Ziua Logo
  Nr. 4338 de marti, 16 septembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »

Analize si comentarii

2008-09-16
contras din cluj napoca (...@yahoo.com, IP: 79.119.128...)
2008-09-16 19:39
@meditare, ghita, mache

Fiecare aveti dreptate, partial.
Rusii au tot presat Ro sa intre in razboi, dar in functie de situatia frontului. Cand porneau vreo ofensiva, nu insistau, cand erau in defensiva, o faceau. De exemplu, dupa Tannemberg.
Dar planul lor de operatii pt Ro nu prevedea o lungire atat de mare a frontului. Mai mizau pe faptul ca bulgarii nu vor interveni impotriva fratilor slavi (rusii), adaugand si linia Dunarii ca si linie de front. Dar au intervenit, astfel ca ne-am trezit cu un front lung de peste 1000 km, linia Carpatilor si cea a Dunarii, cand intreg fronntul de vest avea sub 2000 km.
Pentru a preveni acest lucru, rusii au propus Ro inca de la inceputul campaniei retragerea in Moldova si abandonarea capitalei, lucru inacceptabil. Mai era un aspect, scos in evidenta de colonelul Antonescu in 1919, cand, in 1917, in timpul retragerii din Moldova, ofiterii rusi i-au marturisit ca erau in Statul major Rus persoane suspuse care dorisera ca Ro sa ajunga in aceasta situatie, armata carne de tun si statul redus la o treime, pentru ca la conferinta de pace de dupa razboi sa nu ridice pretentii asupra Basarabiei, recuperarea teritoriului si cate ceva de la Austro-Ungaria parand sa fie de ajuns.
Unii generali chiar spuneau ca Romania va imobiliza acelasi numar de divizii rusesti, fie ca va lupta alaturi sau impotriva lor. Se refereau la lungirea liniei frontului.
De aici pornesc si alte inselaciuni ale aliatului rus, in sensul ca el va actiona inspre scurtarea liniilor de front. In august 1916, ofensiva lui Brusilov isi traia ultimele clipe, astfel ca trupele ruse de la flancul drept (in Bucovina) nu ajung in prelungirea trupelor romane. Pe deasupra, in ciuda slabei rezistente, romanii nu progreseaza repede, in asa fel incat sa ajunga in centrul Transilvaniei, pe Mures, astfel incat sa scurteze frontul si mai mult. Cei mai fericiti au fost francezii, intrarea Ro in razboi facandu-le scapat Verdunul, deoarece Germ renunta la ofensiva si transfera trupe in Transilvania, divizii bavareze si inclusiv Corpul alpin, care va juca un rol important in batalia de la Sibiu.


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariilePentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Marca Traian (3650 afisari)
 Groapa lu' Pelivanu (2114 afisari)
 Singuri in fata Rusiei (2078 afisari)
 Haos nuclear la Magurele (2010 afisari)
 Atentie cad banci! (1251 afisari)
 Penisul de hamster al celebrului Harry Potter, Daniel Radcliffe (3046 afisari)
 La 62 de ani, "Mireasa lui Frankenstein" este in tandreturi cu un tanar (2922 afisari)
 Georgia dezvaluie interceptari telefonice ca sa demonstreze ca Rusia a fost cea care a initiat atacul (2506 afisari)
 Basescu si-a gasit sosia la Tebea (2247 afisari)
 Presedintele comunitatii rusesti de la Chisinau: Bucurestii au inceput procesul unirii Moldovei cu Romania (2115 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01217 sec.