind nu mai ai cutitul si piinea ,nu poti vorbi decit la trecut .
Iar pt ei ,restul nu conteaza ;adica Romania si poporul roman .

gili
2008-10-28 07:50:38

Adica dupa capul tau ...

Tariceanu ar trebui sa demisioneze ca sa-si poata face isprava asta de la Cotroceni si feseneii mendrele si sa arunce tara in dezastru ca tot s-a pus acuma de o criza mondiala , n'asa ?

moroianu
2008-10-28 07:51:59

Tariceanu iese din scena asa cum a intrat


Cu stigmatul dispretului comunist fata de cultura si educatie.

* In ianuarie 2005, la nici o luna de la investirea in postul de prim ministru, a facut niste declaratii extrem de taioase privind necesitatea incetarii abuzurilor fiscale ale profesorilor care dau meditatii fara a plati impozite. Bineinteles, ulterior nu s-a facut nimic pentru a pune capat acestei gravisime surse de devalizare a bugetului de stat, dar tipul de preocupare pentru prezentul si viitorul educatiei din Romania era astfel clar enuntat.

* A urmat rusinea celor doi ani de ministeriat la educatie a unui ingineras care nu predase nici macar o ora in invatamantul de orice grad si care in final a fost demis nu se stie bine de ce.

* Iar in final comedia responsabilitatii fata de cresterea "nesustenabila" a salariilor din invatamant, insotita de incercari disperate de a PROVOCA revendicarile "celorlalte categorii" de bugetari, in speranta iluzorie de a obtine o rasplata electorala din partea paturilor celor mai putin educate (si implicit cele mai usor de manipulat) ale populatiei. Fara a tine seama ca paturile respective snt in mod traditional afiliate PSD-ului, care a propus legea....

Alex.Pandrea
2008-10-28 07:53:50

Re: Salariile profesorilor:Unde sunt banii?

La 2008-10-28 01:58:53, octaaa a scris:

Unde sunt banii?
Liberalii recita in cor de marea nenorocire care va urma daca dascalii vor avea cateva sute de lei in salariu.
Aceasta imi aduce aminte de o nuvela ceha(am uitat numele) in care portarul vine la patronul unde lucra si cere si el 10 coroane in plus la salariu pentru ca moare de foame.
Patronul ii spune sa se aseze si incepe a-i debita:tu vrei marire de salariu dar stii ca cursul dolarului este in scadere,ca indicele x la bursa a scazut cu 3 puncte,stii ca productivitatea muncii este in stagnare,dobanzile s-au marit.Iti dai seama ce faci?
Atunci portarul incepe a plange,scoate de la el 10 coroane si le lasa pe masa patronului si pleaca.

Acum daca Tariceanu da la fideli 50000 euro lunar,daca intretine 30.000 consilieri inutili cu lefuri groase,daca salarul este confidential pentru salariatii guvernului,BNR,AVAPS etc etc si toate acestea sunt,cum spune el sustenabile,daca da inainte de alegeri 600 milioane de euro la primarii PNL si PSD pentru a fi folosoti cum vor ei(deci electoral) cum poate spune ca un dascal cu 600 lei pe lina este obraznic si lipsit de patriotism.
Eu mai degraba as spune invers.
Ce ar fi ca dascalii sa renunte acolo la 100-200 lei ca portarul din nuvela de care amintim mai sus si sa mareasca el lefurile nomenclaturii?

gili
2008-10-28 08:23:02

Domn profesor ... Te stiam mai obiectiv ...

E , nu-i bai , omul se mai schimba , n'asa ?

ionion
2008-10-28 08:25:06

Gigi va mari salariile la toti cu 200 la suta si basta-

f. bine Gigi !
Gigi prishidinti
Gigel tu esti productul genial al romanilor.

moroianu
2008-10-28 08:25:26

Re: Ce era neobiectiv in postarea mea, draga Gili?

La 2008-10-28 08:23:02, gili a scris:

> E , nu-i bai , omul se mai schimba , n'asa ?
>

Arogantu'
2008-10-28 08:31:56

Re: Rosca are dreptate ...

N-am zis ca n-ar avea - am subliniat simetria situatiilor !

Acuma, cu trecerea in Opozitie IN ACEST MOMENT - ar mai fi de discutat !
Care ar fi urmarile cele mai probabile ?
Impingerea alegerilor spre primavara, cu efectele dorite: acuze de neputinta, umflarea lefurilor si, pe cale de consecinta, sporirea procentelor PD-L.
Operatiuni la care presa aservita va pune umarul din greu.
Nu exclud nici impunerea unui nou sistem de vot - Geoana nu s-ar da in laturi de la asta, PSD fiind favorizat de uninominalul pur cu care defileaza pedelicii.

Comparind aceasta situatie cu aceea in care PNL ar pleca de la guvernare in urma votului - cred ca este corecta decizia PNL.

Cit ar dura cistigul de imagine obtinut prin gestul spectaculos al demisiei ?

La 2008-10-27 22:02:27, gili a scris:

> Io o tot spun ca PNL trebuie sa treaca in opozitie .
> Poate sustine un guvern al pesedeilor punctual , asa cum de
> alminteri si pesedii au facut-o cu dinsii , pina cind o sa le vina
> bine sa loveasca sleatha feseneilor de ambele culori . Fi ei pesedei
> , fie pedelei , tot un drac.
> Ma tem totusi ca peneleii nu-si vor intelege menirea si vor cauta
> , unii dintre ei , sa joace rolul aliatului absolut necesar la
> guvernare .
> Pentru activistii de partid si pe termen scurt si mediu este
> varianta cu cele mai mici costuri si cele mai mari beneficii , dar
> vai , vor pierde definitiv si irevocabil posibilitatea de a mai
> influenta vreodata major poltichia in Romanica .
> Si ar fi pacat pentru un partid asa glorios .
>

gili
2008-10-28 08:33:40

Nea Vasile , bata-ta norocul sa te bata ... Bre , da cum le stii matale pe toate ca un om mare ...

Auzi , da ce ar fi daca dascalii ar plati impozitele cuvenite statului pe meditatiile si cadourile de le primesc ?
Ca atuncea ar fi paraleeeee , cu duiumul , n'asa ?
Iata bunaoara anul trecut nu mai putin , da nici mai mult deee ... de 27 ( douazeci si sapte ) de dascali si-au achitat impozitul pe meditatii .
Citi dascali zici ca fac meditatii ?
Apoi , zici ca au salare mici , n'asa ?
Cine si unde in lumea asta mai munceste aproape 18 ( optsprezece ) ceasuri pe saptamina ?!
Cine si unde in lumea asta mai are la fro patru luni de conced ( vacanta zic dinsii ) platit ?!
Cine si unde in lumea asta dupa o asa nadusheala si speteala mai primeste si al paisprezecilea salar la finele de an , ca al treisprezecilea il iau deja pe concedul legal ( o luna din alea patru de vacanta in care salarul merge si ie platit dublu , n'asa ?) .
Zau asa , io nu spui ca profesorii astia dau pe nas de bogatie , dar nici pe departe nu sunt primii carora ar trebui sa le plingem de mila ...

gili
2008-10-28 08:36:25

Iote de un par ezamplu asta domnule profesor , ca sa nu mai scriu inca o data ...


http://www.ziua.net/f.php?data=2008-10-28&thread=244652&id=118982#118982

Arogantu'
2008-10-28 08:43:31

De paranoia ai auzit ? Ia-ti hapurile la timp ! ndc


La 2008-10-28 06:42:39, Alex.Pandrea a scris:

> La 2008-10-27 21:27:46, Alex.Pandrea a scris:
>
> Tin sa remarc cu bucUrie o schimbare de ton la latraii Jicman.
> Au trecut la argumentari si o logica in ceea ce spun.
> Sigur,nu asa de-odata.mai scapa insulte dar nu le iau in seama,stiind
> de la ce au plecat si cum ii instruise initial patronul de la CSL.
>
> Eu va multumesc ca totusi postati ceva.Nu are importanta daca postarea
> mea va multumjeste sau postarea dv.ma multumeste.
> Cred ca aceasta ar fi normalitatea pentru care va multumesc.
>
> dar vorba mamei lui Napoleon:NUMAI SA TINA!!!!
>

moroianu
2008-10-28 08:53:48

Re: Iote de un par ezamplu ...


Ti-am citit panseurile, draga Gili. Ar fi o exagerare sa-ti spun ca poti fi mandru de ele.

Dar spune-mi altceva: daca tot crezi ca saalrizarea invatamantului s-ar putea rezolva din impozitele pentru meditatii, de ce n-o fi intreprins nimic Tariceanu pentru a-si pune in practica aceasta geniala descoperire facuta in ianuarie 2005.

Si de ce d-ta insuti nu te arati mai elogios fata de ministeriatul Adomnitei? N-a fost asat un exemplu de abordare pragmatic-liberala a resurselor umane in general si a celor educationale in particular?

La 2008-10-28 08:36:25, gili a scris:

>
> http://www.ziua.net/f.php?data=2008-10-28&thread=244652&id=118982#118982
>

gili
2008-10-28 09:16:46

Eu zic de ploaie si tu-mi spui de ... oaie .

Nimeni nu a zis ca se rezolva problema salariilor din impozite pe meditatii si nici ca dobitocul cela de Adomnitei ar fi fro isprava de capul dinsului .
Am spus doar ca nu sunt profesorii cei care ar trebui sa fie cap de lista la a le plinge de mila si mai spun ca nu este cazul , nu este timpul sa ne aruncam acum , in plina criza mondiala , la mariri de peste poate de salarii .
Atit si nimic mai mult .
Nu de alta , dar nu ar fi pacat sa ne trezim la primavara ca marirea asta cu 50 de procente o sa fie de fapt o micsorare a puterii de cumparare fie si cu ea , dar mai ales cu ea facuta , implicit pentru profesori , dar mai ales pentru noi toti , n'asa ?
Nu te fa ca nu intelegi , dar mai ales nu proceda precum Alvita sau Doamne fereste Costica , ce dracu , am pretentii la tine ...

Ghita Bizonu'
2008-10-28 09:52:06

Alo dezonorabililor INFLATIA este deja insatalata confortabil

stiu ce spui. Io in fiecare saptamana merg la piata. Dupa mine inflatia este cam la 15-20 % asta fara sa discutam despre gigacalorie....
Asa ca Tarliceanu se agita ptr viitor cand de fapt ar trebui sa se gandeasca la prezent.
Si uite d'aia i-a batut careva la usa. Se uita pe vizor si nu vede nica. Iar bataie. Deschide usa si undeva pe la genunchii sai o bazdaganie pocita, mica si neagra .
-Cine esti tu ?
- viitorul dvoastra domnule prim ministru !!!

horiageo
2008-10-28 09:55:46

PD-L= partid ?

Ma indoiesc ca aceasta adunatura de tzutzeri ai lui Basescu se pot numi membrii unui partid.Ei sunt, cu adevarat ,,tonomate'', iar boc pe deasupra mai este si ecou, cel putin de cand a cazut in cap, saracul slugoi, ecoul lui Basel, stapanul care il hraneste. Basel, a gasit mai nou, o metoda inedita de intoxicare a populatiei tarii, prin cea mai la indemana metoda existenta azi in lume, internetul.Cativa adulatori de meserie, pupatori de cururi de stapan, posteaza pe diverse forumuri incercand sa lanseze ideea ca postarile vin de la niste oameni ,,apolitici''.In realitate, si acesti limacsi, ca si cei din PD-L, nu rationeaza ci ei doar executa ordine venite de la un stapan autoritar. Iliescu, a facut o greseala de neiertat acum 18 ani, credeam ca asemenea greseli sa fie evitate, dar a aparut acest ,,Incurca-Lume'' care de patru ani de cand este ,din pacate presedintele Romaniei, a pus tara pe jar. A blocat orice actiune a guvernului numai pt a nu creste cota de popularitate a lui Tariceanu, in detrimentul lui.Parca pe noi ne intereseaza acest individ anost, predestinat lazii cu gunoi a istoriei. Tot timpul acuza ,acuza si iar acuza incercand sa creeze impresia ca se lupta cu cu dusmanii tarii, el Marele Cinstit al tarii.In realitate el nu poate accepta ca altcineva sa fie in prim planul politicii romanesti. El vrea sa fie buricul targului in Romania, numai ca este buricul netaiat , si atarna dizgratios pe burta acestei tari. Papagalul Boc, a facut iar o declaratie basinoasa : A spus ca PD-L-ul va face demersuri pt a-l acuza penal pe Tariceanu pt ...bla, bla, (prostii de-ale lui Poc-Boc) Nu o vor face, astea sunt flatulatiile cu care ne-am obisnuit la acest clan fara nici urma de doctrina.Este o vrajeala de doi bani, ca si politica lor galagioasa de care s-au saturat oamenii pana in gat.Acest clan al lui Basescu, ar face pe dracu in patru pt a se amana alegerile parlamentare, stiindu-se ca sansele lor la aceste alegeri, tind catre zero, adica exact cifra care ii reprezinta. Membrii acesti clan se dau de ceasul mortii pt a dovedii cat de mult doresc ei marirea salariilor profesorilor, dar uita sa spuna ca atunci cand erau la guvernare ce podoabe de ministrii au avut.L-au pus si sustinut pe ministrul Hardau (ce nume sugestiv) la invatamant, care in afara de masinile super luxoase nu a facut nimic pt profesori.Au uitat aceste amanunte prea-supusii lui Basesc ?Au uitat ca se ajunsese la o noua revolutie daca Tariceanu nu-l schimba din functie ? Uita sa spuna acesti indivizi ca Tariceanu de 4 ani, in loc sa se ocupe de problemele tarii, mai are de infruntat si sabotajele politice ale clanului ?

horiageo
2008-10-28 10:00:19

Re: Tariceanu iese din scena asa cum a intrat

La 2008-10-28 07:51:59, moroianu a scris:

>
> Cu stigmatul dispretului comunist fata de cultura si educatie.
>
>
> * In ianuarie 2005, la nici o luna de la investirea in postul
> de prim ministru, a facut niste declaratii extrem de taioase privind
> necesitatea incetarii abuzurilor fiscale ale profesorilor care dau
> meditatii fara a plati impozite. Bineinteles, ulterior nu s-a facut
> nimic pentru a pune capat acestei gravisime surse de devalizare a
> bugetului de stat, dar tipul de preocupare pentru prezentul si
> viitorul educatiei din Romania era astfel clar enuntat.
>
> * A urmat rusinea celor doi ani de ministeriat la educatie a
> unui ingineras care nu predase nici macar o ora in invatamantul de
> orice grad si care in final a fost demis nu se stie bine de ce.
>
> * Iar in final comedia responsabilitatii fata de cresterea
> "nesustenabila" a salariilor din invatamant, insotita de incercari
> disperate de a PROVOCA revendicarile "celorlalte categorii" de
> bugetari, in speranta iluzorie de a obtine o rasplata electorala din
> partea paturilor celor mai putin educate (si implicit cele mai usor
> de manipulat) ale populatiei. Fara a tine seama ca paturile
> respective snt in mod traditional afiliate PSD-ului, care a propus
> legea....
>

horiageo
2008-10-28 10:02:35

Pt Moroianu

Ai sarit exact la ultimii doi ani, omitandu-i pe cei mai catastrofali, adica primii, sub ministeriat PD-ist. De ce nu vorbesti de Hardau -Catastrofa ?

     Pagina  din 4      Pagina urmatoare

« Sumar articole

Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Sinucigasii de la PSD (4265 afisari)
 Am colaborat/ Nu am colaborat cu KGB si GRU (1909 afisari)
 Cele mai bantuite locuri din lume (1768 afisari)
 Raid american asupra Siriei (1663 afisari)
 Felix cumpara voturi la taraba (1521 afisari)
 Presa rusa: Romania pregateste anexarea unor teritorii din Ucraina (3016 afisari)
 Top 10 al celor mai neinspirate nume de masini din lume (2238 afisari)
 Un profesor din Alexandria a omorat in bataie un elev pentru ca nu isi terminase temele (1998 afisari)
 Un roman si-a scos nevasta la vanzare pe Internet (1923 afisari)
 Replica BNR: Rezerva valutara a Romaniei acopera datoria externa (1729 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01351 sec.