Ziua Logo
  Nr. 4225 de miercuri, 7 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »

Eveniment

2008-05-07
alwis46 (...@yahoo.com, IP: 86.121.236...)
2008-05-07 15:27
Normal si anormalitate.

Este perfect normal ca sa aflam cine l-a ajutat sa fuga din Romania pe Omar Hayssam, indiferent ce oameni si servicii au fost la mijloc si daca fuga a fost inlesnita la comanda si cine a dat ordinul cu pricina.
Singura problema este aceea a depasirii competentei Parlamentului in probleme de desecretizarea unor documente.
Se pare ca iar suntem o tara atipica in care orice individ ajuns in Parlament isi inchipuie ca poate da buzna in secretele de stat.
M-ar distra o atare initiativa undeva pe la englezi, pe la francezi sau la americani.

Anormalitatea cea mai evidenta este din alta parte si ea priveste tot Parlamentul care vrea sa ia la lins dosarele unor fosti sau actuali ministri care sunt inca parlamentari, parlamentarii vrand ei sa vada daca exista oportunitatea ca dosarele celor cercetati sa poata fi sau nu inaintate in instanta.
Din acest punct de vedere, Parlamenrtul isi bate joc chiar de Tanti Constitutia pentru ca nu alesii neamului hotarasc daca demnitarii statului pot fi trimisi in instanta. Exista prevederi foarte clare in legea fundamentala a tarii si orice alta lege sau dispozitie contrara acestor prevederi este nula din start.
Ca sa nu fim banuiti ca vorbim pe dinafara, iata art 72 in toata spendoarea lui :

ARTICOLUL 72 - Imunitatea parlamentara
(1) Deputatii si senatorii nu pot fi trasi la raspundere juridica pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului.
(2) Deputatii si senatorii pot fi urmariti si trimisi in judecata penala pentru fapte care nu au legatura cu voturile sau cu opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului, dar nu pot fi perchezitionati, retinuti sau arestati fara incuviintarea Camerei din care fac parte, dupa ascultarea lor. Urmarirea si trimiterea in judecata penala se pot face numai de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Competenta de judecata apartine Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
(3) In caz de infractiune flagranta, deputatii sau senatorii pot fi retinuti si supusi perchezitiei. Ministrul justitiei il va informa neintarziat pe presedintele Camerei asupra retinerii si a perchezitiei. In cazul in care Camera sesizata constata ca nu exista temei pentru retinere, va dispune imediat revocarea acestei masuri.

Prevederile de mai sus se bat insa cap in cap cu cele din art. 109 alin. 2 :

(2) Numai Camera Deputatilor, Senatul si Presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor. Daca s-a cerut urmarirea penala, Presedintele Romaniei poate dispune suspendarea acestora din functie. Trimiterea in judecata a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din functie.
Competenta de judecata apartine Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

De ce spun acest lucru ?
Pentru ca unii dintre fostii sau actualii ministri aflati in cercetare sunt inca parlamentari.
Daca tinem insa cont de faptul ca statutul unui parlamentar este mai inalt decat acela de ministru dat fiind ca intregul cabinet de socoteala in fata Parlamentului, atunci in modul cel mai firesc este ca ministrilor care sunt si parlamentari sa li se aplice masurile corespunzatoare celei mai inalte calitati ale unei demnitati, deci cele de parlamentar care sunt in art. 72 si nu cele din art. 109.

Inca o dovada ca eminentul specialist in drept administrativ si comitetul pe care l-a condus pentru redactarea textului Constitutiei au facut o treaba de mantuiala, ca sa nu mai vorbesc de pletora de juristi din Parlament care nu au vazut discrepanta dintre cele doua articole.


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariilePentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Glezna Patriarhului si nasul Cleopatrei (1906 afisari)
 Comisarii politici (1235 afisari)
 Bani virtuali la Steaua (1059 afisari)
 O crima a drepturilor omului in Gaza (1047 afisari)
 Tarul Nechezol (921 afisari)
 Sovieticii au manipulat pana si fotografiile de la cucerirea cladirii Reichstagului (3151 afisari)
 Fritzl: "Nu sunt un monstru. As fi putut sa-i omor pe toti" (2842 afisari)
 Isi primejduiesc cariera sau relatiile de dragul... prostituatelor (2674 afisari)
 Al doilea sarut lesbian al Madonnei (1908 afisari)
 DNA a retinut la Cluj cinci persoane care aveau asupra lor peste un milion de euro din partea lui Gigi Becali (1621 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01683 sec.