Ziua Logo
  Nr. 4159 de vineri, 15 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »

Analize si comentarii

2008-02-15
Harkonen din Bimbilezia Meridionala (...@yahoo.com, IP: 193.230.150...)
2008-02-15 17:03
Frunda si Securitatea

Anul trecut, CNSAS a inceput in sfrasit sa cheme si parlamentari la audieri. Printre ei, Frunda, posesor al unui numar record de dosare: doua de retea si trei de urmarit. Evident, el a negat in mai multe randuri ca ar fi avut vreun angajament semnat, ca ar fi dat note informative sau ca ar fi avut vreun nume conspirativ. Mai mult, dupa ce a fost la CNSAS, Frunda a declarat ca s-a umblat in dosarele sale de retea, lipsind din ele tocmai partea prin care refuza racolarea. Pe 20 septembrie anul trecut, “Evenimentul zilei” publica un material titrat: "Gyorgy Frunda a semnat cu Securitatea". In ciuda aptitudinilor sale avocatesti, Frunda nu contesta in Justitie enuntul din titlu si nici pe autorul acestuia, fostul sef al Securitatii Mures, colonelul (r) Gheorghe Maries.

Citam:

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a avut angajament de informator semnat cu fosta Securitate, ne-a declarat, in exclusivitate, fostul sef al Securitatii din judetul Mures, Gheorghe Maries. El s-a aratat revoltat de verdictul de saptamana trecuta al CNSAS (care a decis ca Frunda n-a facut politie politica), dar si de declaratiile senatorului care sustinea in permanenta ca nu a semnat angajament cu fosta Securitate.

Potrivit lui Maries, Gyorgy Frunda fusese recrutat sa dea informatii despre reprezentantii minoritatii maghiare, mai ales despre intelectuali. „Domnul Frunda s-a cam eschivat insa sa dea informatii despre acestia, el vorbind mai mult despre colegii sai avocati de nationalitate romana, din Targu-Mures„, spune Maries.

Acesta sustine ca in 1985, cand a preluat sefia Securitatii din Mures, Frunda era deja informator activ: „El cam refuza sa scrie. Dadea note verbale. Discuta cu ofiterul sau de legatura despre problemele de atunci din sistem.

Dadea informatii despre sistemul de organizare, despre aspecte negative care erau atunci in structura, in lumea avocatilor, a procurorilor si a judecatorilor. Spunea, de exemplu, daca cineva facea un mic abuz acolo. Cand era intrebat de conationali, spunea ca nu sunt probleme interesante", sustine Maries.

Fostul sef al Securitatii Mures afirma ca, desi Frunda nu era un informator zelos, a dorit sa-si pastreze relatia cu Securitatea: „Unii au semnat angajament si dupa aceea n-au mai dat nicio informatie.

El dadea aceste note verbale. Voia sa-si pastreze relatia cu Securitatea pentru ca, probabil, urmarea ceva. Multi credeau ca, in urma relatiei cu Securitatea, isi pot crea niste avantaje sau pot sa-si rezolve niste probleme la un moment dat".

Gheorghe Maries a fost ultimul sef al Securitatii in judetul Mures, din 1985 pana in 1989. Dupa Revolutie, el s-a retras si din SRI, in prezent fiind angajat la o firma din Satu-Mare.

„Nu am dat nici un fel de informatii"

Contactat de EVZ, Gyorgy Frunda a sustinut ca declaratiile lui Maries nu sunt adevarate. „Este o minciuna ordinara, nu am avut angajament de colaborator. Eu m-am insurat in martie '90. Nu am dat nici informatii scrise, nici verbale, de niciun fel. Cred ca e o inscenare si o minciuna ordinara", a declarat senatorul UDMR.

Interviu cu Maries despre Frunda

“Informatii, la schimb cu pasaport pentru sotie”

EVZ: Cum l-ati cunoscut pe Gyorgy Frunda?

Gheorghe Maries: A venit in februarie '89 intr-o audienta la mine. Sotia lui era cadru didactic. Atunci a venit la mine foarte revoltat ca sotiei nu i se da drumul la pasaport sa plece in Ungaria intr-o vacanta. Era si o criza alimentara in Romania si voia sa plece si ca sa-si cumpere cate ceva de acolo.

Ce i-ati spus?

L-am intrebat: „Domnule Frunda, ati fost la mine pana acum? Care-i problema?". Aveam dosarul lui de informator pe masa si i-am zis: „Cam subtire...". El zice: „Pai, stiti, ca n-am avut, ca sa vedeti, dar ca o sa dau de-acum incolo".

A promis ca va da mai multe note?

A promis ca, daca or sa fie probleme care sa intereseze Securitatea, o sa dea si in scris.

Si sotia lui a primit pasaport?

Da, sigur, i s-a eliberat a doua zi.

Cum va explicati ca domnul Frunda a negat in permanenta ca a avut un angajament?

Eu cred ca e sigur pe ceva. E posibil sa creada ca dosarul s-a distrus. Oricum ar fi, dosarul a existat si trebuie sa fie pe microfilmele de la Bran. (...)(EvZ)


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariilePentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Kosovo si purificarea etnica din Romania anului 2008 (3228 afisari)
 Premierul Daniel (2804 afisari)
 Spaniolii au decimat mafia romaneasca (2325 afisari)
 Avioanele strategice ale Romaniei sunt pe butuci (1733 afisari)
 Badri - o crima perfecta? (1676 afisari)
 A inviat la propria inmormantare (3012 afisari)
 A vrut sa faca sex de Valentine's Day, dar a fost refuzata de 700 de barbati (2448 afisari)
 Bucurestii, port la Marea Neagra (1517 afisari)
 Moartea temporara, senzatia suprema (1313 afisari)
 Si-a facut expozitie din cadavrele unor prizonieri chinezi executati (1309 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00795 sec.