Ziua Logo
  Nr. 4137 de luni, 21 ianuarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »

Marile Dosare

2008-01-21

Comentarii: 41, forum ACTIV

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

Florin Croitoru
2008-01-20 23:34:01

Ashadar este adevrat c a murit lovit de piatr si nu de sifilis

In shcoal s-a predat altfel, acu 30 de ani. Ne-au mintzit. De ce?
Regimul de atunci care l-a trimis pe Eminescu in ospiciu nu are nici o scuz. Un regim criminal.Regele de atunci a fost complice. Nu-l mai spal nici Dunrea.

katty1
2008-01-20 23:58:52

Re: Ashadar este adevrat c a murit lovit de piatr si nu de sifilis

La 2008-01-20 23:34:01, Florin Croitoru a scris:

> In shcoal s-a predat altfel, acu 30 de ani. Ne-au mintzit. De ce?
> Regimul de atunci care l-a trimis pe Eminescu in ospiciu nu are nici o
> scuz. Un regim criminal.Regele de atunci a fost complice. Nu-l mai
> spal nici Dunrea.
>


Pe Eminescu l-a omorit masoneria la ordinul lui Titu Maiorescu. In iunie 1883 a fost internat fortat intr-un ospiciu pe motiv ca a inebunit si otravit ani la randul cu doze mari de mercur singurul tratament de atunci impotriva sifilisului. Daca Eminescu a avut sau nu sifilis asta nu sint inca edificata.

Arefu
2008-01-21 00:44:18

se leaga

Denigrarea lui Eminescu....denigrarea religiei (ortodoxe desigur) uite ca se leaga...si toate duc spre un singur punct: cel care si-a pus in gand desfiintarea Romaniei. Cu ani in urma , intr-un compartiment de tren un oarecine facea remarca dispretiuitoare: "Romania este un stat conjuctural artificial, fara baza si viitor...E creatia personala a lui Napoleon al treilea..si s lui Clemanceaux." Se pare ca tipul acela s-a puit acum mai mult decat am putea crede...

pcr-istu
2008-01-21 01:06:20

" MERCURIADA" sa sper ca acu se poate CETY,de priceput nu garantez.

Domnul N. Georgescu, in lucrarea" A doua viata a lui Eminescu" sugereaza cu toata insistenta faptul ca marele noastru poet nu a fost nebun, ca internarea sa a fost fortata, iar moartea - lovit cu o piatra n cap - n-a fost un accident banal de ospiciu, ci un atentat pus la cale de forte politice, interesate in disparitia lui Eminescu.
-----------------------------------------------------
Virtutea pentru dnshii ea nu exista. nsa
V-o predica, caci trebui sa fie bratze tari,
A statelor greoaie care trebuie-mpinse
Shi trebuiesc luptate razboaiele aprinse,
Caci voi murind n snge, ei pot sa fie mari.
---------------------------------------------------------
Tot n aceasta carte, la pagina 42, N. Georgescu, pentru a sublinia ca n epoca aceea tragediile gen Eminescu nu sunt singulare, reda sfarsitul unei scrisori de amenintare gen brosura: "Ne pica sub ochi, oarecum intamplator, un document zguduitor ce ilustreaza dramatismul acestui proces istoric. Este vorba de o brosura scoasa chiar in Romania, dar in limba franceza, in acesti ani negri. Este facuta, cum scrie la sfarshit, de un francmason shi reprezinta un fel de condamnare la moarte, ori "o moarte civila" - ca sa interpretam in limbaj modem, a unui inginer romn de drumuri shi poduri, Nicolae Fagarashanu. Citam finalul: "Facuta de un maestru mason, la Sinaia, 1/13 Septembrie 1885". Broshura are 18 pagini, numerotate. Se afla in biblioteca Academiei Romne la cota 1118. Ceea ce am aflat despre Nicolae Fagarashanu este ca era inginer de drumuri poduri, avusese o dura polemica scrisa cu o societate frantuzeasca de profil, shi va muri curnd dupa aparitia acestei broshuri in sensul meseriei sale: taiat de rotile unui tren. Am aflat ca era un foarte bun prieten al lui Eminescu."
------------------------------------------
Ce e amorul? E un lung
Prilej pentru durere,
Caci mii de lacrimi nu-i ajung
Shi tot mai multe cere.
--------------------------------------------------
Intrebarea cheie - de ce s-a mbolnavit atletul romnismului tocmai de cap - cred ca nu mai are rost s-o analizam ca sa-i gasim raspunsul. Ea s-a descifrat singura. Nu omul Eminescu trebuia sa dispara, ci factorul incitator. Genialul cap. Premonitiile sale, lansate cu mare maiestrie, trebuiau sa apara ca emanatiile unui creier bolnav.
----------------------------------
Mai am un singur dor:
In linishtea serii
Sa ma lasatzi sa mor
La marginea marii;
------------------------------------
Dupa ce dr. Vuia ishi termina demonstratia shtiintifica in care arata, fara drept de apel, non-existenta sifilisului lui Eminescu, conchide: "Oricum, cei care vor mai sustine ca marele nostru poet a avut o etiologie sifilitica, inclusiv paralizie generala a creierului, vor da dovada ori de prostie, ori de rea credinta. Alegerea le sta la dispozitie."
Daca ar fi numai att... Dar, pe masura ce naintam in descifrarea enigmei disparitiei materiale a marelui apostol al acestui Neam, decelam adevaruri nspaimntatoare. Dr. Ion Nica afirma ca, in urma diagnosticului dat de dr. Francisc Iszac - "Alienatie mintala provocata de gome sifilitice" - i s-a aplicat lui Eminescu un tratament, in doze foarte mari, cu mercur.
Dr. Ovidiu Vuia, mergnd pe acelea?i coordonate cu dr. Ion Nica, remarca alarma trasa de acesta din urma: "Dr. Ion Nica atrage atentia asupra cantit?tii enorme de mercur aplicate genialului poet shi precizeaza ca supradozajul medicamentos a jucat un rol nefast in evolutia bolii".
----------------------------------------
Flamand shi gol, far-adapost,
Mi-ai pus pe umeri ct ai vrut,
Shi m-ai scuipat shi m-ai batut
Shi cine eu tzi-am fost!
CIOCOI PRIBEAG, ADUS DE VNT,
De ai cu iadul legamnt
Sa-tzi fim totzi cini, loveshte-n noi!
Rabdam poveri, rabdam nevoi
Shi ham de cai, ?i jug de boi
Dar vrem pamnt!
----------------------------------------------
(Georgica prieten cu disparutul)
D-le Gili,ai avut instalat NOD 32,dar cine ti-a instalat acest antivirus,a uitat sa-ti spuna ca a fost cumparat pe gratis,iar la primul update programul sa plins la "mamica" ,ca sint mai multe compiutere care au instalat NOD32 cu acelasi serial si automat toate au fost trecute pe linia moarta si asa te-ai pricopsit cu virusul respectiv.Exista in foarte multe cazuri cind virusul distruge in primul rind ANTIVIRUSUL si lucrul este mai complicat,daca nu poti porni taskmannegerul pentru a putea BLOCA foaia virusata care nu-ti da voie sa poti intra pe internet si sa DESCARCI un antiVIRUSUS,pe care apoi sa-l pui sa-ti scaneze compiuterul.
1)primul lucru este sa dezinstalezi vechiul antiantivirus.
2)faci tot posibilul si intri pe intrnet,dar nu pe INTERNET EXPLORER,ci pe MOZILA sau OPERA
sau NETSKAPE,descarci un antivirus nou,eu i-ti recomand AVG Free Edition,este gratis,il instalezi,ii faci update,apoi il pui sa scaneze,acolo nu este vorba de un virus ,este vorba de o suita de citeva zeci si vezi citi vor fi distrusi ,probabil 90%.Restul care nu pot fi scosi,faci matalutza o lista cu ei si vei incerca mai multi antivirusi online pentru scanare.Exp PANDA,KARPESKY,MICROTREND,BITDEFENDER,AVIRA,acestia au solutii,REMOWAL TOOL,chiar daca au denumiri diferite pentru acelasi virus.Dupa ce-si face treaba ii dezinstalezi din compiuter .
Nu poti avea mai multi antivirusi,in ascelasi timp activi,chestiune de incompabilitate,este ca si cum ai avea TREI NEVESTE IN CASA.
3)Este bine sa ai instalat un program antispyware,acesta te va anuntza care sint musafiri nepoftitzi in momentul cind esti pe linie,eu i-ti recomand SPYBOT- Search&Destroy.
4)Este bine sa ai un program de curatire zilnica,eu i-ti recomand; Ccleaner.com v2.03.532

Incearca cu ajutorul prietenului tau care se pricepe si vei reusi sa-ti faci vechiul compiutre sa mearga foarte bine.
Cu VISTA sint probleme multe,XP este pus la punct citusi de cit si va mai merge mult timp,asa ca incearca si fa-ti vechiul compiuter si vei fi mult mai multzumit.Eu am HP xt978 din dec 2001,dar nu mai este nimic in el ,matherbord nou,procesor de 3ghz,2g MBRAM,merge de rupe pamintul,toti cu VisTA,cu procesoare DUO CORE se screm greu,mai si un Toshiba Satellite P105-S6024,intel centino duo 1,6ghz,cu 2,5gb Ram(max pobibil),dar cu XP pe el.Un prieten a vrut sa cumpere si el ,dar a nimerit cu VISTA,si se mira dece nu merge ca al meu,i-am explicat ca VISTA este frumos,dar prea ii place sa intrebe si asta papa timp si i-am mai spus ca el nu are decit 1gb RAM,iar vista,ocupa toata memoria RAM,chiar daca are posibilitatea sa puna doua memorii de cite 2GB,care mai costa ceva bani(pc2 5300 DDR2)este cam $70(in USA) prin Romania cred ca este cam DUBLU.
Incearca pretene si ai sa descoperi ca te ve-i pricepe,chiar cu putin ajutor la inceput.Cu bine(0%)

pcr-istu
2008-01-21 01:12:39

Corectare.

Parte a doua ,care nu are legatura cu articolul,as dori sa nu o luatzi in considerare.Am copiat din gresheala si ceva care a fost adresat unui pcr-ist la fel ca mine,crescut sub aripa marelui SENIOR CORNELIU COPOSU. Cu stima (0%)

pcr-istu
2008-01-21 01:35:40

Mai departe ,se poate citi.

Mai departe, dl. N. Georgescu insista in pagina 29 a cartii sale sa arate atmosfera anilor negri pe care i-a traversat Eminescu: Putin? 'politichie' nu strica pentru cine vrea sa nteleaga destinul lui Eminescu. Tratatele erau foarte dure in seculul XIX, mai ales cnd erau secrete. Iata paradoxul n care s-a aflat o persoana marcanta a politicii romnesti, Petre Carp. Dupa ce termina semnarea aliantei cu Germania si Austro-Ungaria el, conservator, trebuie sa fie mereu tinut in guvernele liberale. Situatia devine
,jenanta" spre 1889, cnd tratatul trebuie rennoit. In timp ce Lasc?r Catargiu declara in Parlament: "Noi nu putem urma dect o politica de neutralitate, adica sa fim bine cu toate puterile, caci suntem o tara mica, o tara agricola", in timp ce Al. Lahovary ?i tanarul Tache Ionescu ntaresc aceasta declaratie, Petre Carp tace in scaun. Tratatul fusese semnat si se va rennoi. O declaratie a regelui catre A. Goluchowschi, reprezentantul austro-ungar, sunã de-a dreptul tenebros: suveranul are intentia chiar sa-1 arunce peste bord pe batrnul Lascar Catargiu, dac? se va opune in continuare literei semnate.
Daca seful unui partid dintre cele mai puternice, respectiv batrnul Lascar Catargiu, a carui personalitate era att de deosebita nct risca "aruncarea peste bord", avem temeiuri sa credem ca politica mare a t?rii nu se putea mpiedica de poetul si ziaristul Eminescu.
Acest fapt astazi nu mai surprinde pe nimeni. nlaturarea proeminentzelor de atitudine pur romneasca, care incomodau puterea nscaunata de unii nstrainati de Wk se practica destul de frecvent.
Evident ca pentru a "decapita" o persoana non grata, de talie majora, se cere cu necesitate un cap de acuzare. Ei bine, aceasta anteghilotina nu a existat. nsa calaii fruntilor nalte nu se sinchiseau de principii. Morala lor era si este simpla: scopul scuza mijloacele. Adica daca nu gaseau nici o proba incriminatorie mpotriva celui care trebuia rapus, o inventau. Partea cea mai dureroasa a acestui procedeu era neglijenta nscenarilor. Transparenta cruzimii neloiale ataca att de strident, nct sfidarea ntregii natiuni strngea pumnii ?i celor mai blnzi nepoti ai dacilor.

gili
2008-01-21 01:59:41

Multumesc ...

Apai am bagat la cap si m-am si pus la lucru ca sa fac precum zici .
Sunt oarecum in intirziere pentru ca au intervenit si alte chestiuni oarecum mai arzatoare la ordinea zilei .
Iata am constatat ca pretenul meu de vintoare care negresit m-a insotit la toate iesirile nu mai putin de 7 ani slujindu-ma cu dragoste , credinta si grija , l-am numit pe REX , vijla mea cea draga , are o tumoare la splina .
Mare suparare si necaz a cazut pe capul meu .
Doftorii spun ca musai sa fie operat si extirpata splina cu totul . Apai poti sa-ti inchipui dragutul de el sa-i crape burta acuma la batrinete si sa taie din dinsul ...
Se apropie de 9 ani si la ciini virsta se inmulteste cu 8 pentru a face comparatie cu noi oamenii .
Iata ca in loc sa se odihneasca dupa cuptor , cum de altfel o merita pe deplin , acum in plina iarna o sa fie taiat de la cap la coada ... Si nici macar nu poti avea siguranta ca lucrul asta o sa-i fie de folos , n'asa ?
Ce sa te mai supar si pe talica acuma cu ale mele , ca iote am profitat de bunavointa matale draga domnule si bune sfaturi mi-ai dat pentru care indoit sa-ti multamesc .
Ba mai si ocupam locul de discutie al oamenilor cu chestii de nu-i privesc .
Daca ti-o pofti inima sa mai stai cu mine o leaca la vorbe , poti sa-mi bati depesa la gildagili2006@yahoo.com . Mare placere mi-ai face . Ne-om cunoaste mai bine si om depana oarece si despre Cornel Coposu , Dumnezeu sa-l odihneasca , ca te vaz cu aplecare spre cele de la dinsul , far de sa suparam pe careva p'acilea , n'asa ?
La buna vedere dragule .

ionion
2008-01-21 07:38:45

Da dom le maghiarii l-au scurtat pe Eminescu- asta s-a vorbit la ultima sedinta a renilor.

Toti sunt dushmanii romanilor- scurt pe doi.

titi comanescu
2008-01-21 08:19:13

Felicitari Nicusoare,

sa-ti dea Dumnezeu zile ,cel putin cite i-a dat lui Cicerone Georgescu,tatal tau.

Harkonen
2008-01-21 08:36:57

Ioane, nu fii magar! Felicitari Ziua!

Tineti-o tot asa!

jan dinu
2008-01-21 08:41:41

Re: se leaga

La 2008-01-21 00:44:18, Arefu a scris:

> Denigrarea lui Eminescu....denigrarea religiei (ortodoxe desigur) uite
> ca se leaga...si toate duc spre un singur punct: cel care si-a pus in
> gand desfiintarea Romaniei. Cu ani in urma , intr-un compartiment de
> tren un oarecine facea remarca dispretiuitoare: "Romania este un stat
> conjuctural artificial, fara baza si viitor...E creatia personala a
> lui Napoleon al treilea..si s lui Clemanceaux." Se pare ca tipul acela
> s-a puit acum mai mult decat am putea crede...
>
==========================================================
Mai Arefule ,si la-ai lasat sa-si continue drumul ..?!
JD

Romeo2004
2008-01-21 09:51:38

'Nebunia' lui Eminescu

http://www.credinta-ortodoxa.ro/spip.php?article293&var_recherche=Eminescu

.....
Fatidice pentru Eminescu sunt dou? zile. Prima: 28 iunie 1883, pu?in dup? orele12, pe o vreme torid?, cnd Eminescu e crucificat. "Ziua cea neagr?", cum o nume?te Theodor Codreanu, debuteaz? teribil pentru Eminescu, ntruct este trezit dis-de-diminea?? de un t?r?boi f?cut de Katy Szoke, o unguroaic? m?ritat? cu Ion Slavici, cunoscut? cu numele de Catinca Slavici, dar care l ura pe poetul g?zduit n casa lor. Ion Slavici fusese trimis la Turnu M?gurele s? se odihneasc?, nepotul s?u Ion Russu-?irianu plecase de cu noapte la Bolintin dup? cump?r?turi, a?a c? doamna Szoke strig? n gura mare c? Eminescu a spart geamurile ?i vrea s? d?rme casa, n timp ce acesta dormea n camera lui, fiindc? venise trziu din redac?ie, de la Timpul, unde editase deja num?rul din 29 iunie, foarte critic la adresa guvernului. Eminescu pleac? n ora?, madam Szoke trimite slujnica la Titu Maiorescu s?-l anun?e, printr-un bilet, pe care criticul l-a p?strat, n care scria c? "Eminescu a nnebunit". Planul dinainte elaborat de c?tre Maiorescu, o parte dintre junimi?ti, to?i masoni, ?i o parte dintre prietenii apropia?i ai Poetului, printre care Constantin Sim?ion, G. Oc??anu, Chibici-Revneanu ?i al?ii se pune n aplicare. El ?intea internarea lui Eminescu la a?ez?mntul "Caritas"pentru aliena?i, al dr. Alexandru ?u?u. Ct Eminescu umbl? prin trg, Sim?ion ?i Maiorescu i aranjeaz? camera la ospiciu ?i trimit ?tiri la oamenii cunoscu?i c? poetul a nnebunit. La ora 10, poetul foarte calm, f?r? s? ?tie nimic, l viziteaz? acas? pe critic, cel considerat "marele protector". De aici porne?te cu o birj? spre Cap?a, unde se ntlne?te cu Grigore Ventura, spion al imperiului austro-ungar, du?man declarat al lui Eminescu, unul din ziari?tii care nu-l scoteau din "nebun" pe poetul nostru. Fiind o zi torid?, Eminescu, nso?it de Ventura, intr? la b?ile Mitra?ewski ?i cere o cabin? pentru a se relaxa cu ap? fierbinte. n timp ce poetul se ocupa cu baia, Ventura s-a dus direct la poli?ie ?i la a?a zi?ii prieteni Sim?ion ?i Oc??anu pe care i-a alertat c? Eminescu a nnebunit, au venit cu o dub? cenu?ie tras? de cai ?i cu un echipaj condus de comisarul C. N. Nicolescu, au for?at u?a cabinei, poetul s-a mpotrivit, dar l-au dobort ?i l-au b?gat n c?ma?a de for??, l-au trt afar? ?i l-au blocat n birja mor?ii. Eminescu striga dezn?d?jduit: "Ajutor!". Scena a fost prins? de Ion Russu-?irianu care se ntorsese n Bucure?ti ?i alergase s?-l caute pe Eminescu. Acest martor a scris ce a v?zut ?i a auzit atunci. Odat? ncarcerat la dr. ?u?u, poetul intr? n calvarul din care nu mai sc?pat niciodat?… A doua zi fatidic? este 15 iunie 1889, relatat? am?nun?it n nsemn?rile doctorului V. Vine? care l-a ngrijit pe poet, la "Caritas", n lunile martie-iunie ale acelui an. De la Vine? afl?m c? "injec?iile mercuriale ce i s-au f?cut nu au influen?at ntru nimic mersul boalei", va s? zic? lui Eminescu i mergea tot mai r?u, n 20 mai fusese lovit n cap cu o piatr? de un pacient al a?ez?mntului, Petrache Poenaru, rana se nchisese, dar fusese infectat? cu erizipel care, tratat insistent, cedase. Lui Vine? i se pare ciudat c? Eminescu, de?i bine ngrijit, credea el, joi, 15 iunie, se a?eaz? pe pat, face o sincop? ?i moare subit, n urma unei boli de inim?, numit? endocardit?, un reumatism infec?ios. Acest eveniment s-a petrecut pu?in dup? miezul nop?ii, de fapt era deja 16 iunie cnd Eminescu a plecat dincolo, f?r? lumnare, singur, ne?tiut de nimeni, iar peste o zi, pe 17 iunie, la ora 7,15 diminea?a, este nmormntat rapid la Belu, urmat de un cortegiu modest, pornit de la Biserica Sfntul Gheorghe Nou, ?i nso?it de corul Patriarhiei.
.....

Romeo2004
2008-01-21 09:55:48

Jertfa sau pura ntmplare? (1-a)

http://www.credinta-ortodoxa.ro/spip.php?article293&var_recherche=Eminescu

Jertfa sau pura ntmplare? (1)
Smbata 30 iunie 2007, de Ioan ENEA MOLDOVAN

ntrebarea din titlu este retorica, ntruct cercetarile, descoperirile, studiile publicate n ultimii 20-30 de ani de autori precum N. Georgescu, George Munteanu, Ion Nica, Ovidiu Vuia, Gheorghe Sarac, Ilie Badescu, Theodor Codreanu si altii, elimina incertitudinile privind moartea lui Eminescu, sfrsit care ncepe cumplit la 28 iunie 1883, evolueaza agonic, prin mai multe faze, timp de 6 ani, si, tragic, si traseaza limita la 15 iunie 1889. O moarte n etape, provocata de contemporani interesati sa scape de el: asasinarea civica, asasinarea politica, asasinarea morala, asasinarea psihica, suprimarea fizica. "Nu credeam sa nvat a muri vreodata", spune poetul n Oda n metru antic, ceea ce nseamna ca nvatase sa moara nainte de anul 1883, dupa care, nsa, experiaza, ora dupa ora, suferintele si abisurile mortii.

De ce, ca n Miorita, s-au sfatuit, trebuia sa scriem, au conspirat, aceia "ca sa mi-l omoare"? Scurt: din motive politice. De ce nu l-au lichidat pur si simplu? Pentru ca el avea, n acel moment, statura culturala si publica a unui urias, devenise un model, un archeu, dupa propria expresie, forta gndului genial era coplesitoare, viziunile lui politice si nationale erau de temut si depaseau mult contemporaneitatea. Un atentat pe strada sau o arestare pe fata l-ar fi transformat ntr-un martir, ar fi coalizat si catalizat energii nebanuite ale intelectualilor si chiar ale maselor de romni. Si nu numai n momentele acelea, ci decenii, poate secole la rnd. De aceea trebuia sa fie scos din uz, compromis, umilit, desfigurat moral si psihic, modelul sau si proiectele sale sa fie demolate, lucrare continuata si astazi cu mare rvna si cu multi, prea multi n van ostenitori. De aceea au ales o cale vicleana: l declari nebun, l internezi n ospiciu, acolo i aplici o medicatie care sa l nnebuneasca de-adevaratelea si sa-l omoare. Si sa ramna, ce?, chipul un poet romantic, e drept genial, dar nebun, alcoolic, afemeiat, sifilitic, un om de nimic.

Fatidice pentru Eminescu sunt doua zile. Prima: 28 iunie 1883, putin dupa orele12, pe o vreme torida, cnd Eminescu e crucificat. "Ziua cea neagra", cum o numeste Theodor Codreanu, debuteaza teribil pentru Eminescu, ntruct este trezit dis-de-dimineata de un taraboi facut de Katy Szoke, o unguroaica maritata cu Ion Slavici, cunoscuta cu numele de Catinca Slavici, dar care l ura pe poetul gazduit n casa lor. Ion Slavici fusese trimis la Turnu Magurele sa se odihneasca, nepotul sau Ion Russu-Sirianu plecase de cu noapte la Bolintin dupa cumparaturi, asa ca doamna Szoke striga n gura mare ca Eminescu a spart geamurile si vrea sa darme casa, n timp ce acesta dormea n camera lui, fiindca venise trziu din redactie, de la Timpul, unde editase deja numarul din 29 iunie, foarte critic la adresa guvernului. Eminescu pleaca n oras, madam Szoke trimite slujnica la Titu Maiorescu sa-l anunte, printr-un bilet, pe care criticul l-a pastrat, n care scria ca "Eminescu a nnebunit". Planul dinainte elaborat de catre Maiorescu, o parte dintre junimisti, toti masoni, si o parte dintre prietenii apropiati ai Poetului, printre care Constantin Simtion, G. Ocasanu, Chibici-Revneanu si altii se pune n aplicare. El tintea internarea lui Eminescu la asezamntul "Caritas"pentru alienati, al dr. Alexandru Sutu. Ct Eminescu umbla prin trg, Simtion si Maiorescu i aranjeaza camera la ospiciu si trimit stiri la oamenii cunoscuti ca poetul a nnebunit. La ora 10, poetul foarte calm, fara sa stie nimic, l viziteaza acasa pe critic, cel considerat "marele protector". De aici porneste cu o birja spre Capsa, unde se ntlneste cu Grigore Ventura, spion al imperiului austro-ungar, dusman declarat al lui Eminescu, unul din ziaristii care nu-l scoteau din "nebun" pe poetul nostru. Fiind o zi torida, Eminescu, nsotit de Ventura, intra la baile Mitrasewski si cere o cabina pentru a se relaxa cu apa fierbinte. n timp ce poetul se ocupa cu baia, Ventura s-a dus direct la politie si la asa zisii prieteni Simtion si Ocasanu pe care i-a alertat ca Eminescu a nnebunit, au venit cu o duba cenusie trasa de cai si cu un echipaj condus de comisarul C. N. Nicolescu, au fortat usa cabinei, poetul s-a mpotrivit, dar l-au dobort si l-au bagat n camasa de forta, l-au trt afara si l-au blocat n birja mortii. Eminescu striga deznadajduit: "Ajutor!". Scena a fost prinsa de Ion Russu-Sirianu care se ntorsese n Bucuresti si alergase sa-l caute pe Eminescu. Acest martor a scris ce a vazut si a auzit atunci. Odata ncarcerat la dr. Sutu, poetul intra n calvarul din care nu mai scapat niciodata… A doua zi fatidica este 15 iunie 1889, relatata amanuntit n nsemnarile doctorului V. Vines care l-a ngrijit pe poet, la "Caritas", n lunile martie-iunie ale acelui an. De la Vines aflam ca "injectiile mercuriale ce i s-au facut nu au influentat ntru nimic mersul boalei", va sa zica lui Eminescu i mergea tot mai rau, n 20 mai fusese lovit n cap cu o piatra de un pacient al asezamntului, Petrache Poenaru, rana se nchisese, dar fusese infectata cu erizipel care, tratat insistent, cedase. Lui Vines i se pare ciudat ca Eminescu, desi bine ngrijit, credea el, joi, 15 iunie, se aseaza pe pat, face o sincopa si moare subit, n urma unei boli de inima, numita endocardita, un reumatism infectios. Acest eveniment s-a petrecut putin dupa miezul noptii, de fapt era deja 16 iunie cnd Eminescu a plecat dincolo, fara lumnare, singur, nestiut de nimeni, iar peste o zi, pe 17 iunie, la ora 7,15 dimineata, este nmormntat rapid la Belu, urmat de un cortegiu modest, pornit de la Biserica Sfntul Gheorghe Nou, si nsotit de corul Patriarhiei. Nu voise "flamuri" si n-a avut parte de slava la nmormntare, nici macar de compasiune. Poate a fost o ncoronare a geniului cu suferinta si cu umilitatea…

Romeo2004
2008-01-21 09:56:41

Jertfa sau pura ntmplare? (1-b) - continuare


Acestea sunt cele doua zile care marcheaza nceputul si sfrsitul supliciului la care a fost supus Eminescu, timp de 6 ani. Ne ntrebam cu totii: cnd l-au ncarcerat la "Caritas" era Eminescu nebun? Diagnosticul pe care i l-au atasat atunci, confirmat de mai multe ori dupa aceea, era fals. El suna asa: sifilis congenital matern cu paralizie generala progresiva la care au adaugat apoi factori agravanti alcoolul, cafeaua, tutunul, surmenajul, toate n exces. Pentru medici, paralizia progresiva nsemna dementa acuta. Au girat acest diagnostic doctorii Francisc Iszac din Botosani, Alexandru Sutu, Panait Zosin si, mult mai trziu, G. Marinescu. Nu s-au nselat, au mintit pur si simplu, iar dr. Marinescu a privit superficial cazul, pentru ca lui i s-a cerut analiza creierului dupa autopsia poetului. Diagnosticul lor a fost infirmat de doi specialisti vienezi contemporani, doctorii Leidersdorf si Oberstein de la Ober-Dobling, Austria, unde Eminescu a fost internat n 1884 si unde si-a revenit complet n cele cteva luni de spitalizare. Prin 1934, dr. Gheorghe Petra respinge diagnosticul de sifilis ereditar la Eminescu, apoi n 1972 doctorul iesean Ion Nica declanseaza cercetari amanuntite si ajunge la concluzia ca diagnosticul bolii poetului este complet eronat iar tratamentul i-a provocat, n timp, moartea. n 1989, doctorul psihiatru Ovidiu Vuia, aflat n Elvetia de mai multi ani, publica o carte n care demonstreaza aberatia diagnosticului stabilit de doctorii Sutu si Iszac, precum si tratamentul criminal pe care i l-au aplicat. Cartea apare si la Bucuresti, editura Paco, n 1996, sub titlul "Misterul mortii lui Eminescu" si provoaca scandal mediatic n tara. Autorul se ndrjeste, si continua cercetarile si publica, n 1997, "Despre boala si moartea lui Eminescu. Studiu pato-grafic", la Editura Fat-Frumos din Bucuresti, n care aduce n discutie si demonstreaza ideea unei conspiratii mpotriva Poetului. Un eminescolog de mare calitate, Theodor Codreanu, asaza cap la cap concluziile medicilor, precum si toate izvoarele si marturiile folosite de biografii lui Eminescu, scrisorile, articolele, efectund o vasta documentare, dupa care publica "Dubla sacrificare a lui Eminescu", prefatata de Zoe Dumitrescu-Busulenga si onorata cu un premiu national n 1999. n sfrsit, lucrurile se limpezesc: Eminescu nu a fost niciodata bolnav de sifilis, nici mama lui. Un lues congenital ar fi trebuit sa-l aduca la paralizie generala pe la vrsta de 14-15 ani, fapt care nu i-ar fi permis sa creeze niciodata nimic.


ionion
2008-01-21 09:57:19

Mihai Eminescu era un playboy al secolului XIX care scria dar si-i tragea la masea.

Este o absurditate sa se sublinieze ca Mihai Eminescu era patriot- nu era roman, cum era posibil sa fie patriot. A fost un multikulti pseudo.

ionion
2008-01-21 10:00:19

aha, uitasem de bangladeshani ca sunt impotriva romanilor - daaa, dom le am fost la Dhaka si sa

vezi imediat pe aeroport a fost o demonstratie de amploare antiromaneasca si scria lozinca
NOI TARA NU NE-O VINDEM
Ha ha ha ha

Romeo2004
2008-01-21 10:01:38

Jertfa sau pura ntmplare? (2-a)

http://www.credinta-ortodoxa.ro/spip.php?article279&var_recherche=Eminescu

Jertfa sau pura ntmplare? (2)
Marti 31 iulie 2007, de Ioan ENEA MOLDOVANDar cu att mai mult nu este adevarat diagnosticul acesta, cu ct el a reusit sa scrie si dupa anul ntemnitarii sale la ospiciu. Diagnosticul de la 28 iunie 1883 a fost contrafacut din motive bine ntemeiate. Poetul avea, n realitate, o boala, o psihoza maniacala depresiva pe fond ereditar, pe care el o stia si o domina, mai ales cu puterea gndului. Astazi, n Romnia, 40 la suta din populatie este depresiva, ba au fost comunicate care au anuntat 60 la suta si unele voci medicale au rostit chiar 90 la suta. Daca ar trai Maiorescu si doctorul Sutu, oare ne-ar ncarcera pe toti la stabilimentul de alienati? Pe Eminescu, nsa, l-au nhatat, ca pe tlhari, si l-au facut sa fie "mort de viu". Cunosteau si ei diagnosticul adevarat, mai ales Maiorescu, deoarece dispunea de o specializare n psihiatrie, dar l-au schimbat cu altul dezastruos, pentru ca sa-l poata elimina ntr-un mod credibil si sa-l prezinte publicului ca pe un bolnav irecuperabil. De ce?

Asa cum anticipam la nceputul acestor rnduri, Eminescu avea multi dusmani, printre cei mai puternici oameni ai timpului: liberalii, casa regala a lui Carol I, guvernul, conservatorii (pe care, culmea, el i slujea la Timpul, dar fata de care si manifesta o independenta publicistica totala), lojile masonice, imperiul austro-ungar si imperiul tarist. Autorul evocat mai sus, Theodor Codreanu, afirma, pe buna dreptate, ca poetul a declansat un razboi total cu multi din contemporanii sai, lupta si mpotrivirea fata de Eminescu derulndu-se fara contenire, deceniu dupa deceniu, inclusiv astazi. Vina cea mai mare a lui a constat n dezvaluirea adevarului cu orice pret si fara nici o opreliste. Nimic nu-i supara pe oameni mai mult dect adevarul. Nu e nevoie de efort pentru a ne nchipui ct de tare i deranja pe guvernanti condeiul de o forta fara egal al Eminescu, pus n apararea valorilor nationale, n slujba idealului unirii tuturor romnilor din Dacia Mare, dar si criticile foarte dure privind politicile economice si sociale. Pe cnd era student la Viena, el a publicat trei articole cu tema nationala n Federatiunea din Pesta, sub pseudonimul Varro, fapt pentru care i s-a intentat un proces la Budapesta, n 1870, si de care a scapat prin prescriere. Acum, prin Timpul, la Bucuresti, vocea sa publicistica se marise, suna ca un tunet, captase audienta nationala si reprezenta un real pericol pentru puternicii zilei. Mai mult, n 24 ianuarie 1882, Eminescu, mpreuna cu Slavici, Simtion, Ocasanu si multi altii nfiinteaza Societatea Carpatii, al carei program era unirea politica si culturala cu Banatul, Ardealul, Bucovina si Basarabia. ntr-un an si jumatate aceasta societate ajunsese la 20.000 de membri, ntre care foarte multi romni de peste granitele regatului. Alte doua societati, Matei Basarab si Balcanii, concepute de Eminescu, vizau idealuri de emancipare nationala si sociala, dar si de consolidare a neamului romnesc. Asadar, el nu era implicat n lupta politica doar publicistic, ci trecuse la organizare, carpatistii pregatindu-se chiar si militar, pentru o eventuala insurectie armata. Eminescu formulase, cu trei decenii mai devreme, idealul Romniei Mari, reusise sa mobilizeze multa lume pentru nfaptuirea acestuia. El nu-l vedea pe Carol I archeul national, capabil sa nfaptuiasca acest deziderat major. n Doina, archeu este Stefan Voda. n conceptia lui Eminescu si, implicit, a carpatistilor, regele de la Bucuresti trebuia nlocuit, eventual cu un print din casa de Austria. n acea vreme Prusia domina Europa, inclusiv imperiul austro-ungar si preconiza construirea unui imperiu care includea toate statele pna la Marea Egee. Eminescu sustinea alta idee, una a Imperiului Roman Oriental, el vedea probabil o renastere a Imperiului Bizantin, al carui centru se muta n Romnia Mare. Guvernul lui Ion C. Bratianu i agreeaza pe conservatori la guvernare, le da functii, mai ales de ambasadori, pentru ca urmarea sa ncheie un tratat secret cu axa central-europeana, formata din Prusia si Austria. Eminescu si societatea Carpatii se opuneau, dintr-un motiv politic major: Transilvania, pe care o voiau unita cu Romnia, dar si pentru faptul ca nu vedeau o tara latina si ortodoxa inclusa ntr-o federatie catolica si protestanta. Asa cum presedintele Constantinescu, recent, a cedat teritorii romnesti Ucrainei, sub pretextul ca faciliteaza intrarea Romniei n NATO, la fel guvernul de la 1883 era dispus sa cedeze Transilvania si celelalte teritorii romnesti pentru a intra pe axa pan-germana. Opozitia lui Eminescu i deranja foarte rau, ministrul plenipontetiar la Viena, Petre P. Carp, conservator uns n aceasta functie, principalul negociator, alaturi de Maiorescu, al tratatului secret care tintea blocarea expasiunii slave n Balcani, scria, enervat, ntr-o telegrama: "Si mai potoliti-l pe Eminescu". n acest context, Eminescu era urmarit continuu de agenti austrieci si maghiari, printre acestia numarndu-se un anume Lechmann pus de amabasdorul Austriei von Mayr, madam Szoke, Grigore Ventura si altii. Cei mai veninosi, chiar fatali, au fost agentii racolati dintre prieteni, iudele de lnga el, conduse de venerabilul mason Titu Maiorescu. Precipitarea evenimentelor politice, iminenta semnarii tratatului cu puterile centrale, posibilele actiuni de mpotrivire ale carpatistilor au grabit aplicarea masurilor de nlaturare a lui Eminescu din viata publica, de la ziar, si de la Societatea Carpatii. De aceea i s-a nscenat nebunia, i s-a pecetluit destinul cu un diagnostic devastator, n urma caruia a nceput tratarea lui cu injectii si frectii cu mercur, substanta care l-a otravit si l-a dus, ntr-adevar, la dementa. Au executat totul sub aparenta ca i fac un mare bine poetului. n aceeasi zi, 28 iunie 1883, odata cu ncarcerarea lui Eminescu la "Caritas", guvernul a desfiintat Societatea Carpatii, capii acesteia au fost trimisi n exil, n afara celor care au colaborat cu autoritatile, ziarul Timpul a fost vndut altui proprietar care, n scurt timp, l-a desfiintat. S-au eliminat astfel toate posibilitatile ca Eminescu sa se mai ntoarca n viata publica. nti l-au omort moral, declarndu-l dement irecuperabil, apoi l-au omort civic si politic, scotndu-l definitiv din viata sociala, a urmat uciderea psihica, fiindca prin tratamentul cu mercur, o metoda care nu se mai folosea nca din Evul Mediu pentru tratarea sifilisului, i-au distrus sistemul nervos, dusmanii lui spernd ca nu va mai putea scrie niciodata si, n fine, l-au asasinat fizic. Si-a revenit de mai multe ori, n aceasta perioada, n special atunci cnd medicii vienezi au eliminat injectiile cu mercur. El a reusit sa scrie, n estimp, versuri, articole si chiar sa traduca din varianta germana, n 1888, o piesa cu titlul "Lais", fapte datorate unei structuri puternice a organismului, capabil sa reziste o vreme la agresiunile otravii. Reinternarea la "Caritas" si continuarea intoxicarii cu mercur i-au grabit sfrsitul, asa cum am vazut mai sus.

Romeo2004
2008-01-21 10:02:34

Jertfa sau pura ntmplare? (2-b) continuare

Asadar, ce a fost? Sacrificare sau joc al purei ntmplari? n mod evident, sacrificare. Mircea Eliade ne spune ca vechii geto-daci practicau sacrificiul ritual de solie, cel mai bun dintre ei era ales, o data la patru ani, i se spuneau toate dorintele si rugaciunile pe care voiau sa i le transmita lui Zalmoxis si apoi era aruncat n sulite. A mai existat si sacrificarea de constructie, cunoscuta si la noi prin Ana lui Manole. Mitul circula si acum, "Formula As" din 11 iunie 2007, prezinta ntr-un reportaj de la Mnastirea Brsana din Maramures, oameni din sat care sustin ca la temelia bisericii trebuie sa pui trup de cocos, altfel constructia va cere un sacrificiu de om. Crestinii ortodocsi introduc n piciorul altarului, uneori si la fundatia noii biserici moaste de sfinti, n special de mucenici, nlocuind astfel obiceiul pagn. Eminescu era, cu adevarat, cel mai bun, unii autori considera sacrificiul sau tragedia cea mai mare pe care a trait-o poporul romn n doua mii de ani. Dar pentru ce l-au jertfit? Oare jertfa sa sta la temelia Romniei Mari? Oare sensul profund al sacrificiului lui Eminescu este un avertisment pentru necazurile si suferintele la care va fi supus poporul romn n deceniile urmatoare? Oricum, cei care l-au eliminat n 1883, au facut-o pentru un interes meschin, vremelnic, care s-a dovedit rau n perspectiva istorica. Avea 33 de ani, ca Iisus Hristos. L-au crucificat miseleste, prin viclesug, complot si tradare, ca sa ascunda adevarul, valoarea, idealurile nalte. Ca si Sfntul Ioan Botezatorul, n-a cedat din adevar nici o iota si a pierit, ca si acela, de o mna ticaloasa. Atunci, la 28 iunie 1883, au avut loc doua taieturi n destinul lui Eminescu, prima, izolarea de propria putere creatoare si de societate si a doua, ruperea operei poetice de opera publicistica, minimalizata, cenzurata mereu, discreditata, lucrare nentrerupta a pletorei de contestatari, numita "galaxia Grama". L-au ciuntit pe Eminescu, farmitndu-i integralitatea, fiindca el era poet genial, dar era si om genial al cetatii. Una fara cealalta nu se poate. Prin aceste doua lovituri, a fost operata o sectionare mai adnca si mai dureroasa, ruperea si departarea Poetului de poporul sau, ofilirea idealurilor nationale nemplinite nici acum si parca blestemate sa nu ajunga la faptuire. Poporul citeste putin poezia eminesciana, ntelege si mai putin, iar viguroasa, fenomenala opera publicistica, civic-cetateneasca, politica nu este citita deloc. Si totusi, Eminescu este att de puternic, nct se afla n razboi total cu toate generatiile care i-au succedat. Asta, fiindca orice jertfa tinteste o trezire de constiinta a celorlalti, cu att mai mult sacrificiul lui Eminescu. Astazi el se razboieste si cu noi, pentru ca nu am primit logosul geniului sau si evoluam n paralel cu acest logos, pentru ca, nevolnici, nu reusim, de altfel nici nu ncercam, sa-i redam n sufletele noastre integralitatea maximala, sa-l primim n deplinatatea lui, pentru ca puterea gndului eminescian sa rodeasca n destinul neamului romnesc si menirea acestuia n istorie, "o menire crestina", sa se faptuiasca.

ionion
2008-01-21 11:13:39

Titu Maiorescu (Tibor Magyar) era maghiar de origine si din cauza asta a fost impotriva lui

Mihai Eminescu.

Ioan Danila
2008-01-21 12:01:59

TOT N-AM DESCOPERIT CUM A FOST UCIS EMINESCU!

AVETI DATE NOI, NECUNOSCUTE PUBLICULUI?
DESPRE ACTIVITATEA PUBLICARII MANUSCRISELOR IN FACSIMIL ALE LUI EMINESCU AM FOST INFORMAT LA FESTIVITATEA MEMORIALA DE LA BUSTUL POIETULUI DIN FATA ATENEULUI ROMAN, UNDE PRACTIC M-A DERANJAT SLABA PARTICIPARE A POPULATIEI BUCURESTENE LA UN ASTFEL DE EVENIMENT INSA, INCURAJATOR AU FOST: SLUJBA DE POMENIRE FACUTA DE PATRIARH SI VOCATIA SA MEMORIALA LA ADRESA POIETULUI, CUVINTELE PLINE DE COMPASIUNE ALE PRESEDINTELUI SI EXPRESEDINTELUI ACADEMIEI ROMANE PRECUM SI A CELUI DE LA CHISINAU, A GENELULUI CHELARU SI A CORULUI BISERICESC SI A UNUI GRUP DE COPII SCOLARI IN FRUNTE CU DASCALII LOR CE AU EVOCAT MOMENTE DI OPERELE MARELUI SCRIITOR ROMAN,
VENIND PREA DEVREME LA ACEASTA ACTIVITATE, FRIGUL M-A OBLIGAT SA MA RETRAG CATRE CASA, NE PARTICIPAND LA MARELE EVENIMENT DE LANSAREA NOILOR VOLUME EMINESCIENE INSA, URMARIND TV ACTIUNEA DE LA ACADEMIA ROMANA N-AM INTELES INCA DACA PROPUNEREA GENERALULUI GHELARU, CA ZIUA DE 15 IANUARIE SA FIE DECRETATA CA ZI NATIONALA A CULTURII ROMANESTI POATE PRINDE RADACINI. MERITA.

ionion
2008-01-21 12:02:54

Astea sunt povestiri pentru Noapte buna copii ca sa incalzeasca rantashul nationalismului

romanesc.
Pe cine credeti voi ca prostiti ?
Maine veti scrie de Arghezi ca a murit murmurand ROMANIA MEA iar poimaine
veti scrie de Sadoveanu (nu de Sadoveanu nu, ca ala s-a dat cu comunistii in barci) sau mai stiu eu despre Creanga cine stie ce nebunii pentru a-i infierbanta pe romani.
Incetati cu crizele voastre de nationalism. Vremurile de astazi nu sunt in ton cu nationalismul romanesc. Mult se va regreta dupa aceste clipe si cu ironie amara va veti aduce aminte despre cum faceati din Mihai Eminescu romanul cel mai roman dintre toti romanii.
Aiurea- stupiditate !

ionion
2008-01-21 12:04:57

Romanii, sarbii si cu ungurii - trei crai de la Rasarit care fierb ciulamaua nationalista.


Dar unde este saracie este si nationalism - explicatia fiind simpla : suntem saraci pentruca toti ne fura si toti sunt impotriva noastra.
Bla bla bla

ionion
2008-01-21 12:07:34

Si de 15 Ianuarie sa ne imbracam in bluze verzi ? si sa ne incaltam si cu cizme ? si mai ce

si cum ai de gand sa prostesti un popor ?

ionion
2008-01-21 12:09:32

Au crapat garzile patriotice si acuma se infiinteaza garzile nationale . Ati pierdut volanul de

mult din mana- voi va conduceti dupa unghiurile "soarelui" .

Ghita Bizonu'
2008-01-21 13:49:20

Re: potolevus !

ca a avut sau nu ... ?! are fro importanta? ? Si ce daca a avut?
Ca e intr-o buna companier. Baudelaire. Toulose -Lautrec . ( e drept ca stia aveau bani ! Baudelaire a tocat in 2 ani averea mostenita , cam 1 milion franci pe an !!).
Si multi, multi, altii .....

Sa ne intelegem. Eminescu a trait in sec XIX. Iar in sec XIX mersu la bordel si frecventarea prostituatelor erau cutuma generala . Mergeai la cafenea , discutai cu amicii, beai ceva, cinai si inaite sa ajungi acasa ..... faceai o mica vizita . El nici macar nu era casatorit.
Se inventase prezervativu dar nu prea se folosea.
Asa ca sifilisu era in floare ! Ceva cum e acu tensunea arteriala .

Personal cred ca a avut . (avea si o viata f dezordonata, v G Calinescu.)
Oricum asta nu are nici o relevanta daca te refrei la opera sa.

Harkonen
2008-01-21 13:51:29

Ioane, te doare capu' sau pipota sau sefutzii tai s-au isterizat?!... Mai usor cu laturile pe scari

ca poate te-mpiedici si... le reingurgitezi...

Viorica Ianc
2008-01-21 14:04:33

Re: Titu Maiorescu (Tibor Magyar) era maghiar de origine si din cauza asta a fost impotriva lui

Si ce o ` fo Matei Corvin ?
Mama unguroaica.

Sa ne uitam azi!
Si in venele lui Charles curge sange de maghiar. De ce interesul.?..Are o funda-
tie ..." Mihai Eminescu "...

Si fudulia asta din Paris ...nu vine de la unguri ?
Dupa nume pe aici se zice ca ar fi tzigan, altzi ca este evreu.


Viorica Ianc
2008-01-21 14:15:10

Re: Da dom le maghiarii l-au scurtat pe Eminescu- asta s-a vorbit la ultima sedinta a renilor.


La nivelul cunoshtintei mele....
Daca am ajuns sa ne dushmaneasca totzi...
Avem o parte din vina...
................................................................................
..............................................................................
Suntem Romani. Popor nascut Creshtin !
Primul lucru crestinesc este sa ...iubesti pe dushmanul tau ca pe tine insuti !
Romanii sunt majoritatea ortodocsi. Sa vedem cum sunt ....grecii !?1
Credinta crestina i-a imuiat !!!
..............................................................................................................................
Exista vreun grec spartan? Acuma ?
............................................................................
Sigur !!!!!
Muntele ATOS.

Pe acolo se mai duce shi...Charles.

ionion
2008-01-21 14:16:20

Eminescu vorbea romaneste in familie ?

Hm, sa fim seriosi.
Eminescu a terminat Liceul din Deal de la Mogadishu.

ionion
2008-01-21 14:24:15

A fost Ion Creanga roman ? Era nascut parca in Tinutul Secuiesc.

Eu intreb numai !

avarfreson
2008-01-21 14:57:21

ziaristii , pe vremuri ....

dovada ca Eminescu ( redactor sef ) a luptat pentru interesul public ! e teribil !

astazi vedem cum unii ziaristi fac meserie ( si scoatem palaria ! ) dar altii ....

Eminescu plangea soarta Basarabiei ! astazi nu se plange soarta romanilor

astia de azi nu au fost in stare sa ia tezaurul de la rusi inapoi (sub forma $$)

conducta oil trece pe langa ; nimeni nu a luat de guler pe ala care nu vrea

tezaurul , in schimb , ziaristii stau ciorchine la voda la poarta , poate scuipa ceva

Ghita Bizonu'
2008-01-21 16:49:31

Re: tezaurul l-ar vrea

dar n-are cine-l da !
Ca de la muscal primesti inapoi ciubote si cnuturi ...

Mos Grigore
2008-01-21 17:46:05

Grozav...........................NEXT STEP.................

EMINESCU THE.............RIPPER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

jan dinu
2008-01-21 21:27:46

--- HERTZLA - PERTZLA - SHATRAH - VITZAH -- !!

Urmatorul ...Maimahon ..coborit recent din pom ..!
JD

AVP
2008-01-21 21:32:11

Helas...

cand il intrebam pe my friend nichita - asa, de-al naii... - cine e cel mai mare si mai tare din parcarea literelor ro (unde sunt depozitate cele mai subtile ganduri si simtiri in limba noastra materna, la urma urmei), poetul 'dulcelui stil clasic' ne spunea mai intai ce raspunsese baudelaire (pare-mi-se) la o intrebare similara: "helas, victor hugo...! :(" cam asa ricana si el: "helas, eminescu...!"

tot nichita zicea: "toti ar vrea sa fie eminescu, dar nimeni n-ar vrea sa-i traiasca si viata..."

atata timp cat mereu vom zice: "helas, emin...!", vom ramane neintarcati... amin... ;)

emin-ul dupa emin va fi atat de deosebit de predecesorul sau intru geniu incat ne va parea complet strain...

asta e situatia, restu e culturalgeala gargaroasa

Paul din Ohio
2008-01-21 21:44:12

Re: Helas...Nu AVP-ule

Nu e numai culturalgeala gargaroasa. Mai e si nationalism gargaros. Asta e mai grav.
P.S. A nu mai zice "helas emin..." (pentru a ne intarca) nu e tot una cu a-l injura pe Eminescu. Ambele tabere mi se par daunatoare si fara bun simt.La 2008-01-21 21:32:11, AVP a scris:

> cand il intrebam pe my friend nichita - asa, de-al naii... - cine e
> cel mai mare si mai tare din parcarea literelor ro (unde sunt
> depozitate cele mai subtile ganduri si simtiri in limba noastra
> materna, la urma urmei), poetul 'dulcelui stil clasic' ne spunea mai
> intai ce raspunsese baudelaire (pare-mi-se) la o intrebare similara:
> "helas, victor hugo...! :(" cam asa ricana si el: "helas,
> eminescu...!"
>
> tot nichita zicea: "toti ar vrea sa fie eminescu, dar nimeni n-ar vrea
> sa-i traiasca si viata..."
>
> atata timp cat mereu vom zice: "helas, emin...!", vom ramane
> neintarcati... amin... ;)
>
> emin-ul dupa emin va fi atat de deosebit de predecesorul sau intru
> geniu incat ne va parea complet strain...
>
> asta e situatia, restu e culturalgeala gargaroasa
>
>
>

Ion Ionescu de la Brad
2008-01-21 21:47:36

Coincidente mai mult decat semnificative in sensul aratat de articol

Nici nu a castigat bine alegerile CDR-ul si spre stupoarea generala, a si inceput campania de DEMITIZARE(!?) a lui Eminescu. Cine era in spatele lor :oare nu cumva tot badita ex-regele si toate casele regale si toti cei care si-au dat mana spre amutirea poetului? Una la mana. Doi la mana : nici nu s-a lepadat bine ZIUA si altii de revendicarile monarhist-totalitare ale familiei care nu a facut decat sa profite de pe urma romanilor - Hohenzollernii, desigur - ca iata ca odata cu desemnarea urmasei la un tron ce nu exista si toata mediatizarea aferenta, iata ca se iveste , din nou o tema draga ttradatorilor de neam si tara : DEMITIZAREA lui Eminescu. Este un complot evident care se intinde peste ani si la care au subscris multi dintre intelectualii nostri (v. G.Calinescu de ex.) Si mai interesanta este contributia astrologuluiArmand Constantinescu care, interbelic, se straduia sa demonstreze teza nebuniei, a asasinatului si a pesimismului poetului (care era o fire vesela cum arata contemporanii) , SCHIMBAND PUR SI SIMPLU HOROSCOPUL SI DATA LUI DE NASTERE ca sa iasa demonstratia anti-Eminescu.

Paul din Ohio
2008-01-21 21:54:09

Re: Coincidente mai mult decat semnificative in sensul aratat de articol. Hodoronc

Tronc.La 2008-01-21 21:47:36, Ion Ionescu de la Brad a scris:

> Nici nu a castigat bine alegerile CDR-ul si spre stupoarea generala, a
> si inceput campania de DEMITIZARE(!?) a lui Eminescu. Cine era in
> spatele lor :oare nu cumva tot badita ex-regele si toate casele regale
> si toti cei care si-au dat mana spre amutirea poetului? Una la mana.
> Doi la mana : nici nu s-a lepadat bine ZIUA si altii de revendicarile
> monarhist-totalitare ale familiei care nu a facut decat sa profite de
> pe urma romanilor - Hohenzollernii, desigur - ca iata ca odata cu
> desemnarea urmasei la un tron ce nu exista si toata mediatizarea
> aferenta, iata ca se iveste , din nou o tema draga ttradatorilor de
> neam si tara : DEMITIZAREA lui Eminescu. Este un complot evident
> care se intinde peste ani si la care au subscris multi dintre
> intelectualii nostri (v. G.Calinescu de ex.) Si mai interesanta este
> contributia astrologuluiArmand Constantinescu care, interbelic, se
> straduia sa demonstreze teza nebuniei, a asasinatului si a
> pesimismului poetului (care era o fire vesela cum arata contemporanii)
> , SCHIMBAND PUR SI SIMPLU HOROSCOPUL SI DATA LUI DE NASTERE ca sa
> iasa demonstratia anti-Eminescu.
>

AVP
2008-01-21 22:13:08

Re: Coincidente mai mult decat semnificative in sensul aratat de articol

N-ai ce sa le faci, Paule. Astia sunt rumanii mari... ;) Neam de Harkkoneni, mie-mi spui ?

La 2008-01-21 21:47:36, Ion Ionescu de la Brad a scris:

> Nici nu a castigat bine alegerile CDR-ul si spre stupoarea generala, a
> si inceput campania de DEMITIZARE(!?) a lui Eminescu. Cine era in
> spatele lor :oare nu cumva tot badita ex-regele si toate casele regale
> si toti cei care si-au dat mana spre amutirea poetului? Una la mana.
> Doi la mana : nici nu s-a lepadat bine ZIUA si altii de revendicarile
> monarhist-totalitare ale familiei care nu a facut decat sa profite de
> pe urma romanilor - Hohenzollernii, desigur - ca iata ca odata cu
> desemnarea urmasei la un tron ce nu exista si toata mediatizarea
> aferenta, iata ca se iveste , din nou o tema draga ttradatorilor de
> neam si tara : DEMITIZAREA lui Eminescu. Este un complot evident
> care se intinde peste ani si la care au subscris multi dintre
> intelectualii nostri (v. G.Calinescu de ex.) Si mai interesanta este
> contributia astrologuluiArmand Constantinescu care, interbelic, se
> straduia sa demonstreze teza nebuniei, a asasinatului si a
> pesimismului poetului (care era o fire vesela cum arata contemporanii)
> , SCHIMBAND PUR SI SIMPLU HOROSCOPUL SI DATA LUI DE NASTERE ca sa
> iasa demonstratia anti-Eminescu.
>

AVP
2008-01-21 22:15:55

Re: Grozav...........................NEXT STEP.................

Se pare ca pe moshoiu nost doar crimele celebre il mai scot din plictiseala... ;) A propos, tataie, de Labis ai auzit ?

La 2008-01-21 17:46:05, Mos Grigore a scris:

> EMINESCU THE.............RIPPER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
>

neamtu tiganu
2008-01-21 22:23:02

Epigonii

Cind vorbiti de Eminescu ar trebui sa taceti, sa va scoateti sapca, sa-ngenunchiati... privirea-n pamint...


« Sumar articole

Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Cum a fost ucis Eminescu (6935 afisari)
 Fenomene stranii. Si periculoase (5774 afisari)
 Atac comunist la Religie (3363 afisari)
 Megacriza (2328 afisari)
 Viata secreta a lui Daniel Day-Lewis (2245 afisari)
 Rusia ameninta NATO cu atacuri nucleare preventive (2702 afisari)
 Charlize Theron: "Capitala Turciei, Budapesta" (1709 afisari)
 Planul George W. Bush prabuseste leul la noi valori record (1685 afisari)
 "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" ar putea schimba regulile la Oscar (1534 afisari)
 O noua ancheta privind moartea lui Dumitru Tinu (1423 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01820 sec.