Ziua Logo
  Nr. 4338 de marti, 16 septembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »

Analize si comentarii

2008-09-16
contras din cluj napoca (...@yahoo.com, IP: 79.119.128...)
2008-09-16 20:19
@meditare, ghita, mache (2)

Intentiile rusilor cu devenit din ce in ce mai stravezii in Dobrogea. Diviziile rusesti ajungeau tarziu pe linia frontului, cu interzieri nejustificate, de cele mai multe ori doar ca sa se retraga. Adevarul ca si generalii romani au dat dovada la Turtucaia de incompetenta, iar planul general de operatiuni era fantezist, cu ofensive pe fronturi divergente. Averescu a reusit ulterior sa faca ceva ordine.
Non combatul rusilor a devenit strigator la cer in batalia de pe Arges, pe Neajlov, cunoscuta ca si batalia Bucurestilor.
Dupa pierderea Dobrogei si strapungerea frontului la Jiu, armata romana se retragea din Oltenia, mentinand flancurile pe Carpati si pe Dunare. Bulgarii, impreuna cu germ, traverseaza Dunarea la Zimnicea si se indreapta spre Bucuresti, amenintand armata cu incercuirea. Se hotareste oprirea lor printr-o batalie de sacrificiu, adunand cu greu cateva divizii. rezultatul luptelor a mers peste asteptari, desi planurile de batalie au cazut in mana germanilor inca din primele zile. Bulgarii au fost opriti, la fel si germ dinspre Oltenia., si era pe cale sa-i aruncam pe bulgari in Dunare, daca am fi avut parte de putin ajutor de la o armata ruseasca care statea la circa 10 km cu arma la picior, fara sa intervina, deoarece nu primise ordin. Toate staruintele au fost zadarnice, rusii nu s-au miscat. Am raiat caile de comunicatii ale bulgarilor, ei reusira sa-si restabileasca una, din nou am apelat la rusi sa o intercepteze, rezlutat negativ din acelasi motiv, nu primisera ordin.
Totusi, batalia a reusit sa salveze armata, care in timpul castigat s-a putut sa se retraga spre Moldova.
Iarna 1916-1917 a fost cumplita in Moldova suprapopulata, lipsita de toate resursele si decimata de tifos. dar nu pentru rusi, care se comportau ca niste cuceritori si rechizitionau tot fara mila. Soldatii romani stateau inghesuiti cate 14-15 in camarute in care rusii refuzau sa locuiasca cate unul, fiind prea mici.
Revolutia din martie 1914 nu prevedea parasirea razboiului, ba dimpotriva.
Dar propaganda bolsevica a facut ca rusii sa se codeasca in cursul verii, la Marasti, Marasesti, Ciresoaia, etc. La Marasesti, nu ne-au sustinut flancurile nici macar atunci cand am trecut la contraatac, romanii fiind nevoiti sa abandoneze urmarirea care ar fi putut insemna sfarsitul armatei lui Mackensen si poate, eliberarea Bucurestiului. Chiar in toiul luptei, o divizie rusa si-a parasit pozitiile fara sa anunte, necesitand ca aceste goluri sa fie umplute cu trupe romanesti luate din alte sectoare. Ca raspuns la interpelari, ofiterii rusi raspundeau ca nu mai au curaj sa le ordone ceva soldatilor, in asa situatie era armata rusa.
Propaganda bolsevica a facut ca fronturile rusesti sa se dezintegreze. Sub ordinele comisarilor bande de dezertori faceau legea in spatele fronturilor, jefuind si ucigand fara mila. Au luat cu asalt sedii de prefecturi, chiar si comandamente, centre de comanda civile, indemnandu-i pe soldatii romani sa-si impuste ofiterii si sa li se alature, spre a face revolutie.
Armata romana a luat masuri si a pacificat aceste bande, folosind mitralierele si tunurile (de ex la Galati). Dezertorii bolsevici au trecut in Basarabia, continuandu-si activitatea distrugatoare. Atunci sfatul tarii a luat decizia de a se uni cu tara, chemand armata romana pentru a restabili ordinea.


     « Comentariu anterior

     « Toate comentariilePentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Marca Traian (3650 afisari)
 Groapa lu' Pelivanu (2114 afisari)
 Singuri in fata Rusiei (2078 afisari)
 Haos nuclear la Magurele (2010 afisari)
 Atentie cad banci! (1251 afisari)
 Penisul de hamster al celebrului Harry Potter, Daniel Radcliffe (3046 afisari)
 La 62 de ani, "Mireasa lui Frankenstein" este in tandreturi cu un tanar (2922 afisari)
 Georgia dezvaluie interceptari telefonice ca sa demonstreze ca Rusia a fost cea care a initiat atacul (2506 afisari)
 Basescu si-a gasit sosia la Tebea (2247 afisari)
 Presedintele comunitatii rusesti de la Chisinau: Bucurestii au inceput procesul unirii Moldovei cu Romania (2115 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00669 sec.