Ziua Logo
  Nr. 4169 de miercuri, 27 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »

Social

2008-02-27
M_D_L (...@email.ro, IP: 193.231.40...)
2008-02-27 16:16
Metoda scientometrica (birocratia stiintifica) - II

Intr-o situatie asemanatoare cu cea a strungarului despre care v-am povestit se afla acum cei care lucreaza in cercetare si invatamantul superior. Sunt prea multi cu diploma (scosi pe banda dupa "revolutie", fara sa stie sa faca ceva) si nu sunt suficiente locuri de munca. S-au introdus niste norme de "evaluare" a performantei stiintifice, chiar "stintifice". Daca publici un articol in revista X ti se acorda x puncte, daca participi la o sesiune de comunicari stiintifice mai castigi y puncte si tot asa. Toti umbla cu limba scoasa sa "publice" cat mai mult, ca sa le creasca salariul si functia.
Boala asta s-a extins si la profesorii de liceu. Se strang mai multi, fac cheta si platesc pe cineva ca sa scrie o carte in numele lor. Cu banii pentru mancare se duc pe cheltuiala lor la tot felul de simpozioane si sesiuni de comunicari stiintifice, ca sa le creasca punctajul (citesc referate - nimic serios). E o adevarata arta supravietuirea in conditiile astea. Daca nu ai tupeu si nu te bagi in fata, mori cu zile.
Nimeni nu se intereseaza de ce ar trebui sa fie activitatea principala a cadrelor didactice si anume pregatirea elevilor si studentilor.
La facultati situatia este jalnica. Salariile celor cu gradul didactic de profesor sunt uriase in raport cu cele ale asistentilor sau lectorilor (total nejustificat, pentru ca in Franta, tara cu traditie in domeniul stiintific, un profesor are salariul doar de doua ori mai mare ca al asistentilor), asa ca toti vor sa ajunga profesori in cel mai scurt timp.
In loc sa investeasca banii alocati de guvern pentru cumpararea de echipament de uz didactic, pentru studenti, domnii de la universitati s-au apucat sa-si ia tot felul de aparate scumpe, pe care sa le foloseasca la "cercetare" si la scos "articole" pe banda (practic au deturnat fondurile). Majoritatea fiind habarnisti la practica, nu au stiut ce sa comande (i-a durut in spate, ca nu erau banii lor) si au aruncat banii la repezeala pe aparate incomplete si incompatibile unele cu celelelte. De fapt ei nici nu cerceteaza ci numai se fac. Este un adevarat spectacol de pantomima, un fel de corul surdo-mutilor. O populatie care s-a invatat sa fure (de foame) pe timpul comunistilor si sa minta in modul cel mai natural posibil (raportari false la productie, etc) nu poate avea alt comportament. Si-au invatat si copiii sa faca la fel.
Strainii stiu ca cercetarea de la noi este fictiva, dar ii lasa in pace, chiar le acopera impostura, pentru ca sunt interesati sa se inveseze scara valorii in societatea noastra si sa ajungem cat mai rau.
Laboratoarele in care ar trebui sa invete studentii sunt sali mai mult goale. Se efectueaza lucrari de-a dreptul banale, care inainte se faceau la liceu. Nu este de mirare ca studentii nu stiu nimic la absolvire si nu isi gasesc de lucru in domeniul pentru care se considera ca sunt calificati (teoretic, pe diploma).


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariilePentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Vot cu scandal la Mitropolia Moldovei (4472 afisari)
 Campanie murdara cu crima si salvari (3467 afisari)
 Minciuna pensiilor (1931 afisari)
 Unica dragoste a Annei Frank (1875 afisari)
 Tinta Camatarilor (1861 afisari)
 Copilul-pasare, crescut de propria mama intr-o colivie (4046 afisari)
 Sfarsitul lumii: Pamantul va fi inghitit de Soare (3650 afisari)
 Giulio Andreotti: Putin a murit (3109 afisari)
 Adriana Saftoiu: Elena Udrea a incercat sa arda etapele (2982 afisari)
 Din Romania, Sarkozy a plecat cu un stilou, de la Vuitton, cu o geanta (2177 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00667 sec.