Ziua Logo
  Nr. 4132 de marti, 15 ianuarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »

Eveniment

2008-01-15

Comentarii: 17, forum ACTIV

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

groaznix
2008-01-15 01:07:57

fantastic, incredibil, si?

vorba lu' liiceanu, ma simt batjocorit de articolul asta, da' tineti-ma la curent, sunt cu sufletul la gura. glumesc.

ionescu
2008-01-15 03:44:13

Plagiatul

Pe langa confiscarea Editurii Politice de catre Iliceanu, plagiatul de care se vorbeste in articol pare un "mizilic".

De ce niciun Postcomunist nu-l da in judecata pe Liiceanu pentru insusirea Editurii Politice, care a fost si este un bun al poporului?

mdionis
2008-01-15 11:41:06

Hmmmm

Scrie autorul articolului: "Sorin Rosca Stanescu a explicat [...] faptul ca Liiceanu, atunci cand a inteles sa faca politica si sa sustina la scena deschisa pe Monica Macovei si Traian Basescu, si-a asumat in mod automat si constient riscul de a deveni subiectul unor dezvaluiri publice in mass-media, la fel ca orice om politic care se infatiseaza in prim plan."

E foarte grav.
Daca explicatia domnului Rosca Stanescu s-ar fi limitat la partea "atunci cand a inteles sa faca politica, si-a asumat in mod automat si constient riscul de a deveni subiectul unor dezvaluiri publice [...]", ar fi fost in regula: dl. Liiceanu a ales sa fie persoana publica si, in aceasta calitate, se poate astepta la eventuale dezvaluiri ale presei despre activitatea sa.
Insa explicatia contine si partea "sa sustina la scena deschisa pe Monica Macovei si Traian Basescu", legata prin conjunctia "si" de primul argument, ceea ce o plaseaza in raport de argument egal indreptatit cu primul, intrarea in viata politica/publica.
Aceasta nu mai este catusi de putin in regula.
Sustinerea unor anumite persoane publice reprezinta o alegere personala care nu ar trebui sa fie taxabila ca delict de opinie; acest delict exista doar in societatile totalitare. Din "explicatia" de mai sus se poate intelege ca, daca dl. Liiceanu nu i-ar fi sustinut pe Monica Macovei si Traian Basescu (i.e. nu ar fi comis impardonabilul delict de opinie de a ii sustine pe adversarii declarati ai domnului Rosca Stanescu), nici campania constanta de dezvaluiri a domnului Spanu nu si-ar mai fi gasit neaparat locul in paginile ziarului pe care domnia sa il conduce. Aceasta este o mizerabila reducere constienta a unei dispute de idei si preferinte politice la o josnica rafuiala personala cu unul sau mai multi exponenti ai respectivelor idei si preferinte, reducere recunoscuta implicit in explicatia antementionata.
De mirare este ca nimeni nu si-a dat seama de anacronismul argumentatiei domnului Rosca Stanescu, incepand cu el insusi si sfarsind cu autorul articolului si membrii redactiei ziarului.
Penibil.

In acelasi sens, este penibila referirea la Marx.
Daca ziarul "Ziua" are ceva personal cu dl. Liiceanu si vrea sa ii distruga cu orice pret imaginea, atacul ar fi de inteles. Dar in contextul in care disputa punctuala se duce in jurul unei alte chestiuni (plagiatul), intrebarile relative la Marx au relevanta zero. Singura lor ratiune de a fi este atacul personal, ceea ce reprezinta un fapt deplorabil in sine.

Cat priveste presupusul plagiat, mai e mult pana departe.
Ca persoana, dl. Liiceanu nu imi este simpatic. Precum oricare dintre noi, nu a ratat ocazia de a gresi in viata, unele greseli au fost mai mari, altele mai mici.
Insa nu simpatia sau alte trecute si prezente greseli ale domniei sale fac obiectul discutiei de fata ci raspunsul la intrebarea "a comis sau nu plagiat?".
Raspunsul la intrebare nu este imediat si nici nu poate fi.
O afirmatie simpla precum "Pamantul e rotund" reprezinta o idee banalizata. O parte dintre ganditorii greci au sustinut-o, insa nimeni astazi nu o scrie intre ghilimele si nu il indica pe primul autor cunoscut care a sustinut aceasta teza.
O alta afirmatie de tipul "Substanta este compusa din particule minuscule indivizibile" este la fel de banalizata; insa in cate carti si manuale in care apare ea este mentionat si numele lui Democrit?!
Aceste idei, odata intrate in circuitul public, devin bun public si nimeni nu poate fi acuzat de plagiat pentru ca face afirmatiile respective fara indicarea unui sir de autori precedenti care le-au propus sau sustinut.
Asadar discutia, preluarea sau adoptarea unei idei nu inseamna automat un plagiat (in caz contrar, toate cartile ar trebui sa contina cate un sir nesfarsit de persoane citate pentru fiecare idee expusa intr-un paragraf, lucru care nu se petrece in practica).
In cazul lucrarii domnului Liiceanu despre Heidegger, este clar de la bun inceput ca discutia se poarta in jurul ideilor si conceptelor propuse de acesta din urma. Discutia unui concept heideggerian numit cu o expresie care traduce intentionalitatea acestui filozof nu trebuie incadrata intre ghilimele, chiar daca in mod aparent poate parea o preluare a unei parti de fraza. Trebuie incadrate in ghilimele acele fraze sau parti de fraze explicit traduse cu intentionalitatea de a reproduce fidel exprimarea autorului. Linia de demarcatie intre cele doua categorii este destul de subtila, iar pentru aprecierea ei nu este suficient un "simplu cetatean" chitit cu misiunea de a ii gasi pete autorului Liiceanu. In alte cuvinte: o abordare de la bun inceput partinitoare (evidenta din ceea ce spuneam mai sus) nu va putea duce la rezultate pertinente ci doar la acele rezultate dorite de domnii Rosca Stanescu si Spanu. Evident, fiecare are libertatea de a crede ce vrea, inclusiv ca este detinator al adevarului absolut, insa aceasta nu schimba statutul de metodologie lamentabila al abordarii respective si nici credibilitatea redusa a rezultatelor obtinute.
Daca in lucrarea sa, dl. Liiceanu nu reuseste sa fie perfect explicit cu privire la dichotomia intre ideile discutate si propriile reformulari ale acestor idei, este o scadere a lucrarii, insa nu un plagiat. Punctul nevralgic este reexplicarea unor idei si concepte heideggeriene in versiunea personala a domnului Liiceanu: numai dupa o analiza serioasa a intregului context se poate eventual decide ca ar fi fost mai potrivite ghilimelele sau nu. Iar asupra acestui aspect este foarte adevarat ca prea putini se pot pronunta in mod realmente competent.

nvt
2008-01-15 12:02:14

filozof si liiecean

este un simplu hot, securist, topitor de carti (Paul Goma _ "Culoarea curcubeului"), un lingusitor pe langa orice putere, invidios, fals filosof - autoproclamat si pervers- minciunos fiind continua sa dea lectii de moralitate

ionion
2008-01-15 14:51:09

S-a dat decretul deja : dosarul se suspenda din lipsa de probe.

Scurt pe doi.

M_D_L
2008-01-15 17:24:14

Este un lingau !

A avut tot timpul limba lipita in curul puterii, iar acum s-a dat cu americanii.
Ma enerveaza cad il vad la televizor, pentru ca vorbeste pe nas, de parca cine stie ce inteligenta ar zace in capul lui. Ne ia de prosti !

Robin
2008-01-15 17:56:15

Re: Hmmmm

La 2008-01-15 11:41:06, mdionis a scris:

> Penibil.


Absolut penibil!

Astia-s cazuti in freza! Nu poti sa plagiezi un autor cind ii scrii o prefata, indiferent daca pui ghilimele sau nu! De altfel, nu-mi pot imagina ca onor Spinu & comp nu stiu treaba asta. Sarcina care li s-a dat a fost sa-l muste pe Liiceanu si s-au folosit de chestie stiind foarte bine ca acuzatiile sint false si ca, justitia romaneasca fiind aia care este, nu vor pati nimic.

(In treacat fie spus, cind ti se da ca tema sa-l omori pe Liiceanu, iar tu nu gasesti decit chestia cu Heidegger, inseamna fie ca omul este curat ca lacrima, fie ca tu esti prost de bubuie!)

Judecatoarea aia n-are nevoie de infatisarile si pledoariile lui peshte ca sa decida cazul. Iar pentru chestiile cu Macovei, Basescu si Marx, ar fi trebuit sa-i zvirle in inchisoare pentru "obstruction of justice and contempt of court".

Ce e fascinant aici e tupeul nemarginit al impricinatilor, nesimtirea lor de a merge cu minciuna pina in pinzele albe, siguranta cu care se bazeaza pe iuteala lor de mina si nebagarea de seama a prostimii. Cum zicea cineva mai jos: tineti-ne la curent! :-))

Golanul
2008-01-15 17:56:25

Re: Este un lingau !

La 2008-01-15 17:24:14, M_D_L a scris:

> A avut tot timpul limba lipita in curul puterii, iar acum s-a dat cu
> americanii.
> Ma enerveaza cad il vad la televizor, pentru ca vorbeste pe nas, de
> parca cine stie ce inteligenta ar zace in capul lui. Ne ia de prosti !
>

Ce vorbesti Fritz?

Liiceanu cu limba lipita in koorul puterii? Poate confunzi cu WC Tudor sau Adrian Porcunescu. Este probabil ca prietenia cu Plesu sa-i fi facilitat preluarea Editurii Humanitas, dar prin pozitia sa in spatiul cultural romanesc, Liiceanu era omul cel mai potrivit. Cind a facut apelul catre lichele tocmai la aceia se referea: lingaii puterii, din care dinsul nu facea parte.

Sau sa intelegem ca, in opinia dv., revolta minereasca din 14-15 iunie 1990 a fost indreptata imotriva puteriii si a lingailor ei, de-aia il cautau pe Liiceanu cu luminarea - pardon - lampashul?

Golanul
2008-01-15 18:19:49

Re: Bun al poporului?

La 2008-01-15 03:44:13, ionescu a scris:

> Pe langa confiscarea Editurii Politice de catre Iliceanu, plagiatul de
> care se vorbeste in articol pare un "mizilic".
>
> De ce niciun Postcomunist nu-l da in judecata pe Liiceanu pentru
> insusirea Editurii Politice, care a fost si este un bun al poporului?
>

Cind era tovarase editura bun al poporului, cind publica operele, discursurile si tezele lui ceasca, cartile de istorie falsificata, analizele politice vazute doar dinspre extrema stinga si alte materiale propagandistice? Asta cerea poporul sa citeasca si pentru asta se cheltuiau milioane din banii poporului?

Nimic mai corect decit editura propagandei pecere sa devina spatiul lansarii unor talente literare si filozofice autentice. Iar Liiceanu, prin talentul si profunzimea pregatirii sale culturale, era unul din cei mai indreptatiti sa il gestioneze.

Dan Ottiger Dumitrescu
2008-01-15 19:15:12

Indispensabila definire a plagiatului si consecintele sale

Desi acest aspect poate parea oarecum banal, Dl Savaliuc era bine inspirat daca insera la inceputul articolului sau DEFINITIA plagiatului. Intre multe alte referinte pe Internet, doua mi se par extrem de utile:
- www.unige.ch/droit/etudiants/actus/plagiat/directives_plagiat07.pdf
- plagiarism.org
Fara indoiala ca mentionarea de catre jurnalisti a unor grave cazuri de plagiat mai ales "in mediile universitare" ("teze de doctorat", lucrari de "specialitate", etc.) reprezinta un aspect pozitiv al activitatii acestora. Opinia publica este astfel informata decent asupra unor practici asimilabile cu furtul ca in ... codru!
Pe de alta parte, referirile Dlui Savaliuc la "citarile din Marx" (covarsitoare sau nu) la care a apelat Dl Liiceanu in scrieri anterioare lui decembrie 1989 ce au disparut in reeditarile de dupa aceasta data nu constituie de fel un plagiat.

dan toader
2008-01-15 19:21:51

ziua a facut o mizerie

puteati sa va legati de humanitas, de manuale, de tot ce voiati voi si unde ar fi fost posibila evaluarea. or voi ati comis o detestabila murdarie.

o fi lingau pe langa basescu sau cine vreti voi dar cei care au scris articolele in cauza sunt foarte jos. ce e mai rau e ca in toata redactia poate doar grosan a avut bunul simt si valoarea sa spune ca e un jeg publicistic. restul au dat din clanta in functie de interes.

Atamild
2008-01-15 20:36:01

Re: S-a dat decretul deja : dosarul se suspenda din lipsa de probe.

La 2008-01-15 14:51:09, ionion a scris:

> Scurt pe doi.
>
Ce de cuvinte arunci, domnule draga, ce de cuvinte!
''Words are wise men's counters, they do but reckon (ionion) by
them,
but they are the money of fools.
un "Narr" ca si tine,
Matilda

Arogantu'
2008-01-15 21:24:49

Re: Bun al poporului? - Pai n-a fost PROPRIETATE DE STAT ?

Golane - ESTI PROST INFORMAT cu privire la ce se publia la Ed. Politica !
Ti-o spun ca unul care DOAR la aceasta editura a vazut titluri interesante traduse in limba romana.
Arunca o privire:

http://www.librarie.net/editura/Politica

La 2008-01-15 18:19:49, Golanul a scris:

> La 2008-01-15 03:44:13, ionescu a scris:
>
> > Pe langa confiscarea Editurii Politice de catre Iliceanu, plagiatul de
> > care se vorbeste in articol pare un "mizilic".
> >
> > De ce niciun Postcomunist nu-l da in judecata pe Liiceanu pentru
> > insusirea Editurii Politice, care a fost si este un bun al poporului?
> >
>
> Cind era tovarase editura bun al poporului, cind publica operele,
> discursurile si tezele lui ceasca, cartile de istorie falsificata,
> analizele politice vazute doar dinspre extrema stinga si alte
> materiale propagandistice? Asta cerea poporul sa citeasca si pentru
> asta se cheltuiau milioane din banii poporului?
>
> Nimic mai corect decit editura propagandei pecere sa devina spatiul
> lansarii unor talente literare si filozofice autentice. Iar Liiceanu,
> prin talentul si profunzimea pregatirii sale culturale, era unul din
> cei mai indreptatiti sa il gestioneze.
>

Arogantu'
2008-01-15 21:29:59

Re: Este un lingau !

Golane - lasa dracu' prostiile si raspunde la o singura intrebare:

Why not GOMA ?

A ?

La 2008-01-15 17:56:25, Golanul a scris:

> La 2008-01-15 17:24:14, M_D_L a scris:
>
> > A avut tot timpul limba lipita in curul puterii, iar acum s-a dat cu
> > americanii.
> > Ma enerveaza cad il vad la televizor, pentru ca vorbeste pe nas, de
> > parca cine stie ce inteligenta ar zace in capul lui. Ne ia de prosti !
> >
>
> Ce vorbesti Fritz?
>
> Liiceanu cu limba lipita in koorul puterii? Poate confunzi cu WC Tudor
> sau Adrian Porcunescu. Este probabil ca prietenia cu Plesu sa-i fi
> facilitat preluarea Editurii Humanitas, dar prin pozitia sa in spatiul
> cultural romanesc, Liiceanu era omul cel mai potrivit. Cind a facut
> apelul catre lichele tocmai la aceia se referea: lingaii puterii, din
> care dinsul nu facea parte.
>
> Sau sa intelegem ca, in opinia dv., revolta minereasca din 14-15 iunie
> 1990 a fost indreptata imotriva puteriii si a lingailor ei, de-aia il
> cautau pe Liiceanu cu luminarea - pardon - lampashul?
>
>

Arogantu'
2008-01-15 21:31:47

Re: Indispensabila definire a plagiatului si consecintele sale

Corect, Dane !
Nu reprezinta o dovada de plagiat ci de OPORTUNISM !

La 2008-01-15 19:15:12, Dan Ottiger Dumitrescu a scris:

> Desi acest aspect poate parea oarecum banal, Dl Savaliuc era bine
> inspirat daca insera la inceputul articolului sau DEFINITIA
> plagiatului. Intre multe alte referinte pe Internet, doua mi se par
> extrem de utile:
> - www.unige.ch/droit/etudiants/actus/plagiat/directives_plagiat07.pdf
> - plagiarism.org
> Fara indoiala ca mentionarea de catre jurnalisti a unor grave cazuri
> de plagiat mai ales "in mediile universitare" ("teze de doctorat",
> lucrari de "specialitate", etc.) reprezinta un aspect pozitiv al
> activitatii acestora. Opinia publica este astfel informata decent
> asupra unor practici asimilabile cu furtul ca in ... codru!
> Pe de alta parte, referirile Dlui Savaliuc la "citarile din Marx"
> (covarsitoare sau nu) la care a apelat Dl Liiceanu in scrieri
> anterioare lui decembrie 1989 ce au disparut in reeditarile de dupa
> aceasta data nu constituie de fel un plagiat.
>
>
>

Arogantu'
2008-01-15 21:37:09

Re: ziua a facut o mizerie

Dane - ca unul exterior disputei eu am avut o singura intrebare:
Care este justificarea morala ( sau de alta natura ) a intrarii lui Liiceanu in politica exact alaturi de Ba'secu ?
Ca sa fiu sincer - nu l-as fi condamnat NICIODATA daca ar fi fost alaturi de Emil Constantinescu ( dupa umila mea parere - ceva mai apropiat ca nivel intelectual decit matrozu' ) !
Ei ?

La 2008-01-15 19:21:51, dan toader a scris:

> puteati sa va legati de humanitas, de manuale, de tot ce voiati voi si
> unde ar fi fost posibila evaluarea. or voi ati comis o detestabila
> murdarie.
>
> o fi lingau pe langa basescu sau cine vreti voi dar cei care au scris
> articolele in cauza sunt foarte jos. ce e mai rau e ca in toata
> redactia poate doar grosan a avut bunul simt si valoarea sa spune ca e
> un jeg publicistic. restul au dat din clanta in functie de interes.
>

dan toader
2008-01-15 21:53:04

Re: ziua a facut o mizerie

habar nu am si nici nu ma mai intereseaza tare politica din tara de circa un an si jumatate. si oricum nu are nimic a face.

La 2008-01-15 19:21:51, dan toader a scris:

> puteati sa va legati de humanitas, de manuale, de tot ce voiati voi si
> unde ar fi fost posibila evaluarea. or voi ati comis o detestabila
> murdarie.
>
> o fi lingau pe langa basescu sau cine vreti voi dar cei care au scris
> articolele in cauza sunt foarte jos. ce e mai rau e ca in toata
> redactia poate doar grosan a avut bunul simt si valoarea sa spune ca e
> un jeg publicistic. restul au dat din clanta in functie de interes.
>


« Sumar articole

Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Punct ochit. Nu si lovit (3946 afisari)
 Procesul plagiatului (2585 afisari)
 S-au regasit dupa 60 de ani (2155 afisari)
 Mapa jumulita (2144 afisari)
 Norica, Omar si "serviciile" presedintelui (2009 afisari)
 Putin este grav bolnav  (5490 afisari)
 Osama Ben Laden a fost ucis (4768 afisari)
 Atac fara precedent al patriarhului Serbiei la adresa Bisericii Ortodoxe Romane (3098 afisari)
 A iesit la agatat si a ramas fara o mana (2479 afisari)
 Diana s-a folosit de Dodi pentru a-si recuceri fostul iubit (1831 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00715 sec.