Ziua Logo
  Nr. 4159 de vineri, 15 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »

Analize si comentarii

2008-02-15
Harkonen din Bimbilezia Meridionala (...@yahoo.com, IP: 193.230.150...)
2008-02-15 17:11
"Vrem un Pamant Secuiesc liber!! Intelegeti?!"

Articolul prezentat mai jos a aparut in publicatia bilunara: "Europai-Ido" (Covasna), nr.11 - mai 2007, pag.6, cu titlul "Ingrijorare romaneasca fermecatoare" si este semnat de catre Kolumban Sandor.

"Mai-marii politicii romane sunt ingrijorati pentru Pamantul Secuiesc. Unii intr-un fel, altii in altul, in functie de temperament si de apartenenta politica -datorita culturii lor generale sau falselor lor cunostinte de istorie. Din cauza noastra. Nu au parte nici de zi, nici de noapte.

Nu cumva sa crape inima!

Pentru ca ne vom rupe si, cu toate multele binecuvantari UE -care vor putrezi peste noi la fel ca inundatiile la Hoghia- vom ramane in urma. Dezvoltarea noastra se va opri dezvoltarea. Si asa este sub nivelul celei romanesti desi ei s-au dedicat -ca si pana acum- trup si suflet prosperarii Pamantului Secuiesc. Decenii intregi, trimisi speciali ai organelor speciale de stat si de guvern au supravegheat dezvoltarea Pamantului Secuiesc.

De exemplu, cat de mareata a fost jertfa guvernelor romanesti -care si-au fixat ca obiectiv ingrijirea bizantina a sufletelor noastre- in privinta campaniei de construire a bisericilor cu cupole sub forma de ceapa, din 1920 incoace fara intrerupere.

(La Petecu, in fiecare duminica, secuii se inghesuie atat de tare in biserica ortodoxa incat se darama peretii!)

Pardon, a existat un mic intermezzo josnic, a la Horthy. In acel timp, s-a oprit dezvoltarea marinimoasa, deoarece acea figura obraznica i-a sprijinit doar pe agricultorii de la sate -si pe cei romani daca au solicitat- si pe micii si marii industriasi de la orase, neglijand insa construirea bisericilor ortodoxe. Mai mult chiar, inchizand ochii, a incurajat demolarea acestora pe Pamantul Secuiesc.

Dar a reaparut puterea romaneasca binecuvantata si, sub pretextul eliberarii de sub blestemul densitatii populatiei, a inceput sa-i nimiceasca pe secui la Aita Seaca, la Sandominic. I-ar fi nimicit si in alta parte, numai ca au intampinat rezistenta (...).

Cat de marinimoasa era dezvoltarea si in era lui Ceasca, daca era vorba de faptul ca, sub acest pretext, se poate intinde mizeria Moldovei pe pamantul Transilvaniei. Azi vedem ca s-au intins in Tara Transilvaniei, ca apa care se infiltreaza. Au invadat spatiul vital maghiar. Au venit sa ocupe ce era gata facut, precum vrabiile cuiburile randunicilor. Ne sufoca (...).

Tot o binecuvantare este si faptul ca unii dintre secui nu mai au complexe daca este vorba de furt. Deoarece au invatat si practica acest sport national romanesc, desi candva furtul era o rusine pe Pamantul Secuiesc. Secuiul mai degraba se spanzura daca dintr-un motiv sau altul ajungea sa aiba probleme materiale si nu gasea o cale de iesire. Dar nu a furat. (...)

Puterea romaneasca a permis inscriptionarea in limba romana a tuturor comunicatelor de interes public in satele pur maghiare. In maghiara nici nu era musai, hartia fiind scumpa, nu au impovarat bugetul satelor cu poveri inutile. In felul acesta si-au atins si un alt scop: cei care nu stiau romaneste luau act din timp de obligatiile pe care le aveau, neindeplinirea lor ducand la amenzi aplicate de politistii romani agresivi, sprijinind astfel in mod eficient bugetul tarii. Si se putea invata romaneste in scolile cu predare in limba maghiara -prin metode dictatoriale de predare a limbii -lucru care genereaza si azi dispret si ura in inimile copilasilor. Noroc ca in felul acesta, 'se fac atat de indragiti' incat nu mai trebuie semanata in ei samanta antipatiei, acest lucru fiind facut de insasi puterea romana. Ar trebui sa le multumim separat pentru asta.

Si este permis ca pana si absolventii sa-i determine cu forta (tot sub semnul indragirii) pe elevii mai mici sa cante al cincilea sau al saselea imn in liceele romanesti in care cativa parinti isi inscriu copiii in speranta iluzorie ca daca vor creste mari poate nu vor intampina piedici lingvistice din cauza carora sa nu le poata linge mai eficient fundul viitorilor sefi romani.

Cat de marinimos a fost tovarasul Ceasca atunci cand, anterior vizitei sale la Odorheiu Secuiesc, a permis reabilitarea, peticirea drumurilor. Mai mult chiar, a fost o binecuvantare si mai mare ca, inchizand ochii, i-a incurajat pe conducatorii judetului sa vopseasca in verde copacii si iarba in locurile pe care le-a vizitat. Nici nu a fost nevoie sa se dea socoteala in privinta banilor cheltuiti pe vopsea! Apoi a dispus sa se lege mere in merii neroditori din livezi, deoarece te delecteaza imaginea roadelor bune. Cat era de frumos! Plangea intreg Pamantul Secuiesc de emotie. Apoi conducatorii nostri au refuzat toate subventiile, mentinandu-le doar pe cele care puteau fi defalcate pe persoana.


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariilePentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Kosovo si purificarea etnica din Romania anului 2008 (3228 afisari)
 Premierul Daniel (2804 afisari)
 Spaniolii au decimat mafia romaneasca (2325 afisari)
 Avioanele strategice ale Romaniei sunt pe butuci (1733 afisari)
 Badri - o crima perfecta? (1676 afisari)
 A inviat la propria inmormantare (3012 afisari)
 A vrut sa faca sex de Valentine's Day, dar a fost refuzata de 700 de barbati (2448 afisari)
 Bucurestii, port la Marea Neagra (1517 afisari)
 Moartea temporara, senzatia suprema (1313 afisari)
 Si-a facut expozitie din cadavrele unor prizonieri chinezi executati (1309 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01983 sec.