Ziua Logo
  Nr. 4193 de miercuri, 26 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »

Analize si comentarii

2008-03-26

Comentarii: 28, forum ACTIV

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

tray
2008-03-25 23:28:15

nene Dan

Or mai fost cazuri si la alti parca unu Macarios o fost ani buni sef prin insulele
Eladei,

logofatul de taina
2008-03-25 23:37:29

E SIMPLU: unde nu castiga, sa-si darame biserica si sa plece!

Iar proportional cu cat pierd ca deputati, primari, etc, tot asa sa se desfiinteze averile manastiresti si sa se ia inapoi taxe proportional mai mari pe venit.
C-asa e la poker, plusezi, dar p-orma....

Marian Gheorghe
2008-03-25 23:55:34

Fixatie

Dle Ciachir,

V-am citit o vreme cu interes si placere. De cand a fost ales noul patriarh, PF Daniel, v-ati facut pus toata artileria impotriva sa. Comentariile dumneavoastra nu mai reprezinta un punct de interes, sunt doar note care vor sa starneasca galceava, intrigi etc, Scrieti tot asa si veti avea tot mai putini cititori si comentatori.

Total lipsit de interes pentru ce mai furnizati acestei rubrici,
MG

Arcturus
2008-03-26 00:16:25

hai ca-i buna!

Deci tot ateismul e de vina ca popii vor sa candideze. HAHAHA!

"Asta ar vrea si Coloana a V-a a ateismului ("societatea civila"): un preot dezduhovnicit, debil sub aspectul marturisirii, catehezei si rugaciunii dar priceput la termopane, sarpante si canalizari."

Gresiti amernic d-le Ciachir. Parerea mea este ca popii nu au ce cauta in parlament in calitate de popi. Uite ca aveti defapt un aliat in societatea atee civila. Locul popilor e in biserica ... desi se pare ca nu mai incap acolo, vor sa se reverse si in societatea civila sau pe scena politica.

Viorica Ianc
2008-03-26 00:23:04

...debil sub aspectul marturisirii...


nu inteleg
cine este debil ?
cel ce se marturiseste ?
Popa castiga ...experientza de ...phisolog !

ion novgorodovici
2008-03-26 00:28:41

azec

razvan bucuroiu, razvan codrescu, andrei vladareanu, gheorghita ciocioi, george crasnean.... s-ar fi bucurat sa va aiba alturi in azec....

vranceano
2008-03-26 00:30:22

Qu'est-ce que c'est qu' "azec" ?

La 2008-03-26 00:28:41, ion novgorodovici a scris:

> razvan bucuroiu, razvan codrescu, andrei vladareanu, gheorghita
> ciocioi, george crasnean.... s-ar fi bucurat sa va aiba alturi in
> azec....
>

Aud ??

Maxim
2008-03-26 00:55:59

Re: azec

AZEC = Asociatia Ziaristilor si Editorilor Crestini

Maxim
2008-03-26 01:17:25

Re: hai ca-i buna!

Un preot bun este cel care se roaga mult, care are experienta intalnirii cu Dumnezeu, care este patruns de menirea sa. De acestia ducem lipsa.

In Biserica ar trebui sa functioneze alte criterii de apreciere decat in lume. Ar trebui incurajat tipul de preot induhovnicit, nu cel de tip "manager". Un preot are inevitabil si atributii administrative, dar acestea trebuie mentinute in planul secund al activitatii preotesti. Implicarea in activitati suplimentare (intrarea in politica) sunt contraindicate.

Diavolul a invatat ca lupta pe fata impotriva crestinismului nu are succes, da nastere la martiri. De aceea aplica alta strategie: distragerea atentiei, preocupari lumesti, lenea duhovniceasca. Se spune ca se va ajunge la o stare de bogatie materiala, dar de saracie spirituala, ziduri multe si bogate, dar suflete golite.

gili
2008-03-26 01:26:01

Ie limpede ca preotii nu au ce sa caute la fonctii politice ...

Asta v-o spun din experienta proprie .
Ani de zile am crezut ca prezenta unui preot in consiliul local al unei comune o sa aduca oarece imbunatatiri activitatii consiliului respectiv .
Pe vremea cind umblam pe la taranisti am si reusit sa impun asezarea pe liste in pozitii eligibile a fro duzina de preoti la diverse consilii orasenesti si comunale .
N-a iesit nicaieri fro isprava ceva ...
Respectivii s-au dedulcit la cele lumesti si au functionat exact la fel ca si neispravitii ceilalti din consiliu .
Acuma domnule Danut io crez ca ar fi trebuit sa discutam despre ce beneficii pot aduce preotii deveniti consilieri , daca pot aduce si nu sa profitam de ocazie spre a mai da o scatoalca Patriarhului , n'asa `?

fdromania
2008-03-26 02:29:57

aici gresiti

gresiti domnule Ciachir - la vremuri noi, oameni noi. cand politicienii s-au imputzit atat de mult si cand parlamentul e cum e, Biserica trebuie sa se implice.

minoritatea ortodoxa de 5-10% trebuie sa aiba oamenii ei care macar sa spuna ce trebuie conducatorilor astfel ca atunci cand o sa vina Judecata sa nu aiba raspuns.

Mache
2008-03-26 03:47:03

Re: aici gresiti

Nu greseste deloc. Preotia ar trebui sa insemne dedicatie fara limite credintei si nu o meserie oarecare pe care o schimbi dupa cum bate vantul. Amestecul oamenilor bisericii in parlament nu-l va primeni pe acesta, ci doar va pata si va umple de ridicol biserica.

La 2008-03-26 02:29:57, fdromania a scris:

> gresiti domnule Ciachir - la vremuri noi, oameni noi. cand
> politicienii s-au imputzit atat de mult si cand parlamentul e cum e,
> Biserica trebuie sa se implice.
>
> minoritatea ortodoxa de 5-10% trebuie sa aiba oamenii ei care macar sa
> spuna ce trebuie conducatorilor astfel ca atunci cand o sa vina
> Judecata sa nu aiba raspuns.
>

george nemteanu
2008-03-26 04:33:44

Nea Dane, incepi sa ma pui pe ganduri....

Un forumist fara indoiala inteligent, afirma anterior ca domnia ta faci anumita campanie partizana in eventualele dispute intentestine din cadrul BOR care iti sunt aduse la cunostinta. Sunt de acord cu afirmatia colegului meu. Repet ce-am repetat ieri, BOR trebuie lasata sa-si rezolve problemele in familie, a demonstrat mereu ca are capacitatea de a trece peste vitregiile cu care s-a confruntat de secole.Domnia ta vii cu o serie de fapte trecute privind participarea (mai mult formala) a preotimii in politica fara a insista suficient asupra motivelor ce au provocat aceste cazuri. Mai il bagi si pe popa Pripici in ghiveci ( calugareasc-alta nostima remarca a unui alt forumist inteligent) pentru a fi mai convingator, dar uiti sa precizezi ca foarte multi preoti de tara lucreaza in timpul liber pentru a-si completa veniturile insuficiente, datorita bisericilor goale, mai toti fiind prin strainataturi, iar ceilalti ducandu-se la noile biserici gen camin cultural. Patriarhul Daniel cunoaste prea bine aceste lucruri si prin vigoarea ce o are va interveni la vremea respectiva pentru a pune randuiala si aici.Ca despre permisiunea preotilor de a participa la viata politica, parca vad bulucul de fete bisericesti , consiliile si salile parlamentului fiind de culoare cernita. Sa fim seriosi, navala ce sperie deja pe multi din tot felul de motive, nu va fi.Dar BOR a considerat intemeiat ca situatia actuala impune participarea unor reprezentanti la viata politica, fie doar vremelnic si din cu totul alte considerente decat in perioada comunista. Nea Dane, cred ca pentru biserica nationala abia acum a venit timpul reinnoirii, cei 18 ani scursi fiind o prelungire in zbateri a celor 40 de dinainte. Dar trebuie sprijinita in cu totul alt chip.

OldPhil
2008-03-26 07:04:29

Re: aici gresiti

La 2008-03-26 02:29:57, fdromania a scris:

foarte corect. modelul Iranian este de urmat si pf Daniel mentor precum raposatul Khomeini! mai ai frati pe acasa?

> gresiti domnule Ciachir - la vremuri noi, oameni noi. cand
> politicienii s-au imputzit atat de mult si cand parlamentul e cum e,
> Biserica trebuie sa se implice.
>
> minoritatea ortodoxa de 5-10% trebuie sa aiba oamenii ei care macar sa
> spuna ce trebuie conducatorilor astfel ca atunci cand o sa vina
> Judecata sa nu aiba raspuns.
>

Romeo2004
2008-03-26 09:08:13

Re: Ie limpede ca preotii nu au ce sa caute la fonctii politice ...

> Asta v-o spun din experienta proprie .
> Ani de zile am crezut ca prezenta unui preot in consiliul local
> al unei comune o sa aduca oarece imbunatatiri activitatii consiliului
> respectiv .

Domnu' gilica,

Din mai multe postari ale dvs, am dedus ca sustineti ideologia catolica, in acelasi timp avand constant o atitutine dusmanoasa la adresa Bisericii Ortodoxe.

Ca si catolic trebuie sa folositi aceleasi masuri SI IN CAZUL PAPISTASILOR.

ASTEPT SA CRITICATI DESCHIS SI FERM POZITIA PAPILOR ERETICI DE DUPA 1008/1054 care au dus politici de razboi, genocid, crima, discriminare relioasa, sclavie.

ASTEPT SA CRITICATI FERM PARTITICIPAREA CLANULUI BOILA (DIRECT SAU PRIN INTERMEDIARI) LA VIATA POLITICA ROMANEACA !

Tine de normalitate ca Biserica Ortodoxa sa nu se amestece in politica. Dar atunci cand o anumita parte (mai mare sau mai mica) a clasei politice conduce cu sila poporul pe calea satanei, este oblgatoriu sa atraga atentia asupra primejdiei, si sa solicite remedierea situatiei.

PS: Domnule Ciachir,
Pozitia dvs este justa, dar trebuie avut in vedere ca in Constantinopol in mai multe randuri, la vreme de mare primejdie, patriarhul a tinut locul Basileului. Sa ne amintim doar de asedierea Constantinopolului de catre persi, in sec al VII lea.
Mi-ar place ca intr-un viitor articol sa preluati toate situatiile din Imperiul Bizantin, cand temporar patriarhul a preluat atributiile imparatului.
Nu sustin ca in toate situatiile s-a procedat corect, dar in multe cazuri a fost singura solutie salvatoare.
Demersurile unor ierarhi de implicare in politica trebuie comparate cu situatiile din istoria Bisericii.

Mona G.
2008-03-26 09:15:48

Preoti consilieri

De ce sondajele care se fac trec in intrebari:aveti incredere in biserica si nu aveti incredere in preoti(cler)?Atunci s-ar vedea adevarul!Nu este bine ca preotii sa intre nici in competitie electorala si nici sa sprijine un partid sau altul!Misiunea lor este una spirituala si nu lumeasca!Pot ajuta administratiile locale prin implicare in activitatile sociale si nu intrand in administratie!

Hantzy
2008-03-26 10:26:21

Mona G.

La 2008-03-26 09:15:48, Mona G. a scris:

> De ce sondajele care se fac trec in intrebari:aveti incredere in
> biserica si nu aveti incredere in preoti(cler)?Atunci s-ar vedea
> adevarul!Nu este bine ca preotii sa intre nici in competitie
> electorala si nici sa sprijine un partid sau altul!Misiunea lor este
> una spirituala si nu lumeasca!Pot ajuta administratiile locale prin
> implicare in activitatile sociale si nu intrand in administratie!
>
********************
Cu ochelarii matale de cal in ceea ce priveste politica m-am obisnuit!
Ca-i injuri cotidian pe guvernanti si parlamentari nu e o noutate. Acum ii iei la purecat si pe preoti. Incepe sa nu ma mai mire spiritul tau negativist. M-ar mira daca ai scrie vreodata si un comentariu favorabil cuiva, indiferent cine ar fi .

gili
2008-03-26 10:36:47

Domnu Romica ...

Ai inteles gresit frate .
Am mai spus-o , sunt ortodox .
Nu pot spune ca sunt un om religios. Ma duc din an in paste la biserica .
Chiar si la alea doua plus o catedrala episcopala pentru care am adunat parale cu zecile de miliarde spre a fi folosite la ridicarea lor . De la catedrala a fugit episcopul cu paralele cind l-au avansat arhiepiscop spunind ca-s ale dinsului si nu ale eparhiei . Preafericitul Teoctist , Dumnezeu sa-l ierte , l-a aprobat .
Cit despre erezia de zici ...
Am pus si io ca prostul in fata unui sobor de ... episcopi si arhiepiscopi ai BOR intrebarea ... "Care presfintitilor este ala motivul peste care nu se poate trece spre unirea celor doua mari biserici crestine ?"
Raspunsul a fost scurt , clar si precis ... " Primatul episcopului de Roma ."
Si io ca prostul ma gindeam ca sa vezi ce-mi trag astia la scatoalce cu Sfinta Scriptura de sa-mi mearga fulgii .
As ! Care-i seful , jupinul care vas'zica , n'asa ?
De aici si ... erezia .
Clanul ... Boila ...
Oameni de isprava , dar cu o mare hiba ...
Dupa revenirea PNT sub forma PNTCD pe scena politica romaneasca , considerindu-se urmasi de drept ai lui Maniu , fiind apropiati prin gradul de rudenie , au cautat sa preia friiele partidului sapindu-l pe Coposu .
Nereusindu-le s-au zbatut pentru o regionalizare a partidului , dorind sa fie macar sefi peste organizatiile din Ardeal ale partidului .

Shadow
2008-03-26 12:56:39

Re: Preoti consilieri mamaie

> De ce sondajele care se fac trec in intrebari:aveti incredere in
> biserica si nu aveti incredere in preoti(cler)?Atunci s-ar vedea
> adevarul!Nu este bine ca preotii sa intre nici in competitie
> electorala si nici sa sprijine un partid sau altul!Misiunea lor este
> una spirituala si nu lumeasca!Pot ajuta administratiile locale prin
> implicare in activitatile sociale si nu intrand in administratie!

Da preotii au voie sa voteze sau nici atat? De mancat au voie? Drept la viata au sau nu au voie? Matale vrei "sondaje speciale" acum. Aia care aleg la sondaje increderea in biserica pe la 80% au incredere in preotii lor. Pt ca biserica nu este asa un "concept" ci o institutie.

Acum "NU E BINE CA PREOTII SA". E drept ca face parte din topul frazelor de doi bani. Echivalenta de exemplu celei :
"FEMEIA SA STEA LA CRATITA"(fara referire la matale), etc.

Preotii sunt cetateni romani deci au voie sa faca si sa participe la viata cetatii exact ca orice alt cetatean roman. Ingradirea de drepturi exista doar in comunism. E drept ca ea exista inca la aplaudacii basesti in cautare de "tatuca" atoatestiutor.

Shadow
2008-03-26 13:17:37

Proprietatile trebuie retrocedate

Din cate inteleg insa nu toate padurile sunt foste proprietati. Ci doar au fost cedate pt uzul unor manastiri.

In cazul asta se poate gasi o alta modalitate de a permite manastirilor si BOR sa traiasca in aceeasi masura in care sustinerea statului acordata bisericii ar trebui sa scada. Si retrocedare si buget nu merge. Daca da retrocedare atunci autoadministrare. Raman inca foarte multe dileme vizavi de manastirile si lacasurile de cult care intra sub egida UNESCO, etc. Statul nu le poate lasa sa se distruga patrimoniu iar BOR nu va putea face fata chiar si autoadministrata eficient intretinerii acestora.
Oricum cu o lege nu se rezolva nimica. Sunt necesare un set de legi care sa se refere la modul de tartare al cultelor, autonomia lor si autoadministrarea, patrimoniul, etc.

Shadow
2008-03-26 13:21:27

Re: Proprietatile trebuie retrocedate lool am gresit articolul :pp ndc

:ppp

alwis46
2008-03-26 13:46:31

Pai ar cam fi oleaca de conflict...

...si ca sa ma "esprim" mai asa ca la o sueta in fata portii, eu zic ca odata alesi consilieri comunali sau orasenesti, popimea respectiva ar cam trebui sa-si abandoneze menirea preoteasca.
Din cate stim, un medic daca este numit director sau manager la un spital a cam incheiat-o cu profesiunea pentru care a invatat aia sase ani si va face strict munca administrativa si va manevra hartii - fara numar, fara numar...
Cam asa si cu popimea, ori la sedinta la consilul local, ori la o slujba de inmormantare, nunta, botez sau mai stiu eu ce eveniment.
Si daca orice constiinta fierbe de la o anumita suma in sus, asa se spune, nu m-ar mira sa aud de fel de fel de "sfintii" d-astea prinse cu plicul sau cu caltabosul.

galatush
2008-03-26 14:20:04

Foaie verde loboda...

... curge apa in beci!

alwis46
2008-03-26 14:37:20

Re: Foaie verde loboda...

Neee,

Foaie verde prashtie,
trei ori sapte saptishpe.
Nu e pasare ca stiuca
si nici trenu' ca salupa.
Morala fabulei :
Purtati iarna incaltaminte cu fete de panza.
Sunt usor lavabile !

La 2008-03-26 14:20:04, galatush a scris:

> ... curge apa in beci!
>

Romeo2004
2008-03-26 18:30:00

Re: Domnu Romica ...

La 2008-03-26 10:36:47, gili a scris:

> Nu pot spune ca sunt un om religios. Ma duc din an in paste la
> biserica .

>Nu pot spune ca sunt un om religios. Ma duc din an in paste la biserica .

Domnu gili,

Dupa Canoanele Bisericii Ortodoxe nu ai fost trei duminici la rand esti afurisibil.
Daca nu t-ai spovedit macar o data pe an, esti considerat nesopvedit (nepregatit) iar in cazul in care te-a prins asa moartea, pomenirea DE CATRE PREOT LA SLUJBA INMORMANTARII, SUMA MAI MULT CA O ACUZATIE.

Formularea "Nu pot spune ca sunt un om religios" aduce mai mult a concept francasonic; starea de normalitate a unui crestin ortodox: mergi duminica si in sarbatori la biserica la Sf Liturghie (daca este posibi), iti faci pravila lasata de duhovnic (rugaciuni de dimineata de seara).

Sfintii Parinti se unesc intr-un singur glas si-i categorisesc pe crestini si pe oameni in general astfel:
" 1) Bunul si cel mai presus de bunatate si atotbunul Dumnezeu si Imparat al nostru (caci e bine sa incepem screrea catre slujitorii Lui de la Dumnezeu), a cinstit toate fapturile zidite de El cu demnitatea libertatii rationale. De aceea, dintre acestea, unele sunt prietene3 ale Lui, altele, slugi adevarate, altele netrebnice, altele cu totul instrainate, altele - desi neputincioase - totusi potrivnice Lui.
2) Si prieteni ai Lui am aflat, o sfintita capetenie, noi cei nainvatati ca sunt fiintele intelegatoare si netrupesti din jurul lui Dumnezeu; slugi adevarate, toti cei ce fac si au facut neobosit si fara incetare voia Lui; slugi netrebnice, cei ce socotesc ca s-au invrednicit de botez dar n-au pazit cu adevarat legamintele fata de El; straini si potrivnici ii socotim pe cei ce sunt fie necredinciosi, fie rau credinciosi. In sfarsit, vrajmasi sunt cei ce nu numai ca au respins porunca Domnului si au lepadat-o de la ei, ci duc un razboiu tare impotriva celor ce o implinesc pe aceasta."

Sf Ioan Scararul, Scara,Filocalia vol.IX, pag.43-44, 1980

Poate cautati un duhovnic dl. Gili si va clarificati ceata in care va aflati; dupa care luati urgent masurile care se impun.

Romeo2004
2008-03-26 18:37:01

Re: Domnu Romica ...

. "Care presfintitilor este ala
> motivul peste care nu se poate trece spre unirea celor doua mari
> biserici crestine ?"
> Raspunsul a fost scurt , clar si precis ... " Primatul
> episcopului de Roma ."

Mai grav decat primatul papal este erezia Filioque, erezie introdusa de papi dupa 1008. Invocarea insertiei filioque in 'crezul' catolic te arunca sub anateele mai multor Sinoade Ecumenice transformandu-te explicit in eretic, cu toate consecintele ce decurg de aici.

gili
2008-03-26 19:10:09

Re: Domnu Romica ... multumesc de sfat ...

gili
2008-03-26 19:20:44

Re: Domnu Romica ... erezia Filioque ,


« Sumar articole

Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Donatorul de organe s-a trezit din coma (3510 afisari)
 Ungurimea, tiganimea si romanimea in fata Marii Uniri (2663 afisari)
 Procurorii delatori (2062 afisari)
 Pestele de la cap se-mpute (1814 afisari)
 Ce va spune Putin la Bucuresti (1653 afisari)
 Un barbat este gravid in cinci luni (7310 afisari)
 Priscilla Presley recunoaste: Am fost victima unui medic care m-a macelarit (4667 afisari)
 "Sclava" din Bulgaria, obligata sa inoate intre pesti pirania (3349 afisari)
 Un imens bloc de gheata se desprinde de Antarctica  (2242 afisari)
 Barbatii cheltuiesc averi pe liposuctii, epilare cu laser, implant de par sau lifting facial (1932 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01272 sec.