Ziua Logo
  Nr. 4195 de vineri, 28 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »

Anchete

2008-03-28

Comentarii: 7, forum ACTIV

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

FB
2008-03-28 05:56:22

Acuma ar fi momentu'

sa lase avioanele "din dotare"romanilor.Si asa umbla romanasii dupa avioane.Si n-am inteles o chestie.Americanii au oferit romanilor avioane F16.Prajite la soare.In desert.Oare cum rezista cablajele ,electronica soarele ala puternic ? Presupun ca e calculata chestia ,dar oricum nu sunt ca avioanele noi.Si astea f 15 de ce nu sunt de vanzare ? Pai nu e prosti americanii tin ce-i bun pentru ei.Si pentru pretinii lor evreii.

Olga Khan
2008-03-28 06:49:09

Re: Acuma ar fi momentu' ... pentru bishnitza?

La 2008-03-28 05:56:22, FB a scris:

> sa lase avioanele "din dotare"romanilor.Si asa umbla romanasii dupa
> avioane.Si n-am inteles o chestie.Americanii au oferit romanilor
> avioane F16.Prajite la soare.In desert.Oare cum rezista cablajele
> ,electronica soarele ala puternic ? Presupun ca e calculata chestia
> ,dar oricum nu sunt ca avioanele noi.Si astea f 15 de ce nu sunt de
> vanzare ? Pai nu e prosti americanii tin ce-i bun pentru ei.Si pentru
> pretinii lor evreii.
>

Avioanele sint facute dintr-un material care rezista la temperaturi ridicate, ca sa ma exprim cu simple cuvinte de gospodina dar si vopseaua folosita rezista la soarele desertului ca si noi care mai locuim pe acolo!!!!
Asta e mintea cocosului deja!!!!
Ai vazut deja cimitir de avioane??? nu cred !!! dar e unu langa noi in desert bineinteles si o sa devina fier vechi intr-o zi daca nu le maninca strutii?!?!??! ca langa ele sint si ferme de pasari exotice si plantatii de nuci Pecan, si toti supravietuim caldura soarelui, vara la temperaturi de peste 45*C.

Dar inainte sa dea drumul avioanelor sa zboare, se fac controale riguroase desi nu sint scoase calde din cuptor de aparate noi!!!

Costul unui F-15A/B: US$27.9 milioane (1998)
F-15C/D: US$29.9 milioane (1998)

Cate comanzi din astea vechi??? si cine le va pilota???

iskra
2008-03-28 09:52:15

Re: Acuma ar fi momentu'

FB imi aduce aminte de un personaj din "Cel mai iubit dintre pamanteni". Personajul, proaspat maistru in uzina socialista descoperise ca americanii nu au fost pe Luna "pentru ca pe Luna nu este aer, deci motoarele nu pot functiona dom'le" El invatase la scoala profesionala ca "motorul" are nevoie de oxigen fara sa-i treaca prin cap ca sunt si motoare care nu au nevoie de oxigen. Avioanele din desertul ala (cele in conservare),sunt protejate cu vopsea speciala, cu echipamentele sensibile si fluidele de lucru scoase si inlocuite cu solutii de conservare, etc. Ca sa nu mai spun ca daca atingi un supersonic proaspat aterizat risti sa ramai cu ceva basici de arsura (se incalzesc f tare datorita frecarii cu aerl), deci caldura soarelui nu le omoara. F-15 e genul de avion pt care trebuie sa lucreze economia unei tari ca sa-l intretina.

ionion
2008-03-28 11:12:55

Iata ca Aldjazira si-gasit concurenta in Agentia de stiri romana...

cu cat lux de amanunte...si la ce presiune a aterizat la Cluj ?

FB
2008-03-28 14:15:53

Re: Acuma ar fi momentu'

La 2008-03-28 09:52:15, iskra a scris:

> FB imi aduce aminte de un personaj din "Cel mai iubit dintre
> pamanteni". Personajul, proaspat maistru in uzina socialista
> descoperise ca americanii nu au fost pe Luna "pentru ca pe Luna nu
> este aer, deci motoarele nu pot functiona dom'le" El invatase la
> scoala profesionala ca "motorul" are nevoie de oxigen fara sa-i treaca
> prin cap ca sunt si motoare care nu au nevoie de oxigen. Avioanele din
> desertul ala (cele in conservare),sunt protejate cu vopsea speciala,
> cu echipamentele sensibile si fluidele de lucru scoase si inlocuite cu
> solutii de conservare, etc. Ca sa nu mai spun ca daca atingi un
> supersonic proaspat aterizat risti sa ramai cu ceva basici de arsura
> (se incalzesc f tare datorita frecarii cu aerl), deci caldura
> soarelui nu le omoara. F-15 e genul de avion pt care trebuie sa
> lucreze economia unei tari ca sa-l intretina.
>
Acum ,daca m-ai luat cu teoria motoarelor nu ai nimerit-o.Fara sa precizezi despre ce motoare e vorba.Pana una alta ce am scris am facut-o in gluma.Dar mai in gluma ,mai in serios n-am inteles de ce americanii ofera romanilor avioane F 16 puse la copt si nu F 15 de ex.Plus nu stiu care e diferenta.
Cat despre motoare cu combustie fara oxigen nu poti face carburatia.Exista oxigen lichefiat care se foloseste la decolare (in combustie cu hidrogen).Binenteles combustia are loc intre vapori si nu intre fazele lichide.Posibil insa pentru deplasarea capsulei spatiale se folosesc baterii solare.Te-am lamurit ?


iskra
2008-03-28 16:15:34

Re: Acuma ar fi momentu'

pai daca tot discutam, americanii nu ofera F-15 Romaniei pentru ca
1. F-15 e un avion cu totul diferit fata de F-16, e ca diferenta intre un boxer de categorie grea (F-15) si unul de categorie usoara(F-16). In varianta initiala F-15 A/C aparatul are EXCLUSIV rol aer-aer, deci de lupta impotriva aeronavelor. Este aparatul produs pana in anii '80 de 25-30 milioane $ la care face referire Olga-Khan. Desi are un record de lupta de invidiat, e un avion mult prea complex si scump in exploatare (si de ce nu prea puternic, stricand echilibrul militar in zona) pentru a servi Romaniei. In plus, la ora actuala americanii au un deficit de avioane de superioritate aeriana (categoria F-15) mai ales dupa accidentul din noiembrie trecut cand un F-15 s-a rupt in plin zbor din cauza oboselii structurii si o buna parte din flota de F-15 a trebui trasa pe tusa.
O alta rasa de F-15 este aparatul F-15E, un F-15 mult modernizat, o combinatie de bombardier mediu si avion de vanatoare greu. Foarte performant si asta dar incredibil de scump (variantele oferite Israelului, Coreii de Sud sau Singapore-ului) ajung la 120-140 milioane $ per exemplar. In plus e un avion foarte complex, mult peste ce ar putea sa deserveasca armata romana sau economia romaneasca la nivelul actual de dezvoltare tehnologica. Cu alte cuvinte ar trebui sa cumparam pentru ele si ultima cheie de mentenanta. Cam asta cu F-15. Un avion scump pentru cei foarte bogati.
F-16 a avut alta istorie. Proiectat din start ca ruda saraca si mai mica a lui F-15 (intamplator au acelasi motor, doar ca F-16 are unul si F-15 are doua) si vanator standard pentru fortele NATO, F-16 a trecut periodic prin modernizari pastrand doar conceptul initial (similar cu ceea ce este VW Golf la masini). Altfel spus un F-16A are in comun cu un F-16C block 52 cam tot atat cat au in comun un Golf 1 si un Golf 5. Fiind mai ieftin si folosit mai mult in razboaie (F-15 e rezervat mai mult pentru apararea proprie) a fost inlocuit mai des, asa s-ar pomenit americanii cu zeci de F-16A in desert, ele vor fi conservate cativa ani buni in eventualitatea unei crize majore, apoi transformate in tinte zburatoare sau reciclate asemanator lui F-4 Phantom. Realitatea insa este ca F-16-urile americane din desert sunt efectiv avioane din care s-a "scos untul". Americanii nu isi menajeaza avioanele, au multe ore de zbor/pilot si mai multi piloti la un avion si un stil de zbor agresiv si multe tipuri au fost retrase pt ca efectiv se rupeau in aer. Deci pe scurt americanii nu ofera F-15 romanilor pt ca din cele vechi si mai ieftine nu au nici pentru ei destule. Cele noi le-ar oferi bucurosi, dar Romania nu are bani pentru asa ceva. In plus probabil tarile din jur ar face mici atacuri de panica si n-are rost.
In ce priveste deplasarea capsulei spatiale ea se face cu un motor racheta cu oxidanti si combustibili stocati la bord. Panourile solare sunt pentru aparatura electronica de bord. Combustia in motorul racheta nu e in faza de vapori ci de plasma. Un motor de racheta decent introduce combustibilul in camera de ardere (deci inainte de a fi aprins) la sute sau peste o mie de atmosfere si temperaturi de sute de grade (combustibilul e folosit pentru racirea pieselor incandescente ale motorului inainte de a patrunde in camera de ardere) totul la debite ce variaza de la cateva zeci la cateva sute de litri de combustibil pe secunda.

alamar
2008-03-28 17:34:35

Re: Acuma ar fi momentu'

La 2008-03-28 05:56:22, FB a scris:

> sa lase avioanele "din dotare"romanilor.Si asa umbla romanasii dupa
> avioane.Si n-am inteles o chestie.Americanii au oferit romanilor
> avioane F16.Prajite la soare.In desert.Oare cum rezista cablajele
> ,electronica soarele ala puternic ? Presupun ca e calculata chestia
> ,dar oricum nu sunt ca avioanele noi.Si astea f 15 de ce nu sunt de
> vanzare ? Pai nu e prosti americanii tin ce-i bun pentru ei.Si pentru
> pretinii lor evreii.
>
Of, Of , dle FB , ce darnic esti dta cu banii si produsele altora...Ciudat ca nu ti-a trasnit prin minte dle FB , sa sugerezi ca propria dtale tara , canada sa de-a pe daruiasca avionane militare Roamaniei...In plus , in spiritul cooperarii fratesti dintre popoare, noi imperialistii americani , i-am suparat destul pe pasnicii europeni , si nu dorim sa intram in gradina (Roamania) , Frantei , Germaniei , Uk , etc...Europenii , au avione militare si doresc sa le vanda est europenilor...Acesta este un alt motiv (din mii de motive), pt. care as dori ca america sa paraseasca NATO , pe care asa zisii "aliati " , o folosesc ca pe o vaca de muls...Ah! ,era sa uit....Deasemnea imperialistii americani , odata cu refuzul guvernului canadian de a colabora in programe defensive anti racheta desupra polului nord, ar trebui sa aborgheze orice trata de aparate militara cu pasnica canada...Militarii canadieni din Colorado ,de la NORAD , ar trebui sa se intoarca spre pasnica lor tara...Iar masiva armata canadiana ,de 55.000 de militari ( care include aviatia , fortele terestre si marina) , vor apara cu succes poporul pasnic canadian...Este un motiv pt. care o tara de marimea canadei ( adoua din lume ca suprafata si de doua ori mai mare decat pop. Romaniei) , are o forta militara cat jumatate de cea miortica...La fel cu vest europenii...Dle FB, data viitoare cand te ingrijorezi de cheltuielile astronomice pe care americanii le sufera in iraq, te rog sa-ti amintesti cheltuielile masive pe care americani le fac sub forma de ...cadouri ,sau la pret redus , asa zisilor "aliati" , sub forma de ajutoare militare (financiare sau echipament), tehnologie , training, etc.,etc...dar mai ales dle FB , ar trebui sa-ti amintesti ,cate zeci si sute de milarde de $ , ar putea fi economisite de contribuabilul america , daca america ar inchide zecile de baze din europa...Insusi exercituil descris in articolul de mai sus , costa america zeci de milioane de $ zilnic pt. a avea aceasta reuniune desarta a NATO la Bucuresti...


« Sumar articole

Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Suveica Poteras-Mantale (2012 afisari)
 "Am fost bodyguardul lui ben Laden" (1927 afisari)
 Panica in Parchete (1890 afisari)
 Gondola liberala (1610 afisari)
 Escorta Air Force One a aterizat la Cluj (1519 afisari)
 Imagini socante! Mutilat de o tumoare gigant de 70 de kilograme (2744 afisari)
 La 83 de ani, Lauren Bacall indrazneste sa arate un decolteu foarte indraznet (2322 afisari)
 Un georgian vrea sa se insoare cu femeia robot creata de el (1739 afisari)
 Abramovich vrea sa uneasca Rusia si SUA printr-un tunel (1676 afisari)
 Presedintia, despre zvonul legat de un posibil divort al lui Basescu: "Nu are nici o legatura cu realitatea" (1657 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01587 sec.