Ziua Logo
  Nr. 4251 de vineri, 6 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »

Economic

2008-06-06

Comentarii: 4, forum ACTIV

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

Tudor190
2008-06-05 22:46:05

Umflat nu cu pompa ci cu...cu...cu ce?...cu trompa, n-am gasit alta rima

Daca sondajele de opinie se masluiesc fara perdea de ce nu s-ar maslui si aceste cifre. Toata lumea-i fericita: guvernantii au cu ce se lauda, fostii guvernanti se lauda si ei, lumea buna ne lauda, iar noi traim bine...d'aia zic ca ar trebui sa raporteze mai mult; mi-ar place sa declare o crestere de 14% sa le dam peste bot chinezilor.

PS Nimic nou sub soare, avem de unde invata. Priviti cum sta treaba in SUA dupa spusele lui Kevin Phillips, comentator politic si consilier al Partidului Republican. A mai fost si strateg de-al lui Nixon pentru campania din 1968 si unul din arhitectii la Southern strategy.
http://www.wsws.org/articles/2008/jun2008/data-j02.shtml

filatelistu
2008-06-06 13:25:00

PIB - Pt. Tudor190

Draga Tudorele,

Dupa cum ne invata stiinta economica americcana, aia adevarata, nu cea evropeneasca, orice tara care doreste sa propaseasca economic are doua posibilitati; infrastructura si industria cu multa valoarea adaugata sau infrastructura si servicii. Americanii s-au dezvoltat pina in 1970 prin prima metoda iar dupa prima recesiune petroliera au incercat a doua cale. La fel au facut Germania si mai ales Marea Britanie. Noile economii post moderne Japonia, tigrii asiatici, Chile, Canada, Australia au optat de la inceput pentru una din cele doua cai de dezvoltare economica iar acum stau si se uita cam de sus la cei ce nu le-au urmat exemplul. Romania are marea sansa ca tovii nu au invatat decit economie sovietica si avem acum posibilitatea de a merge pe oricare din cele doua cai pentru ca nu avem infrastructura, nu avem servicii sau industrie creatoare de valoare adaugata. PIB-ul Romaniei are mari sanse sa creasca uniform in urmatorii 20 de ani deoarece coana Europa ne vrea, dar cu sosele, autostrazi, aeroporturi, locuinte, turism, industrie ecologica, servicii multe si de calitate. In cazul de fata cresterea PIB-ului nu este de loc fortata sau minciunoasa, ci doar prea mica fata de realele necesitati in plan economic.

Tudor190
2008-06-06 15:43:06

Re: PIB - Pt. Tudor190

La 2008-06-06 13:25:00, filatelistu a scris:

> Draga Tudorele,
>
> Dupa cum ne invata stiinta economica americcana, aia adevarata, nu cea
> evropeneasca, orice tara care doreste sa propaseasca economic are doua
> posibilitati; infrastructura si industria cu multa valoarea adaugata
> sau infrastructura si servicii. Americanii s-au dezvoltat pina in 1970
> prin prima metoda iar dupa prima recesiune petroliera au incercat a
> doua cale. La fel au facut Germania si mai ales Marea Britanie. Noile
> economii post moderne Japonia, tigrii asiatici, Chile, Canada,
> Australia au optat de la inceput pentru una din cele doua cai de
> dezvoltare economica iar acum stau si se uita cam de sus la cei ce nu
> le-au urmat exemplul. Romania are marea sansa ca tovii nu au invatat
> decit economie sovietica si avem acum posibilitatea de a merge pe
> oricare din cele doua cai pentru ca nu avem infrastructura, nu avem
> servicii sau industrie creatoare de valoare adaugata. PIB-ul Romaniei
> are mari sanse sa creasca uniform in urmatorii 20 de ani deoarece
> coana Europa ne vrea, dar cu sosele, autostrazi, aeroporturi,
> locuinte, turism, industrie ecologica, servicii multe si de calitate.
> In cazul de fata cresterea PIB-ului nu este de loc fortata sau
> minciunoasa, ci doar prea mica fata de realele necesitati in plan
> economic.

S-a cam facut o obisnuinta in a se lua peste picior porecla (nick-ul parca). Se rezolva doau lucruri dintr-un sut: ironizare personala si decredibilizarea mesajului. Dar din pacate n-am fost crescut la scoala de domnisoare si sa revenim la ale noastre.
Sint de acord ca Romania are nevoie de infrastuctura din doua motive; nu prea are din cele de tip european (ex autostrazi) si cele ce le-am avut sint pe duca (cai ferate si vagoane). Am putea divaga despre superioritatea unora fata de celelalte dar pina la urma este ca si cum ne-am intreba cine-i mai tare: ABBA sau Boney-M. Important este sa sti sa utilizezi eficient ceea ce ai si nu sa-ti propui sa faci lucruri de genul "privatizare de dragul privatizarii" sau "de ce sa n-avem si noi falitii nostrii". S-ar putea sa ne trezim in plin avint de reducere a gazelor cu efect de sera sa nu mai aibe ce sa circule pe ele; exagerez desigur.
Totusi nu prea inteleg cum constructia viitoare de infrastuctura poate afecta PIB-ul actual fiind doua lucruri decalate in timp. As mai adauga faptul ca infrastuctura in totalitatea ei se va realiza cu bani de la UE, la al carei buget contribuim deja, si cu bani de imprumut, intrucit Romania este datoare.
Ca si o completare, SUA au avut nevoie de autostrazi pentru ca transportul public a fost inchis de marii fabricanti de automobile incepind cu anii 30. (exista destula informatie pe retea)

Tudor190
2008-06-06 21:01:56

Crestere de PIB pe consum si imprumut!!!

"In afara de faptul ca specialistii considera ca este eronat sa se aprecieze ca rezultatele din primul trimestru prefigureaza suficient de concludent profilul intregului an, se impune a observa ca sporul impresionant nu s-a obtinut prin cresterea productivitatii, ci prin adincirea dezechilibrului extern, dezechilibru reflectat, in special, de deficitul de cont curent. Mai simplu zis, am cheltuit mai mult decit am produs. Diferenta o gasim in cresterea datoriei externe care, pe total a ajuns la cca 60 miliarde de euro.
Exista si alte dezechilibre, ca si disfunctionalitati majore in economie, unele dintre ele semnalate recent si de reprezentanti ai FMI, ca si de agentii internationale de rating. S-ar cuveni sa nu privim cu aroganta astfel de semnale. Este esential ca un proces predominant pozitiv - am numii aici ritmul de crestere a PIB - sa fie consolidat tocmai prin diminuarea ponderii si efectelor unor factori negativi. In caz contrar, vom avea o "supraincalzire" care-de regula-este urmata de crize. Cu cit te afli mai sus, in astfel de situatii, caderea devine mai dureroasa. De aceea n-ar fi cazul sa se ironizeze remarca metaforica a guvernatorului BNR. Este adevarat ca, atunci cind fortezi un motor mai mult decit poate sa duca, rezultatul nu poate fi altul decit mai mult fum. Un fum "propagandistic" face bine competitorilor dintr-un an electoral, dar niciodata unei societati mult prea poluate, ca la noi, cam la toate capitolele."


« Sumar articole

Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Asa ne vede Europa! (4686 afisari)
 Basescu vrea alta harta (2435 afisari)
 Jurnalul lui Rasputin (2386 afisari)
 Partida liberala e in carti (2170 afisari)
 Senso TV devine Canal 1 (1681 afisari)
 Cum ar fi aratat la batranete Marilyn Monroe, Bruce Lee si Adolf Hitler (2631 afisari)
 Actrita Kate Beckinsale: Sunt prea buna la pat ca sa stau la cratita (2235 afisari)
 Prima fotografie spion cu Dacia Sandero SUV (2057 afisari)
 MIG lovit de patru obiecte zburatoare neidentificate (1820 afisari)
 Finala romaneasca la Roland Garros (1728 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00595 sec.